Boekverslag : Hugo Claus - De Geruchten
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 698 woorden.

1 Biografie van de auteur

Op vijf april 1929 wordt in Brugge Hugo Maurice Julien Claus geboren. Hij is de oudste van 5 kinderen ( allemaal jongens). Als zijn moeder in verwachting is van haar tweede kind wordt Hugo op anderhalf jarige leeftijd naar kostschool bij de nonnen gebracht. Daar zal hij blijven tot zijn elfde jaar. Later, in 1983, schrijft hij over deze periode Het verdriet van België. Vanaf 1946 gaat hij na het atheneum naar de beeldhouwklas van de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Hij ging in Gent wonen en werd schilder, acteur en beeldhouwer.

In 1948 schrijft hij zijn eerste boek De eendenjacht (later De Metsiers geheten). Ook wordt hij door de Belgische schilder Dotremont bij de Cobra-Groep(een kunststroming) gehaald. Verder schrijft hij in verschillende kranten en literaire tijdschriften. In 1953 schrijft hij zijn eerste toneelstuk, Een bruid in de morgen.

Uit zijn huwelijk met Elly Overzier wordt in 1963 zijn eerste kind Thomas geboren. In 1965 maakt hij zijn eerste film (De Vijanden) waarvan hij zelf het scenario schrijft en de regie voert. In 1970 krijgt hij een verhouding met de actrice Kitty Courbois waarover hij later het boek Het jaar van de kreeft schrijft. In 1979 ontvangt Hugo Claus de Constantijn Huygensprijs. Uit zijn relatie met de actrice Sylvia Kristel wordt zijn tweede zoon geboren, Arthur. In 1983 verschijnt het meesterwerk van Claus, Het verdriet van België, dat door pers en publiek juichend wordt onthaald.

Ook na zijn vijfenzestigste blijft Claus doorwerken. Hij publiceert onder andere de roman De geruchten waarvoor hij in 1997 de Librisprijs krijgt.2 Synopsis

Het boek gaat over René, een deserteur die na drie jaar samen met zijn vriend Charlie is gevlucht uit Kongo. Hij verbergt zich bij zijn ouders zodat het leger hem niet kan vinden. Maar De leider van hun eenheid heeft enkele diamanten waar zij een deel van krijgen. René is erg ziek en zegt dan ook niet zoveel. Zijn familie wil niet laten merken dat René weer terug is, want hij was nooit zo geliefd in het dorp. Met de klanten die in hun drankenwinkel komen is dat onmogelijk. De hond van Félicien merkt als eerste de aanwezigheid van René. Félicien merkt aan zijn hond dat René weer terug is en vertelt dit aan de gasten van "De Doofpot", een café in t dorp. Na enkele dagen is heel het dorp op de hoogte van de terugkomst van René Als er plotseling veel mensen dood gaan in het dorpje waar hij verblijft komen de geruchten. De dorpsbewoners denken dat René de ziekte verspreid heeft. Het dorp keert zich tegen de familie, bekladden de winkel die in hun bezit is en boycotten hem. Na enige tijd gaan René en Julia, de verloofde van de broer van René, samen naar Oostende waar René naar de kap, René’s kapitein, gaat om zijn deel van de diamanten te halen. Als René bij de kap is zegt hij dat de helft naar Julia moet gaan en de andere helft naar zijn familie omdat hij zelf bijna doodgaat. De Kap schijnt hier begrip voor te hebben, maar vermoordt hem en berooft hem daarna. Na de dood van René keert de rust in het dorp eindelijk terug. Men kan de ziektekiem onschadelijk maken in Alegem3 De idee (hoofdgedachte of centrale stelling van het boek)

De motieven in het boek zijn: de dood, ziekte, geruchten, domheid van de mensen, kwaadaardigheid van de mensen (de meeste hebben foute dingen gedaan, bijv Alma was verliefd op een nazieofficier )

Het thema is geruchten, de spanning tussen waarheid en leugen.5

Het boek is onderverdeeld in 54 hoofdstukken, soms is het een echt moeilijk om de link naar de andere stukken te vinden. Er is weinig samenhang tussen de verschillende stukken, dat maakt het boek moeilijk om te lezen. In het begin van het boek staat: ‘Tis all in pieces, all coherence gone: all just suply and all relation.’ Ik vermoed dat de auteur hiermee bedoelt dat hij bewust de samenhang heeft weg gelaten.

Ik vind het leuk dat er soms typisch Vlaamse spreektaal wordt gebruikt. Daardoor werd

het verhaal voor mijn echter. Stukjes van het verhaal waarin botte Vlaamse taal voorkwam vond ik komisch en heel leuk om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen