Boekverslag : Herman Brusselmans - Logica Voor Idioten
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 421 woorden.

Logica voor idioten vertelt over het leven van Herman Brusselmans in de periode van augustus ’96 tot en met februari ’97.

Hij heeft een gelukkige relatie met Phoebe, hoewel ze noch getrouwd zijn, noch samenwonen.

Volledig vrij van alcohol leeft hij een rustig bestaan in Gent.

Brusselmans heeft een aantal bizarre noodzaken in zijn leven.

Zo ziet hij er helemaal geen kwaad in enkele ‘bijmeisjes’ te hebben. Ook maakt hij er een halszaak van de juiste cola geserveerd te krijgen.: “Geregeld nippend van een glas reguliere cola, deed ik mijn best zo beknopt mogelijk te antwoorden, als het kon met ja of nee.” (p.18) Want volgens hem is pepsi voor foute idioten en cola voor de juisten. Zoals heel de wereld volgens hem is ingedeeld in foute en juiste idioten.

De ultieme symboliek voor hem is rood in wit, bloedende meisjes in de sneeuw.:”’Luister,’ zeg ik tegen een meisje dat ik niet ken, ‘het mooiste wat een vrouw kan overkomen is dat ze ligt te bloeden in de sneeuw. Het is simpel: rood in wit, het ultieme symbolische beeld.’” (p.158)

Maar uitendelijk vindt hij dit zelf allemaal ‘bullshit’.: ”Dat gelul over bloedende meisjes in de sneeuw, daar houd ik mee op. Rood in wit, de ultieme symboliek? Mijn reet.” (p.164)Nog een zeer merkwaardig element in het boek is dat hij kost wat kost een ‘Michel Martin-fanclub’ wil oprichten, omdat hij haar een zeer aantrekkelijke vrouw vindt. Maar uiteindelijk wordt die idee helemaal uit zijn hoofd verbannen en krijgt hij zelfs een afkeer van haar.Brusselmans leeft in een wereld van ups en downs. Het ene moment kan hij perfect leven zonder medicatie en gooit hij alles de vuilnisbak in. Het andere moment moet hij een halve pillenwinkel naar binnen kappen.

Zo krijgt hij dan ook misselijke nachtmerries.

Toch voelt hij zich altijd op zijn gemak als één van zijn favoriete bijmeisjes (Mayte) bij hem is, of natuurlijk Phoebe.Het hele boek lang is hij op zoek naar het antwoord op de vraag “is de roman dood?”. Uiteindelijk luidt zijn antwoord “ja”, zodat deze roman (volgens hem op dat moment) dan ook zijn laatste zal geweest zijn.‘Logica voor idioten’ is een slordig boek. Gedachten worden opgeschreven net zoals ze in zijn hoofd komen. Dat maakt voor mij het lezen van dit boek wel aangenaam. Het lijkt of iemand gewoon tegen jou aan het vertellen is.

Ook doet hij soms uitspraken waarover ik even moest nadenken. Voor de rest staat er ook wel een hoop onzin in, zou ik zelfs bijna durven zeggen.

Het komt voor mij voor dat Brusselmans een zeer eigenaardig leventje leidt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen