U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jean Ure - Plague 99.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/13795 en is laatst upgedate op 15/10/2003.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 986 woorden.

Titel: Plague 99

Auteur: Jean Ure

Uitgever: Heinemann New windmills

Jaar 1e uitgave: 1989Waar?

In de stad Londen

- “OK?” said Rod. “London here we come!” … “At this rate we’ll be home by mid-afternoon.”(blz 10)

- Sarah i her mini was driving straight though to central London while Rod was dropping one of the girls, Susie, and two of the boys, including Steven, at Luton station to complete their journey by train. (blz 11)

- By midday they had reached the outskirts of London. (blz 12)Wanneer?

Het verhaal speelt zich af in de zomervakantie van 1999

Frances gaat begin augustus op survivalkamp en komt eind Augustus terug. Het boek loopt tot ongeveer eind September.

- The roads cross-country were surprisingly quiet. What with its being August and the height of the holiday season, not to mention all the normal Sunday diversions and roadwork’s, Rod had estimated it would be a good hour before they hit the motorway; in fact it took them only half that time. (blz…)

- This is the journal of me, Frances Latimer. I am starting it on Monday 6th September 1999. (blz 117)

Ze eindigt haar dagboek 21 dagen later. Hierna vervolgt ze haar weg samen met Shahid.

- The twenty-first day. (blz. 141)In hoeveel tijd?

Het verhaal speelt zich in (iets meer) 2 maanden af. De 4 weken durende survivaltocht van Fran en de tocht naar Barnet de broer van Shahid (deze toch duurde een maand langer dan verwacht dit kwam doordat Shahid ziek werd)

- Now they were setting off down the lane – that same lane which four weeks ago Fran had trodden on leaden foot, dreading what was to come – back to civilisation. (blz 8)Verklaar de titel.

De titel is: Plague 99

Plague betekend letterlijk naar het Nederlands vertaald ‘pest, plaag, ramp’. De link met het verhaal is dus makkelijk te leggen. Het verhaal gaat over een dodelijke epidemie die uitgebroken is in Engeland. Londen is 1 van de 10 grote steden die door deze epidemie wordt geteisterd.

99 staat voor het jaar 1999 waarin het verhaal zich afspeeld.Thema?

Het verhaal gaat over een dodelijk epidemie in een aantal grote steden in Engeland. Een van de steden is Londen, de woonplaats van Fran, Harry en Shahid. Het thema van het verhaal is moed houden en doorzetten. Dit is moeilijk wanneer je ouders en vele bekende in je omgeving gestorven zijn door een dodelijke ziekte. Het is dan belangrijk om elkaar te vertrouwen en te steunen om te overleven.Karakterontwikkeling?

Begin:

Het verhaal begint met Fran (Frances Latimer). Fran zou samen met haar beste vriendin Harry (Harriet Somers) in de zomervakantie 4 weken op survivalkamp gaan. Helaas voor Fran brak Harry haar pols en moest ze alleen. Tijdens het Stone Age is ze volledig afgezonderd van de rest van de mensheid. Ze was helemaal geïsoleerd. Toen ze terug kwam in Londen was alles stil op straat. Ze wist niet wat het te betekenen had. Ze kwam een groepje kinderen tegen die haar vertelde dat er een virus uitgebroken was. Ze geloofde het niet en dacht dat de kinderen haar voor de gek hielden. Toen ze verder liep stuitte ze op een prikkeldraad versperring. Ze moest er door om thuis te komen. Toen ze thuis kwam vond ze een briefje dat haar moeder geschreven had. Ze liep naar boven en trof haar ouder dood aan. Ze waren zwart en bijna onherkenbaar. Ze belde in paniek wat nummers. Niemand nam op. Verslagen belde ze haar vriendin Harriet op. Ook haar ouders waren gestorven aan het virus. Harriet was heel erg in de war. Ze was compleet krankzinnig geworden. Fran ging naar Harry toe en trof haar dansend in een Victoriaanse jurk. Ze besloten terug te gaan naar Fran’s huis. Onderweg probeert een groepje kleine jongens ze tegen te houden. Harry raakt in paniek en zwaait met een vleesmes. Shahid is opweg naar zijn broer en ziet het gebeuren. Hij grijpt Harry vast en voorkomt dat ze één van de jongetjes vermoord.Einde:

Tijdens de tocht die Fran, Harry en Shahid moesten afleggen naar Barnet de broer van Shahid werd hij ziek. Het bleek de ongeneeslijke Londense Koorts te hebben opgelopen. Harriet wil hem gewoon achterlaten maar Fran kan dit niet over haar hart verkrijgen. Op een ochtend waarin Shahid in de voorbijgaande nacht weer verschillende keren zwart stinkende derrie had gebraakt merkte ze dat Harry weg was. Ze had een briefje achtergelaten waarop stond dat ze naar een feest was. Nu moesten Fran en Shahid met z’n tweeën verder. Wonder boven wonder ging het steeds beter met Shahid en uiteindelijk was hij weer sterk genoeg om verder te trekken. Een maand later dan gepland kwamen ze aan bij de winkel van zijn broer. Deze van volledig geplunderd en ze konden niet bij zijn broer terecht. Bernat had een hekel aan blanke meisjes. Ze stonden verslagen te bedenken wat ze nu moesten. Opeens bedacht Fran dat ze naar Cornwall gingen. Hier woont haar oma en is het virus nog niet uitgebroken. Ze weten beide dat het waanzin is, het zou hen minstens weken kosten. Maar ze hebben een andere keus. Het grootste probleem zou echter zijn om door de versperring te kunnen komen, deze wordt bewaakt door soldaten die iedereen die buiten de omheining probeert te komen dood mogen schieten. Ze lopen bang op de slagboom af. Ze zien de soldaat in de Land Rover zitten. Ze beginnen te hollen. Niemand roept ‘stop’. Niemand houdt hen tegen, niemand schiet. Ze zijn er levend doorheen gekomen en vervolgen hun tocht naar Cornwall.Aanbevelen.

Ja, ik kan het boek aanbevelen. Ik vind het een spannend en leuk boek om te lezen (ondanks dat het engels is). In het begin weet je weinig over het virus, maar in de loop van het verhaal wordt alles duidelijk. Het is allemaal een beetje mysterieus. Het boek heeft een duidelijk opgebouwd verhaal en is makkelijk te volgen. Er zijn niet zoveel moeilijk woorden gebruikt.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen