Boekverslag : Charlotte Kerner - Geboren 1999
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 919 woorden.

Samenvatting
Samenvatting en mening:

Karl is een jongen van 17 jaar en het speelt zich af in 2016. Karl zit op de middelbare school, Karl vraagt zich al een hele tijd af wie zijn biologische ouders zijn, hij weet namelijk al vanaf dat hij heel klein is dat hij geadopteerd is. Dit hebben zijn pleeg ouders hem nooit verzwegen.

Hij heeft het er erg moeilijk mee, ook omdat hij van zich zelf weet dat hij niet is zoals de andere kinderen van zijn leeftijd, want hij is heel achterdochtig en kent weinig of geen emoties. Hij heeft wel een vriendin Sarah die hem de leuke dingen van het leven wilt laten zien. De mensen die hem kennen noemen hem Koude Karl vanwege zijn koele houding, dit vindt hij heel erg.

Via Fabian, een jongen uit zijn klas, komt hij in contact met Franziska Dehmel, zij is de moeder van Fabian en zij is journaliste. Karl krijgt met haar een heel vertrouwelijke band en zij besluit Karl te gaan helpen om zijn biologische ouders op te sporen. Hij had al voor zijn eerste bezoek aan haar zelf al wat gegevens bij de burgercentrum opgevraagd, maar daar kwam hij niet veel verder mee omdat daar codes stonden en twee datums achter zijn geboorte jaar, n.l. 5-2-1999 en 15-11-1999, Ze komen erachter dan 5-2-1999 de datum is dat hij teruggezet is in de baarmoeder (embryotransfer E.T.) en dat 15-11-1999 zijn officiële geboortedatum is.

Ook bij zijn pleegouders in huis kon hij niets hierover vinden, ook Sarah beloofde hem met zijn zoektocht te helpen. Na een gesprek met zijn pleegouders vindt hij dat Sarah hun kant kiest en neemt het hun allemaal kwalijk.

Op zijn 15e verjaardag hadden zijn pleegouders hem een dagboek gegeven, hierin schreef hij alles op ook zijn zoektochten en zijn gesprekken met Franziska en al zijn gevoelens, hij zat in de puberteit en had duidelijk een indentiteits probleem.

In het begin vond Franziska Karl een vreemde jongen die koel uit zijn ogen keek en het verbaasde haar dat hij zo graag wilde weten wie zijn biologische ouders waren en hij juist haar daarom hulp bij vroeg. Franziska begon er op een gegeven moment ook heel nieuwsgierig naar te worden omdat het steeds ingewikkelder in elkaar begon te zitten. Veel gegevens over Karl ontbraken er en er kwamen steeds meer vraagtekens.

Al gauw hadden ze ontdekt dat Karl een I.V.F kind was (In-vitrofertilisatie), dit betekent dat bij de bevruchting in glas smelten ei- en zaadcel op volkomen natuurlijke wijze samen, alleen buiten het lichaam, volstrekt zich de bevruchting dan deelt de cel zich en worden deze 2,4,8 cellige wezens in een broedkast bewaard. Later worden ze dan in de baarmoeder teruggezet, waarna ze zich verder delen en tenslotte innestelen. Hierover had Karl in zijn dagboek een cynisch liedje gemaakt.

Het bleek al gauw dat de zaaddonor een jonge Duitse student was geweest die geld nodig had. Hij overleed al snel daarna en een jonge vrouw die voor de wetenschap haar eileiders had afgestaan, zodat er een celdeling ontstond. Alleen kwam Karl te weten dat zij niet zijn draagmoeder was geweest, hij vond dat haar inzet door de wetenschap misbruikt was.

Zijn grootste vraag bleef dus wie hem 9 maanden gedragen had, hij kwam bij het anti-gen instituut waar hij in contact kwam met Dagmar Bruhs zij werkte daar en besloot later Karl ook te helpen, ze kraakte een computerprogramma met gegevens en kwamen tot Karls en Franziska grote schrik erachter dat Karl door een kunstmatige baarmoeder was gedragen en dat hij het eerste mens was bij wie dit gelukt was. Nooit heeft hij dus moederwarmte in eerste maanden gevoeld. Karl besluit net daarvoor zijn dagboek bij Franziska achter te laten en breekt met iedereen. Hij neemt het zijn pleegouders kwalijk dat ze op deze manier aan hem gekomen zijn.

Karl loopt weg van huis en niemand weet waar hij tot op de dag van vandaag is. Het heeft Franziska allemaal erg aangegrepen en Franziska besluit het verhaal te publiceren nadat ze de professor die de kunstbaarmoeder toen uitgevonden had, ondervraagd had. Deze gaf alles toe en in 2017 kwamen er veel kinderen zo op de wereld, gemakkelijk, geen pijn, op bestelling: meisje/ jongen, makkelijk te plannen tijdens carrière. Zij werkt alles uit en bij de titel kan zij maar een zin bedenken: geboortejaar: 1999.

Eigen mening:

Ik vond het een interessant onderwerp, omdat ik er nog maar weinig van afwist, er wordt in het boek duidelijk uitleg gegeven over de IVF methode in het verleden en het heden, ook wordt het draagmoederschap naar voren gebracht.

Ik vond het wel een moeilijk te lezen boek, omdat er eigenlijk 2 hoofdpersonen zijn (Karl en Franziska) die beide hun belevenissen beschrijven en er veel dagboekfragmenten te lezen zijn met iedere keer een andere datum, dat is soms erg ingewikkeld, ook de namen van sommige personen worden die met de IVF te maken hadden zijn moeilijk, vaak moest ik even wat bladzijden terug om het vervolg weer beter te begrijpen.

Ik vond wel dat Karl (hoofdpersoon) soms wat erg fel reageerde naar zijn pleegouders toe, deze mensen hadden al de 17 jaar voor Karl gezorgd en hem een thuis gegeven, ik vind dat in het boek dit erg negatief beschreven wordt en ik had het leuker gevonden als de schrijfster daar een ander verhaal over had geschreven, soms vond ik het boek erg droevig, en wat ik ook jammer vond dat het een open einde had, je weet dus niet hoe het met Karl afloopt.



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen