Boekverslag : Thea Beckman - Het Gulden Vlies Van Thule
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2006 woorden.

A. Algemeen2. Het gulden vlies van Thule

3. Thea Beckman

4. Uitgever: Lemniscaat b.v. Rotterdam

Druk: elfde druk, drukkerij C. Haasbeek b.v. Alphen aan den Rijn

Jaar van uitgave: 1989

5. genre: avontuur, oorlog, liefdeB. Auteur1. Thea Beckman werd in 1923 geboren. Ze was enig kind en bovendien een meisje en haar ouders vonden het vanzelfsprekend dat ze thuis zou meehelpen in de huishouding. Haar vader was kantoorbediende bij de Holland-Amerikalijn en werd in de crisisjaren werkloos. Studeren was er voor Thea niet bij; omdat er geen geld voor was, maar ook omdat haar ouders het niet nodig vonden voor een meisje. Thea wilde als kind graag schrijfster worden of ontdekkingsreiziger. Voordat in elk geval één van deze dromen uitkwam, werkte ze echter eerst enige jaren op een kantoor. De eerste jaren van haar huwelijk hield ze zich voornamelijk bezig met de opvoeding van de kinderen en het huishouden, maar ze schreef ook journalistieke stukjes en korte verhalen, onder andere voor damesbladen, de Haagse Post en de kindertijdschriften Kris Kras en Taptoe.

Pas toen de kinderen groot waren, had ze meer tijd en begon ze met het schrijven van boeken.

Toen begon ze ook aan de studie sociale psychologie die ze in 1981 voltooide met een scriptie over de invloed van boeken op jongeren.

Vanaf Thea Beckmans debuut bij Lemniscaat Met Korilu de Griemel rond in 1970 volgden de kinder- en jeugdboeken elkaar in hoog tempo op; schrijven werd haar beroep.

Bijna de helft van Thea Beckmans boeken zijn historische romans.

Thea Beckman heeft voor haar boeken al heel wat prijzen gekregen. Het begon in 1971 met een Zilveren Griffel, drie jaar later gevolgd door een Gouden Griffel voor Kruistocht in spijkerbroek en opnieuw een Zilveren Griffel voor Stad in de storm in 1980. In 1984 kreeg ze de Huib de Ruyterprijs toegekend voor al haar historische romans, omdat ze met haar boeken het geschiedenisonderwijs een nieuwe impuls heeft gegeven; in haar verhalen maakt ze de geschiedenis concreet door situaties helder en invoelbaar te beschrijven en door personages neer te zetten waarin jonge lezers zich kunnen herkennen. In 1993 kreeg Thea Beckman de dr. Fehrmanprijs van de stad Kampen.

Vanaf 1987 werd een groot aantal van haar boeken genomineerd en bekroond door de Nederlandse Kinderjury. Zelf zegt Thea Beckman met deze laatste prijzen het gelukkigst te

zijn: ‘Het is het leukst als je boeken door kinderen gekozen worden, want zij zijn immers mijn publiek. Als kinderen jouw boeken het mooist vinden, geeft dat erg veel voldoening.’

Behalve van schrijven, houdt Thea Beckman erg van reizen. Tegenwoordig kan ze echter niet altijd makkelijk weg; ze heeft drie katten en een hond (Blackie) en als ze op vakantie wil moet ze eerst een oppas voor haar dieren regelen.

Daarnaast houdt ze erg van muziek. Ze speelt piano en heeft vaak muziek op staan als ze in haar werkkamer met twee grote boekenkasten achter haar schrijfmachine zit te werken. In die werkkamer heeft ze niet alleen al heel wat romans over de geschiedenis geschreven, maar ook een aantal verhalen die in de toekomst spelen, fantasieverhalen en eigentijdse verhalen.

Wat opvalt aan haar personages is dat ze zich door niets of niemand laten intimideren. Ze zijn onafhankelijk, koppig en bekijken de wereld met een kritische blik.

Dat veel jonge lezers zich in Thea Beckmans personages kunnen herkennen en de verhalen met plezier lezen, blijkt wel uit de vele herdrukken die haar boeken beleven (Kruistocht in spijkerbroek is al tweeënzestig keer herdrukt!) en uit de vertalingen die er van haar boeken zijn gemaakt, o.a. in het Engels, Spaans, Duits, Hongaars, Deens, IJslands, Fins, Japans, Fries, Bulgaars en Russisch.De boekenThea Beckman is gefascineerd door de geschiedenis. Ze heeft boeken geschreven over een groot aantal verschillende periodes - van de middeleeuwen tot de achttiende eeuw. In haar historische romans komen vaak (bekende) mensen voor die echt hebben bestaan, maar haar hoofdpersonen bedenkt ze altijd zelf, omdat ze anders als schrijfster te weinig vrijheid heeft.

Haar toekomstromans over Thule spelen tien eeuwen nadat de Derde Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. In deze boeken zijn de vrouwen aan de macht; de schrijfster wil daarmee laten zien dat die even veel waard zijn als mannen.

Daarnaast heeft ze een aantal eigentijdse boeken geschreven en enkele fantasieverhalen voor jongere kinderen.

In haar verhalen komt een aantal thema’s steeds weer terug. Zo gaan veel boeken over: de invloed die avonturen op een mens kunnen hebben (Vrijgevochten, de trilogie over de Honderdjarige Oorlog);

de positie van gewone mensen vroeger (Stad in de storm, De val van de Vredeborch);

kinderen die om de een of andere reden voor zichzelf op moeten komen (Wij zijn wegwerpkinderen, Wonderkinderen);

en de strijd van meisjes en vrouwen voor gelijke behandeling als mannen (Hasse Simonsdochter, Saartje Tadema)2. ja, de schrijfster heeft me wel aan het denken gezet. Nu weet ik dat gouverneurs op bepaalde eilanden helemaal niet zo menslievend, en vriendelijk waren, dit boek vertelt wel anders.

Ik ben ook een beetje anders gaan denken over ‘buitenlanders’ hier in dit boek word het niet zo letterlijk beschrijven, maar hoe Elvira met die ‘buitenlanders’ omgaat vind ik toch wel knap. Zou ik niet kunnen.3. ik denk dat je beter moet omgaan met je medemens.4. De Thulenen laten het uiterst kostbare Gulden Vlies zien. Dit is een zuivere schapenvacht gehuld in goud. Het staatshoofd van het Badense Rijk ontvangt het zodra de stukken land zijn teruggegeven aan de Thulenen en de Badeners vertrokken zijn. Uiteindelijk accepteren de Badeners het aanbod.5.een meisje komt emigreert samen met haar moeder naar Thule waar haar vader al ondergouverneur is. Zij leert de taal door een oude Thuleense vrouw waardoor ze later in contact kan komen met de vroegere heersers van Thule.6.liefde, oorlog, en ellende maar ook de vriendschap die elvira met de oude Badense sloot.C. Tijd en Ruimte1. Het verhaal speelt zich ongeveer 650 jaar na de derde wereldoorlog af. In het eerste deel speelt het zich 6 eeuwen na de derde wereldoorlog af en in deel 3 ben je ongeveer 50 jaar verder.2. ik denk zo’n 5 jaar want Elvira is aan het begin 15 jaar en aan het einde 203. het boek begint met een terugblik naar de twee eerste delen van de serie over Thule.4. Dit verhaal speelt zich af in Thule (voormalig Groenland). Door de kanteling van de aarde heeft het een tropisch klimaat gekregen. Het volk is zeer vredelievend en dat komt vooral omdat het land geregeerd word door vrouwen. Er is zijn geen wapens en er wordt geen geweld gebruikt.5.het verhaal is chronologisch. Alles gebeurde in tijdsvolgordeD. Personen1. de hoofdpersoon is Elvira kampgut

a. omdat ze het meest doet, en het meest voorkomt in het boek

b. Elvira is een opstandig meisje. Vanaf het moment dat ze in Thule aankwam was ze verliefd op het land en haar nieuwsgierigheid naar dit land en haar inwoners maakte het vertrek van de Badeners uit Thule mogelijk. Ze veranderd al snel een beetje in een Thuleen al was ze nooit een echte Badense geweest

Elvira: Elvira speelt een van de belangrijkste rollen in het boek. Zij is

Door de Thulenen uitverkoren om hun taal te leren en contact te leggen

tussen de Badeners en Thulenen. Ze leert dat geld en rijkdom niet

belangrijk

2. veel:

- Elvira en haar vaderweinig:

- tjalf

- shatisa

- thura

- sabine3. vader :

haar vader word onder gouverneur van Thule. Hij is dar erg trots op.

Hij wil niet dat zijn dochter in contact komt met Thulenen, daarom verbied hij ieder contact met de Thuleense vrouw.

Hij doet erg geheimzinnig over sommige zaken.

Veel van zijn net gereed gemaakte centrales worden door de oorspronkelijke bewoners, de Thulenen kapot geschoten.4. relatieschema:E het verhaal/vertelperspectief/werkelijkheid1.het is een hij/zij verhaal omdat de hoofdpersoon door de schrijver word beschreven.. op blz 1 staat zoiets als Elvira staat op het dek van het schip

dat bewijst al alles, Elvira is namelijk de hoofdpersoon.2. ja volgens mij zou je er wel een film van kunnen maken, zoals dat stukje dat Elvira de ouder vrouw dood in het hospitaaltje ziet liggen, en dat haar word verteld dat de oude vrouw een van de bendeleiders was. Dat boeit wel.3. dat de oude vrouw haar de taal leert door middel van gebaren volgens mij kan dit echt niet. Dan kan ik zeker ook zo makkelijk japans leren of zo.4. vroeger waren er inderdaad van die heersers van andere landen die op andere eilanden eigen baasje wilden spelen. Dus ergens is het wel realistisch, maar er zitten ook wel veel fantasiekanten aan zoals de namen van de eilanden Thule etc. sie bestaan helemaal niet.F Samenvatting(Om dit boek te lezen moet je eigenlijk de 2 voorgaande delen gelezen hebben.) Thule is ingenomen door het Badense rijk.

Elvira verhuist met haar familie ( haar moeder en haar broertje naar Thule waar haar vader ondergouverneur van een provincie wordt. Haar vader is hen al voor uit gereisd. Haar vader ontdekt dat de gouverneur corrupt is.

Hij schrijft een rapport naar de oppergouverneur van Thule, maar deze wordt onderschept door de gouverneur. De Thulenen saboteren als wraak allemaal projecten van de Badeners.

Daarom wordt de vader van Elvira samen met de soldaten het woeste binnen land in gestuurd. Ondertussen leert Elvira Thuleens spreken van een Thuleense oude vrouw.

Deze vertrouwt Elvira toe dat zij door haar is uitgekozen. Hoe Elvira ook vraagt, de vrouw wil geen verdere uitleg geven, het blijft voor Elvira een vraagteken. Als de oude Thuleense vrouw om het leven komt bij een sabotageactie en als haar vader niet terugkeert besluit Elvira zelf het binnenland in te trekken.

Tijdens haar toch word ze geholpen door de Thulenen en zo belandt ze bij de Konega ( een soort koningin) Daar besluit ze vredesonderhandelingen in gang te zetten tussen Badeners en Thulenen.

Ondertussen zijn ook de 3 dochters van de Oppergouverneur zonder dat hij het weet het binnenland in getrokken.

Zij komen in contact met Elvira en de Thulenen. Door hun toedoen worden de vredesonderhandelingen gestart.

Er wordt besloten om een onderhandelaar uit Badenburg te laten komen. Elvira en de drie zusjes gaan samen met de onderhandelaar naar de Konega. De vredesonderhandelingen verlopen moeizaam, maar na een tijdje komt er schot in de zaak.

De Thulenen laten het uiterst kostbare Gulden Vlies zien. Dit is een zuivere schapenvacht gehuld in goud.

Het staatshoofd van het Badense Rijk ontvangt het zodra de stukken land zijn teruggegeven aan de Thulenen en de Badeners vertrokken zijn. Uiteindelijk

Accepteren de Badeners het aanbod van de Thulenen.G. eigen mening1.nee ze is niet christelijk, maar in sommige van haar boeken bidden de hoofd en - of bijpersonen wel eens. In dit boek is dat niet zo. Daar gaat het onderwerp ook niet over, maar lees Saartje Tadema maar eens daar gaat het er wel erg veel over. ( vooral in het weeshuis)2. nee, maar zoals ik al zij, er word helemaal niet over dat onderwerp gesproken, en word ook nergens aangekaart.3. meestal is het neerslachtig, somber dreigend, dat komt vooral door de strijd tussen de Badeners en de Thulenen. Die voortdurend ruzie met elkaar hebben, soms komen er wel grappige en humoristische stukjes in voor, maar dat is niet de hoofdlijn van het boek.4. de handelingen die Elvira allemaal verrichte om toch haar vader maar te inden, ze komt zelfs aan de praat met de machtigste persoon van Thule, dan moet je toch wel heel wat wilskracht hebben5. het boek geeft mij een gevoel van warmte. Je merkt vaak aan de houding van 2 verschillende culturen tegen over elkaar, dat ze elkaar dwars zitten.

Toch praat Elvira zonder rassenhaat ( zeg maar) met de oude Thuleense vrouw, en is zelfs van haar gaan houden!!!!!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen