Boekverslag : George Orwell - Animal Farm
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2000 woorden.

1. Zakelijke gegevens:- De auteur: George Orwell

- De titel: animal farm

- De uitgever: Meulenhoff educatief

- Jaar van uitgave en druk: 14e opl. Amsterdam, Meulenhoff, 1976.

- Jaar van 1e druk: 1969

- Aantal blz.: 1122. Eerste Reactie:Ik was zeer verbaasd toen ik dit las, dit kwam omdat ik ongeveer op de helft van het verhaal er achter kwam dat ik hiervan de film had gezien. Ik had deze film vorig jaar met Geschiedenis gezien. Ik herinner me niet echt meer veel van de film, ik zag wel stukjes voor me hoe dat ook alweer in elkaar zat. Ik vond het een leuk, vlot geschreven boek. Het mooie aan dit boek is datje in het eerste opzicht zou denken dat het een boek voor kinderen is, echter wanneer je een beetje de geschiedenis met de geschiedenis gaat vergelijken is het een heel ander verhaal. Elk dier heeft een eigen positie in de maatschappij, de varkens zijn de leiders, de paarden zijn de harde werkers, de kippen daarin tegen de slome werkers en de honden zijn de soldaten. Erg leuk dus, dat het boek geschreven is met zo’n veel gecompliceerder verhaal erachter.3. Verdieping:A. Samenvatting:Het verhaal speelt zich af op de ongeorganiseerde boerderij Manor Farm van Mr. Jones. Op een dag wordt Jones weggejaagd van zijn boerderij door de dieren. De dieren noemen deze dag “the Rebellion”. De nieuwe naam voor de boerderij wordt “Animal Farm”. Deze revolutie was hun al voorspeld door een oud varken dat inmiddels is overleden: Manor. Hij heeft aan de dieren het “Animalisme” uitgelegd, een opvatting waarbij alle dieren gelijk zijn en mensen geen macht meer over hen hebben. Na de “Rebellion” nemen de dieren de macht over op de boerderij, geleid door de varkens Snowball en Napoleon. De varkens stellen de zeven geboden van het Animalisme op, met als grondregel: “Four legs good, two legs bad”, en “All animals are equal”.

Alle dieren op de boederij helpen deze te onderhouden, zodoende wordt de eerste oogt een groot succes! Echter een paar dieren kunnen de revolutie niet waarderen: De kat die alleen aan zichzelf denkt, merry Mollie die vanaf nu geen suikerklontjes meer krijgt en de cynische Benjamin die ook nu weer cynisch tegen de opstarting van het “Animalisme”aankijkt. Anderzijds zijn er de paarden Boxer en Clover, die keihard werken om de boerderij staande en goed lopend te houden. Boxer heeft dan ook als gezegde: “I will work harder and Napoleon is always right”.De varkens trekken helaas steeds meer macht naar zich toe. Zij zijn ook de enigen die kunnen lezen en schrijven, en komen daardoor steeds meer boven de andere dieren te staan.

Snowball en Napoleon beginnen ook steeds meer meningsverschillen te krijgen, Snowball is heel idealistisch en heeft grootste plannen, maar Napoleon weet Snowballs ideeën steeds weer de grond in te boren. Op een dag zorgt Napoleon er dan ook voor dat Snowball van de boerderij weggejaagd wordt, met behulp van een troep honden die hij zelf getraind heeft als zijn lijfwacht.De varkens beginnen steeds machtiger te worden. Zij kunnen lezen en schrijven en komen steeds meer boven de rest van de dieren te staan. Snowball en Napoleon krijgen steeds meer meningsverschillen. Op een dag jaagt Napoleon Snowball weg, met behulp van een groep honden die hij heeft getreind als bodyguards. Napoleon grijpt de macht, hij wordt dictator met behulp van zijn honden. Hij verandert de regels op de boerderij, in zijn voordeel. Napoleon treedt hard op tegen de dieren. Sommige beschuldigt hij van sabotage en spionage. Hij laat ze vermoorden door zijn honden. Geen van de dieren geloofd nog in het “animalisme”, op het paard Boxer na. Hij werkt zich bijna dood, maar als er geen werk meer voor hem is wordt hij door napoleon naar het slachthuis gestuurd.De dieren hebben alleen de boerderij, dit is namelijk een dierenwereld. Maar ook dit neemt Napoleon hen af. De dieren zien hoe de varkens in mensen kleding, op twee poten lopen. Ze praten en lachen met de mensen. De dieren zijn verbijsterd.

Ze zijn zelfs in het gezelschap van mensen, en praten, lachen en drinken met hen. Deze té grote verbijstering wordt duidelijk door de laatste regels van het boek:“The animals outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which”.B. onderzoek van de verhaaltechnieken:1. Schrijfstijl

2. De ruimte

3. De verhaalfiguren

4. De vertelwijze1.

De taal in het boek is normaal, ik heb wel wat gehad aan het woordenboek wat achterin het boek stond. Hierin stonden de wat lastige engelse woorden uitgelegd. Er zit aan de ene kant best wel een kinderachtig toontje in het boek, de verhaallijn is op zich best kinderlijk. Aan de andere kant wanneer je weet wat er achter dit boek zit, ( zie 1e reactie ) is het toch weer heel goed in elkaar gezet.

2.

Het verhaal speelt zich af op een boerderij in Engeland, dat eerst Manor Farm wordt genoemd en later door de dieren naar Animal Farm wordt veranderd.

De periode waarin het verhaal zich afspeelt is onduidelijk, maar het moet op zijn minst twee jaar zijn, omdat in het boek twee keer gezaaid en geoogst wordt. Voor de rest komen in het boek geen data voor.3.

Hoofdpersonen:-Major: het varken dat in principe het Animalisme uiteen heeft gezet voor de andere dieren. Je zou hem kunnen zien als de grondlegger van het Animalisme, vergeleken met het communisme zou hij Lenin kunnen zijn. De karakter trekken zijn het zelfde.

-Napoleon: een slim varken, dat na de Rebillion de leiding op zich neemt. Het is een listig en zeer gemeen varken, ook zorgt hij dat alles wat hij doet, zegt en als opdracht geeft in zijn voordeel is. Hierin lijkt hij op Stalin, die zich ook gedroeg als een grote dictator.

-Snowball: het varken dat bij de revolutie de leiding had. Hij was zeer enthousiast en deed zijn best, echter werd hij door Napoleon weggestuurd. Je zou hem kunnen vergelijken met Trotski.Bijpersonen:- Het paard Boxer: een zeer enthousiast paard die zichzelf bijna helemaal dood werkt en zich helemaal inzit. Hij wordt door Napoleon zeer vernederd.

- De ezel Benjamin: hij is erg cynisch en het interesseert hem allemaal niet zo.

De dieren zijn eigenlijk het volk en luisteren naar hun leiders.4.

Het boek is geschreven vanuit een auctoriaal perspectief. Je kijkt vanuit het standpunt van een alomtegenwoordige, alwetende schrijver.

Opbouw

Het boek is chronologisch verteld. Het verhaal is in vier stukken te verdelen.

Mr Jones als eigenaar.

De revolutie.

De overheersing van Napoleon.

Als de varkens de naam van de boerderij terug veranderen in Manor FarmC. Thematiek:1. motieven:Macht, onderdrukking, de wet van de sterkste, revolutie, dictatuur, gelijkheid die niet op te brengen is.2. Verklaar de titel:De titel ‘animal farm’ gaat over een heleboel dierenop een boederij die elk verschillende taken hebben. Het verhaal speelt zich hier af en laat zien wat de dieren op de boerderij mee maken, zodoende de titel: dieren boerderij of terwijl ‘animal farm’.D. Plaats in de literatuur geschiedenis:Eric Arthur Blair ( George Orwell ) is 1903 in India geboren. En in 1907 naar Engeland verhuisd. Gestudeerd in Eton waar hij regelmatig een stuk in universiteit krant schreef.

Zijn eerste boek Burmese days schreef hij in 1934 na een vijfjarige loopbaan bij de Indian Imperial Police in Birma. Ook heeft hij een paar jaar in Frankrijk geleefd waar hij les gaf, en in een boeken winkel hielp. Hij was 6 maanden in Marokko, waar hij het boek Coming Up for Air schreef. Orwell ging eind 1936 naar Spanje om in de burgeroorlog te vechten, waar hij gewond raakte, Homage to Catalonia is zijn beschrijving van de burgeroorlog. In Animal Farm komt de afkeer tegen elke dictatuur duidelijk naar voren. Intussen was zijn gezondheid zo slecht dat hij voor een tijdje in een sanatorium werd opgenomen, vanaf toen is hij nooit meer helemaal fit geweest.

Tijdens de tweede wereld oorlog werkte hij voor de BBC. Ook schreef hij stukjes voor de krant. Door zijn boeken Nineteen eighty-four en Animal Farm werd Orwell wereld bekend. George Orwell stierf in 1950.Bron : www.google.com. ( daarna toetste ik in: George Orwell pseudoniem Eric Athur Blair. Vervolgens kreeg ik allerlei sites over deze persoon en heb ik dit stukje informatie eruit geknipt. )4. Taaksheet:Ik heb taaksheet nummer 4 gekozen: uitdagingen.Naam van de hoofdfiguren: Major, Snowball, Napoleon.1. Hun belangrijkste uitdagingen:Het belangrijkste voor deze 3 dieren is de boerderij goed laten lopen. Ze nemen de leiding op zich om zo iedereen een goede sociale plek in de samenleving ( de boerderij ) te geven.2. Zij pakken het aan door:Het plan: de zeven geboden van het animalisme op te richten en de grondregels: “ Four legs good, two legs bad”, en “all animals are equel” op te richten.

Kort samengevat: de leiders hebben een goed plan gemaakt en goed nagedahct over hoe ze de boerderij draaiende konden houden.3. Als ik voor zo’n probleem zou staan zou ik:Ze hadden het vanaf het begin af aan goed gedaan, ze hebben goed nagedacht en heldere afspraken gemaakt. Jammer genoeg zijn er altijd, net zoals bij mensen, dieren die een leiderspositie willen innemen, hier ging het verkeerd. Een leider is goed maar niet wanneer je door drijft tot over het uiterste. Ik zou het hier anders hebben aangepakt, het liep goed, ik zou zorgen dat dit zo zou blijven lopen.4. Deze oplossing omdat:Je moet met z’n allen door, dit lukt niet als je allemaal naar een dier moet luisteren en niet meer gezamenlijk afspraken kan maken.

Eerlijkheid en samenwerking duurt het langst!5. Beoordeling:Je verteld wat je van dit verslag hebt geleerd, wat je mening is over dit verslag en deze beargumenteer je.

Ook beantwoord je drie vragen van Eldorado ( je mag er 3 van de 7 uitzoeken )Ik heb geleerd dat iedereen gelijk is, wanneer je samenwerkt kom je het verst. Ook met eerlijk bereik je het meest, tenslotte; eerlijkheid duurt het langst. Je ziet hoe aan het eind van het boek de varkens het “animalisme” hebben veraden door met mensen om te gaan. Ook zie je dat Napoleon de dieren zeer teleurgesteld heeft door zo’n extreem leiderschap te geven. Dit werkt averechts en door deze 2 aspecten zie je dat het geen nut heeft om dat soort dingen te doen, je bereikt er tenslotte alleen maar negatieve dingen mee.Ik was blij dat ik de film had gezien, ook al herinnerde ik me er niet heel veel van, ik wist hier door nog dat er een heel verhaal achter de verhaallijn zat.

Ik denk dat ik het anders veel minder interessant vond om te lezen.- Eldorado vragen:1. Wat voor een soort verhalen spreken je het meest aan?Voor mij moet er een goed, vlot verhaal in het boek zitten. Ik houd niet van langdradige historische romans. Ook houd ik niet van science – fiction verhalen. De boeken van Anna Enquist vind ik erg goed; er zit een goed verhaal in, stukjes humor ene veel drama dat vind ik mooi om te lezen. Dramatische romans: daar kan je goed voor gaan zitten, je helemaal inleven in de hoofdpersoon en voelen wat deze ook voelt.2. Wat vind je van het taalgebruik?Het talgebruik is over het algemeen vrij redelijk, er zaten soms wel zinnen in die ik niet begreep, hierbij kwam de vertaling van de woordjes achterin erg goed van pas.3. zou je een ander aanraden dit boek ook te lezen?Ja, het is een leerzaam boek, niet al te moeilijk geschreven. Ik zou deze persoon aanraden om de film ook te kijken, ik vond het leuk om te zien dat ik een beeld had bij wat ik las. Dat ik niet steeds mijn fantasie moest gebruiken (wat ik overigens heerlijk vind om te doen tijdens het lezen..) maar ook eens een realistisch beeld voor me had hoe de plaats waar het verhaal zich afspeelde eruit zag etc. Het onderwerp vond ik best wel saai, het is niet min soort boek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen