Boekverslag : Virginia Andrews - Flowers In The Attic / Bloemen Op Zolder
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1443 woorden.

A. SamenvattingChris, Cathy, Cory en Carrie zijn de 4 kinderen van Christopher en Corrine Dollanganger. Corrine en Christopher zijn echt de perfecte ouders. Elke week is vader een week weg.Maar als hij op vrijdag altijd weer terug komt zijn de kinderen en moeder heel blij dat hij er weer is. Op de dag van Christopher verjaardag (dat op een vrijdag was). Zou hij terug komen en alle visite was er al, maar vader kwam maar niet alleen twee politie agenten die kwamen om hun te vertellen dat vader dood was. Wat moeten ze nu, de moeder Corrine heeft geen baan en nu is er geen geld meer om te kunnen blijven wonen waar ze nu wonen. Corrine haar ouders zijn erg rijk maar daar heeft ze al jaren geen contact meer mee, omdat haar ouders niet konden accepteren dat zij met haar halfoom Christopher was getrouwd. Toch schrijft zij haar moeder een brief waarin zei vraagt of ze daar mag komen wonen met haar 4 kinderen. Ze krijgt antwoord dat ze daar voor een tijdje mag komen, maar haar vader mag niet weten dat ze kinderen heeft, dus die moeten een tijdje op zolder verblijven totdat de grootvader dood gaat en dat zou snel gebeuren. Ze gaan erheen en de 4 kinderen worden in het grote huis op een zolder gezet voor hoogstens een week werd hen verteld. De kinderen krijgen elke dag eten gebracht door grootmoeder die eigenlijk een hekel aan de kinderen heeft en moeder komt elke dag even langs om cadeautjes te brengen. Ondertussen is moeder hard bezig om er voor te zorgen dat haar stervende vader haar weer opneemt in zijn testament. Weken, maanden, jaren gaan er voorbij en de kinderen zitten nog steeds op zolder en groeien daar op. Chris en Cathy beginnen dingen te ontdekken aan hun eigen lichaam. Moeder komt steeds minder vaak langs en het eten wordt ook steeds minder. Dan komt moeder vertellen dat ze opnieuw getrouwd is met een rijke man Bart, maar zodra grootvader dood is zullen ze gelukkig worden met zijn allen en kunnen de kinderen Bart leren kennen. Cory van de tweeling Cory en Carrie gaat dood op de zolder en later blijkt dat dit komt door voedselvergiftiging, dit heeft grootmoeder op haar geweten om van de kinderen af te komen. Moeder komt nu helemaal niet meer langs. Het is Chris gelukt een keer de zolder uit te komen en op onderzoek uit te gaan, hij ontdekt dat grootvader al lang dood is. Hun moeder is er vandoor met het fortuin van haar vader en haar nieuwe echtgenoot. Grootmoeder houdt hen daar gevangen, want in het testament van grootvader stond dat als er ooit werd ontdekt dat Corrine kinderen heeft van haar overleden man werd al het geld weer teruggenomen. Chris en Cathy bedenken een plan om van de zolder af te komen en uiteindelijk ontsnappen zij met zijn drieën, Chris Cathy en Carrie weer terug in ed buitenwereld,na al die jaren.B. Bespreking
1. Titelverklaring:


Het boek heet Flowers in the Attic (bloemen op zolder), omdat er 4 kinderen opgesloten zitten op een zolder, weg van de buitenwereld en weg van de natuur. Omdat de zolder zo stoffig en eng is maken ze bloemen en planten om de boel een beetje op te vrolijken.2. Soort verhaal:


Het is een roman. Het staat ook op de voorkant van het boek.3. Gebeurtenissen:


a. Wat is het probleem van de hoofdpersonen?

Chris, Cathy, Cory en Carrie: Dat ze al 4 jaar opgesloten zitten op de zolder en dat de situatie steeds slechter wordt.

Corrine: Ze moet kiezen tussen de kinderen en de hele hoop geld dat ze erft.

b. Hoe verloopt de hoofdlijn?

In het begin gaat alles goed maar hoe verder je in het boek verder gaat hoe slechter het wordt.Het lijkt dat het soms beter wordt maar dat is niet zo.De situatie wordt steeds erger en in dit boek verbeterd het niet.

c. Wat voor begin heeft het verhaal?

Het heeft een heel goed begin, er is nog niets aan de hand.

d.Wat voor soort eind heeft het?

Het heeft een open eind, want je weet niet wat er nou verder met die kinderen gebeurt en wat die grootmoeder en moeder doen.

e.Is het verhaal spannend?

Ja het verhaal is heel spannend.Niet om de gebeurtenissen maar omdat je graag wil weten wat er nou verder gaat gebeuren.4. Personen


a+b. Welke personen kwamen er in het verhaal voor?

Hoofdpersonen: Cathy, Chris, Cory, Carrie,Corrine(moeder) en grootmoeder.

Bij personen: grootvader, bediendes, politie en Christopher.

c. Wat kun je over de hoofdpersonen zeggen?

Moeder Corrine: Ze houdt heel veel van haar kinderen en is altijd een lieve moeder geweest. Maar ze doet ook alles voor geld en daarvoor heeft ze haar kinderen verraden.Grootmoeder: Zij is erg gemeen (vooral tegen haar kleinkinderen). Ze geeft nooit haar gevoelens bloot aan iemand anders en is bikkelhard. Ze weet niet hoe ze van iemand moet houden.Chris: Hij is de oudste zoon van Corrine en Christopher. Hij is een hele slimme jongen en erg leergierig. Op de zolder leest hij heel veel boeken en dat vindt hij erg leuk om te doen. Later wil hij dokter worden. Op zolder neemt hij de vaderrol over.Cathy: Zij is de oudste dochter van de familie. Op de zolder weet zij niet goed hoe zij met haar gevoelens om moet gaan. Ze was erg gesteld op haar vader en daar heeft ze het best moeilijk mee. Ze houdt van ballet en muziek en wil later Ballerina worden.Carry en Cory: Over deze tweeling is nog erg weinig te zeggen, ze zijn nog erg jong als ze op de zolder belanden. Ze zijn erg bang en ze zien Cathy als hun moeder omdat zij de vrouw is die altijd bij hen is. Cory begrijpt totaal niet waarom ze op de zolder zitten.5. Tijd


a. Waneer speelt het verhaal?

Dat wordt eigenlijk niet gezegt.Maar uit het verhaal kun je opmaken dat het in de jaren vijftig afspeelt.

b. Hoeveel tijd is er tussen het begin en eind?

Nou, zeker wel 5 jaar want ze zitten al 4 jaar op die zolder en daarvoor is ook zeker nog een jaar vooraf gegaan.

c. Is het verhaal chronologies verteld of niet?

Nee, het is in niet-chronologische volgorde verteld (geschreven)

d. Bevat het verhaal terugblikken?

Ja, er wordt heel veel nagedacht over vroegen en er worden ook heel veel dingen over het verleden geschreven.

e. Zijn er tijdsprongen?

Ja, er zijn wel tijdsprongen maar niet van die hele grote (om het zo maar te zeggen)Het gaat wel eens een dag of week of misschien zelfs wel een maand voorbij maar dat is ook logies want het boek duurt ongeveer 5 jaar en als je elke dag zou moeten beschrijven dan zou het een te dik boek worden.6. Plaats


a.Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af in het grote huis van de grootouders in Charlottville, Virginia. (Op de zolder).

b. Heeft de omgeving invloed op de gebeurtenissen?

Ja, zeker wel, want het hele verhaal draait om de zolder. Als de zolder er niet was geweest was het hele boek er niet geweest.7. Met wie kijk je mee?


a+b. Kijk je mee mat de ik-persoon, met de hij/zij-persoon of de verteller?

Het verhaal wordt verteld door de over van Cathy,de oudste dochter van de familie.Je weet haar emoties en acties.8. Onderwerp


Wat is het onderwerp van het verhaal?

Ja, daar vraag je wat...Ik heb geen flauw idee. Sorry!!!!!9. Bedoeling/boodschap


a+b. Heeft de schrijver volgens jou een bedoeling met het verhaal?

Ja, ik denk het wel.Ik denk dat de schrijfster je wil laten weten dat het vroeger zo ging en misschien nou nogsteeds wel. En dat wij het eigenlijk wel heel goed hebben hier.

c. Heeft het verhaal je aan het denken gezet?

Ja, eigenlijk wel. Dat ik blij ben dat het mij niet overkomen is.10. Taalgebruik

a. Vind je dat de schrijver moeilijk of makkelijk schrijft?

Ik vind het niet moeilijk maar ik vind het ook niet erg makkelijk. Het is gewoon goed leesbaar. Ze gebruikt eigenlijk geen moeilijke woorden.

b. Zijn er veel beschrijvingen in het verhaal?

Beschrijvingen van woorden? Nee, helemaal niet omdat er ook geen moeilijke woorden in staan. Beschrijvingen van personen? Ja, in het begin worden de personages heel goed beschreven.

c. Staan er veel dialogen in?

Ja, er wordt veel gesproken en dat wordt ook echt “gezegt”.C. Mening
Ik vind het een heel mooi boek met veel spanning. Alles wordt mooi en goed beschreven en de emoties zijn goed beschreven zodat je je goed kan inleven. Je bent het hele boek geboeid en het verveeld nooit. Eigenlijk zou je het in een keer willen uitlezen maar met een boek van 276 pagina’s is dat erg moeilijk.D. Informatie over de schrijver.
Het is geschreven door Virginia Andrews. Ze is een Amerikaanse en is geboren in 1936 en gestorven in 1986.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen