Boekverslag : Dirk Bracke - Een Lege Brug
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1400 woorden.

Boek: Een lege brug

Auteur: Dirk Bracke

Genre: LiefdeInhoudHet boek gaat over een heel mooi meisje dat autistisch is, haar naam is Paulien. Op een dag komt Siem langs skaten op de spoorwegbrug waar Paulien zit te tekenen. Hij vind haar zo knap dat hij maar even stopt om haar beter te kunnen bekijken. Hij probeert met haar in contact te komen maar dat lukt niet, omdat ze zo druk bezig is met tekenen; ze tekent elke dag op dezelfde tijd hetzelfde. Dan ontmoet hij Steven, die werkt bij “De hand”, dat is het instituut voor kinderen zoals Paulien. Steven praat even met Siem. Die schrikt wel even, als hij hoort dat Paulien autistisch is. Toch gaat hij proberen om ervoor te zorgen dat Paulien verliefd op hem gaat worden. Maar hij zit met een probleem, hij heeft een andere vriendin, Marijke. Hij kiest toch voor Paulien. Siem en zijn vriend Rachid hebben Kirst, een jongen uit de klas bedreigd en willen geld van hem zien, anders slaan ze hem in elkaar. Later blijkt Kirst een broer te zijn van Paulien, en dat komt Siem wel erg goed uit. Vanaf de tijd dat Siem en Rachid dat weten doen ze wel aardig tegen Kirst. Kirst gaat dan voor Siem afspraakjes regelen bij Paulien thuis. Siem vindt het fijn dat hij bij Paulien kan zijn. Later komt Siem erachter dat Steven Paulien eigenlijk misbruikt. Siem wordt dan zo woedend dat hij Steven wil aangeven maar hij doet dat toch maar niet en gaat met grote tegenzin bij Paulien weg, want hij komt erachter dat het toch niks kan worden tussen hun twee. Als Siem nooit meer op de spoorwegbrug komt zitten bij Paulien komt Steven daar een keer zitten. Paulien vind dat hij daar in de weg zit dus ze duwt hem van de brug af en hij valt dan op het treinspoor. Paulien houdt ervan om anderen pijn te zien hebben en te zien huilen. Als Paulien Steven daar dan ziet liggen lacht ze. Op dat zelfde moment komt de trein en die rijdt over Steven heen, nu is Paulien pas tevreden en ze gaat weer verder met tekenen.Personen
De hoofdpersonen:
Siem

Het enige dat duidelijk is van Siem’s uiterlijk is dat hij zwarte haren heeft en hij heeft veel puistjes op zijn gezicht. Hij vind zelf dat hij erg lelijk is maar niemand anders heeft over hem gezegd dat hij lelijk is. Zijn karakter is soms een aardige jongen die vrij veel begrip heeft voor andere mensen, bijvoorbeeld voor mensen zoals Paulien. Hij is wel een beetje veranderd, want sinds hij met Rachid om gaat heeft hij een keer met hem samen een cd gestolen en hij heeft ook nog andere dingen gedaan.Paulien

Ze is heel erg knap. Ze heeft lang, donker haar, groene ogen en het figuur van en fotomodel. Ze is autistisch en gaat daarom bijna elke dag naar De Hand, een huis voor autistische jongeren. Ze leeft volgens schema’s en zodra die niet meer kloppen, wordt ze woest.

Zo woest op het einde dat ze zelfs Steven vermoordt. Toch bedoelt ze alles goed. Ze is de zus van Kirst en heeft ook nog een oudere zus; Lisa.De belangrijkste bijpersonen:
Steven

Hij is een man van een jaar of veertig met en ringbaardje en een hoofd dat al een beetje kaal wordt. Hij lijkt op het eerste gezicht heel betrouwbaar en heel lief. Toch blijkt dat niet zo te zijn.Kirst

Hij is een mollige jongen met een rond hoofd en rood haar. Hij draagt buiten altijd een groene muts en een blauwe anorak. Hij wordt bedreigd door Siem en Rachid, totdat Siem erachter komt dat hij het broertje van Paulien is. Hij regelt afspraakjes voor Siem met Paulien bij hem thuis, als zijn ouders weg moeten. Hij is heel erg lief en wil er graag bijhoren.Rachid

Hij is groot en donker en heeft felle, zwarte ogen en hij is heel knap. Hij is van Marokkaanse afkomst. Hij is dol op het versieren van blonde meisjes. Hij gokt vaak op een flipperkast. Hij denkt altijd nog eens een grote slag te slaan en rijk te worden. Soms steelt hij. Samen met Siem bedreigt hij Kirst. Hij is niet echt belangrijk voor het verhaal in het boek.PlaatsHet verhaal speelt zich af in Gent.

Het meeste speelt zich af op de brug, maar sommige gedeeltes spelen zich af in het instituut “De Hand”. Heel soms zijn Siem, Rachid en Kirst in een school. En soms speelt het zich bij Siem of bij Paulien thuis af.TijdHet is eigenlijk niet helemaal duidelijk in welke tijd dit verhaal zich afspeelt, maar waarschijnlijk niet zo heel lang geleden, want er komen dingen van deze tijd in voor; skeelers, computers, flipperkasten enzovoorts.

De vertelde tijd is ongeveer drie weken.

Het verhaal is chronologisch verteld. Er komt wel wat tijdvertraging in voor; soms worden stukjes heel uitvoerig beschreven, bijvoorbeeld de stukjes waarbij Siem en Paulien samen op de brug zitten.

Ook is er een flashback.Begin
Het begin van het verhaal begint ergens middenin een gebeurtenis, je komt er al lezend achter wat vooraf ging.Probleem en afloopHet grootste probleem in dit boek is dat Siem een relatie wil met een autistisch meisje, maar hij kan heel moeilijk met haar in contact komen. Maar een ander probleem dat later in het verhaal wordt behandeld, is dat Paulien wordt misbruikt door Steven.Ik vind dat het boek een afloop heeft, die tussen goed en slecht inzit, want Siem komt er uiteindelijk achter dat het toch niks kan worden tussen die twee en dan gaat hij weg van Paulien. Dat is wel goed, maar het is toch wel weer zielig voor Siem.

Omdat Steven op de plaats van Siem zit, aan het einde van het verhaal, duwt Paulien Steven van de brug af.Het boek heeft een open einde, want het eindigt met een gedachte van Paulien.Steven zit op de plaats van Siem, spookt het in mijn hoofd. Steven moet weg van de brug, dan kan Siem daar zitten.

Ik plant mijn vingers in zijn gezicht.

Zijn ogen worden groot.

‘Niet doen, Paulien!’ roept hij terwijl hij mijn armen probeert weg te duwen.

‘Jij mag niet op de brug! Siem moet daar zitten!’ roep ik.

Met beide handen duw ik Steven weg.

Hij verliest zijn evenwicht. Zijn handen grabbelen naar de leuning, maar de toppen van zijn vingers schampen af op het beton.

Hij zwaait met zijn armen als hij naar beneden valt.

Als een vogel, denk ik.

Er klinkt een gesmoorde plof.

Ik word weer rustig. Ik buig voorover en kijk in de diepte.

Steven ligt roerloos op de spoorweg.

Ik glimlach tevreden. Nu is Siem’s plaats weer vrij. Nu kan hij komen.

Ik voel aan het trillen van de brug dat de trein er bijna is.

16.24.

De trein is precies op tijd, denk ik tevreden. Alleen Siem… waar blijft Siem nou?

Ik pak mijn potlood.

‘Achtentachtig, negenentachtig…’Het is een realistisch verhaal.PerspectiefHet verhaal begint met een hij-perspectief, van Siem, maar het wordt afgewisseld met de gedachten van Paulien en dat is vanuit het ik-perspectief geschreven.Titel
De titel vind ik een goede keuze. Als je de titel leest, weet je helemaal niet waar het over gaat. Na het lezen van het boek snap je pas waar de titel op slaat; Het autistische meisje, Paulien, zit vaak op een brug, alleen. De brug is leeg en iedereen zegt dat zij ook leeg is. Ze snapt niet veel en heeft geen gevoel. Maar eigenlijk kan ze hier niks aan doen.BeoordelingIk vind dit een zeer mooi boek. Ik wist eerst niet wat autisme is, maar ik heb nu veel geleerd over de ‘ziekte’.Vooral leer je van de mensen met autisme in het boek veel. Hoe zij de wereld zien. Dat ze geen grapjes begrijpen maar alles letterlijk nemen. Soms herhalen ze woorden of zinnen en doen dat ook nog op het juiste moment. Paulien zegt dan ook tegen Siem “ Ik wil dat deze relatie blijft duren. Ik heb lang gewerkt om ons dichter bij elkaar te brengen. Je moet me nemen zoals ik ben. Maar ik weet zeker dat dit een liefde wordt zoals niemand die ooit beleefd heeft.” Dit was eigenlijk een zinnetje die ze uit een soap heeft gehoord.

Ik vind het boek ook heel interessant, er komen eigenlijk helemaal geen saaie stukjes in voor.

Ik bleef dan ook maar doorlezen en doorlezen, en ik vond het jammer dat het boek al uit was.

Daarom heb ik het boek al 6 keer gelezen.

Als ik het boek een cijfer moest geven, zou ik het een 8.6 geven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen