Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban / Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3421 woorden.

Inhoud

In boekverslag 4 staan meerdere personages. In dit boekverslag, geef ik meer uitleg over de belangrijkste personen.

De hoofdpersoon van dit boek is Harry Potter: Harry Potter is een 13 jarige tovenaarszoon. Hij heeft geen ouders meer. Zij zijn, toen hij nog een baby was, beide vermoord door de gevreesde tovenaar Voldemort, Harry heeft dit voorval overleefd en hij wordt door andere tovenaars dan ook gezien als een geweldige tovenaar. Hij heeft een groot litteken op zijn voorhoofd, in de vorm van een bliksemschicht. Dit heeft hij overgehouden aan het voorval met Voldemort. Hij woont bij “Dreuzels”(niet-tovenaars), die hem slecht behandelen. Gelukkig is hij alleen in de zomervakanties thuis. Hij zit op Zweinstein, een tovenaars school in een ander gebied van het land/de wereld. Zijn beste vrienden zijn Hermelien en Ron, zij zitten ook op Zweinstein. Harry’s favoriete hobby is Zwerkbal, een soort voetbal, dat hoog in de lucht op bezems gespeeld wordt. Harry heeft een smal gezicht, knokige knieën, zwart haar dat alle kanten uitpiekt en felgroene ogen achter een krakkemikkig rond brilletje. Over zijn voorhoofd loopt een dun litteken in de vorm van een bliksemschicht.

Harry is soms wel onvoorzichtig, dit blijkt in dit boek en in de vorige boeken.Terwijl hij eigenlijk niet naar voren mag komen omdat hij terug in de tijd is geflitst en hij zichzelf zou kunnen zien (dit kan levensgevaarlijk zijn), doet hij het toch. Deze keer loopt het goed af maar het had natuurlijk ook verkeerd kunnen gaan. Ook gaat hij ondanks alle gevaar naar Zweinsveld .

Verder is het een echte doorzetter: In de extra lessen in verweer tegen de Dementors, valt hij steeds flauw maar hij blijft doorgaan totdat het lukt.

Ook blijft hij steeds maar trainen voor Zwerkbal om nog beter of de beste te worden.De ander personen:

- Hermelien Griffel: Zij is 13 jaar oud en zit ook op Zweinstein, ze is dol op leren en ze heeft zelfs zo veel vakken dat ze een ’onmogelijk rooster’ heeft aldus Harry en Ron. Ze heeft soms wel drie vakken tegelijk! Later in het boek zal echter blijken hoe ze dat oplost. Hermelien woont net als Harry bij Dreuzels met het verschil dat dit haar ouders zijn en dat Hermelien gewoon mag doen wat ze wil. Ze mag dus ook gewoon naar Zweinstein en ze mag zich gewoon met de tovenaars wereld bemoeien. Het is echter in geen van de drie boeken duidelijk hoe Hermelien in de tovenaars wereld verzeild is geraakt .

Hermelien heeft een bazige stem, een hoop krullerig bruin haar en nogal grote voortanden.

Hermelien is vaak overbezorgd als het om Harry gaat. Wanneer Harry tijdens een Zwerkbalwedstrijd op zijn bezem vliegt krijgt hij van een anoniem iemand een nieuwe. Dit is de Vuurflits: de nieuwste en snelste bezem die er bestaat. Hij is er dolblij mee, maar Hermelien vertrouwt het niet. Ze is bang dat de bezem afkomstig is van Sirius Zwarts en dat deze de bezem behekst heeft. Ze vertelt dit aan een leraar en de bezem wordt direct ingenomen. Na heel veel proeven ( waar een bezem normaal gesproken niet beter van wordt) krijgt Harry hem terug, er is niets aan de hand. Ook ziet Harry een keer de kans om stiekem naar Zweinsveld, dat is het enige dorp op de wereld waar alleen tovenaars wonen, te gaan. Harry mag hier niet heen, omdat men bang is dat Sirius Zwarts hem hier zou pakken. Als Hermelien hier achter komt probeert ze dit aan alle kanten tegen te houden, alleen lukt het haar deze keer niet.

Verder is ze bijzonder ijverig, zelfs een beetje een uitslover. Ze heeft een rooster, waarin ze wel drie vakken tegelijk doet. Heel vaak heeft ze voor de les alles al gelezen en ze weet op iedere vraag, als eerste, een antwoord.- Ron Wemel: Ook hij is dertien jaar oud en zit op het Zweinstein. Zijn ouders zijn tovenaars, net als die van Harry waren, met als verschil dat Harry’s ouders beroemd waren en Rons ouders niet. Ron heeft een grotere broer, Bill, die al jaren van Zweinstein af is. Hij heeft nog een oudere broer, Percy, die allerlei belangrijke taken op Zweinstein vervult: Hoofdmonitor, Hoofd van Griffoendor ( de afdeling waar Harry, Hermelien en de Wemels toe behoren) enz. Ron heeft ook nog tweeling broers: Fred en George. Zij zijn de ondeugendste jongens van Zweinstein en ze halen de gekste dingen uit. Tenslotte heeft Ron nog een zusje, Ginny. Zij is helemaal weg van Harry Ze gaat in dit boek voor het eerst naar Zweinstein en ze moet dus elf jaar zijn. . Ron heeft vuurrood haar, net als de rest van zijn familie. Hij is mager en slungelig, met sproeten, grote handen en voeten en een lange neus.

Ron denkt niet altijd even goed na wat hij zegt. Zowel in het voorval met Vuurflits als in het gebeuren rondom het bezoek aan Zweinsveld, zegt hij dingen tegen Hermelien die beslist niet voor herhaling vatbaar zijn. Hij is erg spontaan.- Draco Malfidus: Ook hij is 13 jaar oud en zit op Zweinstein. Zijn ouders zijn tovenaars. Zijn vrienden zijn Korsel en Kwast. Ze lopen altijd achter Draco Malfidus aan. Ze zitten met zijn drieën op Zweinstein op de afdeling Zwaderich.

Ze pesten Harry en Ron en Hermelien, omdat het vrienden van hem zijn ook.

Korzel en Kwast zijn erg dom en snappen niks. Malfidus is iets slimmer, maar Harry, Ron en vooral Hermelien zijn veel slimmer.De tijd waarin het verhaal speelt:

Het is niet echt duidelijk in welke tijd het zich af speelt, omdat het zich in een heel andere wereld afspeelt.Het is een ouderwetse, 19e eeuwse omgeving, maar ze hebben wel telefoon in de ‘dreuzelwereld’. In het tovenaarsland zijn ze eigenlijk nog ouderwetser: Ze gebruiken geen telefoon maar versturen de post d.m.v. een uil.Het verhaal speelt:

Het begin van ieder boek speelt zich af in de Ligusterlaan nr. 4, ergens in (waarschijnlijk) Engeland. De omgeving daar wordt niet beschreven maar wel de gebeurtenissen die zich daar afspelen.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in en rond Zweinstein. Een klein stukje speelt zich af op de Wegisweg: een straat met de meest vreemdsoortige winkels, die allemaal volgepropt staan op een rommelige manier met dingen die alleen een tovenaar nodig heeft, zoals vliegende bezemstelen, toverstokken en kleding speciaal voor Zweinstein. Er is ook een boekwinkel met voornamelijk toverboeken (en monsterboeken die bijten en elkaar opeten) en een dierenwinkel (waar Hermelien bijvoorbeeld haar kat koopt en waar uilen te koop zijn) Op deze weg kunnen alleen tovenaars komen.

Zweinstein ligt in het tovenaars deel van de wereld. Er wordt eigenlijk niets over het land waar dit in ligt, verteld.

Zweinstein is een oud kasteel met vele gangen, donkere erkers en trappen en dikke deuren.De verhaalsoort:

Het is een roman. Je kunt dit boek indelen bij de genres:

Spannend, griezelig en sprookjesachtig. Het boek heeft namelijk veel spannende en griezelige stukjes, bijvoorbeeld als Harry oog in oog staat met Sirius. En het is sprookjesachtig omdat er tovenaars e.d. in voorkomen. Het hele verhaal is puur fantasie en is totaal niet te vergelijken met de werkelijkheid, het is dus eigenlijk een soort sprookje.Mening

Ik heb dit boek gekozen om te lezen, omdat ik Harry Potter 1 en 2 ook al had gelezen en de films ook had gezien. Ik vond deel 1 en 2 erg leuk dus ik wilde deel 3 ook wel lezen. Ik vond dit een leuk boek, omdat:

- alles goed wordt uitgelegd

- ik erg van non-fictie boeken hou, omdat je dan even kan ontsnappen aan de echte wereld die niet altijd leuk is.

- het een spannend boek vond.

- blijft doorlezen als je er in bent begonnen, omdat het zo spannend is en blijft.Bijzondere situatie:

Aan het eind van het boek, als Hermelien, Ron en Harry bij het huisje van Hagrid, de jachtopziener van Zweinstein weggaan, valt Ron en wordt hij door een zwarte hond meegesleurd in een “hut” onder de grond. Harry en Hermelien gaan er snel achteraan en als ze ook in de hut aankomen, blijkt dat de hond zichzelf weer omgetoverd heeft in niemand minder dan… Sirius Zwarts! Nu blijkt dat Sirius helemaal niet ontsnapt was om Harry te vermoorden en dat hij Harry’s ouders ook niet heeft verraden. Hij was erop uit om de rat van Ron te pakken. Dit blijkt geen echte rat te zijn, maar een oude klasgenoot van Sirius Zwarts en James Potter ( de vader van Harry). Deze klasgenoot was altijd erg jaloers op Sirius en James en heeft Harry’s ouders ook aan Voldemort verraden. Na veel raadselachtige onthullingen, die ik niet allemaal vertel omdat er dan niets meer aan is om het boek te lezen, blijkt dat Sirius onschuldig is en Harry en Hermelien slagen er zelfs in hem te redden voor “de zoen van de Dementor”. Als je die zoen krijgt heb je namelijk helemaal geen gevoel meer. Het enige wat je nog kan doen, is leven zonder gevoel.Ik vond dit een bijzonder situatie, omdat het erg spannend en ontroerend was. Het was spannend, omdat ze bijna vermoord werden en er allerlei andere spannende dingen gebeuren. Het was ontroerend, omdat Harry hier eindelijk weet dat Sirius zijn ouders niet vermoord is en geen aanhanger is van Voldemort (aartsvijand van iedere tovenaar) en hij stelt voor om Harry’s peetvader te worden zodat Harry niet meer naar zijn oom en tante hoeft.Informatie over de AuteurBiografie:

Joanne Rowling begon al heel vroeg met het verzinnen van verhalen. Toen ze 6 was, vertelde ze haar zusje verhalen over een konijn. Op de middelbare school hield ze van Engels en de andere talen. Tijdens lunchpauzes vertelde ze haar vrienden lange vervolgverhalen. Aan de Exeter University ging ze Frans studeren. Ze werkte enige tijd als secretaresse, maar was daar niet goed in. Ze ging naar Portugal om les te geven in Engels. Ze begon een boek te schrijven over een jongen die ontdekt dat hij een tovenaar is. Ze vertrok uit Portugal, ging in Edinburgh wonen, leefde van een bijstandsuitkering en schreef verder in een café tijdens de slaapjes van haar jonge dochter. Haar boeken over Harry Potter zijn zo populair dat ze geen les meer hoefde te geven, en full time kon gaan schrijven. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan honderd miljoen boeken verkocht en de eerste twee delen zijn verfilmd. Dankzij Harry Potter is J.K. Rowling nu de best verdienende vrouw van Engeland. Eind 2001 hertrouwde ze, in maart 2003 kreeg ze een zoon. Ze woont met haar man en kinderen ergens in Schotland.

Tot nu toe heeft J.K. Rowling vier boeken over Harry Potter geschreven. Harry Potter lijkt een gewone jongen. Na de dood van zijn ouders woont hij 11 jaar bij zijn oom en tante, voor wie hij een pispaaltje is. Totdat hij ontdekt dat hij een tovenaar is. Een hele goede. Hij mag naar Zweinstein, de tovenaarsschool, waar hij andere tovenaars leert kennen en allerlei avonturen beleeft. Naast de leuke dingen die hij beleeft met zijn vrienden Ron en Hermelien en met zijn zwerkbalteam, gebeuren er ook griezelige dingen, want zijn tegenstander Voldemort (die ook verantwoordelijk was voor de dood van Harry's ouders) blijft hem naar het leven staan. Elk boek uit de serie beschrijft een schooljaar. Er zullen in totaal zeven delen komen, het vijfde zal op 21 juni in Australië, Engeland en de Verenigde Staten verschijnen en waarschijnlijk op 22 november in het Nederlands.Boeken:

1998 Harry Potter & de steen der wijzen (De Harmonie / 30e druk 2002)

1999 Harry Potter & de geheime kamer (De Harmonie / 27e druk 2002)

2000 Harry Potter & de gevangene van Azkaban (De Harmonie / 25e druk 2002)

2000 Harry Potter en de vuurbeker (De Harmonie / 13e druk 2002)

2001 Fabeldieren en waar ze te vinden (De Harmonie)

2001 Zwerkbal door de eeuwen heen (De Harmonie)Bekroningen:

- 1997 Nestlé Smarties Book Prize 9-11 jaar voor Harry Potter & de steen der wijzen.

- 1998 Nestlé Smarties Book Prize 9-11 jaar voor Harry Potter & de geheime kamer.

- 1999 Whitbread Children's Book Award voor Harry Potter & de gevangene van Azkaban.

- 1999 Nestlé Smarties Book Prize 9-11 jaar voor Harry Potter & de gevangene van Azkaban.

- 1999 Kinderboekwinkelprijs voor Harry Potter & de steen der wijzen.

- 2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor Harry Potter & de geheime kamer.

- 2001 Tip van de Jonge Jury voor Harry Potter & de steen der wijzen.

- 2001 Tip van de Jonge Jury voor Harry Potter & de geheime kamer.

- 2001 Hotze de Roos-prijs voor Harry Potter & de gevangene van Azkaban.

- 2001 Tip van de Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor Harry Potter & de gevangene van Azkaban.

- 2001 Tip van de Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor Harry Potter en de vuurbeker.

- 2002 Tip van de Jonge Jury voor Harry Potter & de gevangene van Azkaban..

- 2002 Prijs van de Jonge Jury voor Harry Potter & de geheime kamer.

- 2002 Prijs van de Nederlands Kinderjury, 6 t/m 9 jaar voor Harry Potter & de steen der wijzen.

- 2002 Prijs van de Nederlands Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor Harry Potter & de steen der wijzen.

- 2002 Hotze de Roos-prijs voor Harry Potter & de steen der wijzen.VerwerkingsopdrachtenBespreekopdrachten

1. De hoofdpersonen reageren soms anders dan jij gedaan zou hebben. Hoe zou je gereageerd hebben in minstens twee situaties in het boek.

- In het begin van het boek: Harry zit samen met Ron, Hermelien en professor Lupos in een coupe op weg naar Zweinstein. Als ze al een tijdje onderweg zijn gaat de trein steeds langzamer rijden en op een gegeven moment stopt hij. Dan gaan alle lichten uit. Marcel en Ginny komen bij hen in de coupe en professor Lupos wordt ook wakker en maakt een hand vol met vlammen. Ineens gaat de deur open en staat er een gedaante in een zwarte mantel. Het haalde diep en rochelend adem, alsof het meer dan alleen lucht probeerde op te zuigen. Een intense kou golfde door hen heen. Harry voelde zijn eigen adem stokken. De kou ging dieper dan alleen zijn huid. Hij drong door tot in zijn borst, tot diep in zijn hart. Harry’s ogen rolden omhoog. Hij kon niets meer zien. Het ruiste in zijn oren, alsof hij onder water was. Hij werd naar beneden gesleurd, het geruis werd luider… En toen hoorde hij in de verte iemand gillen: vreselijke, smekende gillen van doodsangst. Hij wilde die persoon helpenen probeerde zijn armen te bewegen, maar dat lukte niet-een dichte witte mist kolkte om hem heen, door hem heen-

Harry! Harry! Alles goed met je. W-wat?

Harry was flauwgevallen toen een dementor (een iets wat je geluk opzuigt en je ergste herinnering laat voelen) hun coupe binnenkwam.

- Ik had in dit geval ook anders gereageerd. Harry probeert de persoon die gilt te helpen, maar ik zou alleen maar bang zijn en mee gaan gillen.

- Aan het einde van het boek als professor Perkamentus zegt dat ze meer

tijd nodig hebben en Harry en Hermelien door middel van de tijdverdrijver, (een soort zandloper, als je die omdraait ga je terug in de tijd) van Hermelien in het verleden terecht komen. Ze moeten proberen meer als één onschuldig leven te redden. Ze redden Scheurbek ( een hippogrief= een beest waar je voor moet buigen en als hij je dan accepteert kan je er op zitten en het kan vliegen) net op tijd en zorgen er dan door middel van Scheurbek voor dat Sirius Zwarts ook kan ontsnappen.

- Ik zou in dit geval anders gereageerd hebben. Ik zou nooit op het idee gekomen zijn Sirius door middel van Scheurbek te redden. Ik denk dat ik door de school had lopen zwerven en niks had kunnen bedenken of ik had alleen scheurbek of alleen Sirius bevrijd, maar niet zoals Harry en Hermelien het gedaan hebben.Schrijfopdrachten

9. Stel je voor dat de hoofdpersoon over zijn of haar problemen schrijft in een brief aan een vriend(in). Schrijf die brief.Lieve Hermelien,

Hoe gaat het? Al hard aan het leren voor volgend jaar? Ik ben een beetje met mijn huiswerk bezig. Maar daarvoor schrijf ik je niet. Je weet mijn problemen: Ik ontmoet Voldemort bijna ieder jaar en ik kan niet tegen dementors. Ik weet dat ik Voldemort al 2 keer heb verslagen, hij was niet helemaal weg, maar hij kon niet veel meer doen. Maar nu weet ik niet of ik hem nog wel een keer aan kan. Ik denk dat ik hem nog wel een keer tegen kom, maar ik denk dat jullie mij dan niet kunnen helpen, zoals jullie de vorige keren wel hebben gedaan. Ik denk dat ik dan niet meer tegen hem op kan. Weet jij misschien nog een paar goede spreuken die mij misschien kunnen helpen of een andere oplossing zodat ik niet voor hem bang hoef te zijn?

Ik hoop dat je snel terug schrijft. Anders hoor ik het wel aan het begin van het schooljaar van je, maar dan kan ik geen moeilijke spreuken meer uit mijn hoofd leren voor het geval dat... Schrijf terug!

Groetjes, Harry10. Schrijf een brief aan een correspondentievriend(in) waarin je duidelijk maakt wat jouw mening over dit verhaal is.Hey Suus,

Daar ben ik weer met een nieuwe brief. Ik wil je weer wat vertellen over een boek wat ik heb gelezen en waarvan ik denk dat jij hem ook wel leuk vind. Ik heb het boek Harry Potter en de gevangene van Azkaban van de schrijfster J.K. Rowling gelezen. Het gaat over een jongen Harry Potter die op een tovenaarsschool zit. Hij heeft wee goede vrienden: Ron en Hermelien. Ook heeft hij vijanden: Draco Malfidus met zijn maatjes Korzel en Kwast. Harry heeft al 2 keer in zijn leven Voldemort (Je Weet Wel) overleefd. Iedere tovenaar is bang voor Voldemort. Nog nooit heeft iemand hem overleefd. Harry heeft toen hij nog heel klein was Voldemort 0ook al overleefd en heeft daar een lidteken in de vorm van een bliksemschicht aan over gehouden. In het boek gaat het ook over de gevangenis: Azkaban. Er is iemand ontsnapt, terwijl er nog nooit iemand is ontsnapt. In zijn slaap hebben de cipiers hem ‘Hij is op Zweinstein’ horen zeggen iedereen denk dat hij het op Harry heeft gemunt. Maar aan het einde van het boek blijkt dat niet zo te zijn. Ik vond dit een erg leuk boek en ik denk dat jij hem ook wel leuk vind, omdat jij ook wel van dit soort boeken houdt. Schrijf snel terug!

-x- MichelleOnderzoeks-/zoekopdracht4. Zoek in de bibliotheek of op Internet een bespreking (recensie) over het verhaal. Geef aan wat de menig van de boek-/filmbespreker is en waarom hij dat vind. Ben jij het met hem eens? Waarom wel of waarom niet?De menig van de boekbespreker (gemarkeerd in het verslag):

1. Ik geef dit boek een 8,5 omdat het heel makkelijk wegleest en heel erg boeit. Je zou eigenlijk willen dat jij daar was en dat is tot nu toe niet vaak gebeurt bij mij.

2. Ik vind de inhoud boeiend. Wie zou er nou niet willen kunnen

toveren? Ik in ieder geval wel, maar ook hoe alles beschreven wordt is heel leuk. Bijvoorbeeld de knal uit je toverstok. Of de lichtflits die na een spreuk komt. Dit allemaal is heel leuk en je wilt altijd doorlezen.

3. Over het algemeen is het een best wel makkelijk boek. Het enige dat er echt moeilijk aan is zijn de spreuken en de zwerkbal wedstrijden, maar voor de rest valt het best mee.

4. Ik vind het een heel spannend boek, want Harry komt altijd in de problemen en dan ga je je afvragen wat er dan gaat gebeuren. En de zwerkbalwedstrijden zijn geweldig. Het is echt heel leuk hoe ze die wedstrijden beschrijft.

5. Ik zou dit boek zeker aan andere mensen aanraden, zelfs aan ouderen. Dit boek is ontzettend origineel en zwiept je mee in allerlei avonturen. Maar voordat je dit boek gaat lezen moet je wel eerst de andere twee lezen anders is het verwarrend.1. Ik kan er niet zo goed een cijfer voor geven, maar het zou wel een god cijfer zijn. Ik vind ook dat het makkelijk wegleest en je wilt er eigenlijk bij zijn.

2. De inhoud vond ik ook best wel boeiend. Ik zou ook wel willen toveren en allerlei spreuken uitspreken.

3. Het boek is makkelijk te begrijpen.

4. Ik vind het ook spannend, omdat het allemaal zo goed wordt uitgelegd.

5. Ik zou het boek ook aan iedereen aanraden om dezelfde reden. Ik ben het er wel mee eens dat je deel één en twee eerst moet lezen, omdat je het verhaal anders niet goed begrijpt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen