U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Goblet Of Fire.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=2657 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2310 woorden.

Samenvatting
Beschrijving van de inhoud

De titelverklaring: Harry Potter zit op de school " Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus ". Daar houden ze een Toverscholentoernooi. Om je op te geven moet je je naam in de Vuurbeker doen. De vuurbeker spuwt briefjes uit met de namen van drie kampioenen boven de 16 jaar. Harry heeft zijn naam er niet in gedaan, maar hij komt er toch uit zweven. Daar krijgt hij wat problemen mee en hij moet meedoen aan het Toverscholentoernooi. Daarom heet het boek "Harry Potter en de vuurbeker".

De hoofdpersonen: Harry Potter, Ron Wemel, Hermelien Griffel en Heer Voldemort.

Harry Potter: Harry is 14 jaar oud. Hij gaat naar de vierde klas van Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus. Zijn ouders (allebei tovenaars) zijn vermoord door Heer Voldemort toen Harry nog een baby was. Heer Voldemort wilde Harry ook meteen vermoorden, maar Harry bleek zo sterk te zijn dat hij de meest gevreesde tovenaar in de hele toverwereld heeft afgeschrikt. Harry heeft aan dat "gevecht" een bliksemvormig litteken op zijn voorhoofd overgehouden. Omdat Harry's ouders dood zijn woont hij bij zijn enige familie ( van zijn moeders kant) : de familie Duffeling. Die bestaat uit: Herman Duffeling (Harry's oom), Petunia Duffeling (Harry's tante) en Dirk Duffeling (het verwende en moddervette neefje van Harry).
Harry haat zijn familie. Vooral omdat Dirk zo ontzettend voorgetrokken wordt en omdat hij niks mag. Hij moest vroeger in de bezemkast slapen, maar toen ze hoorden dat hij kon toveren werden ze bang en kreeg Harry de oude kamer van Dirk. Ook draagt Harry alle oude kleren van Dirk en krijgt nooit iets voor zijn verjaardag. Gelukkig voor Harry hoeft hij alleen in de zomervakantie daar te zijn.
Harry heeft zwart piekerig haar en draagt een bril. Hij is niet groot en vrij slim. Harry heeft een enorm fortuin op de bank staan, door de erfenis van zijn ouders. Hij heeft in het eerste jaar dat hij op Zweinstein zat allerlei nieuwe dingen gekocht, zoals een gewaad, boeken, een uil, genaamd Hedwig, ( iedereen op Zweinstein moet een huisdier hebben om af en toe voor proefjes te gebruiken) en nog wat spullen. Harry zit in het zwerkbalteam van Griffoendor ( de afdeling waar hij samen met Ron en Hermelien op zit). Zwerkbal is een sport in de toverwereld, waarbij men vliegt op bezems en probeert de gouden Snaai ( een klein balletje) te pakken. Hij is heel goed in zwerkbal, omdat hij lenig en snel is.

Ron Wemel: Ron is vrij arm. Hij woont in een klein huis in de toverwereld. Hij heeft een grote familie: Meneer Wemel (hij werkt bij het Ministerie van Toverkunst), Mevrouw Wemel (zij doet het huishouden) , Percy ( hij is de oudste zoon en is al het huis uit), Bill (hij is net van school af en werkt nu ook op het Ministerie van Toverkunst), de tweeling Fred en George ( zij zitten een klas hoger dan Ron en Harry. Ze zitten ook bij Griffoendor. Fred en George zijn bekend als de twee ettertjes van de school.), dan komt Ron, en daarna Ginny ( zij zit een klas lager dan Ron en Harry en is erg verlegen). Ron is erg lang en heeft rood haar. Omdat ze thuis zo arm zijn krijgt Ron de oude spullen van zijn broers. Hij heeft een oud en veel te klein gewaad, dat nog van Percy is geweest. Ook had hij een rat, Schurfie, die van Fred was, maar de rat ging dood en toen kreeg Ron een heel klein uiltje, dat hij ( per ongeluk) Koekeroekus (of Koe) heeft genoemd. Ron en Harry kunnen goed met elkaar opschieten, en Harry komt ook vrij vaak bij Ron thuis.

Hermelien Griffel: Hermelien is een "Modderbloedje". Dat betekent dat je geen zuiver tovenaarsbloed hebt, dus dat je vader of je moeder een Dreuzel (een naam voor gewone mensen die door tovenaars wordt gebruikt) is. Hermelien heeft geen broers en zussen. Voor de rest staat er niet veel over haar familie geschreven.
Hermelien is ontzettend slim. Ze haalt altijd de hoogste cijfers van de klas. Hermelien is dol op leren. Daarom heeft ze aan professor Anderling (een lerares, en het hoofd van Griffoendor) gevraagd of ze niet meer vakken kon doen dan dat ze nu hadden. Professor Anderling heeft haar toen een soort klokje gegeven, waarmee ze de tijd een uur kan terugzetten, zodat ze twee vakken in hetzelfde uur kan doen. Hermelien is vrij snel kwaad, want ze kan niet goed tegen een grapje. Over haar uiterlijk kon ik niks vinden. Hermelien heeft in de eerste klas een kat als huisdier gekocht. Zijn naam is Knikkebeen. Zelf vindt ze het een heel leuk beest; anderen vinden dat niet.

Heer Voldemort: Voor deze persoon is iedereen in de toverwereld bang, hij wordt dan "Hij-die-niet-genoemd-mag-worden" en "Jeweetwel" genoemd. Een aantal jaren geleden had Voldemort vreselijk veel macht en heeft toen veel moorden gepleegd, waaronder de moord op Lily en James Potter (de ouders van Harry). Voldemort wilde Harry (die toen nog een baby was) ook vermoorden, maar dat lukte hem niet. Heer Voldemort werd toen zo boos dat hij uit zijn lichaam is gestapt. Omdat hij toen geen lichaam meer had kon hij ook geen toverstok meer vast houden, dus had hij geen macht meer. Maar hij kon in de lichamen van andere mensen kruipen. Zo probeert hij Harry te vermoorden, als wraak, omdat Harry hem kon stoppen.

De belangrijkste plaats: Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus

Zweinstein is een heel groot kasteel. Het is betoverd, zodat er geen dreuzels in de buurt kunnen komen. Je kunt er dus ook niet gewoon naar toe, maar je moet met de Zweinstein Express. Dat is een trein die vertrekt vanaf het station 9 3/4. In de school zijn vreselijk veel gangen, en soms veranderen die gangen nog ook. Er hangen foto's aan de muren. Maar die foto's staan niet zoals bij ons stil, maar degene die op de foto staat, kan gaan slapen, weglopen, of even bij de buren op visite gaan. In het kasteel is een grote zaal, waar alle leerlingen ontbijten, lunchen, dineren en feesten. Het gebouw is in vier afdelingen ingedeeld: Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderrich. In deze vier groepen zijn alle leerlingen ingedeeld door De Sorteerhoed. Deze hoed moesten de kinderen opzetten toen ze voor het eerst op de school kwamen. De hoed riep dan hardop op welke afdeling de leerling zou komen. Alle afdelingen hebben een zitkamer en twee slaapzalen, één voor de jongens en één voor de meisjes. Iedereen heeft een eigen hemelbed. In de zitkamer is een openhaard en staan wat tafels, stoelen en banken. Voor elke afdeling hangt een schilderij dat openklapt als je het wachtwoord van die afdeling zegt. Bij Zweinstein is een groot landgoed. Het is een heel groot grasveld met een enorm meer. Aan de buitenrand ligt een bos, Het Verboden Bos. Het is verboden, omdat er allerlei gevaarlijke dieren leven. Vlak voor het bos staat een klein huisje. Dat huisje is van Hagrid, de jachtopziener en een vriend van Harry, Ron en Hermelien.

Wanneer het verhaal speelt en hoe lang het duurt:
Het verhaal zou rond deze tijd kunnen spelen, maar ook wel eerder. Er zit niet echt een duidelijke aanwijzing in het verhaal over wanneer het speelt.
Het verhaal duurt precies één schooljaar.

Het belangrijkste probleem in het boek is dat Harry mee gaat doen aan het
Toverscholentoernooi. Hij moet drie opdrachten volbrengen en uitzoeken wat deze opdrachten zijn en hoe hij het gaat aanpakken.

Hoe het boek begint: De eerste zin uit het boek is: "In het dorpje Havermouth noemden ze het nog steeds "Villa Vilijn", ook al was het vele jaren geleden dat de familie Vilijn er had gewoond."
Het boek begint met een soort terugblik naar het huis waar Voldemort en zijn volgeling nu verblijven.

Het einde van het boek: Harry heeft, met wat hulp van de anderen, alle drie de opdrachten volbracht. Maar aan het einde van de laatste opdracht hoorde een gewone beker te staan, maar het bleek een viavia te zijn. Dat is een ding (het kan van alles zijn) dat vervloekt is, zodat je ineens op een andere plek terecht komt als
je hem aanraakt op een bepaald tijdstip. Harry had de beker dus aangeraakt en kwam zo op een begraafplaats terecht. Heer Voldemort was daar ook. Hij was herrezen door in een lichaam van een dood iemand te kruipen. Na een heel lang en spannend gevecht tussen hem en Harry versloeg Harry Heer Voldemort uiteindelijk en ging Harry weer terug naar school. Eenmaal daar aangekomen bleek dat hij het Toverscholentoernooi gewonnen had. Hij nam de beker en het prijzengeld in ontvangst. Daarna was het tijd om naar huis te gaan. In de trein bedacht Harry dat hij niet veel aan het geld zou hebben, omdat je er buiten de toverwereld niet mee kunt betalen en omdat hij erg rijk was. Hij besloot om het geld aan Fred en George Wemel te geven. De laatste paar zinnen van het boek zijn:
"Harry - bedankt," mompelde George en Fred knikte met een nadruk. Harry knipoogde tegen hen, liep naar oom Herman en volgde hem zwijgzaam naar buiten. Het had geen zin om je nu al zorgen te maken, dacht hij terwijl hij in de auto van de Duffelingen stapte. Zoals Hagrid gezegd had: wat komen moest, kwam toch... en dat zou hij het hoofd bieden als het zover was.

Een samenvatting:

Op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus, waar Harry Potter op zit, wordt er voor het eerst sinds eeuwen weer een Toverscholentoernooi gehouden. Er komen nog twee andere scholen meedoen. Eén uit Frankrijk, Beauxbatons, en één uit Bulgarije, Klammfels. Van elke school wordt één kampioen gekozen met behulp van de Vuurbeker. Iedereen die mee wil doen en die boven de 16 jaar is, moet zijn naam erin doen en de Vuurbeker zal dan drie briefjes met namen erop omhoog laten zweven. Er wordt bekend gemaakt dat van Klammfels Viktor Kruml, van Beauxbatons Fleur Delacour en van Zweinstein Carlo Kannewasser kampioen zijn. Nadat dit gebeurd is komt er ineens nog een briefje uit de Vuurbeker. Op dat briefje staat Harry's naam, hoewel hij nog maar 14 is. Harry heeft niet zelf dat briefje er in gestopt. Ondanks zijn leeftijd, mag Harry meedoen aan het Toverscholentoernooi. Hij moet drie opdrachten uitvoeren en zich van te voren erop voorbereiden. Wat de eerste opdracht is komt Harry per ongeluk te weten. Hij moet een draak gaan verslaan. Hij bereidt zich goed voor, samen met zijn vrienden Ron en Hermelien, en slaagt erin om de draak te slim af te zijn. Hij krijgt een gouden ei. Harry krijgt een tip van een van de andere kampioenen. Als hij het ei onder water houdt komen er stemmen uit, waardoor Harry weet wat de volgende opdracht is: hij moet onder water iemand te bevrijden. Weer lukt het hem en hij krijgt de volgende opdracht, hij moet namelijk door een doolhof komen en in dat doolhof allerlei hindernissen voorbij zien te komen. Wie als eerste de beker aanraakt die in het midden staat, heeft het Toernooi gewonnen. Maar de beker blijkt omgetoverd te zijn tot viavia. Harry raakt als eerste de beker aan en komt (doordat het een viavia is) op een begraafplaats terecht. Daar blijkt de gevreesde Heer Voldemort ook te zijn. Hij is herrezen door in het lichaam van een dode te stappen. Harry gaat een gevecht met hem aan en wint uiteindelijk. Hij gaat terug naar school en komt een beetje bij van de schrik. Daarna neemt hij de beker en het prijzengeld in ontvangst. Dan gaat hij zijn spullen bij elkaar zoeken en gaat terug naar familie Duffeling. (Hij woont daar, omdat zijn ouders zijn vermoord door Heer Voldemort.)

Mijn eigen mening over het boek

Ik vind het boek:
- Leuk, want er komen grappige stukjes in voor.
- Spannend, want Harry beleeft af en toe spannende avonturen.
- Onwerkelijk, omdat het in een andere wereld speelt dan waarin wij leven.
- Mooi; hoe het geschreven is.

Een voorbeeld van een passage:

(Dit is het moment waarop de derde kampioen bekend worden gemaakt, blz. 207)

Toen Fleur Delacour ook in de andere kamer verdwenen was, viel er opnieuw een stilte, maar nu eentje die zo tintelde van opwinding dat het haast tastbaar werd. De volgende kampioen was die van Zweinstein…
En de Vuurbeker werd opnieuw rood; vonken spatten omhoog en Perkamentus plukte het derde stuk perkament van het topje van de oplaaiende steekvlam.
"De kampioen van Zweinstein," riep hij," is Carlo Kannewasser!"
"Nee!" riep Ron, maar alleen Harry hoorde hem, zo groot was het tumult aan de tafel naast hen. Alle Huffelpufs waren overeind gesprongen en schreeuwden en stampten toen Carlo grijnzend langs hen heen liepen zich naar de kamer achter de oppertafel begaf. Het applaus voor Carlo hield zo lang aan dat het een tijdje duurde voordat Perkamentus zich verstaanbaar kom maken.
"Uitstekend!" riep Perkamentus opgewekt toen het rumoer eindelijk wegstierf. "Nou, we hebben onze drie kampioenen. Ik weet zeker dat ik er van op aan kan dat iedereen, ook de overgebleven leerlingen van Beauxbatons en Klammfels, hun kampioenen door dik en dun zullen steunen. Door jullie favoriet aan te moedigen, leveren jullie een echte bijdrage aan -"
Maar Perkamentus deed plotseling het zwijgen toe en iedereen besefte waardoor hij was afgeleid.
Het vuur in de Beker was weer rood geworden. Er schoten vonken uit. Een lange steekvlam laaide op, die een vierde stuk perkament met zich meevoerde.
Werktuiglijk, zo leek het wel, stak het schoolhoofd zijn hand uit en pakte het perkamentje. Hij hield het op een armlengte afstand en staarde naar de naam die erop stond. Er volgde een lange stilte waarin Perkamentus naar het briefje staarde en iedereen in de zaal naar Perkamentus keek. En toen schraapte Perkamentus zijn keel en las hardop voor:
"Harry Potter !"Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen