Boekverslag : Jane Austen - Persuasion
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1657 woorden.

Jane Austen

Persuasion

1985

3e drukSamenvattingAnne Elliot is een vrouw van 27 die op14e jarige leeftijd haar moeder is kwijtgeraakt. Haar vader, sir Walter Elliot en haar oudste zus Elizabeth zijn beide nogal ijdel en waarderen het uiterlijk en de klasse meer dan het innerlijk. Anne’s jongste zus, Mary is erg gefocust op haar eigen rank, ze is getrouwd met Charles Musgrove, de erfgenaam van Uppercross. Anne’s beste vriendin die tevens als moeder fungeert is Lady Russel, een vrouw die al snel een (vaak goede) mening klaar heeft. Lady Russel houd er van om gelijk te hebben maar ze houd nog meer van Anne.

De familie Elliot woont in Kellnych-hall, maar omdat ze geld problemen hebben (sir Walter geeft meer uit dan dat hij binnen krijgt) besluiten ze het te verhuren en zelf in Bath te gaan wonen. Ze verhuren het aan de familie Admiral Croft en zijn vrouw.

Mrs. Croft blijkt de zus te zijn van Captain Frederick Wentworth, toen Anne negentien was, was ze verloofd met hem maar omdat hij geen geld had vond Lady Russel het geen goed idee en zij heeft Anne kunnen overhalen. Anne is echter nog steeds verliefd op hem en het denken aan hem doet pijn.

Voordat de Elliots naar Bath gaan krijgt Anne een brief van Mary, die in Upercross Cottage woont, ongeveer drie mijl van Kellnych-hall, dat de ze ziek is en dat ze alleen beter zal worden als Anne komt.

Anne besluit na Bath te gaan wanneer lady Russel dat ook doet (dat doet deze namelijk elke winter), en ondertussen verblijft ze in Upercross. Sir Walter, Elizabeth en Mrs. Clay, een kennis waarvan Anne denkt dat ze uit is om de volgende ‘lady Elliot’ te worden, gaan naar Bath en huren een huis genaamd ‘Camden Place’.

Vlakbij Mary en Charles Musgrove wonen Mr. Mrs. Musgrove en hun andere kinderen (waarvan de meeste op school zijn en dus alleen Henrietta en Louisa thuis zijn). Beide gezinnen zien elkaar veel.

Als bij de Crofts Captain Wentworth komt logeren, komt hij veel in Upercross. Dit zorgt voor een aantal pijnlijke momenten voor hem en voor Anne, die nog steeds van hem houd, maar niet durft te hopen dat hij ook maar iets voor haar voelt, sterker nog het lijkt alsof hij iets voelt voor Louisa Musgrove.

Als ze (Wentworth, Mary, Charles beide Ms. Musgroves en Anne) een uitstapje maken naar Lyme, waar vrienden van Captain Wentworth verblijven, komt Anne William Elliot tegen, haar neef en erfgenaam van sir Walter, ze weet niet dat hij het is en het enige dat gebeurd is dat hij bewonderend naar haar kijkt, dit en andere dingen doen Wentworth echter wel beseffen dat hij nog heel erg van haar houdt.

De laatste dag in Lyme valt Louisa van een trap en heeft ze een hersenschudding, ze is lange tijd bewusteloos en moet bij de Harvilles en Captain Benwick (Wenteworths vrienden) blijven. Een groot deel van de anderen blijven ook en uiteindelijk gaat Anne naar lady Russel zoals was afgesproken.

Lady Russel woont in Kellnych dorp, vlakbij Kellnych-hall. Anne bezoekt daarom de Crofts, die ze al vaker had ontmoet, en besluit dat ze heel aardig zijn.

In Bath ontmoet Anne William Elliot weer en deze keer worden ze voorgesteld. Mr. Elliot was tot voorkort geen goede relatie met de familie maar schijnt daar spijt van e hebben en hij is vergeven door sir Walter en Elizabeth, Anne vertrouwt het niet helemaal maar moet wel toegeven dat hij erg aardig e.d. is.

Al vrij snel krijgt Anne een brief van Mary waarin deze verteld dat Louisa gaat trouwen, met captain Benwick! Dit is een grote schok die haar vooral gelukkig maakt, ook al wil ze dat niet toegeven.

Als Anne op een dag met Mrs. Clay, Elizabeth en Mr. Elliot de stad in is begint het te regenen, ze stoppen in een winkeltje terwijl Mr. Elliot gaat vragen aan Mrs. Dalrymple, een ver familie lid uit de Ierse adel en erg verwaand, of ze hun koets mogen gebruiken. Dan ziet Anne opeens Wentworth buiten lopen, ze schrikt want ze wist niet dat hij er was, maar ze weet zich te bedaren, dan komt hij met een groep de winkel binnen en ziet haar, hij wordt rood, maar er komen nog wat woorden uit. Uiteindelijk ziet hij haar vertrekken met Mr. Elliot.

Een paar dagen later is er een concert, gegeven door Lady Dalrymple. Hier ontmoet Anne Wentworth weer en ze praten, ze zijn beide erg blij. Maar als het concert begint moet Anne bij haar familie zitten terwijl hij ergens anders moet zitten.

Anne zit naast Mr. Elliot en ze lachen en praten samen, in een pauze komt Wentworth dichtbij genoeg om te praten, e dat doen ze ook, maar er lijkt iets in hem te zijn veranderd, hij lijkt teneergeslagen. Anne wordt tijdens het gesprek gevraagd door Mr. Elliot om nog wat Italiaans uit te leggen en dat moet ze dan ook, en als ze weer met Wentworth kan praten maakt hij haastig zijn excuses en gaat weg. Anne denkt dat dit maar een ding kan betekenen; hij is jaloers op Mr. Elliot.

De volgende morgen gaat Anne op bezoek bij een oude vriendin die haar dingen over Mr. Elliot verteld die Anne laten schrikken, hij is nogal egoïstisch en is alleen in Bath om te zorgen dat Mrs. Clay niet met sir Walter trouwt, en ze verteld dat iedereen denkt dat Anne en William Elliot gaan trouwen! Hiervan schrikt Anne en ze is bang dat Wentworth dat ook denkt.

Een paar dagen na het concert komen Mrs. Musgrove, Henrietta, Captain Harville, Charles en

Mary ook naar Bath en Anne is veel bij hun.

Elizabeth heeft het moeilijk als zij komen omdat ze eigenlijk vind dat ze ze moet uitnodigen voor het eten, maar durft dat niet omdat ze zo weinig hulp hebben en dat raar zou staan, dus nodigt ze Mrs. Musgrove, Henrietta, Captain Harville, Charles en Mary en ook de Crofts en Wentworth en Mrs Dalrymple en aanhang uit voor een avond feest.

De dag van het feest komt Anne na een regen bij Mrs. Musgrove en vindt daar Mrs, Musgrove, Mrs Croft, Captain Harville en Captain Wentworth. Captain Wentworth staat op het punt een brief te schrijven en Anne praat met Captain Harville, ze praten over hoe snel mannen en vrouwen geliefden vergeten als er geen hoop meer is en Anne geeft een vurig betoog over hoe veel langer vrouwen van iemand blijven houden. Wentworth hoort dit en zijn hart breekt en hij besluit Anne een brief te geven die hij onopvallend aan haar geeft voordat hij en Captain Harville weg gaan.

Mrs. Croft is ook weg en alleen Anne en Mrs. Musgrove zijn er nog. Mrs. Musgrove is bezig en Anne leest de hartverscheurende brief waarin Wentworth zijn hart uitstort en haar verteld dat als ze hem niet wil hij haar nooit meer zou lastig vallen maar als er enige hoop is dat ze dat moet laten zien.

Het lukt Anne hem dit duidelijk te maken als ze later weer buiten is en ze zijn dolgelukkig.

Hij verteld haar dat hij inderdaad jaloers was op Mr. Elliot (die overigens later met Mrs. Clay in Londen gaat wonen) en dat hij meer van haar houd dan dat hij eerst deed, zij verteld hem hetzelfde en ze willen trouwen. Ze komen deze keer maar weinig verzet tegen en worden heel gelukkig.Mening deel 1Het verhaal word vooral verteld vanuit Anne’s gezichtspunt maar soms verteld Jane Austen ook de gevoelens van anderen (vooral Wentworth).

Het verhaal wordt op chronologische volgorde verteld.

Er is een combinatie van lange en korte zinnen in het verhaal te ontdekken.

Ik vond het boek niet moeilijk te volgen, haar schrijf stijl is even wennen, maar ik heb al meer van haar gelezen en ben er al aan gewend.

Het was een ontzettend spannend verhaal soms, omdat ik zo graag wou dat alles goed kwam.

De gebeurtenissen waren voor die tijd zeker realistisch, nu niet meer omdat de relaties onderling zijn nu heel verschillend.

Voor mij was de scène bij het concert erg indrukwekkend en ook de scène waar Anne de brief krijgt van hem vond ik erg indrukwekkend, omdat het zo lief is en het misschien goed komt.

De personen waren wonderbaarlijk realistisch, ik vond dat de karakters erg goed waren neergezet en ik kon me alles voorstellen.

Ik leefde me helemaal in in Anne, ze dacht zoals ik dacht en deed dingen waarvan ik me zou kunnen voorstellen dat ik in haar situatie en tijd ook zou doen.

Ik herken in de belangrijkste personen zeker aspecten van personen rond mij en ook van personen in andere boeken.

Ik werd compleet door het verhaal geleid en ben het met Anne eens als ik kijk naar wie ik sympathiek vond en wie niet. Wentworth zie ik als bijna helemaal perfect, de Elliots (met uitzondering van Anne) als mensen om je soms voor te schamen, de Musgroves, Harvilles en Crofts als erg sympathieke mensen met hier en daar wat karakter fouten, en Lady Russel als iemand die het erg goed bedoeld, Mr. Elliot en Mrs. Clay vind ik niet aardig en Lady Dalrymple en aanhang als afschuwelijk. Ik denk dat de reden hiervoor is is dat ze zo zijn neergezet door Jane Austen.Ten slotte:Ik vond het boek fantastisch, ik vind hem net zo goed als Emma en Pride en Prejudice, ik ben dol op Jane Austens boeken, ze zijn zo mooi geschreven, zo lief en spannend, zo emotioneel. De personages zijn zo goed uitgewerkt en de situaties zo 19e eeuws.

Ik ben dol op kostuumdrama’s (films uit de 19e eeuw) maar ik hou nog veel meer van een boek van Jane Austen. Ik lees net zo graag Juliet Marrilier als Jane Austen en voor mij is dat heel wat zeggen!Ik geef het boek een 10!Ik zou het boek, net als de andere Jane Austen die ik heb gelezen, aan iedereen aanraden, het is erg leuk, vooral als je houd van romantiek in een wereld die net ietsje anders is dan die waarin we leven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen