Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban / Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3280 woorden.

A Zakelijke gegevens:1 Titel: Harry Potter en de gevangene van Azkaban

2 Auteur: Joanne Kathleen Rowling

3 Uitgeverij: De Harmonie Amsterdam in 2000

4 Aantal blz.: 326B Inhoud:1 Hoofdpersoon: Harry Potter is een 13 jarige tovenaar. Hij heeft geen ouders meer. Die zijn vermoordt door Voldermort. Dat is een boze tovenaar. Voldermort wou Harry ook vermoorden maar dat is hem niet gelukt. Het werd Voldermort’s ondergang. Harry heeft daar een litteken aan over gehouden in de vorm van een bliksemschicht. Hij woont in de zomervakantie’s bij zijn Dreuzel familie in Londen. Dreuzels zijn mensen die niet kunnen toveren. Hij wordt daar vreselijk behandelt. Voor de rest van het jaar zit hij op Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus Pocus. Hij is daar bevriend met Ron en Hermelien. Met de rest van zijn afdeling en andere afdelingen kan hij het ook goed vinden, behalve met Draco Malfidus en zijn vrienden Korzel en Kwast. Met de leren kan hij meestal wel goed opschieten, behalve met Sneep. Dat is de leraar Toverdranken waar Harry een hekel aan heeft. In dit boek heeft hij in het begin ook een hekel aan Sirius Zwarts, maar dat verandert later. Harry is een rustige jongen, die niet zo erg bang is voor gevaar, want hij heeft al heel wat meegemaakt met Voldermort. Hij is ook nieuwsgierig en heeft veel over voor anderen en is een doorzetter. Hij neemt het ook niet zo nauw met de regeltjes.

2 Probleem van de hoofdpersoon: In dit Harry Potter boek is Harry’s probleem Sirius Zwarts. Dat is volgens iedereen een gewelddadige moordenaar, maar eigenlijk is dat niet zo. Iedereen denkt dat hij achter Harry aanzit en daardoor mag hij niet meer weg en worden hij en de school beschermt door Dementors. Alleen die zijn ook een probleem voor Harry.

3 Belangrijke Personages: Ron Wemel is een 13 jarige jongen die bij Harry op Zweinstein zit. Ze zijn beste vrienden. Ron komt uit een echt tovenaarsgezin. Hij heeft 5 broers en 1 zusje. Zijn hele familie heeft knal rood haar, daar staan ze om bekend. Zijn ouders zijn niet zo rijk, waardoor hij allemaal tweedehands kleren en spullen heeft. Ron is behulpzaam voor Harry en hij leeft mee dat Harry niet weg mag en zo. Hij wordt gauw boos als er iemand wat naars zegt over zijn familie. Ron neemt het ook niet zo nauw met de regeltjes.

Hermelien Griffel: Hermelien is een 13 jarig meisje dat ook bij Harry op school zit. Ze is dol op leren en het liefst zit ze de hele dag in bibliotheek. In het begin wou ze nooit een les missen en geen één regel breken, maar dat is nou wel anders geworden. Ze wil nog steeds liever geen lessen missen maar als het niet anders kan dan wel en als ze de regels moet breken als het niet anders kan vindt ze het ook niet zo erg. Hermelien heeft Dreuzel ouders, maar is zelf wel een tovenaar. Haar ouders vinden het ook goed dat ze naar Zweinstein gaat. Hermelien is soms een beetje bazig en weet heel veel over Zweinstein, dat heeft ze allemaal gelezen. Hermelien is soms te overbezorgd over Harry.

Sirius Zwarts: Hij is een man van rond de 40. In het begin denken alle mensen dat hij een gevaarlijke moordenaar is die achter Harry aanzit. Hij dringt ook het kasteel binnen, dat kan omdat hij een faunaat is, hij verandert in een hond. Iedereen is bang voor hem, maar hij doet het allemaal om Harry te redden. Daar komen ze op het laatst pas achter. Hij is heel zorgzaam voor Harry. Sirius was vroeger bevriend met de vader van Harry. Hij is Harry’s peetvader geworden. Dat vind hij heel leuk.

Professor Lupos: Hij is een man van rond de 40. Hij was vroeger ook bevriend met Harry’s vader en met Sirius Zwarts. Lupos verandert bij volle maan altijd in een weerwolf. Daardoor is hij vaak ziek voor de leerlingen. Hij helpt Harry met het maken van een patronus tegen de Dementors. Hij is dus zorgzaam voor Harry.

Peter Pippeling: Hij is een man van rond de 40. Hij was vroeger ook bevriend met Harry’s vader Sirius Zwarts en professor Lupos. Hij is ook een faunaat. Hij is een rat en niet zomaar een rat, maar Schurfie, de rat van Ron. Hij wil Harry vermoorden en niet Sirius Zwarts, zoals iedereen denkt.

4 Samenvatting: Harry Potter woont in de Ligusterlaan 4 in Londen, bij zijn enige familie die hij nog heeft de Duffelingen. De Duffelingen kunnen niet toveren en worden door tovenaars Dreuzels genoemd. Harry heeft daar een slecht leven. Ze behandelen hem als een soort slaaf en hij mag niet veel. Hij heeft allemaal oude dingen van zijn neefje Dirk aan. Die dingen zijn veel te groot, want Dirk is dik en Harry dun.

In de zomervakantie is Harry altijd bij de Duffelingen. Op 31 Juli is Harry jarig. Hij krijgt dan allemaal brieven, ook van Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus Pocus. Bij die brief zit ook een toestemming’s formulier voor Zweinsveld. Dat is het enige dorp in de hele wereld waar alleen tovenaars zijn. Harry wil aan oom Herman toestemming vragen. Dat mag als hij belooft lief te zijn en niet te zullen toveren als tante Margo er is. Dat is een tante van Harry, die hij niet mag. Ze behandelt hem nog erger dan de Duffelingen doen. Tante Margo weet ook niet dat Harry een tovenaar is, daar zorgen de Duffelingen voor. Niemand mag dat weten.

Als tante Margo er is probeert Harry om zo aardig mogelijk te doen. Op een avond, als tante Margo een beetje te veel gedronken heeft, begint ze te zeggen dat Harry’s ouders vreselijke mensen waren en niet deugden en nog veel meer. Harry wordt daar zo boos om, dat hij een zwelbezwering uitspreekt. Tante Margo stijgt dan als een luchtballon op. Harry rent snel weg om zijn spullen te pakken en gaat de deur uit. Hij denkt nou dat hij van Zweinstein wordt gestuurd want, hij mocht niet meer toveren buiten school. Op een gegeven moment komt de Collectebus eraan, omdat Harry een teken heeft gegeven. Vlak voor Harry instapt ziet hij een zwarte hond. Hij denkt er niet bij na en stapt in. Hij rijdt met de Collectebus naar de Lekke ketel. Dat is een tovenaarscafé. Daar wordt hij opgewacht door Cornelis Droebel, de minister van toverkunst. Hij is blij dat Harry bij hem is en is niet boos over het incident met tante Margo. Harry moet van hem de rest van de vakantie in de Lekke ketel blijven.

Op de laatste dag van zijn vakantie komen Ron en Hermelien en hun familie’s naar de Lekke ketel om op de Wegisweg tovenaars boeken en andere spullen te kopen. Die avond als hij niet kan slapen hoort hij beneden stemmen, hij gaat luisteren. Het zijn Ron’s ouders. Ze hebben het over Harry. Ze zeggen dat Harry niet veilig is, want Sirius Zwarts is ontsnapt uit Azkaban, de tovenaars gevangenis, die wordt bewaakt door Dementors. Dat zijn enge wezens, die alle vrolijke gedachtes uit je zuigen.Het is niet bekend hoe Sirius ontsnapt is, maar het is wel bekend dat hij op weg is om Harry te doden. Harry is er niet van onder de indruk en gaat weer slapen.

De volgende morgen gaan ze naar perron 9 ¾ waar de Zweinstein express staat. Ze stappen snel in en gaan naar de achterste coupé, want de rest is vol. Hier ligt alleen een man te slapen. Na een tijdje stopt de trein en komen er opeens rare figuren in zwarte mantels aan. Dat zijn de Dementors. Harry krijgt allemaal koude rillingen en valt flauw. Als hij weer bijkomt, zijn de Dementors weggejaagd door professor Lupos. De man die lag te slapen, hij is hun nieuwe leraar verweer tegen zwarte kunsten. Harry krijgt chocola om weer warm te worden. Als de trein weer stopt, zijn ze bij Zweinstein aangekomen. Het is een heel mooi en groot kasteel, wat niet zichtbaar is voor Dreuzels.

De volgende dag is hun eerste schooldag. Ze hebben allemaal een nieuw rooster gekregen. Het valt Ron op dat Hermelien een rooster heeft met twee vakken op het zelfde uur. Hermelien zegt dat het wel goed is. Als eerste gaan ze naar waarzeggerij. Dat is helemaal boven in de toren. In hun eerste les moeten ze uit theebladeren lezen. Het lukt Harry en Ron niet, dan komt professor Zwamdrift, hun lerares kijken. Ze ziet in het kopje van Harry de Grimm, dat is een zwarte hond. Het is een teken voor de dood.

Na de middag hebben ze verzorging van fabeldieren van hun vriend Hagrid. Ze mogen dan met Hiepogrieven werken. Dat zijn dieren waarvan het achterste deel van een paard en het voorste deel van een adelaar is. Harry mag op hem vliegen. Je moet altijd heel beleeft zijn tegen Hiepogrieven. Dat doet iedereen behalve Malfidus. Hij mag Hagrid niet en daarom probeert hij de les te verzieken. Malfidus begint te schelden op de Hiepogrief en die bijt Malfidus in zijn arm. Hij maakt er een heel drama van, maar het valt reuze mee.

Op de morgen van Halloween horen de leerlingen dat de Dikke Dame, dat is de portret wachter van de afdeling Griffoendor waar Harry bij hoort is aangevallen door Sirius Zwarts. Iedereen schrikt ervan. Het hele kasteel wordt doorzocht door de leraren maar ze vinden niks.

Die dag mogen de kinderen voor het eerst naar Zweinsveld. Harry mag niet mee omdat hij geen toestemming heeft gekregen. Die avond hoort Harry dat ze de volgende dag niet tegen Huffelpuf maar tegen Zwaddrich spelen met Zwerkbal. Dat is een sport op bezems.

Het is een hele spannende wedstrijd en opeens ziet Harry de gouden Snaai. Dat is een klein balletje met gouden vleugels die heel snel kan vliegen. Als Harry de Snaai bijna heeft, komen er Dementors het veld op. Harry kan dat niet aan en valt van zijn bezem af. Hij valt gelukkig niet hard, want hij wordt tegen gehouden door professor Perkametus, het schoolhoofd. Zijn bezem vliegt dan tegen de Beukwilg aan en wordt daardoor versnippert.

In Februari mogen de leerlingen van Zweinstein weer naar Zweinsveld. Harry mag niet mee en gaat weer naar de leerlingen kamer. Daar ziet hij twee broers van Ron, Fred en George. Hij vraagt waarom zij niet naar Zwiensveld gaan. Ze zeggen niks,maar laten Harry een stuk perkament zien. Als je er met je toverstok op slaat en je roept “Snode plannen in de maak.” krijg je een kaart van Zweinstein met geheime gangen. Als je dan roept “Snode plannen uitgevoerd” wordt de kaart weer leeg. Harry gaat met die kaart naar Zweinsveld toe. Hij ziet Ron en Hermelien daar ze gaan dan naar een café. Daar komen later professor Perkamentus en Hagrid binnen. Harry duikt onder de tafel en hoort ze praten. Hij hoort dingen die hij nog nooit heeft gehoord over zijn ouders en Sirius Zwarts. Als ze weg zijn, gaat Harry weer terug en later zijn de anderen ook terug.

De volgende Zwerkbalwedstrijd komt eraan en dat zet Harry aan het denken. Hij wil niet weer flauwvallen als hij de Dementors ziet. Hij vraagt het aan professor Lupos. Hij mag ’s avonds langs komen voor een les. In de les ziet hij een kist waar een boeman in zit. Dat is een geest die als hij je ziet in je ergste nachtmerrie verandert. Om een Dementor te verslaan, moet je een krachtige spreuk uitspreken. Harry probeert het. De eerste twee keer valt hij flauw, maar de derde keer komt er uit zijn toverstaf een zilverachtige sliert. Dat is een kleine patronus, maar het is nog niet goed genoeg, maar wel voor de eerste keer.

Een paar dagen later komt Plank, de aanvoerder van het Zwerkbal team naar Harry toe, om te vragen of hij al een nieuwe bezem heeft, want nu oefent hij op een oude bezem van school.

Die avond krijgt hij een pakje. Het is een vuurflits. Dat is de allersnelste bezem ter wereld. Er zit alleen geen kaartje bij. Dat vindt Hermelien verdacht en laat ze de bezem in beslag nemen om te laten onderzoeken.

Een week voor de wedstrijd, na een maand onderzoek is de bezem veilig verklaard. In de wedstrijd gaat het heel goed al na vijf minuten ziet hij de Snaai. Dan komen er alleen Dementors aan. Zonder er bij na te denken roept Harry zijn patronus op. Het werkt en hij gaat weer achter de snaai aan. Hij pakt hem. Als hij weer beneden is ziet hij Malfidus, Korzel en Kwast die verkleed waren als Dementors. Ze zijn heel erg geschrokken.

Die avond wordt Ron wakker en schreeuwt het uit, want Sirius Zwarts staat naast zijn bed met een mes. Sirius slaat daardoor op de vlucht. Het hele kasteel wordt weer doorzocht, maar er wordt weer niks gevonden. Later blijkt dat Sirius is binnen gekomen, doordat hij een briefje had gevonden met de wachtwoorden van de hele week. Dat blaadje was van Marcel Lubbermans. Hij vergeet altijd zijn wachtwoorden.

De afgelopen maanden is er een klacht tegen de Hipogrief ingediend door de familie Malfidus. Het proces wordt verloren en de Hipogrief wordt over drie weken onthoofd. Harry Ron en Hermelien hebben er alles aan gedaan om dat te voorkomen, maar het heeft niets geholpen.

De finale van het Zwerkbal toernooi wordt twee weken later gespeeld. Ze moeten met 60 punten voor staan, voordat Harry de snaai mag pakken. Harry ziet de snaai maar mist hem. Een half uur later zien ze de snaai weer en Harry sprint erop af samen met Malfidus. Harry wint en pakt de snaai. Dan is Grifoendor kampioen.

Een paar dagen later gaan ze ’s avonds naar Hagrid, want zijn Hipogrief wordt die avond onthoofd. Ze mogen daar eigenlijk niet komen, maar ze gaan onder de onzichtbaarheidmantel. Als de beul komt gaan ze vlug weg. Dan wordt de rat van Ron heel wild en de mantal valt af en de rat ontsnapt. Dan komt er een gigantische hond aan en sleurt Ron mee naar de Beukwilg die niet meer slaat met zijn takken. Ze duiken een gang in onder de Beukwilg. Harry en Hermelien gaan erachter aan. Ze komen uit in een oud gebouw in Zweinsveld, waar niemand durft te komen. Daar ligt Ron op bed met zijn rat. In een hoek in de kamer zit Sirius Zwarts met Knikkebeen op zijn schoot. Dat is de kat van Hermelien. Dan komt opeens professor Lupos binnen. Hij begroet Sirius als een oude vriend en zegt dat hij het hele verhaal moet vertellen voor hij de rat wil dood maken, want dat wil hij. Hermelien zegt tegen de anderen dat ze professor Lupos niet moeten vertrouwen, omdat het een weerwolf is. Professor Lupos is verbaasd dat ze er achter is gekomen. Hermelien legt uit hoe. Dan vertelt professor Lupos hoe hij hier is gekomen. Hij zegt dat hij op de sluipwegwijzer, die in beslag was genomen van Harry, had gezien dat ze de gang in waren gegaan, maar dat dat niet alleen Ron en Sirius waren maar ook Peter Pippeling. Professor Lupos dwingt Peter om terug te veranderen. Dan vertelt Sirius het hele verhaal. Hoe Harry’s ouders waren vermoord door Voldermort en hoe hij hun schuilplaats wist. Het was Peter en Zwarts wou hem tegen houden en is eigenlijk Harry’s peetvader. Dan opeens komt Sneep binnen, hij ziet iedereen en bindt ze allemaal vast met touwen, maar Harry pakt snel zijn toverstaf en brengt Sneep buiten bewustzijn. Ze worden aan elkaar geketend en gaan naar buiten. Buiten verandert professor Lupos in een weerwolf omdat het volle maan is. Hij werkt zich los en Peter ontsnapt. Daarvoor had Sirius net gevraagd of Harry bij hem wou komen wonen, dat wou hij wel. Dan worden ze aangevallen door Dementors. Harry probeert een patronus op te roepen, maar valt flauw. Hij ziet nog net dat een bijzonder iemand ergens anders een hele goede patronus oproept, waarvan de Dementors weggaan. Als ze wakker worden liggen ze op de ziekenzaal. Professor Perkamentus komt dan binnen en zegt dat Sirius de kus van de Dementors wordt toegediend. Als dat gebeurd wordt je ziel weggezogen. Hij zegt tegen Hermelien dat drie keer genoeg moet zijn. Hermelien draait aan een hangertje aan haar ketting en ze gaan terug in de tijd. Ze verstoppen zich eerst in de gang, zodat ze hun zelf niet zien. Ze gaan dan naar Hagrid’s huis en nemen de Hiepogrief mee naar het bos. Daar zien ze zichzelf uit de beukwilg komen en ze zien Peter ook ontsnappen. Dan komen er een heleboel Dementors aan. Harry rent dan naar een plek toe en roept een hele goede patronus op. Hij realiseert zich dan dat hij die patronus de vorige keer zag. Dan gaan ze met de Hipogrief vliegen naar de kamer waar Sirius gevangen zit. Ze helpen hem dan uit de kamer en helpen hem ontsnappen.

In de trein naar huis krijgt Harry een brief met een klein uiltje die heel vrolijk is. De brief is van Sirius. Er staat in dat Harry toestemming van hem krijgt om volgend jaar naar Zweinsveld te gaan. Ron mag het uiltje houden.

Thema: FantasieC Eigen mening en verwerkingsopdracht1 Eigen mening: Ik vond het een heel leuk boek, omdat het een mooi verhaal is waar je je helemaal in inleeft. Er zitten veel spannende stukjes in. Je blijft er ook in door lezen als je er eenmaal in bent begonnen2 Verwerkingsopdracht: Ik zou wel voor een dag met een persoon uit het boek willen ruilen, met name met Hermelien. Die zou ik wel eens willen zijn, omdat het mij heel leuk lijkt om eens te kunnen toveren. Daarbij zou ik haar willen zijn, omdat het haar meestal in één keer lukt om de spreuk te kunnen uitvoeren. Ze hoeft het maar een keer te oefenen en het lukt haar meestal meteen. Daarom krijgt ze ook vaak complimentjes van de leraren, dat vindt ik ook heel leuk om te krijgen. Ze krijgt ook vaak bonus punten van de leraren, omdat ze dingen goed doet. Dat is ook heel leuk, want dan heb je het gevoel dat je heel speciaal en slim bent. Het lijkt mij ook heel leuk om een beroemdheid te leren kennen, zoals Harry Potter. Ik zou hem ook wel eens in het echt willen ontmoeten om te zien hoe hij in het echt is. Hij lijkt me een hele aardige jongen om mee om te gaan. Als ik dan Hermelien ben, krijg ik de kans om hem te ontmoeten en te zien of hij in het echt ook zo aardig is. Als ik Hermelien was zou ik ook Malfidus een keer flink te grazen nemen, ook al krijg ik dan straf. Dat maakt me niet uit. Hij is zo’n vervelende jongen, dat hij echt eens te grazen moet worden genomen, om hem af te leren om zo gemeen te doen tegen Harry Ron en Hermelien (mij dus). Ik zou hem dan in een kikker of in een kakkerlak veranderen. Dan zou ik hem vangen en in een potje of bak doen en hem dan als huisdier houden voor een tijdje. Later laat ik hem wel vrij en dan hoop ik dat hij mij, Harry en Ron met rust laat. Ik hoef geen vrienden met hem te worden maar ik wil dan wel dat hij me met rust laat of vriendelijk doet. Ik zou ook wel eens voor een keer zo slim willen zijn als Hermelien en altijd tienen willen halen en als de leraar mij dan wat vraagt precies het goede antwoordt te kunnen geven, zodat hij mij dan bonus punten en zo zou geven. Ik zou me dan heel slim voelen en dat lijkt me heel leuk voor een keer.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen