Boekverslag : Abdelkader Benali - De Argentijn
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 770 woorden.

Zakelijke gegevens

a) Auteur: Abdelkader Benali

b) titel: De Argentijn

uitgeverij: Aristos, Leiden

datum van uitgave: 2002

bladzijdes: 102

c) Genre: Roman



Eerste reactie

Mijn eerste persoonlijke reactie is dat ik de schrijfstijl van dit boek verschrikkelijk vindt, omdat het niet vlot leest. Het zijn allemaal korte zinnen, die hetzelfde zeggen/bedoelen. Het verhaal loopt niet lekker door; voortdurend terugblikken en tijdsverplaatsingen. Het is saai en sommige elementen worden, naar mijn mening, storend veel herhaald. Er zit ook geen verhaal in.



Verdieping



a) Samenvatting:

De roman is geschreven in de ikvorm. Omar Sharif vertelt een stukje uit zijn leven. Het hele verhaal in het boek is Omar op dat moment aan het opschrijven in een opstel, tegelijkertijd dat hij het vertelt (dat de lezer het leest).

Hij vertelt over zijn eeuwige rugpijn en zijn lievelingsstripboek: De avonturen van de Argentijn. Dat hij daar iedere minuut van zijn vrije tijd in leest. Omar weet niet waar zijn vader is. Hij denkt dat zijn vader op de Argentijn uit het stripboek lijkt. Hij hoopt dat zijn vader op een dag voor zijn neus staat. Ook houdt hij van avonturen beleven, net als de Argentijn. Hij doet altijd wat zijn moeder zegt en hij helpt haar met de 12 oppaskinderen die ze thuis hebben. Hij snapt alleen niet zo goed waarom zijn moeder elke dag een verse abrikoos wil hebben om fijn te knijpen.

Op een middag kan Omar de verleiding niet weerstaan om de kast in zijn moeders slaapkamer open te maken als hij er geluiden uit hoort komen. Dat had zijn moeder hem altijd verboden. Uit de kast komt een Argentijn. Deze man zegt dat Omar moet doen wat hij zegt en dat ze daardoor zijn vader zullen vinden. Omar gelooft hem en moet een meisje versieren en langs een hoertje (hij wist niet dat hij bij een hoertje was). Precies toen hij bij haar was, kwamen er “herrieschoppers” die het hoertje iets aan wilden doen, maar Omar heeft haar gered. En doordat hij in de krant kwam, heeft zijn vader hem gezien en die ging op weg om hem op te zoeken.



b) Onderzoek van de verhaaltechniek:

De tijd is heden. De precieze datum doet er niet toe. De plaats is daar waar Omar het opstel aan het schrijven is: op school. Er zijn terugblikken naar een dag dat hij op straat loopt en het regent en verder is bijna het hele verhaal een terugblik, omdat het eerder gebeurt is en hij het nu vertelt.



De verhaalfiguren zijn:

- Omar (hoofdpersoon), is 14 jaar en noemt zichzelf de ideale schoonzoon.

- Fatiha is Omar’s moeder en zij gelooft heilig in de “succes agenda”. Dat is een agenda waarin je je toekomst plant, maar daar gelooft Omar niet in.

- De Argentijn is een man die bij zijn moeder in de kast zat.

- Maja is een klasgenootje. Omar vindt haar erg leuk en heeft haar zijn favoriete stripboek cadeau gedaan.



c) Op zoek naar de thematiek:

Omar gaat met de Argentijn op avontuur en daardoor komt zijn vader hem na lange tijd eens opzoeken.

Omar vertelt heel vaak in het verhaal dat hij altijd in het stripboek “De Avonturen Van De Argentijn” leest en zijn vader zo graag een zou willen ontmoeten, omdat hij ervandoor is gegaan toen Omar nog een baby was.

De titel is de man uit de kast die Omar min of meer naar zijn vader leidt, de Argentijn uit het stripboek en zijn vader, omdat hij Argentijns van afkomst is.



d) Plaats in de literatuurgeschiedenis:

Dit boek is voor het eerst gepubliceerd in 2002. De schrijver is van Marokkaanse afkomst en debuteerde in 1996 met de roman Bruiloft aan zee. In 2002 verschenen ook de roman De lang verwachte en de theatermonoloog Jasser.

Dit werk is typerend voor de schrijver, omdat hij een aparte schrijfstijl heeft en die zie je ook terug in zijn andere werken.



Beoordeling

Het verhaalelement over Maja was niet voorspelbaar. Ik vroeg me af of ze nog dichter bij elkaar zouden komen voor het einde van het verhaal, die vraag werd lang vastgehouden, dat vond ik positief.

Ik vind het verhaalelement over de succes agenda te vergezocht, zinloos, want het is van geen enkel belang voor het verhaal en saai, omdat de schrijver er te lang over door gaat. Datzelfde geldt voor het element over de herrieschoppers uit de wijk.

Het thema van het boek doet realistisch voor, maar is niet herkenbaar voor mij.

Het taalgebruik is gemakkelijk.

Mijn eindoordeel over het werk is hetzelfde als mijn eerste reactie. Mijn mening is niet veranderd door het leesverslag.

Ik zou dit boek aan niemand aanraden, juist afraden. Ik heb niets uit het boek leuk gevonden. Ik heb het met tegenzin vanaf de eerste bladzijde uitgelezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen