Boekverslag : Ira Levin - Sliver
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1120 woorden.

Samenvatting
Beknopte samenvatting en analyse:

Kay Norris is een knappe vrouw van middelbare leeftijd en werkt als redacteur bij een uitgeverij. Ze besluit om te verhuizen naar een ‘sliver building’, een ‘splintergebouw’. Eenmaal verhuisd, hoort ze van een andere bewoner dat er in de flat al heel wat gebeurd is. Er blijken al vier doden gevallen te zijn, maar daar besteedt ze verder geen aandacht aan, en doet het af als toeval.
Kort nadat ze ingetrokken is in haar appartement, leert ze verschillende mensen kennen. Eén daarvan is Sam Yale, een gepensioneerde regisseur. Hij is in de flat komen wonen nadat hij geld gekregen had van een of ander fonds. Ook ontmoet ze Hubert “Rocky” Sheer, een schrijver, en de knappe Pete Henderson, de zoon van Thea Marshall, een bekend actrice die vermoord werd. Van iedereen krijgt ze te horen dat het gebouw beheerd wordt door een onbekend iemand, maar Kay is zo nieuwsgierig dat ze wilt uitzoeken wie de eigenaar is.
Als ze op een dag terug komt van de supermarkt, blijkt dat Hubert Sheer dood is. Men zegt dat hij gevallen is in de douche, en zijn hoofd aan de kraan heeft gestoten.
Ondertussen leren we Pete wat beter kennen. Het blijkt dat hij overal in de flat camera’s en microfoons geïnstalleerd heeft, en dat hij alle bewoners kan bekijken terwijl ze bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden. Dit houdt hij echter angstvallig geheim, omdat het niet bepaald een legale hobby is.
Pete en Kay leren elkaar wat beter kennen, en op een dag belt Pete haar op om te zeggen dat hij ergens over wil praten. Ze nodigt hem uit in haar appartement, en daar vertelt hij dat hij de eigenaar van het gebouw is. Ze blijken het heel goed met elkaar te vinden, en van het een komt het ander.
Als Kay een keer in het appartement van Pete komt, laat hij haar zijn installatie zien. Eerst reageert ze geschokt, maar kijkt toch een tijdje mee naar de schermen. Langzaam maar zeker begint ze er plezier in te krijgen.
Op een dag moet Pete weg, maar hij nodigt Kay uit om naar de installatie te gaan en een middagje te kijken. Kay vindt een paar videobanden, waarop te zien is hoe Pete Hubert Sheer vermoordt. Pete komt er echter achter dat ze die video’s gezien heeft, en dwingt haar op haar kamer te blijven, terwijl hij Sam naar haar appartement lokt door te zeggen dat er een feestje is. Pete komt daar ook naar toe met de bedoeling Sam te vermoorden. Voordat Sam arriveert, raken Pete en Kay echter slaags. Ze wordt echter gered door haar poes, Felice, die er met een haal van haar poot voor zorgt dat Pete nooit meer iets zal zien.
Later blijkt dat Pete Sam wilde vermoorden omdat hij een affaire had met Pete’s moeder. Hij dacht dat Sam haar vermoord had, en daarom wilde Pete hem straffen door hem in zijn flat te lokken met geld van een ‘fonds’ voor gepensioneerde regisseurs. Mettertijd zou Pete hem vermoorden.
Ook de andere mensen die stierven in de flat, waren vermoord door Pete. Ze ontdekten zijn installatie, en daarom zag hij maar één uitweg, en dat was ze te vermoorden.

Motieven
Privacy, liefde, bedrog

Personages
- Kay Norris is een knappe en slimme redacteur van middelbare leeftijd. Ze houdt van lezen en is vrij nieuwsgierig. Ze heeft een kat, Felice, waar ze veel van houdt. Felice speelt pas echt een rol in het verhaal op het eind, wanneer ze de ogen van Pete uitkrabt.
- Pete Henderson is de mysterieuze eigenaar van het flatgebouw. Hij ontwerpt software. In het eerste deel van het boek krijgen we niet veel informatie over hem, maar wat wel duidelijk wordt, is dat hij een voyeur is, die in heel het gebouw camera’s en microfoons heeft gehangen. In het tweede deel van het boek komen we meer te weten over de jeugd van Pete. Zijn moeder, de bekende actrice
- Thea Marshall, werd vermoord door zijn vader, omdat ze een affaire had met Sam Yale.
- Sam Yale is een gepensioneerde regisseur, die denkt dat hij in het flatgebouw leeft dankzij een ‘fonds voor gepensioneerde regisseurs’. In werkelijkheid krijgt hij geld van Pete. Sam had een buitenechtelijke relatie met Thea Marshall, en Pete beschuldigde Sam van de moord op Thea Marshall. Door hem in zijn flatgebouw te lokken, zou Pete de kans krijgen Sam op een ongeziene manier te vermoorden.
- Vida Travisano is de buurvrouw van Kay, waarschijnlijk is ze een callgirl.
- Naomi Singer is het 4e slachtoffer van Pete. Hij duwde haar uit het raam en schreef een afscheidsbrief in haar handschrift, zodat het leek of ze zelfmoord gepleegd had.

Perspectief en verteller
Het perspectief verandert gedurende het hele verhaal. Voor het grootste gedeelte kijkt de lezer door de ogen van Kay, maar er zijn ook stukken waarbij men door de ogen van Pete kijkt. Ik had de ervaring dat ik alerter werd als het verhaal door de ogen van hem werd verteld, omdat ik dan wist dat er iets zou gaan gebeuren.

Ruimte
Het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af in het flatgebouw van Pete in New York, in de winter.

Stijl
Wat ik kenmerkend vond aan de stijl van het verhaal, was, ten eerste, dat het nogal gedetailleerd was. Bijna alle handelingen van Kay en Pete worden beschreven.
Het tweede geval dat me opviel, was dat er in bepaalde stukken van het verhaal veel herhalingen van een bepaalde handeling voorkwamen, die naar mijn mening bedoeld waren om te illustreren dat een bepaalde handeling de hele tijd door gebeurde. Ik vind dat dit bijzonder goed tot zijn recht is gekomen.
De auteur gebruikt niet veel moeilijke woorden, en maakt bijna nergens lange zinnen, behalve op het eind. De dialogen vond ik soms wat onoverzichtelijk.

Thema
Privacy. Het hele verhaal gaat over het gebouw en zijn camera’s en microfoons. Kay wordt bespied door Pete met zijn spionage-installatie.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de 20e eeuw. Het is gebaseerd op de gebeurtenissen die plaatsvonden in de vroege jaren van de televisie. Als Thea en Sam niet in de televisiewereld gewerkt zouden hebben, zouden ze waarschijnlijk nooit een relatie gehad kunnen hebben, zou Thea niet zijn vermoord, en zou Pete geen voyeur geworden zijn.

Titelverklaring
Het woord ‘sliver’ (splinter, stuk) keert steeds terug in het boek, maar heeft telkens verschillende betekenissen. Als eerste kwamen we natuurlijk ‘the sliver building’, het ‘splintergebouw’ tegen. Ook treffen we Pete, zuigend aan een ‘sliver of ice’ (een stuk ijs), aan in zijn kamer met monitors, en tenslotte worden de beelden op de schermen in Pete’s kamertje vergeleken met een ‘sliver’ (deel) van de werkelijkheid.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen