Boekverslag : Yvonne Keuls - Jan Rap En Z'n Maat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 873 woorden.

1. De titel van het boek is: Jan Rap en z’n maat.

Het boek heet 'Jan Rap en z'n maat', omdat Gemma op een formulier voor het crisiscentrum moest invullen door wie ze is opgevoed en dat is door iedereen en niemand. Daarom vult ze in: 'door Jan Rap en z'n maat'.



2. Het opvangtehuis is bedoeld voor kinderen die problemen thuis hebben of met zichzelf en daar door niet meer thuis mogen of kunnen wonen.



3. Werkers uit het opvangtehuis:

Ellie. Ze is erg aardig tegen iedereen en ze kan het heel erg goed vinden met Gemma en Gemma ook met haar.



Giel. Hij is de kok van het hele opvangtehuis en hij heeft niet echt een grote rol in het verhaal.



Koen. Hij is een aardige werker en hij houdt van volhouden en het steeds weer opnieuw proberen. Hij helpt Louis heel erg maar als het dan even niet lukt probeert hij het gewoon nog een keer en daar is Ellie het niet altijd mee eens.



4. Bewoners uit het opvangtehuis:

Louis. Het is een psychisch gestoorde jonge die verslaafd is aan de speed. Als hij dan moet afkicken, krijgt hij een epilepsie aanval. Hij gaat met borden gooien en sloopt alles in het huis wat er maar te slopen valt.



Gemma. Ze is een spontaan meisje dat vroeger is weggehaald bij haar moeder.

Als ze dan samen met Ellie haar moeder op gaat zoeken wil Gemma ineens niets meer met haar moeder te maken hebben. Omdat Gemma’s moeder al die tijd, dat ze in een aantal opvangtehuizen heeft gezeten, niks van haar heeft laten horen. Ze gaat naar een tehuis waar ze punten moet verdienen om naar huis te kunnen gaan. Als ze dan al haar punten weer kwijt raakt loopt ze weg en komt ze weer terug bij het opvangtehuis.

Derk. Hij is een homofile jonge die veel aandacht nodig heeft, maar dat niet van de andere bewoners krijgt. Hij is ook in de weer met het kind van Hanneke.



Hanneke. Zij is een meisje dat door haar vader is verkracht en is zwanger gaat bevallen

Met het hele opvangtehuis gaan ze spullen voor haar kopen.



Klaasje. Hij is een stille jongen die een hanenkam in zijn haar heeft zitten. Hij heeft een lievelingsdier dat is een groot wit konijn. Dat konijn wordt ziek en hij zelf valt ook flauw.



Stotteraar. Hij is en jongen die stottert en dat vinden de andere bewoners niet altijd even leuk. In het begin wordt hij er mee geplaagd maar later gaan ze hem leren praten. Gemma leert hem het woord turbotrut.



5. De politie vindt het opvangtehuis slecht, omdat er mensen last van hebben. Veel kinderen vinden de politie eng, dat is omdat ze vroeger ook met de politie te maken hebben gehad. De meeste zijn van straat opgepikt en in een tehuis gebracht, zodat ze niet meer hun gang konden gaan op straat. Ze hebben een trauma over gehouden aan de politie en al zien ze die dan weer gaan ze schreeuwen.



6. Derk wordt niet geaccepteerd, want hij is homo. Ze sluiten hem buiten en maken lullige opmerkingen tegen hem.



7. De bewoners gaan soms goed met elkaar om, maar meestal ook niet. Ze kunnen veel lol met elkaar hebben. Ze troosten elkaar als ze het moeilijk hebben. Het gaat niet altijd goed, want de stotteraar word in het begin met matras en al van de tap afgeduwd. Ze kunnen ook goed voor elkaar zorgen, want als Hanneke moet bevallen helpt Derk heel erg goed.



8. Gemma heeft een afspraak gemaakt met haar moeder en ze ontmoeten elkaar in een café. Als Gemma dan zegt:”Wat heb ik nu nog een moeder. Ik heb altijd veel hulp nodig gehad toen ik van tehuis naar tehuis werd geplaatst en die heb ik nooit van mijn moeder gehad. Ga maar weg!” Toen is de moeder van Gemma weg gegaan en ze hebben nooit meer contact gehad.



9. Ik vind dat Louis niet in het huis hoor om dat hij heel anders is dan de andere. Hij is veel ouder dan de rest en hij is zwaar verslaafd aan de speed en ik vind dat zo iemand niet in een opvangtehuis moet zitten maar in een gesticht. Want hij gaat met borden gooien en vernield het hele opvangtehuis en dan zou ik hem al weg laten halen. Koen wil het blijven proberen met Louis tot dat het echt niet meer gaat en dan wordt hij opgehaald door de politie.



10. Koen wil de bewoners helpen door ze steeds weer een kans te geven om het goed te doen, maar daar zijn de andere werkers het niet altijd mee eens.



11. Het opvang tehuis moet worden gesloten.



12. Ik vond het een leuk boek, omdat er echte dingen in gebeuren die ook in een echt opvangtehuis kunnen gebeuren. Ik vond het boek ook wel een beetje saai, omdat er niet echt een verhaal speelde. Het zijn meer allemaal kleine gebeurtenissen op een rij. Ook vond ik het jammer dat het boek al zo oud is en dat er heel weinig namen worden genoemd. Het was moeilijk om dit boek samen te vatten. Ik denk dat het ook komt omdat er geen verhaal speelt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen