Boekverslag : Bernhard Schlink - Der Vorleser
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1124 woorden.

Leesverslag



1. Zakelijke gegevens



Auteur: Bernhard Schlink:



Bernhard Schlink heeft in zijn leven al heel wat promoties en verschillende banen gehad. Professor in Berlijn en Bonn, gastprofessor in een universiteit in New York, en rechter.

Bernhard Schlink is geboren in 1944.



Titel:Der Vorleser, eerste druk 1995, aantal bladzijden: 207.

Genre: Roman.



2. Eerste reactie



Keuze: Ik heb dit boek niet gekozen maar moest het lezen.

Inhoud:

Ik vond de delen van het boek leuk over de ontmoetingen van Micheal bij Hanna. De delen waarin Micheal zichzelf leert kennen en zijn studie verklaart vond ik soms erg onduidelijk en saai.



3. Verdieping



Samenvatting:

Het verhaal wordt in 3 delen opgesplitst. Ik zal per deel het boek samenvatten.

Het eerste deel van het verhaal begint met Michael Berg. Hij moet op straat opeens overgeven wanneer hij van school terugloopt. Een vrouw, later blijkt zij de 20 jaar oudere tramconductrice Hanna Schmitz te zijn, helpt hem zijn kleren te verschonen en hem naar huis te komen. Bij Michael wordt geelzucht geconstateerd. Als hij na zijn ziekte terugkomt bij Hanna met een bosje bloemen, wordt hij verliefd op haar. Als hij na veel wikken en wegen nog een keer bij haar terugkomt, komt Hanna net terug van haar werk. Zij gaat net douchen en Michael doucht met haar mee en zij bedrijven de liefde. Hanna is op dat moment midden 30 en Michael is rond de 15. Ondanks dit leeftijdsverschil of mede door dit leeftijdsverschil blijft Michael elke dag langs haar komen, in tussenuren of na school. Ondanks zijn ziekte en stiekeme relatie haalt hij de overgang van zijn schooljaar, mede doordat Hanna hem daartoe dwingt. Michael moest Hanna altijd voorlezen als hij kwam uit boeken en zij luisterde dan aandachtig. In de zomervakantie gaat Michael elke middag naar het zwembad met zijn vrienden, en omdat er toevallig ook (eindelijk) meisjes op het Gymnasium kwamen, waren er ook vaak klasgenootjes mee in het zwembad waaronder Sophie, waarmee Michael goed kan opschieten.

Maar na een tijdje gaat het niet goed meer in de 'relatie' tussen Hanna en Michael. En als Hanna een middag in het zwembad is, en Michael niet naar haar toe rent vol enthousiasme, is Hanna opeens plotseling verdwenen en verhuisd naar een andere stad.



Het tweede deel gaat over Michael die aan een rechtenstudie is begonnen, en na een aantal jaren Hanna weer terug ziet in de rechtzaal, waarin zij wordt aangeklaagd wegens de holocaust. Zij was toen der tijd een bewaakster van de mensen in Auschwitz, en toen er een grote bomaanslag was in een kerk waarin zij, samen met de andere bewaaksters (die ook verdachte waren), de joden uit de kampen hadden opgesloten toen de boel in vuur en vlammen opging. Hanna wordt ervan beschuldigd dat zij kleine meisjes (want zij bewaakte de vrouwen afdeling) altijd voortrok en bij zich liet komen. Later blijkt dat de kleine meisjes haar voorlazen, omdat ze zelf analphabeet was. Als de straffen worden uitgedeeld worden de andere verdachten vrijgesproken, en krijgt Hanna levenslang.



Het derde deel gaat over het leven van Michael na het proces en na Hanna. Hij trouwt met Gertrud en samen krijgen zij een kind Julia. Maar Michael vergelijkt Gertrud met Hanna, en zij scheiden, en Julia gaat naar een internaat. Hij stuurt Hanna telkens bandjes met boeken erop voorgelezen, waar hij hele nachten mee bezig was. Opeens begon Hanna kleine briefjes terug te schrijven van bedankt enzo en Michael is dolgelukkig dat Hanna eindelijk kan lezen en schrijven. Toch blijft hij de bandjes opsturen.

Als opeens Michael een brief krijgt van de directie van de gevangenis dat Hanna over een aantal dagen vrijkomt, en hij de enige is die haar kan opvangen, zorgt Michael dat Hanna straks een klein appartementje heeft en een baantje. Als hij haar voor het eerst opzoekt, de dag voordat ze vrijkomt, ziet hij niet meer de vrouw waar hij verliefd op was, en ruikt hij haar vertrouwde geur niet meer, maar hij ruikt een oude vrouw en ziet een oude vrouw. Toch besluit hij haar de dag erop op te halen, maar te laat. De dag voor haar vrijlating heeft Hanna zichzelf opgehangen. Als Michael dit hoort in de gevangenis, krijgt hij haar cel te zien, en Hanna krijgt hij ook nog even te zien in een ziekenzaal, en haar nalatenschap. Het geld wat ze nog heeft is voor de 2 overlevende vrouwen van de brand in de kerk.



Michael gaat deze vrouwen opzoeken en geeft hen het geld, wat ze aan Michael teruggeven omdat zij niets met Hanna te maken willen hebben. Michael geeft het aan het Jewish League Against Illiteracy. (tegen analfabetisme).

In het laatste hoofdstuk verteld Micheal dat dit alles 10 jaar achter hem ligt, en dat hij een nieuw leven heeft.



Onderzoek van de verhaaltechniek:

Vertelwijze:

Het is een ik-verhaal.

De ruimte:

De plaats en tijd worden uitvoerig besproken in dit verhaal en doen er veel toe. Er wordt veel in de herfst omschreven, zoals de rood bruine bladeren liggen overal, etc.

De tijd doet er opzich niet veel toe, alleen aan het eind als wordt aangegeven hoelang Michael Hanna al niet heeft gezien, en ook voor het proces doet dit ter sprake.

De verhaalfiguren:

Opmerkelijk vind ik in dit verhaal dat het verhaal aantrekkelijk blijft, terwijl er dus maar 2 hoofdpersonen in voorkomen.



Op zoek naar de themathiek:

Het thema in dit verhaal vind ik schuldgevoelens, omdat Michael zich telkens overal schuldig van acht om maar Hanna bij zich te houden.





4. Beoordeling



In het verhaal vond ik dus de momenten van Michael en Hanna erg leuk om te lezen, maar de momenten die ertussenin zaten, zoals Michael's studie, waren soms erg langdradig.

Ik vind de passage erg mooi als Michael in het laatste deel Hanna voor het laatst ziet als ze al dood is. Hij beseft dat de schoonheid innerlijk zit, en dat hij nu eindelijk begrijpt hoe oudere echtparen elkaar nog aantrekkelijk kunnen vinden.

Het taalgebruik vond ik best lastig, omdat het natuurlijk in het duits was, en ik alleen nog maar die kleine verhalen heb gelezen. 2 Keer heb ik het nederlandse boek erbij gepakt om een passage te begrijpen.

Het thema spreekt mij ook wel aan.



Mijn eindoordeel:

De structuur van het verhaal spreekt mij erg aan, vooral omdat het dan duidelijker is om te begrijpen, en leuk is om te lezen.

Het realiteitsgehalte vond ik ook daadwerkelijk aantrekkelijk, dat ik goed kon inkomen in de gevoelens van Michael, niet omdat ik zelf zoiets heb meegemaakt ofzo, maar omdat het ontzettend goed wordt verwoord en verteld.

Ik zou dit boek aan kunnen raden, maar je moet er wel even voor gaan zitten want het is geen makkelijk boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen