Boekverslag : Gijs Wanders - Stille Getuigen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 819 woorden.

Algemene gegevensTitel: Stille getuigen

Auteur: Gijs Wanders

Illustrator: (tekening omslag) Roelof van der Schans

Uitgever: Lemniscaat

Bladzijden: 155

Hoofdstukken: 25

Genre: OorlogInhoud

PersonagesHoofdpersoon: Isabel

Uiterlijk: meisje van 15 jaar en komt uit midden Amerika Ze heeft lange haren

Innerlijk: Ze voelt zich verdrietig omdat ze haar familieleden mist en kwaad omdat haar moeder het gezin verwaarloost. Ze is ook vaak bang omdat ze in moeilijke en gevaarlijke situaties terecht komt maar ook nieuwsgierig

Type of karakter: Karakter omdat de hoofdpersoon verandert

Bijpersonen: Moeder en Anna

Uiterlijk Bijpersonen: Kan ik er niet uithalen

Innerlijk Bijpersonen: Moeder = Doorzetter en niet snel bang

Anna = Doorzetter en niet snel bang

Bijpersonen type of karakter: allebei karakter want iedereen verandert met de dag

Perspectief: SchrijversperspectiefTijdWelke tijd het afspeelt: 19de eeuw

Hoe ik dat weet: auto’s, mobilofoon, fotoboeken, vrachtwagens enz.

Verhouding van de verteltijd en vertelde tijd: het verhaal duurt ongeveer 2 maanden en het lezen een week

Tijdsprongen: geen

Chronologische volgorde: ja

Flashbacks: geenPlaatsWelke plaats(en) het verhaal zich afspeelt: Midden amerika. In een stad. In Coco, Campus en Puerto Santo.

Hoe de omgeving is beschreven en hoe de sfeer is: De auteur heeft door de omgeving te vertellen de sfeer wat spannender gemaakt. Bijv. Vervallen huizen en oerwoud met slangen.SpanningGrafiek + commentaar:

Hoe het verhaal is begonnen: Het begon spannend

Balngrijkste probleem: Isabel heeft haar familie kwijtgeraakt en er is oorlog.

Open of gesloten einde: Open en een heel klein beetje gesloten want de oorlog is afgelopen

Goede of slechte afloop: Slechte want ze heeft haar familie niet terug gevonden het enige goede is dat de oorlog is afgelopen.

Of de auteur spanning heeft opgeroepen: jaThemaFamilie + OorlogTitelTitel: Stille getuigen

Titel verklaring: Omdat er veel slechte dingen worden gezien maar niet verteld (kunnen) worden

Verband tussen titel en thema: In de oorlog gebeurt veel dus word er veel gezien maar velen zwijgen eroverProbleemProbleem: Isabel heeft haar familie kwijtgeraakt en er is oorlog.

Of het probleem wordt opgelost: Dat ze haar familie kwijt is niet maar de oorlog is afgelopen

Hoe het probleem wordt opgelost: het word niet opgelost, ze blijft zoekn naar haar familie.SamenvattingIn een Midden-Amerikaans land heerst een dictatuur, maar ze zeggen dat het een democratie is. Het leger heeft veel macht, en misbruikt die, net als de politie, om de Indianen te discrimineren, te gebruiken en te doden. In dit land woonde Isabel, de hoofdpersoon, samen met haar moeder, vader, twee broers en haar zusje. Haar twee broers zijn zonder bekende reden door het leger neergeschoten. Sinds drie maanden zijn ook haar vader en zusje verdwenen. Isabel en haar moeder gaan hen zoeken. Hierbij worden ze geholpen door Anna, die lid is van een mensenrechtenorganisatie. Ze graven in massagraven en doen allemaal dingen die verboden zijn en die Isabel eigenlijk helemaal niet wil en durft. Daardoor moesten ze vluchten, en de enige plaats waar politie en leger niet mogen komen is het klooster. Daar brengen ze het grootste gedeelte van het verhaal door. Sommige mensen die het klooster verlaten, worden direct ontvoerd en doodgeschoten. Op een dag krijgt de moeder van Isabel bericht van het ministerie van Oorlog, dat haar “vermiste” dochter gevonden is. Ze gaat er naartoe, maar komt niet meer terug, wat in het begin een groot probleem is omdat Isabel en Anna zich niet liggen en moeder de tussenpersoon was. Maar omdat ze alleen elkaar hebben, worden ze in de loop van het verhaal onafscheidelijk. Als een bisschop die voor de vrede was en dus een opstand aanmoedigde, in zijn kerk door het leger wordt overvallen en vermoord, is het overduidelijk: het leger heeft de oorlog verklaard aan de kerk, dus in het klooster is niemand nog veilig. Bij de overval is gezegd dat Anna, één dag heeft om het land uit te vluchten. Anna en Isabel nemen een politieman in vertrouwen, die zegt hun naar de grens te brengen, maar eigenlijk wil hij hen naar een kazerne brengen. Als Anna en Isabel daar achter komen, springen ze uit de auto en vluchten de jungle in, waar ze verdwalen. Als ze door een gezin worden gevonden, bedenken ze een plan. Anna en Isabel worden naar Coca gebracht en daar per hobbeltrein richting kust. In die trein zitten geen soldaten of politiemensen, omdat die nogal oncomfortabel is. Bij de eindbestemming komen ze een Indiaan tegen die hun wil helpen en naar de kust brengt. Daar aangekomen breekt een landelijke opstand uit en de rijke blanken worden vermoord. Het boek heeft een open einde; de laatste zin is: “We zijnbevrijd”. Dit wordt geroepen door een indiaan.Eigen meningWaarom ik het boek heb gekozen: Ik had deze boeken nog thuis liggen dus leek het mij handig om deze te gebruiken.

Beoordelingwoord met argument die iets zegt over mijn gevoel bij het lezen: spannend, omdat er zo veel spannende dingen gebeuren

Beoordelingswoord met argument over werkelijkheid: goed, omdat zoiets in het echt kan gebeuren

Beoordelingswoord met argument over orginaliteit: goed, ik vind dat elk verhaal wel orgineel is omdat het zelf bedacht is of gebeurd

Beoordelingswoord met argument over stijl: matig, ik hou zelf niet echt van dit soort boeken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen