Boekverslag : Ronald Giphart - De Voorzitter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1648 woorden.

Gegevens:1: Datum van het leesverslag.

Datum: Maandag 10 Februari2: Titel.

Titel: De Voorzitter3: Auteur

De auteur is: Ronald Giphart4: Tot welk genre behoort het boek? Verduidelijk je antwoord met voorbeelden.

Het genre van het boek is een roman over macht: Epi wil graag macht hebben en dat wil hij uitoefenen mede doordat hij voorzitter is van een voetbalclub. Hij wil dat er tegen hem aangekeken wordt.5: Wat is het thema van het boek? Verduidelijk je antwoord met voorbeelden.

Het thema is: "als je corrupt bent word je gestraft".Motieven:

1. In het laatste hoofdstuk wordt Epi door de politie opgepakt voor 48 misdrijven, waarvan het merendeel chantage, afpersing en omkoping is. Hij wordt dus nu voor de corruptie opgepakt.

2. Toen Epi op het einde van het boek was opgepakt voor zijn misdrijven kon Epi op vrije voeten komen door een borgsom te betalen, alleen vanwege alle schade die hij had aangedaan wilde niemand die borgsom overmaken en moest hij uiteindelijk bij zijn vrouw (wie hij ook had bedrogen) smeken om de borgsom over te maken. Hier werd hij dus ook gestraft voor zijn corrupte gedrag.

3. Epi is echt in en in slecht en daar heeft hij zelf voor gekozen. Zijn zaakjes gingen lang goed, maar nu dreigt het toch fout te gaan. Zij bedrijf Intertegel gaat, na zijn vierde hartaanval en een hardhandige confrontatie met de FIOD, failliet. Ook wordt hij ontslagen als voorzitter van Bandstad ’83. Dit zijn ook voorbeelden uit het boek waaruit blijkt dat als je corrupt bent, je gestraft wordt.

4. Epi 's 'herenclub' (vrienden en hoerenclub) laat hem als een baksteen vallen. Dit kwam doordat Epi steeds meer macht wilde hebben en zich, door de corruptie, zich steeds meer in de schulden ging werken. Hierdoor trokken de 'vrienden' op tijd hun handen van hem af zodat zij niet gearresteerd zouden worden. Hierbij wordt Epi dus ook gestraft voor zijn corrupte handelingen, want hij heeft geen vrienden meer.

5. Op het laatst pleegt Epi Brons zelfmoord, omdat hij niets meer heeft; geen geld, geen vrienden, geen familie. Hier werd Epi dus het hardst gestraft, met de dood.Inhoud:6: Geef in ongeveer 75 woorden een samenvatting van het boek.

Epi Brons is de voorzitter van een voetbalclub. Met de voetbalvereniging gaat het niet goed maar Epi heeft een oplossing. Hij koopt twee buitenlandse sterspelers en stelt Johan Cruijff aan. Hij lijkt onaantastbaar tot het verkeerd gaat. Zijn dochter is psychotisch, zijn vrouw gaat vreemd en zijn zoon kiest voor een literaire carrière. Epi wordt door zijn zakenpartners in de tang genomen en verliest bijna alles, tot hij het niet meer ziet zitten en zelfmoord pleegt. Hij verdronk ooit in geld en macht, nu verdrinkt hij in het water.7: Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven? Verduidelijk je antwoord met voorbeelden.

In dit boek, de voorzitter, is er sprake van een ik-verteller. Deze ik-verteller is Epi Brons, degene om wie het boek eigenlijk helemaal draait.

Een voorbeeld uit het boek is een fragment dat speelt in het laatste deel van het boek. In dit deel heeft hij net alle aanklachten tegen hem aangehoord en vraagt hij zich af wat hij fout heeft gedaan om zoveel woede bij mensen los te maken. Uit dit fragment kan je dus opmaken dat hij het helemaal niet fout vind wat hij heeft gedaan en dat houdt in dat het een subjectief perspectief is.8A: Wie is de hoofdpersoon? Wie zijn de belangrijkste ‘bij’ –personen?

Hoofdpersoon:

Epi Brons is de hoofdpersoon in dit verhaal. Het is een cynische dictatoriale zakenman van middelbare leeftijd. Hij staat aan het hoofd van een florissant tegelbedrijf en leidt daarnaast de provinciale voetbalclub. Epi brons dirigeert zijn bedrijf en zijn club met ijzeren hand en gelooft in totalitair leiderschap. Hij is verder verslaafd aan illegale geldtransacties, oplichting, afpersing, macht, bordelen, eten, sarcasme en de geheime dienst ('de journalist in mijn hoofd') in zijn hoofd. Epi Brons beschrijft zijn familie cynisch en op een lacherige toon, alsof het allemaal maar bijzaak is.Bijpersonen:

Bobbie is de vrouw van Epi. Zij is een vrouw van middelbare leeftijd. Ze speelt niet echt een grote rol in het verhaal. Ze is, zeg maar, een bijzaak. Ook tussen Epi en zijn vrouw gaat het op een gegeven moment fout. Epi komt er namelijk achter dat zijn vrouw licht te rollebollen met de Afrikaanse sterspeler. Verder wordt Bobbie beschreven als een vrij bijdehand vrouwtje.Christie is de dochter van Epi en Bobbie. Zij is psychotisch en beland uiteindelijk in een gekkenhuis. Ze is net zo gek als Epi. Ik vind dat ze wel op elkaar lijken. Christie is alleen degene die alles hardop zegt in plaats van dat ze het aan haar 'geheime dienst' vertelt.Thomas is de zoon van Bobbie en Epi. Hij is erg intelligent en wil zijn leven wijden aan de letterkunde. Thomas schaamt zich voor zijn vader en andersom schaamt Epi zich ook voor zijn zoon.B: Beschrijf van de belangrijkste personen het uiterlijk.

De uiterlijke vormen worden in het boek niet beschreven omdat je alleen de gedachten van Epi ziet.C: Beschrijf van de 2 belangrijkste personen het karakter. Leg ook uit waarom de personen volgens jou dat karakter hebben.

Het karakter van Epi: . Hij is cynisch, hij is verslaafd aan illegale geldtransacties, oplichting, afpersing, macht, bordelen, eten, sarcasme en de geheime dienst. Hij denkt alleen maar aan zichzelf.

Het karakter van Bobbie: Ze is erg huilerig en laat zich veel gevallen. Als Christie iets ergs tegen haar zegt gaat ze gewoon huilen en zo is het ook bij Epi.D: Veranderen de personen in het verhaal van karakter? Zo ja, hoe? Leg je antwoord uit.

Epi verandert niet echt van karakter. Hij denk nog steeds alleen maar aan zichzelf. Geld voor hem blijft belangrijk net zoals seks en al die andere dingen die hij uitspookt.

Bobbie veranderd een beetje. Ze gaat vreemd wat je niet echt zou verwachten omdat ze huilerig en zielig overkomt. Ze komt over als iemand die niets durft en bang voor alles en iedereen is.9: Beschrijf zo duidelijk mogelijk waar het verhaal zich afspeelt. Geef eventueel voorbeelden. Als het verhaal zich niet in Nederland afspeelt, beschrijf dan ook wat je te weten komt over het land waar het zich afspeelt.

Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in een provinciestad genaamd Bandstad. Het speelt zich af in bordelen, chique restaurants, voetbalstadia, congresruimten en bij Epi thuis. Epi heeft ook een keer een zakenreisje naar Manchester, waar hij ruzie maakt in discotheek 'Saturdays'. Ook naar Monaco heeft hij een keer een "zakenreisje".10A: Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat?

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. Dat kunnen we bijvoorbeeld zien aan de naam van de voetbalclub waar Epi Brons voorzitter van is (Bandstad'83), aan het feit dat er met euro's wordt betaald en het feit dat Johan Cruijff wordt gekocht door de voetbalclub.B: Hoe lang is de periode die wordt verteld?

Het verhaal begint met een inleidend verhaaltje van Epi Brons, waarin hij de lezer een beetje vertelt hoe hij over de wereld denkt. Vervolgens komen we steeds meer te weten over het leven van Epi. Uiteindelijk pleegt hij zelfmoord aan het einde van het boek. De vertelde tijd is dus een aantal weken. Dit wordt verteld in 156 bladzijden.C: Wordt alles verteld in chronologische volgorde (de volgorde waarin het is gebeurd) of door het elkaar.

Het verhaal is chronologisch verteld. Giphart laat Epi Brons alles in de verleden tijd vertellen, het is al gebeurd. (Het is dus vanuit de ik-verteller geschreven). Eigenlijk is het verhaal dus een grote flashback. De ontwikkeling in het verhaal is geleidelijk. Het gaat steeds slechter met Epi.11: Begint het verhaal met een situatieschets, een opening in handeling, bij het begin van de gebeurtenissen of ergens midden in de gebeurtenissen? Leg je antwoord uit met voorbeelden.

Het begint bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen. Hij begint gewoon vooraan te vertellen hoe zijn leven is (was). Het verhaal ontwikkelt zich want het gaat steeds slechter met Epi de club en zijn imago.12: Wat is het belangrijkste probleem?

Het belangrijkste probleem is dat Epi de boel oplicht. Hij is verslaafd aan illegale geldtransacties, oplichting, afpersing, macht, bordelen, eten, sarcasme en de geheime dienst ('de journalist in mijn hoofd') in zijn hoofd.13A: Heeft het boek een goede of een slechte afloop, of iets daartussenin? Leg uit waarom je dat vindt.

Het boek heeft een goede en een slechte afloop: De goede afloop heeft te maken met het feit dat Epi niemand meer kan oplichten en de zaak kan verduisteren. Hij kan niet meer vreemd gaan en mensen bedreigen. De slechte afloop is dat Epi dood gaat. Als mensen in een verhaal dood gaan is het meestal niet goed.B: Heeft het boek een open of gesloten einde? Leg ook uit

Het heeft een gesloten einde want de persoon waar het boek om draait pleegt zelfmoord.(Epi heeft eigenlijk het boek verteld.)14: Welke betekenis heeft de titel?

De titel "De voorzitter" is volgens mij om meerdere redenen gekozen. Allereerst denk ik dat de meest simpele verklaring voor de keuze van deze titel is, omdat Epi Brons voorzitter is van een voetbal club en van het bedrijf “Intertegel”. Epi is een heel grote voetbalfan en is voorzitter van een degradatie kandidaat van de KPN Eredivisie. De titel heeft ook een meer diepgaande betekenis. De voorzitter van een vereniging of een bestuur heeft een bepaalde machtspositie, hetgeen wat Epi wilde hebben; macht. De titel weerspiegeld dus ook volgens mij de macht die Epi wilt hebben en dit in alle mogelijke manieren zoekt. Door fraude, chantage enzovoorts.Beoordeling:15: Beschrijf wat je zelf leuk vond (bijvoorbeeld: is het boek interessant, spannend, makkelijk te lezen, leuk, goed, net echt? Gebruik beoordelingswoorden en geef ook uitleg.

Het boek was wel interessant maar best moeilijk te lezen. Ik kon het soms niet helemaal volgen omdat het lastig verteld werd. Je kon goed zijn gedachten zien maar die van anderen niet en dat vond ik jammer. Het was wel net echt want die gebeurtenissen gebeuren in het echt ook.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen