Boekverslag : Graham Greene - Doctor Fischer Of Geneva Or The Bomb Party
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 895 woorden.

1 ZAKELIJKE GEGEVENS



TITEL

Doctor Fischer of Geneva or the bomb party



UITGEVER

Penguin Group



DE EERSTE DRUK:

Is uitgegeven door the Bodley Head Ltd.



Verscheen IN

1980



AANTAL BLZ.

143



2 EERSTE PERSOONLIJKE REACTIE



Ik vond het een prettig boekje om te lezen, het is dan weliswaar niet zo’n heel grappig boek, Het was denk ik wel een beetje de bedoeling van de schrijver om het boek wat grappig te maken, maar ik heb geen een keer moeten lachen. De letters waren vrij groot wat het voor mij makkelijk maakte om snel door het boek heen te komen, ik heb er dan ook ongeveer 4 uur over gedaan.



3 VERHAALTECHNIEK



PLAATS

Het verhaal speelt zich voornamelijk bij dr. Fischer thuis en op de wintersport af.



TIJD

In het verhaal speelde "geld" en "rijke mensen" een heel belangrijke rol. Dit verhaal zou dus in bijna alle tijden kunnen afspelen, want bijna in alle tijden is er wel onderscheid tussen rijke en arme mensen. Het enige wat niet helemaal zou kloppen is dat er vroeger nog geen zwarte pistes waren. Hier was de vrouw (Anne-Luise) van mr. Jones omgekomen.



VERHAALFIGUREN

Alfred Jones: Dit is eigenlijk de persoon waar het hele verhaal omheen draait. Het is een man van rond de 50, hij werkt in een chocoladefabriek waar hij brieven zit te vertalen, hij heeft in 1940 zijn hand verloren tijden een brand en draagt nu een kunsthand, Hij kon het vanaf het eerste moment al goed vinden met Anna-Luise ondanks dat ze een stuk jonger was dan hem. Hij kon Dr. Fischer niet echt uitstaan. Het is een man die veel pech heeft gehad in zijn leven. . Hij was ook op 2 van Dr. Fischer zijn feesten uit genodigd, de eerste was een tussendoor en de tweede was z’n laatste.



Anna-Luise Fischer: Dit is de dochter van Dr. Fischer, haar vader gaf haar geen aandacht, voor haar was het alsof hij dacht dat ze niet bestond. Ze voelde zelf overigens ook niet zoveel voor haar vader.



Anne Fischer: Was een normale vrouw, ze was erg geliefd bij de mensen, hield erg van muziek en vooral van Mozart. En omdat ze deze gevoelens niet kon delen met haar man ging ze telkens alleen op stap. En op een dag kwam ze Mr. Steiner tegen dat was een man die dezelfde interesses als haar deelde. Daarom ging ze soms naar hem toe en dan gingen ze samen muziek luisteren en voor de rest gebeurde er niets meer.



Mr. Steiner: Dit was de man met wie Mrs. Fischer haar interesses kon delen op het gebied van muziek. Hij raakte wel z’n baan kwijt op het moment dat Mr. Fischer ontdekte dat hij omging met z’n vrouw. Richard Deane: Was een alcoholistische film acteur, hij was een van de mensen die altijd was uitgenodigd op de feesten. Het was een man die niet op de centen hoefde te letten want die had hij genoeg. Hij was iemand die ook altijd alles deed om zo’n cadeau te krijgen.



Mr. Krueger: had een heel hoge functie in het leger. Hij was al gepensioneerd. Dit was weer een van de vaste gasten van Dr. Fischer z’n feesten. Bijna alle vaste gasten waren allemaal mensen die veel geld hadden. Ze deden allemaal veel om een cadeau te krijgen en hun fortuin nog groter te maken.



Mr. Kips: was niet zo rijk. Hij werd eigenlijk pas echt rijk toen hij alle cadeau’s kreeg en dingen, maar daarvoor leidde hij volgens mij ook een normaler leven. Dit was de persoonlijke advocaat van Dr. Fischer. Hij was van beroep al een internationale advocaat.



Monsieur Belmont: Hij was een belasting adviseur, die een soort mannetje van Dr. Fischer was, want hij stuurde hem naar de bruiloft van Anna-Luise en Alfred Jones om Alfred Jones een uitnodiging te geven voor een van z’n feesten. Hij deed ook weer veel om zo’n cadeau te krijgen.



Mrs. Montgomery: Was een Amerikaanse vrouw. Ze deed heel aardig en was dat ook. Ze deed alleen wel heel erg d’r best om de cadeaus te bemachtigen en daardoor zat ze ook de hele tijd bij Dr. Fischer te slijmen.



Albert: De butler van Dr. Fischer. Hij gedroeg zich als een echte butler en deed alleen maar wat zijn baas hem opgaf. In het begin was hij een beetje afstandelijk naar Alfred Jones toe, maar toen hij hem al meerdere malen had ontvangen daar was hij heel vriendelijk en aardig tegen hem.

Madam Faverjon en Herr Knupp waren twee mensen die ook “Toads” waren, maar die waren al overleden.



4 THEMATIEK



HOOFDGEDACHTE:

Ik denk dat ik daar kort op kan antwoorden: Geld maakt niet gelukkig.



TYPERENDE TEKSTGEDEELTES

Mij lijkt het typerendste gedeelte wel dat; Mr. Jones zoveel geld heeft en alles op orde, zelfmoord wil plegen om bij zijn vrouw te zijn.



TITELVERKLARING

De titelverklaring is niet zo moeilijk, “Doctor Fischer of Geneva” is de hoofdpersoon, en “The Bomb Party”is het laatste feest wat hij geeft en daarmee wil hij zien wat zijn gasten er wel niet voor doen om dat cadeau te krijgen.



5 BEOORDELING



Het positiefste van het boek op mij was eigenlijk het hele boek het was makkelijk te lezen vooral door grote letters en niet te veel woorden die ik op moest gaan zoeken.



Negatief effect had het stuk waar Anne-Luise tegen een boom op is geknald, dat had ik niet zien aankomen en vanaf daar kreeg het verhaal ook gelijk een heel andere loop.



Het thema vond ik wel interessant, je krijgt een beetje een kijk op de manier hoe wat rijkere mensen leven.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen