Boekverslag : Ronald Giphart - De Voorzitter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3917 woorden.

2. Korte motivatie:

Ik heb dit boek gekozen omdat de achterflap mij wel een beetje nieuwsgierig maakte. Daardoor leek het me wel een boeiend boek en het stond mij wel aan dat het over het leven van iemand ging die met zijn gezin veel problemen heeft.3. Korte Samenvatting van de inhoud van het boek:

De voorzitter gaat over een cynische autoritaire zakenman, Epi Brons, en hij is voorzitter van de voetbalclub Bandstad ’83. Met de voetbalvereniging gaat het niet zo goed maar Epi weet daar wel iets op. Hij koopt twee buitenlandse sterspelers en stelt Johan Cruijff aan om een degradatie te voorkomen. Epi leidt zijn club en zaak met ijzeren hand. Epi is de baas en noemt zichzelf een echte slechterik. Deze alleenheerser lijkt onaantastbaar totdat het een beetje de verkeerde kant uitgaat. Zijn dochter is psychotisch, zijn vrouw gaat vreemd met de buitenlandse sterspeler en zijn zoon kiest voor een literaire carrière, wat Epi helemaal niet leuk vind. De klappen op het thuisfront voegen zich bij de tegenslagen in zijn “business” van Intertegel. Epi wordt door zijn zakenpartners in de tang genomen en in de kortste keren verliest hij zowel zijn bedrijf als zijn voetbalclub. Dan moet hij de cel in en moet hij zijn vrouw om hulp vragen, wat hem heel moeilijk valt. Maar dan ziet hij het niet meer zitten en pleegt zelfmoord op de afsluitdijk door zichzelf te verdrinken. Hij verdronk ooit in geld en macht, nu verdrinkt hij in het water die hij als enige uitweg ziet van zijn ellende.4. Eerste persoonlijke reactie op het boek:

Ik vond het eerst een beetje op een vage manier geschreven met heel veel regels tussen haakjes en dat maakt het soms wat lastig om te lezen, maar toen ik even had doorgelezen begon het boek me te boeien door de manier waarop Ronald Giphart het leven van Epi Brons beschrijft. Hij schrijft net alsof de lezer, ik dus, een psychiater is waar hij alles aan kan vertellen zonder dat iemand het weet. Hierdoor raak je heel erg betrokken bij het leven van Epi Brons. Dat maakt het boek zo boeiend, maar tegelijkertijd is het ook een boek vol tegenslagen voor Epi en je begrijpt zijn gedachten heel goed ook al zijn ze nog zo slecht.

Ik heb nog nooit een boek gelezen waarin zo cynisch werd gedacht en gepraat als in dit boek. Dat cynisme deed Epi trouwens wel de das om op het laatst.4.1 Onderwerp:a. verklaring van de titel

De titel is de voorzitter, omdat Epi Brons, de hoofdpersoon in dit verhaal, de voorzitter is van zijn voetbalclub Bandstad 83’. Ook in het gewone leven is Epi gewend om de macht te hebben en dus de voorzitter te spelen. Hij houdt van macht, hij is er verslaafd aan. Hij heeft veel macht, maar het gaat niet zo goed meer met zijn voorzitterschap bij de club en in zijn leven. De voetbalclub gaat degraderen en hij kan er niets meer aan doen. In het gewone leven probeert hij gewoon door te gaan met de macht te hebben en dat lukt niet omdat hij door teveel macht onderuit gaat.

Daarom heet het boek de voorzitter.b. korte omschrijving van het onderwerp

Het gaat om Epi Brons zijn leven. In zijn leven is hij de voorzitter van de lokale voetbalclub, Bandstad 83’, vader van probleemkinderen en directeur van een bedrijf. Hij heeft daar alle macht, bij de voetbalclub, bij zijn kinderen en op zijn bedrijf heeft hij alle macht. Hij ontslaat iedereen die hem tegenspreekt en dat bevalt hem goed.

Het leven van Epi gaat steeds slechter en dat weet Ronald Giphart goed onder woorden te brengen in deze roman.

Het leven van Epi Brons draait ook om macht en dat weet hij te krijgen op manieren als corruptie en chantage. Dat is het onderwerp van het boek.c. eigen reactie op het onderwerp

Ik vind boeken die over het leven van een iemand gaan altijd wel boeiend omdat je de hoofdpersoon dan heel goed leert kennen en daardoor kun je je dan goed inbeelden in zijn wereldje en dan zit je echt helemaal in het boek.

Ook gaat het om de machtsstrijd waar Epi voortdurend mee te kampen heeft. Met een machtsstrijd om meer macht voor zichzelf is dat dan. Dat is ook heel boeiend omdat dat te maken heeft met het karakter van de hoofdpersoon.

Ik heb nog nooit zo’n boek gelezen met zo’n onderwerp, maar het boeide me wel van de eerste tot de laatste bladzijde.d. eigen reactie op de manier waarop het boek is uitgewerkt

Ik vind het boek goed uitgewerkt en het is ook niet zo heel erg moeilijk om te lezen. Ronald Giphart heeft de personage van Epi Brons goed en duidelijk neergezet zodat je heel gauw gaat meeleven met hem. Dat komt doordat het is uitgewerkt vanuit het ik-perspectief waardoor je heel erg betrokken raakt bij het priveleven van Epi.

Wel was het wat minder handig in het boek dat er heel vaak stukjes tussen haakjes stonden (zoiets dus). Dat maakte het snel doorlezen van het boek wat lastiger omdat die soms net niet in het verhaal pasten, maar dat kwam omdat de gedachten van Epi Brons altijd zo’n rare kronkel maakten.4.2 Gebeurtenissen:e. eigen reactie op de gebeurtenissen in het boek

Ik vind de belangrijkste gebeurtenis in het boek dat hij alles verliest in een keer, dat hij al zijn macht kwijt is en ontslagen als voorzitter. Dat vind ik omdat hij daardoor helemaal in de put raakt, omdat hij verslaafd was aan macht en daarom kon hij niet zonder die macht leven . Hierdoor heeft hij waarschijnlijk het besluit genomen om zelfmoord te plegen. Het leven had voor hem geen zin meer als hij geen macht meer had en niet meer de baas kon spelen.

Daarnaast was het ook belangrijk dat hij zo corrupt was en iedereen chanteerde, want hierdoor kwam hij op het eind in de problemen doordat de FIOD achter hem aan zat en zijn fabriek daardoor failliet ging. Ook werd hij hierdoor ontslagen door het bestuur van de voetbalclub Bandstad 83’.

Op het moment dat hij zijn voetbalclub kwijtraakte en zijn fabriek stortte zijn hele machtswereldje in elkaar, omdat hij zonder macht niet kon leven. Daar gaat eigenlijk het hele boek over, de zoektocht naar steeds meer macht voor hemzelf.f. vergelijking gebeurtenissen in het boek en thuis

Ik ben niet bekend met het wereldje waar Epi Brons in leeft, van macht, corruptie en chantage. Dat is ook wel goed denk ik, anders zou het net zo kunnen aflopen als in het boek.

Ik ken ook niet dat ik op zoek ben naar steeds meer macht ofzo want dat lukt toch niet en je maakt er ook geen vrienden mee. Daar kwam Epi ook wel achter.

Ondanks dat het niet echt in mijn belevingswereld past boeide het boek me wel en kon ik me wel goed inleven in de hoofdpersoon, maar dat kwam door de gedetailleerde beschrijvingen van de persoon Epi door Ronald Giphart.4.3 Personages:g. Karakterbeschrijving van de hoofdpersonen

Epi Brons: Epi is een op macht beluste zakenman, die met corruptie, chantage en zijn fabriek probeert meer macht te krijgen. Hij kan niet leven zonder die macht, zoals aan het eind van het boek heel duidelijk wordt doordat hij dan zelfmoord pleegt als hij helemaal geen macht meer had.

Epi Brons beschrijft zijn familie cynisch en op een lacherige toon, alsof het allemaal maar bijzaak is. Hij gaat vaak naar hoerenclubjes en zijn vrouw Bobbie weet er niets van. Maar dat verandert en dan pikt ze het op een gegeven moment niet meer.

Als Epi erachter komt dat Bobbie vreemdgaat met een sterspeler van zijn voetbalclub gaat hij door het lint.

Volgens Epi is slecht zijn een keuze die je hebt gemaakt in je leven en als je niet slecht ben dan ben je zwak en dat wil hij absoluut niet zijn.

Bobbie is zijn vrouw en reageert overal nogal emotioneel op en daar kunnen Epi en Christie, zijn dochter, helemaal niet goed tegen. Ze huilt om allerlei dingen en dat haten ze. Dan gaan ze cynische opmerkingen maken waardoor ze nog harder gaat huilen.

Als Bobbie erachter komt dat Epi vaak naar de hoeren gaat dan besluit zij ook een geheime relatie te krijgen en wel met de sterspeler van Bandstad 83’. Hierdoor loopt hun relatie helemaal op de klippen.

Christie is de dochter van Epi en Bobbie en is psychotisch. Ze is volgens Epi helemaal kierewiet en de laatste tijd las ze heel veel boeken met onnodige weetjes erin. Daarna crasht ze en moet ze naar een verzorgingstehuis.

Ook zij is net als haar vader heel cynisch over het leven en samen met Epi heeft ze de grootste lol, omdat ze allebei dezelfde humor hebben.

Zijn andere probleemkind Thomas is zeer intellectueel en gaat verder als recensent. Ook vertelt hij op de dag dat hij zijn diploma uitgereikt krijgt dat hij homoseksueel is en daardoor krijgt Epi een hartaanval. Hij houdt niet van recensenten en al helemaal niet van homoseksuelen.

Bronko is de vader van Bobbie, eerst was hij goede vrienden met Epi, maar nadat hij zag hoe zijn dochter er aan onderdoor ging door toedoen van Epi gaat hij hem proberen kapot te maken. Dat lukt en daarna is Epi alles kwijt. Hij besluit dan zelfmoord te plegen.

Myrna is de secretaresse van Epi die hem regelmatig een “beurt” geeft en zij is ook nog getrouwd. Zij gaat dus ook vreemd. Maar op het laatst wil ze niets meer met Epi en zijn illegale praktijken te maken hebben en besluit zij een baan aan te nemen bij Eurotegel, de concurrent van Intertegel.h. eigen reactie op de personen

Ik vind Epi Brons wel sympathiek, maar aan de andere kant toch ook weer niet omdat hij zijn vrouw bedriegt en zijn kinderen niet serieus neemt. Ook de rest van de wereld neemt hij niet serieus. Als hij iemand raar vind is het een kabouter, dus eigenlijk is iedereen een kabouter. Hij lijkt zo sympathiek denk ik omdat je je helemaal inleeft in zijn priveleven en zijn karakter. Dat komt omdat zijn karakter en leven heel goed word beschreven in dit boek.

Bobbie vind ik niet zo leuk, want het is een beetje een saai personage die alleen maar huilt om alle dingen die ze hoort. Of het nu iets is wat leuk is of niet leuk ze gaat er altijd om huilen. Dan snap ik haar niet helemaal. Ook word haar personage natuurlijk minder uitgebreid besproken dan die van Epi.

Bronko leek me eerst wel een aardig persoon maar later niet meer omdat hij er alleen maar op uit was om Epi kapot te maken. Dat is hem trouwens aardig gelukt. Maar aan de andere kant was hij wel sympathiek omdat hij zijn dochter probeerde te beschermen tegen Epi.

Myrna vind ik zielig omdat Epi haar eigenlijk alleen maar als seksspeeltje gebruikte om zichzelf goed te laten voelen. Maar de keuze van haar om niets meer met hem te maken te willen hebben vond ik een goede keuze van haar, zodat ze niet meer met de illegale praktijken van hem te maken had.4.4 Bouwi. bouw van het verhaal: begin, eind, spanning, tijd, ruimte

Het begin van het verhaal begint met een stukje over hoe Epi denkt over andere mensen en wat hij zoal doet in zijn leven. Hij stelt zich nog niet voor, dus in het begin weet je nog niet hoe hij heet en met wie hij relaties heeft. Hij noemt iedereen kabouters en daar wil hij niets mee te maken hebben.

Het eind eindigt redelijk open, maar eigenlijk toch ook weer niet, want er staat niet dat hij zelfmoord pleegt, maar een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Maar verder is het geen open eind, want het is het einde van Epi Brons en dus weinig kans dat het verhaal verder zou kunnen gaan. Je hoeft er dus ook verder niet lang meer over na te denken als je het boek uit hebt omdat het een gesloten eind heeft.

Er zit niet zoveel spanning in het verhaal, behalve dat je je afvraagt hoe hij al die tegenslagen zal verwerken. Hij heeft het verhaal zo opgebouwd dat de spannende momenten aan het eind van het boek zitten. Dat vind ik wel goed omdat hij in het begin nog geen spanning nodig heeft. Hij heeft het zo opgebouwd dat je halverwege het boek denkt: Hoe gaat hij zich hier nou uitredden.

De tijd in het boek is niet zo heel erg lang. Hooguit een paar maanden. Dat weet ik omdat, er in het hele boek maar een paar voetbalwedstrijden zijn geweest en het kan dus nooit meer dan twee maanden zijn geweest.

Er gebeurt in die twee maanden wel heel erg veel, en dat zijn ook allemaal tegenslagen. In de tijd die het boek gebruikt om het leven van Epi te beschrijven gebeurt er meer dan dat ik ooit heb meegemaakt. Ik denk dat Ronald Giphart dat expres heeft gedaan ter versterking van de tegenslagen. Dat ze zo snel achter elkaar kwamen maakte het allemaal nog erger. Dus deed Giphart het in een zo kort mogelijke tijd.

Het speelt zich af in de moderne tijd, dat kun je zien aan het feit dat er met Euro’s word betaalt en aan het taalgebruik van de personen. Vroeger kon je niet zomaar alles zeggen en ze houden in het boek zeker geen blad voor de mond.

De ruimte waar het zich afspeelt is voornamelijk is Bandstad op het voetbalveld, in de Herenclub, en in zijn kantoor van Intertegel. Ook nog een keer in Monaco en in een cafe in Londen.j. kritische reactie op de bouw

Ik vind het verhaal goed opgebouwd qua spanning etcetera, want je blijft het boek leuk vinden en spannend tot de laatste bladzijde. Ik vind het boek goed geschreven door Giphart, maar er had soms iets meer spanning in gekund. Ook vind ik het een beetje overdreven dat er zoveel gebeurt in zo’n kort tijdsbestek.

Ik vind dat hij het eind van het verhaal goed heeft gekozen door hem zelfmoord te laten plegen, want hij had zoveel ellende meegemaakt dat hij er niet meer tegen kon en het was zijn verdiende loon, want hij had veel mensen afgeperst en omgekocht.

Ik vind het een pluspunt dat het boek vanuit het ik-perspectief is geschreven omdat je hierdoor helemaal met de hoofdpersoon mee gaat leven en zelfs als hij iets doet wat verkeerd is, dat je toch begrijpt waarom hij het doet en het zelfs bijna niet meer slecht vind. Dat heeft Giphart knap gedaan, vind ik.Taalgebruikk. Beoordeling op taalgebruik

Het taalgebruik is in het boek vaak nogal grof en niemand neemt een blad voor de mond als het om gewaagde uitspraken gaat. Hij heeft het openlijk over hoe hij seks met een andere persoon heeft. In dit geval Myrna. Dus het is niet iets wat iedereen zou kunnen waarderen in een boek. Ik heb me er persoonlijk niet zoveel van aangetrokken omdat het gewoon bij de persoon Epi Brons past dat hij zo grof praat. De hele sfeer in het boek straalt het gewoon uit dat ze net zo grof zijn als ze praten.

Het taalgebruik is verder goed te volgen en niet moeilijk dus, er zitten geen moeilijke vaktermen van een of ander beroep in waardoor het dus een makkelijk te volgen verhaal blijft.

De dialogen zijn duidelijk beschreven en er wordt ook niet overdreven intellectueel in gepraat dus alles was in het boek helemaal duidelijk. Ik snapte dus eigenlijk alles wel.Verdiepingsopdracht1. Op welke manieren worden in het boek bij de lezer verwachtingen gewekt? –Welke zijn uitgekomen en welke niet?

Je verwacht in het boek dat Epi niet zomaar met al zijn illegale praktijken weg zal komen, maar op wat voor manier is helemaal nog niet duidelijk. Deze verwachting kwam uit, want hij werd opgepakt wegens 48 verschillende aanklachten. Allemaal in de trend van chantage en corruptie.

Ik verwachtte dat het huwelijk tussen Epi en Bobbie goed zou komen, maar dat bleek op het eind toch niet zo te zijn. Zij had namelijk ook een ander. Ze hebben het overigens wel weer bijgelegd.2. Bevat het boek veel of weinig open plekken? Licht je antwoord toe.

Het boek bevat weinig open plekken, dat komt omdat je heel veel van de hoofdpersoon afweet. Je weet namelijk al zijn gedachten. Ronald heeft er ook stukken in geschreven die echt op de lezer zijn gericht. Hij spreekt je dan aan en vertelt iets.

Het is wel handig dat er weinig open plekken zijn, want anders moet je zelf gaan uitvogelen wie wat voor relaties heeft met een ander, nu word het wel ongeveer verteld.3.Wat zijn volgens jou de belangrijkste open plekken in het verhaal? Geef tenminste twee duidelijke voorbeelden met een toelichtende beschrijving.

Epi is in en in slecht en dat weet hij. Maar hij weet niet wanneer hij door de mand zal vallen en de lezer weet dat dan ook niet. Dat is een grote open plek. Hij is namelijk zo corrupt als de ziekte en hij is er nog nooit voor gestraft dus dan ga je wel een keer denken van: wanneer en hoe wordt hij gestraft.

Nog een open plek is dat je niet weet in het begin hoe hij heet en met wie hij allemaal relaties heeft. Er wordt in het begin helemaal niets over relaties gezegd, alleen maar over hoe Epi over de wereld en de mensen om hem heen denkt. Dit word later in het boek duidelijk.4. Welke vragen hebben de open plekken opgeroepen en hoe en op welk moment worden ze ingevuld?

Hoe en wanneer wordt Epi nou eens gestraft en kan dit ongestraft blijven, zijn buitensporige gedrag? Deze vragen werden beantwoord aan het eind van het boek toen Epi zijn fabriek failliet ging, zijn voetbalclub degradeerde en zijn huwelijk op de klippen liep. Het werd dus wel gestraft en op een vreselijke manier. Hij was toen alles kwijt en moest ook nog 100000 Euro borg betalen.

Een andere straf is de zelfmoord die hij kort hierna pleegt. De ultieme straf voor iemand die anderen altijd zo dwars zat.

Een andere vraag was: Welke relaties had hij? Dit wordt duidelijk als op ongeveer 3/8 van het verhaal wordt verteld over zijn kinderen, Bobbie, zijn vrienden en de voetballers.5. Noem drie manipulatietechnieken die de schrijver heeft gebruikt om de spanning te verhogen. Geef van elk een duidelijk voorbeeld met toelichting.

De auteur gaf een andere wending aan het verhaal toen het steeds meer fout ging met de zaken van Epi en ook op het gebied van relaties. Want eerst ging het heel goed met hem en hoefde hij zich nergens zorgen over te maken en toen was hij in een klap alles kwijt.

Ook bouwt de auteur de spanning op door een gebeurtenis steeds uit te stellen. Dat was namelijk dat hij nog nooit opgepakt zou worden en dat ik me afvroeg wanneer wel. Daar werd het boek heel spannend van.

De schrijver hield in het begin ook informatie achter, hoe de hoofdpersoon heette enzovoort. Dat maakte het niet echt spannend, maar ik wilde dat natuurlijk wel graag weten, anders weet je nog niet over wie het nou echt gaat.6. Beschrijf de belangrijkste spanningsboog in het verhaal. Waaruit bestaat het climaxmoment?

De belangrijkste spanningsboog in het verhaal is wanneer wordt Epi gestraft voor zijn daden en hoe, want dat gegeven brengt de meeste spanning van het verhaal mee.

Het climaxmoment is wanneer hij wordt opgepakt door de politie voor 48 verschillende aanklachten. Ook hoort daarbij dat zijn bedrijf failliet gaat, zijn huwelijk stukloopt en dat zijn voetbalclub degradeert.7. Heeft het verhaal een open of gesloten einde? Beschrijf jouw reactie op het door de auteur gekozen einde.

Het verhaal heeft een beetje een open einde omdat hij niet echt vertelt dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar het is duidelijk genoeg om dat er uit op te maken.

Het is een gesloten eind omdat de hoofdpersoon dood is hoewel dat niet echt direct word gezegd. Als de hoofdpersoon dood is kan het verhaal niet verder gaan, want het was vanuit het ik perspectief geschreven en die ik was dood.Samenvatting H 3+4

Van een boek heb je vantevoren altijd verwachtingen. Dit komt omdat je kennis hebt van genres, het een gedicht of verhaal, of een zakelijke, waarheidsgetrouwe tekst is

en de titel en presentatie (voorkant en achterflap) al iets zeggen over de inhoud.

Een open plek is dat de lezer niet alle informatie in een keer in beeld krijgt. Terwijl je het boek leest kunnen open plekken duidelijk worden, maar dat is niet altijd het geval. Open plekken ontstaan door het volgende:

tegenstrijdige informatie, onduidelijke en indirecte verwijzingen, relevantie van de informatie, de titel van het boek of verhaal, het handelen van de personages, hoofdstukken en witregels, de lezer moet kijken of ze bij elkaar passen.

Open plekken zijn tekststuringsmechanismen: ze sturen de lezer in zijn leesactiviteit. Een lezer die goed zoekt in de tekst en actief is kan de open plekken in een tekst vaak goed invullen.

Spanning is als de lezer gedreven wordt om verder te lezen. De auteur kan spanning brengen in het verhaal door te manipuleren. Manipuleren kan op de volgende manieren:

door een spanningsboog, de tijd tussen het ontstaan van vragen bij de lezer en het antwoord erop, door informatie achter te houden,vooruitwijzingen, door het verhaal een andere wending geven of door over te schakelen op een andere verhaallijn.

Een verhaal kan een open of een gesloten einde hebben. Bij een open einde zijn er nog open plekken in het verhaal die onbeantwoord blijven. Hierdoor houdt de lezer vragen. Bij een gesloten einde zijn alle of bijna alle open plekken ingevuld en weet de lezer alles wat hij moet lezen.

Als de schrijver zich puur aan de feiten houdt noemen we het non-fictie. Al het andere reken we tot fictie. Alles wat wordt geproduceerd door de verbeelding noemen we fictie.

Fictionele teksten kunnen geschreven worden als:

proza, (romans en verhalen) de volle breedte van het papier wordt gebruikt en de tekst wordt verdeeld in alinea’s en hoofdstukken, poëzie, (gedichten en liedjes) deel van de bladzijde gebruikt of als toneel, dat wordt opgevoerd in een theater of schouwburg.

Artistieke gerichtheid is kiezen voor een bepaald taalgebruik of structuur.

Teksten kun je verdelen in lectuur en literatuur. Lectuur is geschreven voor ontspanning en auteurs krijgen geen artistieke erkenning. Auteurs van literatuur krijgen wel artistieke erkenning. Het verschil tussen lectuur en literatuur zit in de waardeoordelen.

Een mythe probeert antwoord te geven op de vraag: hoe is de aarde ontstaan? Of: hoe zijn er jaargetijden gekomen? In mythen spelen goden, halfgoden en helden een grote rol. Mythen kunnen als een verklaring worden gezien of rechtvaardiging geven voor een bepaald sociaal systeem of maatschappelijk gebruik.

Sprookjes zijn bedoeld voor vermaak, ze zijn niet gebonden aan een bepaalde tijd of ruimte en ze hebben vaak een happy-end. Een sage heeft een historische, waargebeurde kern, een werkelijke gebeurtenis waar omheen is gefantaseerd. Een sage hoort altijd duidelijk in een bepaalde ruimte en tijd.

Een legende is een godsdienstig verhaal rond Christus of een heilige. De kern van legendes zijn wonder. Ze zijn in de middeleeuwen ontstaan.

Historiciteit is: literaire teksten die samenhangen met de politiek, sociaal-economische en culturele achtergronden van de periode waarin ze zijn geschreven en oorspronkelijk functioneerden. .Evaluatie

Ik vond het een goed boek en het was goed geschreven. Er zat alleen een beetje grof taalgebruik in, maar dat was niet zo’n probleem.

De gedachten en emoties (als Epi die al had) zijn heel goed beschreven door de auteur waardoor het een boeiend boek werd om te lezen. Ik hou wel van boeken waarin je de hoofdpersoon goed leert kennen, want dan kun je je meer inbeelden in de belevingswereld van de hoofdpersoon.

Ik vond de opdracht over de open plekken moeilijk, omdat er eigenlijk niet zoveel open plekken waren, maar voor de rest heb ik geen moeite gehad met dit verslag.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen