Boekverslag : Gonneke Huizing - Belofte Maakt Schuld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1511 woorden.

Zakelijke gegevens

Titel: Belofte maakt schuld

Auteur: Gonneke Huizing

Uitgever: C.V. Sjabloom en WildeboerSamenvatting

Jasper belooft zijn moeder Karen op haar sterfbed, dat hij voor zijn kleine broertje Kjeld zal zorgen wanneer ze zal overlijden. Als Karen,de moeder van Jasper en Kjeld overlijdt, wil de familie van Jasper en Kjeld de beide jongens uit elkaar halen. Eerst gaan Jasper en Kjeld naar tante Loes en oom Johan. Tante Loes is de zuster van Karen en oom Johan is de man van Tante Loes. Tante Loes en oom Johan vinden het beter dat Jasper bij hun weggaat, zodat ze alle aandacht aan de kleine Kjeld kunnen geven. Jasper moet maar naar Paul toe,een oom van hem. Jasper wil dit echter helemaal niet, omdat hij zijn moeder heeft beloofd bij Kjeld te blijven. Tante Loes en oom Johan zetten hun plan toch door,en Jasper en Kjeld worden uit elkaar gehaald. Jasper besluit om met zijn broertje naar Noorwegen te gaan, om daar in hun vakantiehuisje op hun vader Peter te wachten. Het vakantiehuisje was van hun ouders, maar die waren al een tijdje gescheiden.

Op een dag haalt Jasper zijn broertje Kjeld van school en stapt op de trein naar Groningen. In de trein komt hij een meisje tegen, genaamd Marij. Marij zegt dat ze wel een jongen kent, Joost genaamd, met wie ze een stuk kunnen meerijden richting de boot naar Noorwegen. Jasper en Kjeld gaan met Joost mee, en die brengt hun naar de opstapplaats voor de boot naar Noorwegen. Jasper neemt zijn broertje Kjeld mee op de boot en ze verstoppen zich in een caravan. Zo varen ze mee zonder te betalen. Als ze in Noorwegen aankomen, rijden de twee mannen met de auto en de caravanweg. De twee mannen hebben niet in de gaten dat Jasper en Kjeld zich verstopt hebben in de caravan. Jasper hoort dat de mannen praten over drugs. De twee mannen, Jim en Bernd, blijken criminelen te zijn die naar Noorwegen moeten om een grote klus af te handelen. Bernd wil uit de drugshandel stappen, maar Jim dwingt hem door te gaan. Dan hoort Jasper een schot, en Jim gaat ervan uit dat zijn collega Bernd dood is. Bernd heeft de kogels echter verwisseld voor losse flodders en is dus helemaal niet dood. Jim komt erachter dat er twee jongens zich hebben verstopt in de caravan, en hij is bang dat ze te veel weten.

Dan komt Bernd terug en neemt wraak op Jim. Hij vermoordt Jim niet, maar bindt de handen van Jim vast en stopt hem in de kofferbak. Vervolgens wil hij zichzelf en Jim aangeven bij de politie. Bernd wil de kinderen melden bij de politie omdat ze in Nederland vermist worden.

Jasper en Kjeld weten te ontsnappen. Ze komen een oude terreinwagen tegen. In de wagen zit een Noorse vrouw, Liv genaamd. Ze is erg ziek en kan niet verder rijden. Liv vraagt wat Jasper en Kjeld doen in Noorwegen. Jasper legt uit dat ze naar hun vakantiehuisje gaan. Ze mogen een paar dagen bij Liv blijven logeren. De kleine Kjeld voelt zich al snel thuis bij Liv. Omdat Liv ziek is rijdt Jasper naar het dorp toe om de huisarts te halen. Onderweg gaat de auto kapot en hij gaat naar een garage. Daar ziet hij een rode BMW staan, de auto waarin Jim en Bernd reden. Hij vraagt aan de monteur van wie de auto is. De monteur zegt dat de auto van een Nederlander is. Hij wou naar het noorden rijden, en kwam een terreinwagen halen.

Als borg leverde hij zijn rode BMW in. Jasper haalt vervolgens in het dorp de dokter op voor Liv,

en hij gaat weer met de dokter mee terug.

Liv knapt al snel weer op. Dan vertelt Jasper zijn verhaal aan Liv. Liv zegt dat Jasper zijn familie in Nederland moet opbellen, omdat ze zich ongerust maken. Oom Johan wil dat hij zo snel mogelijk terugkomt. Nadat Jasper en Kjeld enkele dagen bij Liv hebben gelogeerd, brengt Liv de beide jongens naar het vakantiehuisje in Noorwegen. De politie is inmiddels op zoek naar Jasper en Kjeld. De politie heeft met de monteur van de garage gesproken en deze vertelde dat hij de jongens gezien had. De man vertelt ook dat Jasper erg nieuwsgierig was naar de rode BMW. De politie vraagt ook wie de eigenaar van de auto is. De monteur vertelt vervolgens het verhaal dat hij ook aan Jasper verteld had. De politie ontdekt dat de rode BMW in Nederland is gehuurd. Ook komen ze erachter dat het de auto is waarin Jim en Bernd reden. Omdat de chauffeur van de auto op weg is naar het noorden, denkt de politie dat hij op zoek is naar het vakantiehuisje van Jasper en Kjeld, De politie gaat naar het vakantiehuisje, maar er is nog niemand. De politie besluit te wachten tot er iemand aankomt bij het huis. Als Jasper, Kjeld,en Liv aankomen bij het vakantiehuisje staat de politie op hun te wachten. Paul wordt ingelicht en komt zo snel mogelijk naar Noorwegen. Dan verdwijnt Kjeld, en de politie gaat hem zoeken. Terwijl de politie bezig is met het zoeken van Kjeld, komt Jim ineens te voorschijn. Hij heeft weten te ontsnappen en heeft vervolgens afgerekend met Bernd. Jim slaagt er echter niet in om Jasper te vermoorden.

Vervolgens wordt er aangebeld en staat Peter voor de deur. Jasper en Kjeld worden herenigt met hun vader.Fictie en werkelijkheid

Het verhaal van ‘Belofte maakt schuld’ is niet echt gebeurd. Het is wel een heel realistisch verhaal, het zou echt gebeurd kunnen zijn.Personages

- De hoofdpersoon Jasper is heldhaftig, maar ik zou niet op hem willen lijken alleen al bijv. omdat hij al zijn gevoelens opkropt. Zo ook het verdriet van zijn pas overleden moeder.

- Kjeld is pas vier jaar oud als zijn moeder overlijdt. Gelukkig heeft hij Jasper die heel goed voor hem zorgt. Kjeld heeft in het begin veel moeite om te begrijpen dat zijn moeder nooit meer terug komt.

- Karen is de moeder van Jasper en Kjeld. Ze heeft kanker en overlijdt aan het begin van het verhaal. Ze heeft Jasper en Kjeld voor het grootste deel zelf opgevoed Ze heeft Jasper een beetje tegen Peter opgezet, maar heeft daar uiteindelijk spijt van gekregen.

- Peter is de vader van Kjeld en Jasper. Hij heeft Karen verlaten toen ze nog zwanger was van Kjel, waarom wordt niet duidelijk in het verhaal. Hij heeft Jasper en Kjeld sindsdien niet meer gezien.

- Liv is een Noorse vrouw die Jasper en Kjeld tegenkomen in een klein dorpje in Noorwegen. Ze is ziek en Jasper zorgt dat er een dokter komt. Jasper en Kjeld mogen zo lang bij haar in huis wonen. Ze gaat zelfs met hen mee naar het vakantiehuisje om op Peter te wachten. Ze was een tijd depressief en is opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek. Haar twee kinderen schaamden zich toen zo voor haar dat ze al het contact verbroken hebben.Opbouw

Het boek is verdeeld in 42 korte hoofdstukken. Het verhaal begint met de begrafenis van de moeder van Kjeld en Jasper. Het eindigt als Peter komt en Kjeld en Jasper het verlies van hun moeder een beetje verwerkt hebben. Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar soms zijn er flashbacks.Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. De reis duurt ongeveer 2 weken.Thema en motieven

‘Belofte maakt schuld’ is een spannend boek waarin twee thema’s aan bod komen. Om te beginnen gaat het over de gevoelens van Kjeld en Jasper nadat hun moeder is overleden. Als tweede thema gaat het boek over misdaad.

Het motief van dit verhaal is hoe je met het verlies van een dierbaar iemand om kunt gaan. Jasper en Kjeld reageren ieder op een andere manier.Vertelsituatie

Het verhaal wordt verteld in de hij-vorm. Je krijgt zo te weten wat er in Jasper om gaat.Ruimte

Het grootste deel van het verhaal zijn Jasper en Kjeld van Nederland naar Noorwegen aan het reizen. Uiteindelijk komen ze aan in een klein dorpje tegen de grens met Zweden waar hun ouders een vakantiehuisje hebben. Hun vakantiehuisje staat in de natuur aan een meer. Het ligt vrij afgelegen.Informatie over de auteur

Gonneke Huizing werd geboren op 11 april 1960 in Groningen, waar ze nog altijd woont. Na de middelbare school ging ze Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren. Toen ze de universiteit had afgerond., besloot ze te gaan werken in het onderwijs. Sinds 1985 geeft ze Nederlandse les op het Wessel Gansfortcollege, een middelbare school in Groningen. Ze is getrouwd en heeft twee geadopteerde dochtertjes.

Boeken die Gonneke tot nu toe geschreven heeft:

- 1996 Mes op je keel

- 1998 Belofte maakt schuld

- 1999 Eten met je handen

- 2000 Fluiten in het donker

- 2001 Prik in je bilMening

Ik leefde mee met de hoofdpersoon, omdat ik het heel erg vond dat Karen overleed. Ik zou het zelf vreselijk vinden als mij dit zou overkomen. Ook vond ik het boek heel erg spannend, omdat je natuurlijk nooit weet wat er gaat gebeuren als je wegvlucht naar het buitenland.

Ik vond het verhaal heel realistisch en kon me goed voorstellen waarom Jasper wegliep.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen