Boekverslag : Thea Beckman - Het Gulden Vlies Van Thule
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 972 woorden.

Gegevens:

1. Datum: 23 september 2002

2. Thea Beckman

Het Gulden Vlies van Thule

Lemniscaat 1989

3. Genre: Avontuur, oorlog en liefdeInhoud:

4. Samenvatting: (Om dit boek te lezen moet je eigenlijk de 2 voorgaande delen gelezen hebben.) Thule is ingenomen door het Badense rijk. Elvira verhuist met haar familie naar Thule waar haar vader ondergouverneur van een provincie wordt. Haar vader ontdekt dat de gouverneur corrupt is. Hij schrijft een rapport naar de oppergouverneur van Thule, maar deze wordt onderschept door de gouverneur. De Thulenen saboteren als wraak allemaal projecten van de Badeners. Daarom wordt de vader van Elvira samen met de soldaten het woeste binnen land in gestuurd. Ondertussen leert Elvira Thuleens spreken van een Thuleense vrouw. Als deze om het leven komt bij een sabotageactie en als haar vader niet terugkeert besluit Elvira zelf het binnenland in te trekken. Tijdens haar toch word ze geholpen door de Thulenen en zo belandt ze bij de Konega (soort koningin) Daar besluit ze vredesonderhandelingen in gang te zetten tussen Badeners en Thulenen. Ondertussen zijn ook de 3 dochters van de Oppergouverneur zonder dat hij het weet het binnenland in getrokken. Zij komen in contact met Elvira en de Thulenen. Door hun toedoen worden de vredesonderhandelingen gestart. Er wordt besloten om een onderhandelaar uit Badenburg te laten komen. Elvira en de drie zusjes gaan samen met de onderhandelaar naar de Konega. De vredesonderhandelingen verlopen moeizaam, maar na een tijdje komt er schot in de zaak. De Thulenen laten het uiterst kostbare Gulden Vlies zien. Dit is een zuivere schapenvacht gehuld in goud. Het staatshoofd van het Badense Rijk ontvangt het zodra de stukken land zijn teruggegeven aan de Thulenen en de Badeners vertrokken zijn. Uiteindelijk accepteren de Badeners het aanbod.5. Personen:

De hoofdpersonen zijn: Elvira, Shasita, Reni en Hajo.

Elvira: Elvira speelt een van de belangrijkste rollen in het boek. Zij is door de Thulenen uitverkoren om hun taal te leren en contact te leggen tussen Badeners en Thulenen. Ze leert dat geld en rijkdam niet belangrijk is.

Shasita: Shasita is de oudste dochter van de Von Birkens (familie van de oppergouverneur). Ze is erg bazig en nieuwsgierig en daarom trekt ze er met haar zusjes op uit om Thule te ontdekken.

Reni: Reni is de middelste dochter. Ook zij is erg nieuwsgierig en heel avontuurlijk. Zij is dol op Thule en daarom wil ze vrede stichten tussen de 2 landen.

Hajo: Zij is de jongste dochter en lijkt veel op Reni. Ze is een wel een flapuit waardoor ze soms in moeilijkheden komt.6. Plaats:

Dit verhaal speelt zich af in Thule (voormalig Groenland). Door de kanteling van de aarde heeft het een tropisch klimaat gekregen. Het volk is zeer vredelievend en dat komt vooral omdat het land geregeerd word door vrouwen. Er is zijn geen wapens en er wordt geen geweld gebruikt.7. Tijd:

Het verhaal speelt zich ongeveer 650 jaar na de derde wereldoorlog af. In het eerste deel speelt het zich 6 eeuwen na de derde wereldoorlog af en in deel 3 ben je ongeveer 50 jaar verder.

De verteltijd is 319 bladzijdes.

De vertelde tijd is ongeveer 2 jaar.

Er is niet echt sprake van opvallende tijdsversnelling of vertraging. Wel is het handig als je de 2 voorgaande delen gelezen hebt.

Het boek speelt zich af in een chronologische volgorde. Af en toe wordt er teruggekeken naar hoe het vroeger was, dus er zijn wel een aantal flashbacks.8. Begin:

Het boek begint met een korte inleiding en daarna valt het middenin een gebeurtenis.9. Probleem en afloop;

Het boek heeft niet precies een belangrijk probleem. Er zijn er verscheidene. Thule is een land, waar de vreedzame mensen leven, maar opeens wordt het veroverd daar Het Badense rijk, waar alles om geld en macht draait. De Thulenen saboteren om de indringers weg te krijgen, maar deze weigeren te vertrekken. Een belangrijk probleem is dus dat Thule haar vrijheid terugwil.

Het boek heeft een goede afloop. Uiteindelijk vertrekken de Badeners. Natuurlijk zal het wel lang duren voordat Thule weer normaal verder kan leven.

Het boek heeft een open eind. Je weet bijvoorbeeld niet of de Badeners nog eens terugkeren en of het echt wat wordt tussen Elvira en Tjalf.

Het is niet echt een realistisch verhaal, hoewel er natuurlijk altijd nog een kans is dat het “ooit” echt zo zal gaan. Maar de meeste dingen zijn te mooi om waar te kunnen zijn.10. Perspectie:

Het perspectief is het hele boek door uit een andere hoek geschreven. De ene keer vanuit Elvira, de andere keer vanuit Shasita en soms gewoon vanuit de gebeurtenissen.11. Titel:

De titel van het boek is: “Het gulden vlies van Thule”.

Het gulden vlies is een zuivere schapenvacht dat op bodem van een rivier wordt gelegd. De rivier bevat hele kleine korreltjes goud die naar de bodem zinken. Na een aantal jaar is het schapenvacht dus helemaal gehuld in goud. De titel is denk ik zo genoemd, omdat het gulden vlies uiteindelijk de vrijdheid van Thule redt.Thema:

12. Thema van het boek:

De thema’s van het boek zijn: zinloosheid van oorlog, onbelangrijkheid van geld en macht, schoonheid van de natuur, wreedheid van mensen, liefde tussen 2 verschillende mensen.Beoordeling:

13. Ik vond het echt een héél mooi boek. Ik heb eerst de 2 voorgaande delen gelezen en die vond ik zo goed dat ik het laatste deel ook perse wilde lezen. Tijdens het lezen zat ik helemaal in een andere wereld, de wereld van het boek. Ik kon alles precies voor me zien, zo goed was alles beschreven. Het verhaal is niet echt realistisch, maar het werd wel heel realistisch beschreven. Het verhaal is ook goed opgebouwd, alles staat duidelijk uitgelegd. Ik vind het ook heel origineel. Je hebt heel weinig boeken die zover in de toekomst afspelen. En bij dit boek gaat juist niet om geld en macht. Maar om de natuur. Het boek is makkelijk leesbaar, als je eenmaal begonnen bent, is het moeilijk weer weg te leggen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen