Boekverslag : Charles Dickens - A Christmas Carol
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1692 woorden.

Algemeen:

Titel: A Christmas Carol

Schrijver: Charles Dickens

Eerste uitgave: 1843

Deze uitgave: 2000

Uitgever: Penguin Student Editions

Motto: Niet van toepassing

Genre: Een kort kerstverhaal, dus een short story.Motivatie boekkeuze:

Ik heb dit boek gekozen omdat het een bekende schrijver is en ik er vaak over had gehoord. Iemand van school raadde het me aan om het boek te lezen en ik heb het toen opgezocht. Het boek sprak me aan en leek me niet al te moeilijk, dus heb ik het toen gelezen.Lezersverwachtingen:

Door de titel (A Christmas Carol) dacht ik natuurlijk dat het met kerst te maken had, al snapte ik niet waar het woordje “Carol” dan op sloeg. Door de plaatjes die op de voorkant en in het boek zelf staan, dacht ik dat het iets met heksen te maken had. Het leek me een heel grappig en spannend boek.Korte samenvatting:

Scrooge is een gierige zakenman die niet van kertmis houdt. Hij gaat niet in op uitnodigingen voor kertsfeestjes, geeft geen geld aan collectanten en als zijn werknemer Bob Cratchit vraagt of hij op kermisavond eerder weg mag, zegt Scrooge dat hij de volgende dag maar eerder op zijn werk moet komen.

Zeven jaar geleden is Scrooge zijn zakenpartner Marley overleden en toen heeft hij de zaak overgenomen.

Als hij op kertavond wil gaan slapen, ziet hij Marley verschijnen die hem waarschuwt, omdat hij na zijn dood kettingen zal moeten dragen voor alle slechte dingen die hij in zijn leven heeft gedaan. Marley zegt ook dat er die nacht drie geesten zullen verschijnen.

Om twaalf uur ’s nachts komt de eerste geest en neemt Scrooge mee naar zijn verleden. Ze gaan naar zijn geboorteplaats en naar zijn werkplaats en de geest zegt dat hij vroeger ook al slecht deed en niks om kerstmis gaf.

Om een uur komt de tweede geest. Die neemt hem mee naar Cratchit en laat hem zien dat Cratchit zijn zoontje (Tim) ernstig ziek is. Scrooge vraagt of hij dood gaat maar de geest zegt van niet.

De derde geest komt om twee uur. Deze laat hem Scrooge zijn eigen dood en graf zien. Scrooge ziet dat de mensen blij zijn dat hij dood is.

Toen werd Scrooge wakker en zijn leven was opeens verbeterd. Hij liet een kalkoen bij Tim bezorgen en Bob Cratchit krijgt salarisverhoging. Scrooge word een soort tweede vader voor Tim en verder leven ze nog lang en gelukkig.Opbouw van het verhaal:

Er zit best wel veel spanning in het verhaal, er zijn namelijk veel flashbacks en flashforwards. Vooral als die geesten komen kijken ze veel naar het verleden en de toekomst. Het boek heeft een gesloten einde, want het komt weer helemaal goed met Scrooge. Je weet aan het einde hoe het afgelopen is en je hoeft het einde dus zelf niet te bedenken.Plaats en tijd:

Het verhaal speelt zich af rond kerstmis in de negentiende eeuw, het verhaal speelt zich eigenlijk alleen in die nacht zelf af. Verder is Scrooge veel op het werk en thuis.Perspectief:

Er is een alwetende verteller. Je kan Scrooge zijn gedachten wel een beetje lezen, maar niet dat je alles vanuit zijn ogen ziet. Je ziet het verhaal ook niet uit een ander zijn ogen.Thema’s:

De thema’s zijn kerst en het veranderen van Scrooge. Na die nacht is Scrooge lang zo gemeen niet meer en ziet hij in dat hij fout is geweest.Titelverklaring:

De titel is moeilijk te verklaren omdat ze het daar eigenlijk helemaal niet over hebben. Christmas betekent kertsmis en Carol betekent lied. Het verhaal speelt zich tijdens kerst af en mensen op straat zingen kerstliedjes.

Het is wel een soort kerstgedachte, dat hij opeens aardig is voor andere mensen en niet meer zo op zijn geld let, misschien daarom deze titel.Beschrijving van de personages:

De hoofdpersoon is Scrooge. Hij is een oude, chagrijnige man die een hekel aan kerst heeft. Ook is hij heel gierig en daarom doet hij bijvoorbeeld het licht in zijn kamer niet aan, want dat is goedkoper. Doordat hij bezoek krijgt van drie geesten, die hem laten zien dat hij fout bezig is, verbeterd hij zijn leven. Hij geeft zijn werknemer Cratchit meer geld zodat hij de operatie van zijn zoon (Tiny Tim) kan betalen. Ook wenst hij opeens mensen op straat een goed kerstfeest, waar hij een dag geleden nog niet eens aan kon denken.

De belangrijkste bijpersonen zijn Marley, Bob Chratchit en Tiny Tim.

Marley was zijn oude compagnon en komt als geest terug. Hij vertelt Scrooge dat er drie geesten komen die hem wat zullen leren.

Bob Chratchit is zijn werknemer, hij mag met kerst niet eerder weg. Belangrijker is eigenlijk zijn zoontje Tiny Tim, die is ernstig ziek. Scrooge krijgt na die nacht heel veel medeleven met de jongen en geeft zijn vader meer geld voor een operatie.De schrijver:

Het boek is geschreven door Charles Dickens. Charles is in 1812 geboren, hij was zelf als kind en jongeman een arm mens. Zijn eerste verhalen gingen vooral over arme, zielige mensen, ze kregen meestal wel een goed einde. Dit boek heeft hij in een paar weken geschreven (in 1843) en is een van zijn beroemdste boeken. Verder heeft hij onder andere Oliver Twist en David Copperfield geschreven.

In 1870 is hij op 68-jarige leeftijd overleden.Mening boek:OnderwerpBen je door dit boek anders over het onderwerp gaan denken?

Over het echte onderwerp (kerst) denk ik nu niet anders over. De andere thema’s (zoals dat mensen altijd kunnen veranderen) hebben wel invloed gehad op mij, maar hebben mijn mening niet helemaal verandert. Ik wist al dat mensen veranderen en dat je beter niet te snel een oordeel kunt hebben over een persoon.Verwachtte je dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou worden?

Ik had niet verwacht dat het over geesten zou gaan, ik dacht van te voren dat het realistischer zou zijn, al had dit verhaal ook veel van de werkelijkheid. Ook had ik moeilijkere woorden verwacht, ik wist niet alles maar meestal snapte ik het wel.De gebeurtenissenWat is de belangrijkste gebeurtenis in het boek?

Als Scrooge met de geesten naar het verleden en de toekomst gaat en daarna inziet dat hij zijn leven moet verbeteren, is de belangrijkste gebeurtenis in het boek. Hier draait het hele verhaal om en word veel over verteld.Beschrijf een gebeurtenis die het meeste indruk op je gemaakt heeft.

Als Scrooge zijn eigen graf ziet, vind ik een van gebeurtenissen die het meeste indruk op mij gemaakt hebben.

Ik vind het zielig en het lijkt mij ook vreselijk om te zien dat anderen blij zijn dat je dood bent.Blijven de gebeurtenissen je van het begin tot eind boeien?

Doordat het geen dik boek is en niet al te moeilijk verteld word, blijft het verhaal me boeien. Ook omdat er ook wel leukere mensen in voor komen en omdat de gebeurtenissen wel interessant zijn, bleef het me boeien.PersonagesIs de hoofdpersoon volgens jou een held(in) op wie je zou willen lijken?

Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken, omdat hij eerst natuurlijk niet aardig is. Hij maakt wel een mooie ontwikkeling mee waardoor hij anders word. Toch vind ik hem geen heldfiguur, pas als hij vanuit een ander perspectief ziet dat hij verkeerd is, verandert hij.Kun je je goed verplaatsen in de personages?

In het begin snap ik niet waarom dat hij zo gemeen is, als hij eenmaal verandert is, kan ik me goed verplaatsen in hem. Als je nagaat wat de oorzaak is dat hij eerst zo doet (namelijk dat zijn compagnon overleden is) valt het nog (een beetje) te begrijpen.Zijn de beslissingen van de personages begrijpelijk?

Als ik hem was dan zou ik mezelf ook veranderen en dan zou ik mijn werknemer ook wel geld willen geven voor zijn zieke zoon. Dus ik vind die beslissingen wel begrijpelijk. In het begin van het boek, als hij tegen zijn werknemers zegt dat ze op kerstavond werken moeten, vind ik onbegrijpelijk.Welke personages vind je sympathiek en welke niet?

Bob Cratchit en Tiny Tim vind ik wel aardig. Bob omdat hij heel hard werkt en ook al is zijn baas gemeen, hij gaat toch door. Tiny Tim is ondanks zijn ziekte altijd vrolijk, wat ik erg knap van hem vind.BouwKomt het verhaal langzaam op gang of zit er meteen vaart in?

Er zit meteen vaart in, want het begint eigenlijk al met dat Scrooge Cratchit verplicht om met kerst e blijven werken. Er dat is een voorbeeld van hoe hij is en wat hij dus later verbeterd.Vind je dat de bouw van het verhaal goed past bij het onderwerp?

Er zijn veel terugblikken en vooruitblikken wat goed bij het verhaal past. Het is nodig om het verhaal goed te begrijpen en waarom hij zich moet verbeteren.Wat vind je van het eind?

Ik vind het een mooi eind, want het loopt goed af. Anders zit je je aldoor maar af te vragen hoe het zou kunnen eindigen. Dit is net zo’n eind voor een sprookje.TaalgebruikVind je de tekst lastig om te lezen?

Ik vind het geen moeilijk boek, al snapte ik dan nog niet alle woorden, meestal begreep ik het wel als ik de hele zin las.Vind je dat het taalgebruik past bij de personages en het onderwerp?

Het taalgebruik past er goed bij, het een niet al te moeilijk verhaal met begrijpelijk taalgebruik. Ook de tijdsprongen zijn niet moeilijk te begrijpen. Het verhaal gaat eigenlijk ook over alledaagse dingen en ook daarom past het taalgebruik er goed bij.Samenvattend eindoordeel

Ik vond het een leuk en mooi boek. Het was niet te dik en vooral daarom aantrekkelijk om te lezen. Als ik een dik, engels boek voor mij heb liggen, dan heb ik minder zin om er in te beginnen dan zo’n dun boekje.

Ook vond ik het leuk om eens wat te lezen van deze auteur, hij is heel bekend en er zijn geloof ik ook films van gemaakt. Ik had wel van hem gehoord, maar verder nog niks van hem gelezen.Evaluatie leeservaring:Vergelijking met eerdere engelse boeken:

Ik heb in de tweede klas, geloof ik, een engels boek gelezen, maar ik zou niet meer weten welke en ik heb het verslag ook niet meer. Dus ik kan het niet vergelijken.Vergelijking met Nederlandse boeken:

Ik vind Nederlandse literatuur boeken moeilijker om lezen. Ook zetten die boeken je meer aan het denken dan dat dit boek deed. De overeenkomsten zijn de vele tijdsprongen, die gebruiken ze bijna in elk verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen