Boekverslag : Charles Dickens - A Christmas Carol
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 690 woorden.

Titelverklaring:

De titel is goed gekozen want het zegt niks over het verhaal, en je weet niet hoe het gaat aflopen.Thema’s:

Goed zijn is het belangrijkste, dat leert Scrooge toen die terug ging in het verleden. En dat je aardig moet doen tegen andere mensen, vooral met kerst.Genre:

Het is een fantasie verhaal want er gebeuren dingen in het verhaal die in het echt niet kunnen gebeuren zoals terug gaan naar het verleden en geesten. Voor de rest is het ook leerzaam en een beetje sprookjesachtig.Constructie:

in het begin speelt het verhaal zich af in het heden zoals meneer Scrooge nu is, en na een tijdje gaat het verhaal terug naar het verleden om te zien hoe Scrooge vroeger was en dat hij zijn leven moet veranderen. Aan het einde van het verhaal zie je dat Scrooge is veranderd en dat hij nu wel aardig tegen andere mensen doet en kerstmis viert.Setting:

Het verhaal speelt zich af in Londen. In het begin van de negentiende eeuw rond kerstmis.Characters:

- Ebenezer Scrooge: een rijke en gierige zakenman die niets geeft om kerstmis,maar dat veranderd naar mate het verhaal vordert

- Bob Cratchit: een arme werknemer van Scrooge met een gezin, waarvan de jongste zoon -Tiny Tim- ernstig ziek is.

- Jacob Marley: de dode zakenpartner van Scrooge die Scrooge waarschuwt voor zijn levensstijl, want anders komt hij in de hel.

- Fred Scooge: het neefje van Scooge die hem elk jaar met kerst uitnodigt.Korte samenvatting:

Ebenezer Scrooge is een gierige zakenman die niet van kerstmis houdt, hij gaat niet in op uitnodigingen voor kerstfeestjes, geeft geen geld aan collectanten en als zijn werknemer Bob Cratchit vraagt of hij op kerstmisavond eerder weg mag zegt Scrooge dat hij de volgende morgen eerder moet komen. Zeven jaar geleden is zijn zakenpartner Marley overleden.

Als hij op kerstavond wil gaan slapen, ziet hij Marley verschijnen die hem waarschuwt omdat hij na zijn dood kettingen zal moeten dragen voor alle slechte dingen die hij in zijn leven heeft gedaan. Marley zegt ook dat er die nacht 3 geesten zullen verschijnen.

Om 12 uur ’s nachts komt er een geest die hem meeneemt naar het verleden om Scrooge duidelijk te maken dat hij een slecht verleden heeft gehad en toen al niets om kerst gaf.

Om 1 uur komt er een geest die Scrooge komt laten zien dat Tiny Tim (het zoontje van Bob Cratchit) ernstig ziek is en dat hij waarschijnlijk niet lang meer zal leven, omdat een operatie te duur is. Scrooge vindt dit heel erg voor de familie van zijn werknemer.

Om 2 uur komt de derde geest, die Scrooge de dood van Tiny Tim en de reacties van zijn familie daarom laat zien.

Scrooge ziet ook hoe de mensen op straat reageren op zijn dood, ze zijn erg blij en opgelucht, ze dachten dat hij nooit dood zal gaan.

Als hij de volgende morgen wakker wordt is zijn leven gebeterd. Hij houdt van de mensen en wenst iedereen op straat een prettig kerstfeest. Hij gaat ook naar zijn neef om kerst te vieren.

Hij koopt een grote kalkoen voor Bob Cratchit en betaalt de operatie voor Tiny Tim. Scooge wordt een soort 2e vader voor Tiny Tim en ze leven nog lang en gelukkig.Informatie over de schrijver:

Charles John Huffham Dickens (geb. 7.2.1812 in Landport - gest. 9.6.1870 in Gadshill, Rochester), Engels romanschrijver.

Dickens, die opgroeide als zoon van een ambtenaar aan de zuidelijke spits van het Britse continent, was eerst werkzaam als parlementsstenograaf (1831-`35) en journalist, voor hij zich geheel op zijn literaire werk richtte.

Dickens schreef het grootste deel van zijn werken in afleveringen, die hij maandelijks liet verschijnen.

Tot zijn populairste romans behoren Oliver Twist waarin het lot van een weesjongen wordt geschilderd, Bleak house, waarin het juridische apparaat ontmaskerd wordt dat zich bij vonnissen sterk oriënteert op bezit, en David Copperfield, een levensverhaal met sterk autobiografische trekjes. Andere beroemde werken zijn Life and adventures of Martin Chuzzlewit, Hard Times for they times, Great expectations en A Christmas Carrol.

Dickens` werk had een beslissende invloed op het literaire werk van geëngageerde schrijvers, zoals de kritische realisten (o.a. Wilhelm Raabe) in Duitsland.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen