Boekverslag : Dirk Bracke - Een Lege Brug
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 940 woorden.

Korte Inhoud

Het verhaal begint bij een vijftienjarige jongen. Zijn naam is Siem. Hij is gelukkig verliefd op Marijke tot op de dag dat hij een beeldschoon meisje op de brug zag zitten. Helemaal verward viel hij op de grond. Het meisje ging kijken maar was meer gefascineerd door de skeelers die hij droeg. Dit vond hij raar en daardoor werd hij een beetje kwaad.

Toen kwam Steven, een vlotte veertiger. Hij was de begeleider van Paulien. Siem ging naar huis maar bleef de hele tijd aan die beeldschone denken.

Op zondag moest Siem naar de ouders van zijn liefje. Paulien dook weer op. Ze liep langs het venster van het huis van Marijke. Volgens Marijke’s moeder was ze knettergek. Dit geloofde hij niet.

Siem was smoorverliefd en ging Paulien opzoeken. Het werd snel een gewoonte om samen met Paulien naar huis te gaan.

Nochtans had Steven hem gewaarschuwd dat Paulien misschien niet op hem verliefd ging worden maar Siem zette door, ook nu hij wist dat ze mentaal gehandicapt was.

Het fietstochtje van Siem en Paulien was niet zoals Siem het wou.

Paulien wou en ging naar de treinen kijken.

Ze kreeg altijd een woedeaanvaal wanneer ze haar zin niet kreeg. Meteen daarna keerden ze terug nar huis want het was toch rotweer buiten.

Kirst, de broer van Paulien, die wel normaal was, wou op een goed blaadje staan bij Siem en regelde voortdurend afspraakjes tussen die twee.

Op een avond was Paulien alleen thuis met haar broer, Siem zou komen.

Hij fantaseerde over hoe ze de avond gingen doorbrengen.

Die avond ging Siem langzaam met zijn handen onder haar truitje en hij dacht dat hij te ver zou gaan, maar nee.

Paulien begon te praten over Michiel, een jongen uit De Hand,de instelling waar ook paulien zit.

Ze vertelde dat hij dat ook deed met haar, in het rommelhok. Siem werd boos. Dit mocht niet meer gebeuren !

Bij het vertrek fluisterde Paulien hem lieve woorden toe. Gemeend ? Welnee !

Siem dacht van wel maar zij had dit gewoon gezegd omdat ze dit in een soapserie gezien had en omdat ze dacht dat haar zus Lisa dit ook deed.

Vele dagen gingen voorbij en steeds deed Paulien slechte dingen zonder het te beseffen. Zo staks ze een poes in brand en sneed de vleugels van een onschuldige kanarievogel af.

In De Hand ging het wel goed. De dingen die ze deed waren perfect dus mocht ze tetris spelen met Steven. Hij misbruikte haar en vertelde dat dit geheim moest blijven. Ze besefte dat toch niet ! Steven had Siem wel al gewaarschuwd dat seks voor hem misschien wel belangrijk was maar voor Paulien niet. Daar ging hij niets achter zoeken tot die keer dat Paulien tetris met hem moest spelen omdat Steven er niet was. Nu besefte hij alles. Zo kon het niet verder ! hij verbrak de relatie en vertrok.

Steven ging naar de brug waar paulien zat en daar kreeg ze een woedeaanval. Ze duwde Steven en hij viel. Hij lag roerloos op de rails van de trein !Analyse.Onderwerp

Het verhaal handelt over een meisje met een handicap. Op zich is dit niet zichtbaar want het speelt zich mentaal af. Ze heeft last van autisme.

Dit onderwerp is wel interessant om over te lezen want in het echt heb ik daar nog nooit mee te maken gehad, waardoor ik ook niet echt wist hoe ik het me moest voorstellen.

Dit verhaal speelt echt wel in op je gevoelens door zo diep op bepaalde stukken in te gaan en alles zo echt te laten lijken.Gebeurtenissen

Er is niet één specifieke gebeurtenis maar er komen er meerdere voor die telkens weer totaal anders zijn. Soms handelt het over liefde maar soms ook gewoon over de gedachten dat die persoon heeft.

Deze gebeurtenissen zijn meestal dramatisch, onaanvaardbaar en schokkend. Dit heeft dan vooral te maken met al het leed dat ze haar familie aandoet.

Voorbeeld:

- De poes die ze levend wil verbranden.

- De begeleider die Paulien misbruikt terwijl ze dat zelf niet beseft.

Het verhaal bleef boeiend tot het einde waardoor het boek redelijk vlug uitgelezen was.Personages

In het boek komen twee hoofdpersonen voor.

In dit verhaal kun je je goed inleven omdat de personages net echt leken.

Ze gedroegen zich zoals het zou moeten zijn in dergelijke situaties.

De persoon waar je het meest van weet is Paulien omdat het verhaal voornamelijk over haar handelt. Over haar uiterlijk zelf kom je niet echt veel te weten want ze spelen meer in op het karakter maar er staat meermaals geschreven dat ze een bloedmooi meisje was.Bouw

Het verhaal hangt mooi samen en het is niet zo moeilijk om te lezen. Het is vooral boeiend omdat het in de werkelijkheid ook voorkomt. Daardoor krijg je echt wel meer begrip voor de groep mensen die autitisch zijn.

Het einde is wel wat verwarrend omdat je niet juist weet hoe het nu met Steven afgelopen is.Taalgebruik

Het verhaal is helemaal niet lastig om te lezen want er zit veel afwisseling in het taalgebruik.

De manier van vertellen is ook heel interessant en ook het taalgebruik van de personages passen goed. Het is niet zo dat Siem, een jonge kerel in de puberteit, perfect nederlands praat. Dit zorgt voor heel wat plezier tijdens het lezen.Eindoordeel

Dit boek is een echte aanrader voor personen die van lezen houden. Het onderwerp lijkt misschien wat langdradig en niet zo boeiend als je het in de rekken van de bibliotheek zou zien staan maar toch is het de moeite waard. Ik heb er nog geen seconde spijt van en ik zou het zeker nog een keer willen herlezen. Tijdens het verhaal ben ik vooral geschrokken van de problemen die zich in zo’n geval kunnen voordoen.

De emoties die in dit verhaal voorkomen zijn niet in ieder boek terug te vinden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen