Boekverslag : Guy De Maupassant - Boule De Suif
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1091 woorden.

Auteur:Guy de Maupassant

Titel:Boule de suif

Jaar van uitgave:1966

Jaar van jouw uitgave:1984

Uitgever:Meulenhoff

Aantal Blz:60

Leestijd:10 uur

Uitgelezen op :28 September

Ingelverd op:?JE EERSTE REACTIE:Ik vind dit werk erg moeilijk te begrijpen want het is en blijft Frans en dat is best wel moeilijk

Ik vind dit werk een beetje meeslepend want ik vind het zielig als Elisabeth de hoer moet spelen

Ik vind dit werk een beetje ontroerend want nadat ze de hoer heeft gespeeld word ze niet meer aangekeken door de restGENRE: Ik denk een oorlog RomanSAMENVATTING:

Het boek speelt zich af in 1870. Een groep personen, een aantal rijke, welgestelde burgers, een republikein, Cornudet, en de hoofdpersoon Boule de suif (=vetklomp), een prostituee vertekken met een koets uit Rouen naar Dieppe. Ze zijn op de vlucht voor de Pruisen die Frankrijk binnen vallen. Ze gaan riching le Havre, dat was het enige deel van Normandië is, dat nog niet bezet is.

Bijna het hele verhaal speelt zich af inde koets die naar Normandië rijdt. Er zitten ongeveer tien personen in de koets. De meesten zijn rijke, welgestelde burgers. Die nogal een hoge dunk van zichzelf hebben. In de koets zitten ook de republikeinen, Cornudet en de prostituee Boule de suif. De andere passagiers hebben het niet zo op de republikeinen en Boule de suif. Ze laten hen zo veel mogelijk links liggen. Ze vinden dat die twee 'slechte' mensen zijn. Vooral prostituee wordt als slecht beschouwd door hen. Boule de suif denkt dat het wel aardige mensen zijn, maar ze komt er later achter dat het tegendeel waar is. Dat ze haar voor hun karretje zullen spannen, om zo hun eigen huid te redden, maar dat ze zich niet om haar gevoelens bekommeren.

De reis verloopt namelijk niet zo goed. En Boule de suif deelt haar voedsel en haar bezittingen met haar medepassagiers. Dit wordt wel gewaardeerd, maar alleen maar omdat het in hun eigen belang is. Maar dat heeft Boule de suif nog niet door.

Het verhaal vertelt over de tocht met die koets. En over hun verblijf in een herberg in Tôtes. In de herberg stuiten ze op een Pruisische officier. Deze houdt hen in de herberg vast en wil hen aan zijn bevelhebbers overdragen. Hij wil hen alleen laten gaan als Boule de suif met hem in bed duikt. Boule de suif wil dit niet. Ze wil zichzelf niet zover verlagen. Maar de andere passagiers verzinnen allemaal redenen waarom ze het wel moeten doen. Ze zijn bang voor hun eigen hachje en proberen zichzelf te redden door Boule de suif te misbruiken. Alleen ze heeft het niet door. Ze laat zich door hen overhalen, en ze mogen inderdaad verder reizen. Maar wanneer ze weer op reis zijn, keren ze zich weer tegen Boule de suif. Boule de suif komt erachter dat ze haar gebruikt hebben. Dat ze haar eer op zij voor heeft gezet voor hen, om ze te helpen en dat ze haar dan zo behandelen. Als een stuk vuil, dat niets betekent. Dat doet haar veel verdriet, maar de anderen geven er niets om. Ondanks dat ze aan het janken is, hebben ze geen spijt van hun actie. Voor hen is Boule de suif toch een onbelangrijk persoon. Haar gevoelens doen er niet toe. Ze hebben geen spijt van hun daden.

HOOGTEPUNT:Dat ze toch met de officeer naar bed gaat. CITAAT:L'officier lui proposa de coucher avec elle3 ANDERE PASSAGES:

Dit gebeurd allemaal op de pagina's 34 t/m 38

- Dat ze haar overhalen om met de officeer naar bed te gaan want als ze dat doet mogen ze verder trekken

- Dat ze het uiteindelijk toch doet omdat dan het verhaal weer verder gaat( probleem opgelost)

- Dat ze daarna compleet haar negeren omdat ze voor de rest van de medepassagiers zichzelf heeft opgeofferd maar daarna toch compleet genegeerd wordt , dat vind ik wel erg droevigHOOFDPERSOON:Naam:Elisabeth Rousset

Beroep:Prostituee CITAAT:Aussitot reconnue on put entendre les mots de 'prosituee'

Karakter eigenschap:

Uiterlijk:Dik CITAAT: Boul de suif

Welke relaties:?

Verandert ze:Nee ze blijft behulpzaam alleen aan het einde van het verhaal is ze verdrietig omdat ze zich gebruikt voelt.- Meneer en mevrouw Loiseau. Meneer Loiseau is als wijnhandelaar niet altijd even eerlijk. Hij verkoopt slechte wijn voor een hoge prijs waardoor hij aardig rijk is geworden. Hij lacht veel. Mevrouw Loiseau zorgt voor het evenwicht, zij neemt de beslissingen.

CITAAT: Des marchands de vins en gros;Loiseau 'vendait' a tres bon marche de tres mauvais vin' et avait fait fortune;en outre il etait celebre par ses farces et ses plaisanteries Mme LOISEAU,grande et resolue,etait 'l'ordre et l'arithmetique' de la maison de commence- Het echtpaar Carré-Lamadon is rijk en ze zijn zich van hun waardigheid bewust. Ze komen in dit boek niet echt naar voren. Meneer Carré-Lamadon is politicus.

CITAAT:'Appartenant a une caste superieure:lui,homme considerable et pose ' dans les contons' . officier de la Legion d'honneur et membre du Conseil general; elle,beaucoup plus jeune que son mari,et 'la consolation des officiers de bonne famille

- Graaf en gravin Hubert de Bréville. Hun naam is oud en komt oorspronkelijk uit Normandië. Ze zijn van adel en heel rijk. Meneer Hubert de Bréville wordt een edelmoedig man genoemd, ook al merk je daar in het verhaal niets van.

CITAAT:Portant un des noms les plus aciens et les plus nobles de Normandie Le comte representait le parti orleaniste dans le departement:le salon de femme demeurait le premier de pays,difficile d'acces,le seul ou se conservat la vieille galanterie

- De twee nonnen zeggen niet veel, ze zijn alleen aanwezig en bidden.

CITAAT:heb ik niet- Cornudet is een man, >de schrik van alle eerbiedwaardige lieden=. Hij heeft zijn geld opgemaakt met drank en wacht op de komst van >la République

CITAAT:Le democrate,'la terreur des gens respectables;,qui attendait impatiemment la Republique pour obtenir enfin la place qui lui convenait- Dan is er nog het echtpaar Follenvie. Zij zijn eigenaar van het hotel in Tôtes waar het bovenstaande gezelschap overnacht. Meneer Follenvie lijkt niet erg slim te zijn, hij praat de anderen maar wat na.

CITAAT:Le patron de l'auberge

TITEL:
de titel is boule de suif dat betekent vetknobbeltje, want dat is Elisabeth RoussetWAAR SPEELT HET ZICH AF:

Het verhaal begint in Rouen, de vluchtelingen rijden met een koets naar Tôtes, in het hotel aldaar speelt zich het grootste gedeelte van het verhaal af. Als ze vanuit Tôtes vertrekken gaan ze richting Le Hâvre, in de laatste regels zijn ze ergens bij Dieppe.THEMA:

De twee belangrijkste thema' uit dit boek zijn de prostitutie en de oorlog.

Het is typisch Guy de Maupassant dat er een prostituée de hoofdrol speelt in dit boek. Ook in andere werken van hem gaat het vaak over prostituées en bordelen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen