Boekverslag : Ronald Giphart - De Voorzitter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 930 woorden.

De Voorzitter

Ronald Giphart

Eerste Druk 1999

Uitgeverij Podium Amsterdam



Samenvatting



De hoofdpersoon van het boek is Epi Brons. Hij is voorzitter van de voetbalclub Bandstad ’83 en ook eigenaar van het bedrijf Intertegel. Hij is verslaafd aan oplichting, afpersing, macht, bordelen, illegale geldtransacties en eten. De zaken gaan echter niet zo goed. De voetbalclub staat op het randje van degraderen en zijn bedrijf is bijna failliet omdat zijn concurrent Eurotegel alles opkoopt. Om zijn club te redden neemt hij Johan Cruijff in dienst. Deze heeft er aanvankelijk geen zin in, maar Epi kan met behulp van zakenvrienden een enorm hoog salaris beloven. Ook neemt hij twee buitenlandse topspelers aan. Hij denkt dat alles wel weer goed zal komen maar dit gebeurt niet. Iedereen lijkt zich tegen hem te keren. Zijn vrouw bedriegt hem met één van zijn buitenlandse spelers en zijn zoon verzet zich zeer sterk tegen zijn vader. Als Epi er achterkomt dat zijn vrouw hem bedriegt, slaat hij haar. Hierdoor wordt zijn schoonvader Bronko heel erg kwaad op hem en probeert hem op alle mogelijke manieren tegen te werken. Zo gaat het steeds slechter met Epi. Uiteindelijk wordt hij opgepakt en aangeklaagd voor 48 misdrijven die hij gepleegd heeft. Op het moment dat hij op borgtocht uit de gevangenis komt, is hij zo depressief dat hij naar de zee gaat en daar zelfmoord pleegt.



Eerste korte persoonlijke reactie



Ik vond het een mooi en boeiend boek. Ik had het heel snel uit omdat ik het bijna niet weg kon leggen. Ik denk dat dit komt door de schrijfstijl die Giphart heeft. Het is een boek waarin veel sarcasme wordt gebruikt. Er werden geen moeilijke woorden gebruikt of vreemde termen.

Het is een origineel boek. Ik ben nog geen boek tegengekomen waarin zoveel sarcasme wordt gebruikt in combinatie met veel beledigende opmerkingen. Misschien is dit wel de reden waarom ik het zo een leuk boek vond.

Je krijgt tijdens het lezen van het boek een goed beeld van het hoofd-personage. Ik vond wel dat de andere personages soms wat te overdreven neergezet werden.



Verdiepingsopdracht



Ik had goede verwachtingen van het boek, want ik heb wel eens vaker een boek van Giphart geschreven en die spraken mij erg aan. Ik had dus ook niet verwacht dat het boek erg serieus geschreven zou zijn en dat was het dan ook niet.

Het boek is opgebouwd in 12 hoofdstukken en een epiloog. Het eerste hoofdstuk is eigenlijk een soort van informerend blokje met allerlei informatie over het hoofdpersonage Epi Brons. De rest van het boek is chronologisch verteld. Alle gebeurtenissen volgen elkaar op en gevolgen van bepaalde handelingen komen ook nog terug in andere hoofdstukken. Hierdoor heeft het boek automatisch ook een goede samenhang, want alle hoofdstukken hangen met elkaar samen. Het boek heeft volgens mij maar één verhaallijn. Dit komt omdat Epi Brons het verhaal zelf vertelt. Er is geen sprake van een samenhang tussen de verhaallijnen of een cyclische opbouw.

In dit boek is er sprake van een subjectief perspectief, namelijk een ik-vertelsituatie. Het hoofdpersonage kijkt namelijk terug op de periode waarin hij zijn leven eigenlijk flink verknoeid heeft, vlak voordat hij zelfmoord pleegt. Deze vertelsituatie kan onbetrouwbaar zijn, maar is in dit geval wel betrouwbaar. De ikpersoon vertelt namelijk eerlijk wat er de afgelopen tijd in zijn leven is gebeurd en pleegt daarna zelfmoord. Daarom moet het verhaal wel kloppen anders zou hij geen zelfmoord plegen. Het effect van deze vertelsituatie op mij als lezer is dat ik me meer kan inleven in het verhaal. Dat komt omdat je alleen in aanraking komt met de emoties van het hoofdpersonage en niet met die van anderen.

Voor de secundaire literatuur heb ik een acht recensies gevonden van het boek op LiteRom. Ik heb een recensie uitgekozen waar het onderwerp perspectief in wordt besproken. Deze recensie had als titel ‘ik ben een slecht mens’. Deze titel slaat op het hoofdstuk dat op pagina 33 van het boek begint. Dit hoofdstuk heeft dezelfde titel als de recensie. In het boek zegt Epi Brons dit dus over zichzelf.

De samenvatting van de secundaire literatuur over perspectief zal niet zo lang zijn. Er wordt enkel gezegd dat Epi Brons zelf zijn belevenissen vertelt. Dit komt overeen met de bevindingen die door mij zijn gedaan na het lezen van het boek. Ik kan niet echt zeggen dat ik deze informatie overtuigend vind, omdat het maar zo weinig is. Ik heb dus erg weinig gehad aan de gebruikte secundaire literatuur.



Evaluatie



Ik vind het een erg leuk en grappig boek. Dit komt vooral door de vele woordgrapjes die Giphart in zijn boek verwerkt. Ook neemt hij in dit boek de voetballerij in Nederland op de hak.

Mijn eerste, aanvankelijke mening is niet veranderd na het maken van de verdiepingsopdracht. Ik ben niet zo tevreden met de uitvoering van de verdiepings-opdracht. Dit komt voornamelijk door de weinige informatie die ik kreeg uit de secundaire literatuur. Ik had namelijk acht recensies van de cd-rom afgehaald, maar in geen enkele stond eigenlijk echt iets duidelijks over structuur of perspectief. Ook op internet kon ik geen bruikbare secundaire literatuur vinden.

Het lezen van het boek was helemaal niet moeilijk, omdat Giphart in gewone mensentaal schrijft, en niet van die enorm moeilijke woorden gebruikt. Ik vond eigenlijk niets moeilijk of onduidelijk aan het boek.

Ik vond dat ik een deel van de benodigde vaardigheden en kennis voldoende bezat. Ik heb alleen de begrippen geleding en cyclische opbouw op moeten zoeken, omdat ik niet precies meer wist wat deze inhielden.

De volgende keer ga ik eerder beginnen met het zoeken van goede secundaire literatuur, omdat deze moeilijk te vinden is
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen