Boekverslag : Roald Dahl - De Zwaan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1450 woorden.

Zakelijke gegevens

De titel van het verhaal is “De Zwaan” en is geschreven door Roald Dahl. Het verhaal is in 1978 uitgegeven door uitgeverij de Fontein te Baarn. Dit verhaal komt uit de bundel “Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier”. De Zwaan is vertaald uit het Engels door Hariët Freezer. Het aantal bladzijden is 7.



Gegevens over de schrijver

Roald Dahl is geboren in 1916 in Wales (Engeland). In 1942 begon hij met het schrijven van zijn eerste verhaal “The Gremlins”. Walt Disney kocht meteen de filmrechten van dit verhaal. In 1953 trouwde Roald Dahl met de Amerikaanse Actrice Patricia Neal. Ze kregen zes kinderen. In 1983 scheidde Roald Dahl van zijn vrouw Patricia, hij hertrouwde later weer met Felicity (Liccy) D'Abreu. Ronald Dahl stierf in 1990 aan leukemie (bloedkanker).



Na de kostschool wilde Roald niet verder studeren, hij wilde reizen. Hij kreeg een baan bij Shell en kreeg werk in Afrika. Daar nam hij na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ook dienst bij de Engelse luchtmacht. Hij werd neergeschoten, lag zes maanden in het ziekenhuis en kon niet meer vliegen. Hij kreeg een baan in de Verenigde Staten, waar hij met het schrijven van verhalen begon. In 1943 schreef hij zijn eerste kinderboek al, maar het duurde lang voor er een volgend kinderboek kwam. Door zijn kinderen begon hij weer kinderboeken te schrijven. De laatste dertig jaar van zijn leven woonde hij in een oud boerenhuis in een dorp niet ver van Londen.



Roald Dahl is zowel populair bij kinderen als bij volwassenen; hij schreef kinderboeken en boeken en verhalen voor volwassenen. Zijn kinderboeken werden zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn kinderboeken zijn fantastisch, grapPig en soms griezelig. In zijn boeken zijn de goeden en de slechten heel makkelijk te onderscheiden. De goeden zijn soms dieren, maar vaak kinderen die het op een bepaalde manier niet meezit: ze hebben gemene of geen ouders of ze zijn arm. De slechten zijn wel heel slecht: ze halen alleen maar gemene streken uit. Maar door de slimheid van de goeden worden op het eind de slechten op een verrassende, bijzonder inventieve manier toch altijd weer vreselijk afgestraft, terwijl de goeden rijkelijk beloond worden.



Dit zijn de boeken die bekroond zijn:



Edgar Allan Poe Award 1952 voor 'Kiss kiss'.

Edgar Allan Poe Award 1954 voor 'M'n liefje, m'n duifje'.

Zilveren Griffel 1972 voor 'De fantastische meneer Vos'.

Zilveren Griffel 1977 voor 'Daantje de wereldkampioen'.

Zilveren Griffel 1979 voor 'Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier'.

Zilveren Griffel 1982 voor 'De Griezels'.

Children's Book Award 1983 voor 'The BFG'

Zilveren Griffel 1984 voor 'De GVR'.

Whitbread Award voor 'The witches'.

Children's Book Award 1989 voor 'Matilda'.

Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor 'Matilda'.

Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor 'Ieorg Idur'.

Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor 'De Minpins'.



Er zijn ook een aantal boeken van Roald Dahl verfilmd. Hieronder staan de boeken die zijn verfilmd in het Nederlands:



Sjakie en de chocoladefabriek (1971)

Daantje de wereldkampioen (1989)

De GVR (1990)

De heksen (1990)

Matilda (1996)



Dit zijn alle boeken van Roald Dahl:



· Boy

· Daantje de wereldkampioen

· De boekhandelaar en de chirurg

· De fantastische meneer Vos

· De GVR

· De heksen

· Edward the conqueror

· Going solo

· James and the giant peach

· Joris en de geheimzinnige toverdrank

· Kiss kiss

· Lamb to the slaughter

· Man from the south

· Matilda

· My uncle Oswald

· Royal jelly

· Sjakie en de chocoladefabriek

· Someone like you

· Tales of the unexpected

· The landlady



Korte inhoud

Arie krijgt voor zijn verjaardag een jachtgeweer van zijn vader en dan moet hij van zijn vader konijnen schieten voor het avondeten. Hij gaat langs zijn beste vriend Raymond en vlak voor hij bij zijn huis is, steekt Arie twee vingers in zijn mond en laat een lang snerpend geluid horen. Arie laat het jachtgeweer zien aan Raymond en hij zegt : “Daar kunnen we lol mee hebben. Kom op dan gaan we naar dat veld aan de andere kant van het meer konijnen schieten”. Naast de spoorlijn was een groepje bomen en struiken en naast één van de struiken stond een klein jongetje. Hij tuurde door een verrekijker en opeens zagen ze dat het Peter Walters was; hun grootste vijand. Arie en Raymond konden hem niet uitstaan omdat hij alles was wat zij niet waren. Arie en Raymond hadden zin om Peter pesten en te bedreigen Ze namen wel vaker mensen te grazen en daar hadden ze altijd heel erg veel lol in. Dus ze lieten hem vanachter schrikken en begonnen spottend tegen hem te praten. Ze gingen echt te ver. Ze bonden hem aan het spoor vast en lieten er een trein overheen rijden. Hij overleefde de trien. Ze gaan dan naar het meer en daar schiet arie eeerst een eend neer en daarna een zwaan Daarna moest hij hun slaafje zijn, ze bedreigden hem met de dood. En Peter kon met geen mogelijkheid wegkomen, als hij dat zou doen zou het alleen maar erger worden. Op een gegeven moment hadden Arie en Raymond een zwaan neergeschoten. Ze hadden zijn vleugels eraf gesneden en die aan Peter zijn armen vastgebonden. Ze hadden Peter in een boom boven het water gedreven en ze wilden dat hij eruit sprong en dan ging ‘vliegen’. Peter was doodsbang, maar op een gegeven moment voelde hij dat hij ging winnen. In de vijver onder hem zag hij een schitterend licht. Hij keek ernaar, sprong en spreidde zijn vleugels uit. Hij kwam heelhuids op de grond terecht.



Hoofdpersoon

De hoofdpersoon van dit verhaal is Peter Walters. Peter is een dierenliefhebber hij gaat pas echt over de rooie als Arie een zwaan doodschiet hij verteld ze dan ook de haarde waarheid Peter is eenzaam, klein en smal. Hij heeft sproeten en draagt een bril met dikke glazen. Hij is een geweldige leerling op school en al is hij maar dertien jaar, toch zit hij in een hogere klas dan Raymond en Arie. Hij is dol op muziek en kan goed piano spelen. In sport is hij slecht, verder is hij rustig en beleeft. Zijn kleren, hoe versteld en gestopt ze ook zijn, zijn altijd schoon.



Innerlijk +

Uiterlijk +



Arie is de tweede hoofdpersoon hij is 15 jaar oud. Na school vindt hij het leuk om kleine jongetjes op te wachten en hun armen op de rug te draaien. Arie heeft net als zijn vader kleine spleetoogjes vlak naast elkaar boven bij z’n neus. Zijn mond is slap met van die nattige lippen. Hij wordt groot gebracht in een gezin waar gewelddadigheid een alledaags verschijnsel is, hij is zelf een bijzonder agressieve jongen geworden, een vandaal. De invloed van de gebeurtenissen op zijn karakter is dat hij het leuk vind om kleine jongetjes te plagen. De invloed op de andere personen is dat hij ze bang wil maken. Arie verandert niet, hij blijft net zo hard. Hij heeft een goede relatie met Raymond. Raymond is net zo hard als Arie. De relaties veranderen niet in het verhaal. Arie is van binnen en buiten slecht. Hij pest jongens en is onbeleefd tegen andere mensen.



Innerlijk -

Uiterlijk -





Andere personen



De andere persoon is Raymond.Hij vindt het ook leuk om kleine jongetjes te pesten. Hij is een meeloper



Innerlijk -

Uiterlijk -



Waar en wanneer

Het speelt zich het meest af bij een meer en een spoorlijn, want Peter moet als Arie en Raymond een zwaan hebben neergeschoten door het water heen om de zwaan op te halen. Peter wordt ook op een spoorlijn gelegd, dit overleeft hij. Het verhaal kan wel ergens anders afspelen, als er maar een spoorlijn en een open veld is, want de spoorlijn en het veld zijn belangrijk in het verhaal. Het verhaal speelt zich af op een zaterdagmorgen in mei. Het kan zich ook in een andere tijd afspelen, maar niet in de winter want dan zijn er nauwelijks zwanen.



Titelverklaring

De letterlijke titelverklaring is een grote zwemvogel. De figuurlijke betekenis is dat Arie en Raymond een zwaan doodschieten en de vleugels eraf te snijden. Met deze vleugels moest Peter Walters een zwaan na doen. Hij moest daarvoor in een boom klimmen en dan proberen te vliegen.



Thema

Het thema van het verhaal is dan ook dat als je veel wordt gepest alles weer goed kan komen.



Eigen mening

Het was geen moeilijk boek om te lezen. Ik begreep het verhaal en er stonden ook geen moeilijke woorden in. Het boek was wel spannend, want Arie en Raymond bedachten steeds iets nieuws voor Peter. Er zit wel fantasie in, want met de vleugels van een zwaan kun je niet vliegen. Ik vond het verhaal niet leuk, omdat het heel anders is dan de werkelijkheid. Ik vond de afloop van het verhaal niet zo leuk, omdat dat wat er gebeurt niet kan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen