Boekverslag : Greet Beukenkamp - Teruggaan Kan Niet Meer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 575 woorden.

Zakelijke gegevens:

Titel: Teruggaan kan niet meer

Auteur: Greet Beukenkamp

Uitgeverij: Sjaloom

Jaar van uitgave: 1995

Genre: science fiction

Onderwerp: tijdreizen/familiesituaties

Aantal pagina’s

Verhaal: 187

Boek: 199

Bijzonderheden: geenHoofdgedachte:

Roberts vader haalt met een tijdmachine iemand uit het verleden, maar hij denkt niet na over de mogelijke gevolgen.Korte samenvatting:

Roberts vader is wetenschapper; hij maakt een kast, waarmee hij dingen uit het verleden kan halen. Hij probeert hem uit en de eerste keer haalt hij een hond uit de 15e eeuw. In zijn enthousiasme probeert hij het opnieuw en haalt hij een jongen uit diezelfde tijd. De jongen is ongeveer 20 jaar en heet Godart. Hij blijkt de hond te kennen; het is/was de hond van zijn buren.

Na een beetje gewend te zijn geraakt aan het moderne leven, wordt Godart steeds bozer op de vader van Robert. Dat komt omdat hij zijn familie en zijn vrienden Mist, maar ook omdat zijn zusje het waarschijnlijk niet overleefd heeft. Hij was namelijk net op weg om medicijnen te halen voor zijn zusje, toen hij naar de toekomst gestraald werd.

Na een tijdje wordt hij verliefd op Elsbeth (de zus van Robert) en als het nieuws komt, dat hij niet meer terug kan gaan, vindt hij dat nog eens niet zo erg.Beschrijving van de hoofdpersoon:

Er is geen vaste hoofdpersoon in dit verhaal, meestal wordt er vanuit Robert gekeken, soms vanuit Godart. Ik heb voor het gemak voor Robert gekozen.Over het uiterlijk van Robert is mij niets bekend, maar ik denk dat hij geen bril heeft, bruine ogen en zwarte haren.

Ik vind dat hij een goed karakter heeft; hij probeert heel aardig tegen Godart te zijn en de ruzie tussen Godart en zijn vader op te lossen. Ook is hij niet bang en neemt hij het altijd voor zijn vrienden op. Laatst op school hielp hij Maarten (zijn vriend) door de antwoorden voor te zeggen; hij had namelijk niet geleerd voor die overhoring. Ook is hij een dierenvriend, hij was gekrabd door Pluisje, (zijn kat) maar hij hielp de kat toch toen deze in nood was. Maar het meest van alles is hij toch wel iemand met een sterke eigen mening. Zijn vader was er vast van overtuigd, dat het geen gevolgen zou hebben, als hij Godart mee naar zijn oude woonplaats nam. Maar Robert was het daar niet mee eens. Na een lang protest van Robert, liet vader zich overhalen om dat plan uit te stellen. Dat was maar goed ook, want toen zijn vader een week later de oude woonplaats aan Godart liet zien, liep Godart bijna weg.

Robert krijgt te maken met het probleem, hoe je een jongen uit de 15e eeuw verbergt voor de buitenwereld en hoe je hem wegwijs maakt in deze tijd. Robert lost dit probleem op, door zijn hart te volgen. Dit blijkt een slimme manier te zijn, want uiteindelijk wordt Godart zijn vriend en vindt hij het minder erg dat hij niet meer terug kan.

Zijn vrienden zijn: zijn zus, Godart en Maarten. Tegen hen is Robert altijd heel aardig, hij pest zijn zus wel eens, maar dat neemt niet weg dat hij veel van haar houdt. Ook is hij heel aardig voor zijn ouders, hij helpt altijd, als ze hem iets vragen.

Hij laat zich niet makkelijk beïnvloeden door iemand, maar hij beïnvloedt andere mensen wel (op een positieve manier). Hij verandert niet in de loop van het verhaal, dus iedereen weet wat van hem te verwachten is.

Ook zijn gevoelens voor Diana (een meisje bij hem uit de klas) spelen een grote rol in zijn leven, maar daar wordt in het boek weinig over gezegd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen