Boekverslag : Elizabeth Laird - Wij Zijn Koerdistan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 468 woorden.

Titel van het boek: Wij zijn Koerdistan.

Auteur: Elisabeth Laird.

Plaats +1e jaar van uitgave: Londen, 1991.Titelverklaring:

De titel van het boek dat ik gekozen heb is: Wij zijn Koerdistan. De titel is de laatste regel van het boek, maar eigenlijk loopt de titel als een rode draad door het hele boek heen.

De hoofdpersoon, Tara, is een Koerdisch meisje. Omdat de Koerden geen eigen staat hebben, zijn de Koerden eigenlijk zelf de staat. Tenminste, zo bekijken de Koerden het. Wij zijn Koerdistan is daarom de titel.Thema:

Het thema van het boek is hetzelfde als de titel, als je het kort samen wilt vatten. Zij zijn Koerdistan is dus de hoofdgedachte. Voorin het boek, op de titelpagina staat: 'Dit boek is opgedragen aan de Koerdische vluchtelingen.' De schrijfster heeft geprobeerd een realistisch beeld te scheppen, en zo het verhaal zo echt mogelijk te laten lijken. Elisabeth Laird, de schrijfster, schrijft dan ook: "De mensen in dit boek bestaan niet echt, maar hun geschiedenis lijkt op die van duizenden, die gedwongen waren Irak te ontvluchten over het Zagrosgebergte." Het tweede thema van het boek is de moeite van de vluchtelingen. Dat thema merk je eigenlijk pas op als je het boek voor de 2e of 3e keer leest. Het thema, dat op zichzelf voor de hand ligt, heeft dus een dubbele bodem.Inhoud:

Het verhaal gaat over een meisje, Tara. In het begin is zij 13 jaar en aan het eind van het boek is zij 18. Het boek vertelt dus over een aantal jaren.

Tara is 13 jaar en gaat naar school. Heel gewoon. Maar als bekend wordt dat haar vader in het Koerdische verzet zit, wordt het erg gevaarlijk in de stad. Haar oom Rostam is een peshmerga, dat zijn strijders tegen het leger van Irak, en probeert haar broer Ashti over te halen ook bij de peshmerga's te komen. Ashti gaat. Nog net op tijd vlucht de familie de bergen in, naar een Koerdisch bergdorp. Daar denken ze veilig te zijn. Maar dat is niet zo. Het leger voert bombardementen uit op de kleine dorpen. En weer vluchten Tara en haar familie, ditmaal naar Iran.

Tara en haar familie komen veilig aan. Maar dan worden ze in een vies vluchtelingenkamp gestopt, met urenlange ondervragingen, en daarna weer een ander kamp. Asthi vlucht. Hij gaat weer naar de peshmerga's. Eindelijk krijgt de vader van Tara het voor elkaar om met z'n allen naar Teheran te gaan, waar hun familie woont. Daar blijven ze een tijdje. Maar haar vader wil naar het buitenland, naar de westerse wereld. Na veel omzwervingen belanden ze in Engeland. Aan het eind van het boek is Asthi bij zijn oom in Iran en komt naar Engeland. Tara droomt dat ze weer in het bergdorp is. Dan zegt haar broer: Wij zijn Koerdistan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen