Boekverslag : Joost Zwagerman - Chaos En Rumoer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 646 woorden.

Première informatie

De eerste druk van Chaos en rumoer is uitgekomen in augustus 1997, evenals de tweede druk, die ik gelezen heb. Het omslag ontwerp is van Nico Richter en de omslagillustratie is gemaakt door Radio/Sonora Excellence 301 (Frankrijk).
Het boek telt 248 pagina’s en is opgedeeld in drie delen (augustus, april en mei) en elk deel is weer opgedeeld in meerdere hoofdstukken.
De uitgever van Chaos en rumoer is De Arbeidspers.
Secundaire informatie

Titel
De titel van Chaos en rumoer slaat op het radioprogramma waarbij Otto komt te werken. Het programma heet n.l. Chaos en rumoer. Verder slaat de titel ook op de angsten van Otto. Hij kan niet tegen chaos in zijn leven en al helemaal niet tegen rumoer om zich heen van ander mensen.


Motto
“The closer he tried to get to describing how he arrived at becoming this failure rather than another, the further he seemed from the truth. True lives belonged to others, or so others believed.”
Philip Roth, Sabbath’s Theatre

Het motto slaat op Otto. Hij wil weten, waarom hij niet meer kan schrijven, waarom zijn vrouw een minnaar had, waarom zijn boeken niet verkopen en waarom Ed Waterland zogenaamd over hem geschreven had. En het enige waar hij achterkomt, is dat hij de waarheid nooit zal ontdekken. Hij kan niets doen, waardoor hij beter kan schrijven, hij weet niet, waarom zijn vrouw een minnaar had, hij weet niet, waarom zijn boeken niet verkopen en Ed Waterland blijft ontkennen, dat het boek over Otto gaat.


Genre
Chaos en rumoer is een roman. Otto verandert tijdens het boek en er spelen meerder verhaallijnen. Eén verhaallijn over het radioprogramma en één verhaallijn over de relatie tussen Ed Waterland en Otto Vallei.
Otto verandert in het opzicht, dat hij niet meer fobisch is voor theaters en dat hij eindelijk opkomt voor zichzelf.


Thema
Het thema is het schrijversschap. Het hele boek gat over schrijvers en hun schrijven en iedereen praat erover of doet er zelf aan mee.
1. Otto schrijft;
2. Karin is getrouwd met Otto, probeert hem te stimuleren en had een andere schrijver als minnaar;
3. Ed, schijver;
4. Arnoud Zegel, uitgever;
5. Wout Rookershoofd, redacteur bij Arnoud;
6. de crew van Chaos en rumoer, zoekt literair interessante mensen voor de show
Personages
De personages in Chaos en rumoer zijn:
1. Otto, schijver en zenuwpees;
2. Karin, Otto’s vrouw en steun en toeverlaat;
3. Ed Waterland, schijver en Otto’s emotionele en literaire rivaal;
4. Berend van der Molen, eindredacteur bij Chaos en rumoer en de goedheid zelve;
5. Stan, Otto’s co-presentator;
6. Riekje, Otto’s rechterhand.


Perspectief
Het verhaal wordt vertelt door een alwetende verteller, die geen personage uit het boek is, en toch de gedachtes van Otto weet.


Tijd
De vertelde tijd is nog geen jaar. Het boek begint in augustus en eindigt in de mei die daarop volgt. Het speelt ergens in de laatste paar jaren. Dat is te zien aan alle technische hoogstandjes:
 een fax;
 een mobiele telefoon;
 een hands-free telefoon;
 zeer kleine opname apparatuur.


Ruimte
Het verhaal speelt zich bijna helemaal af in Amsterdam. Eén keer gaat Otto naar Hilversum en één keer naar Arnhem. Verder dwaalt hij rond in de verschillende wijken van Amsterdam.


Opbouw
Het verhaal is chronologisch en heeft enkele flashbacks (o.a. het moment dat Karin vertelt dat ze een minnaar heeft) en een enkele flashforward (het plan Karin te vertellen, dat Otto weer gaat schrijven).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen