Boekverslag : Thea Beckman - Kinderen Van Moeder Aarde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2547 woorden.

A: Zakelijke gegevens

Titel: Kinderen van Moeder Aarde

Auteur: Thea Beckman

Omslag: Jan Wesseling

Naam van uitgever: Lemniscaat

Jaar van verschijnen: zestiende druk, 1999B: InhoudI Het verhaal

Het is een sciencefiction boek en het speelt zich twee eeuwen na de Derde Wereldoorlog (exacte datum wordt niet gegeven), in Thule af.

Het boek begint met een proloog over wat er gebeurde in de Derde Wereldoorlog en wat de gevolgen daar van waren. Ook vertelt het over de geschiedenis en regeerster van Thule, dat voor de Derde Wereldoorlog Groenland heette. Daarna begint het verhaal echt, het gaat ook gewoon door zonder terugblikken. Er verloopt ongeveer 3 à 4 jaar tussen het begin en eind van het boek.II Thule en de Derde Wereldoorlog

Op een gegeven moment brak de Derde Wereldoorlog uit. Het werd een echte kernoorlog. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten bombardeerden elkaar voor een lange tijd met atoom bommen. Binnen drie dagen was bijna de helft van de wereld bevolking dood. En toen begon het pas echt… Op plaatsen waar het eerst nooit voorkwam waren nu tornado’s, vulkaanuitbarstingen en overstromingen. Dat werd allemaal veroorzaakt door dat de aarde aan het kantelen was. Later werd het duidelijk: de noordpool kwam ten hoogte van China, de zuidpool vormde zich in Zuid-Amerika. De nieuwe evenaar liep langs het zuiden van Australië. En Groenland kreeg een heerlijk klimaat en zag eruit als een paradijs: veel dieren en bossen.

In Europa wisten ze niets over Groenland totdat de ruines van oude steden, zoals Berlijn, werden gevonden en daarmee ook boeken en landkaarten. Algauw hadden ze weer spoorwegen, fabrieken en auto’s (vlak na de Derde Wereldoorlog wist niemand meer wat van natuurwetten en techniek). Vooral het Badense Rijk liep ver vooruit met de techniek. Maar met al deze milieu verontreinigende fabrieken was de natuur snel verpest, ook alle brandstoffen waar ze over beschikten waren op. Dus kwam er een geleerde, Professor Wilhelm Kunz, met het idee om op zoek te gaan naar Groenland. Een eiland zo groot als half Europa met een heerlijk klimaat. En natuurlijk met bomen om te gebruiken als brandstof. Als ze dat land in beslag konden nemen waren al hun problemen opgelost.

Dus voer er 20 jaar later een schip weg uit de haven van Badenburg, de hoofdstad van het Badense Rijk, genaamd ‘de Badenfelder’ op weg naar Groenland.

In het Badense rijk werd altijd al geregeerd door mannen, vrouwen werden door hen meer beschouwd als huisdieren: je moet ze vertroetelen maar ze hebben niets zinnigs in te brengen. In Thule daar in tegen, werd er altijd al geregeerd door vrouwen omdat die wisten dat de Aarde gekanteld was omdat mannen er niet goed mee om waren gegaan in die tijd. De Tulenen beschouwden daarom de aarde als een levend iets. Je moest nooit zomaar dieren doden of planten kappen, dat moest altijd met beleid. Daarom vond de stam moeder van de Thulenen, Sigrid Helga-Dottir, ook dat mannen geen macht mogen hebben en zeker geen wapens mogen dragen want ze gaan er toch verkeerd mee om. De Thulenen hebben wel respect voor mannen, maar ze vinden dat ze niet fijngevoelig genoeg zijn om zich met politiek of leiding bezig te houden.

Alleen afstammelingen van Sigrid Helga-Dottir kunnen Konega (koningin) worden omdat zij een heel speciaal iemand was met alleen maar goede eigenschappen en een uitstekende intuïtie.III De personages

Hoofdpersoon 1: Armina Dottir

Armina is de Konega (koningin) van Thule. Zij regeert dit land samen met de Vrouwenraad, die bestaat uit vrouwen van de verschillende gewesten. Ze is een heel vriendelijke vrouw van in de dertig die ook nog heel slim is.

Van haar land wordt van haar verwacht dat zij altijd zachtzinnig is en nooit mensen of dieren kwaad zal doen, maar later in het verhaal moet ze toch wat harder optreden omdat de toekomst van het land ervan af hangt want de Badeners zijn gearriveerd. Zij komen uit Europa en willen van Thule een kolonie maken voor de Egon (soort dictator) van het Badense rijk. Armina wil niet dat dat gebeurt want de Badeners hebben precies het omgekeerde karakter van de Thulenen: ze zijn meedogenloos en hebben geen respect voor de natuur en mensenlevens.

Hoofdpersoon 2: Christian

Cristian is de zoon van Armina Dottir. Zijn vader is Rajo maar die is, toen Christian drie was, verdwenen. Christian is aan het begin van het verhaal veertien en hij is verliefd op Thura, een meisje dat hij leert kennen in Vastman, een plaats in Thule. Hij is boos op zijn moeder omdat hij later niet met Thura mag trouwen. Dat is tegen de wet, een Konega-zoon mag alleen met een Dottir meisje trouwen, niet met een gewoon meisje zoals Thura. Hij wil ook aan zijn moeder bewijzen dat de Badeners helemaal niet slecht zijn en dat Thule heel wat zou kunnen hebben aan de techniek die ze in het Badense Rijk hebben. Later in het verhaal komt ook hij er achter dat de Badeners niet zo zijn als de Thulenen. Ook wil hij dat mannen in Thule meer invloed moeten kunnen hebben in politieke zaken.

Christian is lief en gevoelig. Hij studeert in Fredriksborg voor Sjamana (gezondheids- beambte).

Hoofdpersoon 3: Thura

Thura is de dochter van een vissersman en ze verloor haar moeder al op jonge leeftijd. Ze stamt af van de Inuit die vroeger op Groenland leefden, terwijl Armina en Christian meer van de Amerikanen afstammen. Ze heeft daarom ook donker haar en donkere ogen die een beetje scheef staan, ze is ook wat meer gedrongen dan de meeste Thuleense vrouwen die lang en dun zijn. Vooral op het eind van het boek speelt ze een belangrijke rol. Ze verzint een heleboel dingen om te voorkomen dat de Badeners terug naar hun Rijk keren. In tegenstelling tot Christian is ze wat meedogenlozer en ook wat harder. Ze heeft zich ook al bij het feit neergelegd dat het nooit wat kan worden tussen Christian en haar.

Andere personen:

Hannah Dottir: zij is de zus van Armina Dottir en is ook Sjamana

De Badeners: het volk uit het Badense Rijk, ze zijn ruw en meedogenloos

Professor Kunz: hij is een geleerde van de Badense Universiteit in Badenburg. Hij zag in een oude altlas van voor de Derde Wereldoorlog dat er een heel groot eiland was; Groenland. Hij wilde dit gaan ontdekken.

Kapitein Semmel: gezagsvoerder van de Badenfelder.

Rajo: man van Armina Dottir

Als je het boek leest, leer je hoe de Badeners en Thulenen denken over verschillende dingen en welke mentaliteit ze hebben. Ook weet je hoe Armina en Christian denken.

In het begin snappen de Badeners niets van de Thulenen maar later snappen ze het wel beter. Christian ondervindt dat de Badeners niet zo aardig zijn als hij dacht en hij begint ze zelfs te haten (iets wat een Thuleen nooit zou mogen doen). Armina is eerst echt tegen het huwelijk maar later vindt ze het wel goed. Ook Rajo komt weer bij de Konega terug op het einde.

De problemen:

Er zijn drie problemen:

1: de Badeners mogen niet terug naar hun land want dan komen er nog meer oorlogsschepen.

2: Christian wil met Thura trouwen maar dat is tegen de wet

3: Rajo en Christian willen niet meer dat de vrouwen alles beslissen. Ze vinden dat mannen zich ook best met politiek kunnen bezig houden.IV Samenvatting van het verhaal

Christian is samen met zijn moeder in Vastman. Daar gaan ze elk jaar in de zomermaanden heen. Hij ontmoet Thura als hij met zijn boot van Konega-eiland naar de stad is geroeid. Hij vindt haar heel bijzonder maar algauw moet zijn moeder weer naar de hoofdstad voor de vergaderingen van de Vrouwenraad die er elk jaar zijn.

Eenmaal weer in de hoofdstad vertelt zijn moeder dat hij moet gaan studeren. Christian zegt dan dat hij Sjamana wil worden. Zijn moeder is daar heel blij om want het is een goed beroep en het is precies iets voor zo iemand als hij.

Op de universiteit van Fredricksborg komt hij Thura weer tegen die daar studeert voor kapitein want als ze later groot is wil ze vrachten gaan overbrengen naar de buurlanden Baffinland en Kanada. Ze houdt erg van reizen.

Maar dan in de eerste zomermaand van het volgende jaar arriveren de Badeners in Julianhab, het meest zuidelijke plaatsje in Thule. Ze kunnen communiceren door middel van een taal die de Badeners Brits noemen maar die bij de Thulenen Kanadeens heet, ondanks enige misverstanden begrijpen ze elkaar toch.

De dorpbestuurster van Julianhab stuurt hen door naar Gothab, de hoofdstad. Ze bood de Badeners nog een vrouwelijke loods aan om hen zonder ongelukken naar de hoofdstad te leiden maar de Badeners weigerden een vrouw aan boord te nemen. Nu al waren ze verbaasd dat dit land door vrouwen wordt bestuurd.

Als ze in Gothab aankomen gaan ze meteen met de Konega spreken om te vertellen wat ze willen. Daarbij vertellen ze alleen maar dat ze willen handelen en dat ze de Thulenen kunnen leren met techniek om te gaan. Niet dat ze hun bossen willen kappen en hun land willen inlijven bij het Groot Badense Rijk.

Armina snapt niet alles van wat ze vertellen over die ‘techniek’ die zij niet hebben (ze hebben lang geleden besloten dat die fabrieken enzo maar veel te milieu verontreinigend zijn en dan ze beter alles met mankracht kunnen doen). Maar ze snapt wel dat de Badeners helemaal niet zulke goede bedoelingen hebben.

Christian denkt daar anders over en wil zijn moeder bewijzen dat de Badeners helemaal niet zo slecht zijn als zij denkt. Dus gaat hij een week of twee later met vijf Badeners mee: Professor Kunz, Luitenant Kolbe en de drie matrozen William, Rudi en Hans. Ze trekken met een boot de Fjorelrivier op ‘om het binnenland te verkennen’ zoals Kolbe het noemt en om opzoek te gaan naar het goud want ze zijn er al achter dat dat hier te vinden is.

In deze drie weken die Christian doorbrengt met deze vijf mensen gebeuren er niet van die leuke dingen: ze raken de boot kwijt zodat ze moeten lopen, Rudi verdrinkt omdat hij in de rivier viel. En Hans valt eerst van een berg af zodat hij een schedelbreuk heeft en omdat Kolbe het niet handig vindt om met een bewusteloos iemand door te lopen, schiet hij Hans dan maar dood. Christian is erg geschokt door de moord op Hans en van het jagen van de Badeners op mooie dieren. Een paar dagen later zien ze een beer, en beren zijn heel beschermde dieren in Thule dus voordat een van de Badeners kan schieten komen de woudlopers in actie, ze schieten de mannen neer met verdovings pijltjes. Ook Hannah Dottir is bij de woudlopers en zelfs de al zo lang dood gewaande vader van Christian. Christian vermoedde het al een hele tijd dat ze in de gaten werden gehouden door woudlopers. Ook is hij zeer blij om zijn vader weer te zien. Hij vraagt dan ook aan Rajo om alsjeblieft terug te komen naar zijn moeder want ze mist Rajo ontzettend en ze heeft hem nodig om te voorkomen dat de Badeners terug keren naar het Rijk. Rajo stemt daarmee in; hij komt terug bij zijn vrouw.

Als iedereen weer bij elkaar is in het paleis van de Konega, en de drie overgebleven Badeners van de tocht weer terug zijn op hun schip, verzint Armina samen met Thura een plannetje om de Badeners tegen te houden. Thura is een keer op het schip geweest en ze heeft toen in de machine kamer gezien wat de zwakke plek is van het schip: het roer en de schroef.

Maar ondertussen is Kapitein Semmel van plan om weg te gaan, hij laat de matrozen naar de wal gaan om extra hout te kappen voor brandstof. Een van de koeriersters van de Konega ziet dit en waarschuwt haar meteen.

Die nacht vindt er een gigantische evacuatie plaats omdat Armina denkt dat de Badeners zullen gaan schieten op de hoofdstad als ze ontdekken dat ze niet weg kunnen want Thura had bedacht om de fjord af te sluiten met een barricade van schepen en op die schepen zouden ze dan spelende kinderen zetten. Badeners durven wel op steden te schieten maar niet op kinderen die dan ook nog eens zo duidelijk zichtbaar zijn. Ook laten ze een helft van de fjord open zodat de Badeners wel weg kunnen maar ze zullen het niet doen omdat ze bang zijn dat het een valstrik is.

De volgende dag gebeurd er inderdaad wat Armina had voorspeld: de Badeners durven niet door de open vaargeul en ze schieten niet op de kinderen. Maar ze schieten wel op de stad omdat ze boos zijn. Dit gaat door totdat er een ander, bijna even groot schip als de Badenfelder, door de open vaargeul vaart. De Badeners zien dit en denken meteen dat zij het ook kunnen. Armina laat meteen Rajo met een paar andere mannen de geul volmaken met rotsblokken. De Badenfelder loopt vast en ze geven zich over omdat ze nu inzien dat ze nooit meer naar huis kunnen.

Christian is heel blij maar er is nog een ding dat moet gebeuren: hij moet zijn moeder zover krijgen dat zij de wet verandert zodat hij met Thura kan trouwen en dat mannen meer inspraak krijgen.

Bij de eerst volgende vergadering van de Vrouwenraad en zijn moeder gaat hij naar binnen samen met zijn vader en Thura. De vrouwen kijken eerst wel wat geschokt (“mannen bij een vergadering!”) maar Armina vindt dat ze misschien toch maar even moeten luisteren naar wat Christian te zeggen heeft. Hij legt de twee problemen voor en uiteindelijk vinden de vrouwen het toch goed dat hij gaat trouwen met Thura, zeker na wat ze heeft gedaan om de Badeners tegen te houden. En ze vinden het ook goed dat mannen inspraak krijgen.

De Badeners pasten zich goed aan aan de regels in Thule. De meeste gingen werken in het Mijngewest waar ook mannen hoge functies kunnen bekleden omdat de mensen daar het zo willen. De hoofdstad Gothab werd weer opgebouwd, wonderlijk genoeg viel er tijdens de strijd om de Badenfelder niet één gewonde. Een paar jaar later herinnerde alleen het roestende wrak in de fjord nog aan de zwaarste jaren uit het leven van Armina Dottir.

Thura en Christian leefden nog lang en gelukkig.C: Mening

1. Ik vond het een heel mooi verhaal. Er zaten wat zielige stukjes bij maar het was ook spannend omdat je niet wist wat er zou gaan gebeuren. Het was een verrassend, interessant verhaal. Ik vond het ook wel leuk dat het zich afspeelde in de toekomst.

2. Ik vond vooral het einde erg leuk (zie hierboven bij samenvatting) omdat het spannend was.D: Informatie over de auteur

Thea Beckman heeft al meer dan tweeëntwintig boeken geschreven. Haar boeken zijn in veertien talen vertaald. Veel van haar boeken zijn ook bekroond in binnen en buitenland, zowel door volwassenen als kinderjury’s.

‘Kinderen van Moeder Aarde’ is het eerste deel van een trilogie over Thule. Deel twee en drie zijn ‘Het helse paradijs’ en ‘Het gulden vlies van thule’. Al deze delen kan je onafhankelijk van elkaar lezen.

Thea Beckman schrijft vaak historische boeken zoals ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘De Doge Ring van Venetië’. Ook ‘Saartje Tadema’, ‘Vrijgevochten’, ‘Geef me de ruimte’ en ‘Stad in de storm’ zijn boeken die zich in het verleden afspelen. Verder schrijft ze ook boeken voor jongere kinderen.

De meeste kinderen vinden haar boeken goed.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen