Boekverslag : Arthur Conan Doyle - The Hound Of The Baskervilles
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1565 woorden.

Samenvatting:

Sherlock Holmes is een detective. Zijn assistent is Watson. Op een morgen komt er een vriend van hen. Dokter/James Mortimer. Gisteravond had hij zijn stok bij Holmes laten liggen. Hij heeft wat papieren bij zich. Het komt uit het begin van de achttiende eeuw. De papieren zijn gegeven door Sir Charles Baskervilles. Die is 3 maanden geleden overleden op een heel vreemde manier. In de papieren staat de dood van Hugo Baskerville. Het was een ruige man. Hij werd verliefd op een dochter van een boer. Het meisje vond dat niet leuk en toen had Hugo samen met een paar aanhangers van hem haar ontvoerd en haar op een torenkamer opgesloten. Ze is ontsnapt uit de torenkamer. Toen Hugo dat ontdekte is hij haar gelijk achterna gegaan. Ze rende over de heide met de honden achter haar aan. Een herder had haar gezien maar ook Hugo Baskerville met achter hem een vreselijke hond. Zijn vrienden zagen het paard van Hugo terugkomen zonder Hugo zelf. Hugo lag in een kloof met de hond aan zijn nek rukkend.

Hij vertelt hen ook nog een verhaal over Sir Charles Baskervilles. Hij woont samen met een vrouw en een man ( Barrymore) op het kasteel. Hij ging even wandelen in de iepenlaan van Baskerville Hall. Hij had een sigaar bij zich maar is nooit teruggekomen. Later werd hij gevonden. Zijn gezicht was heel raar vertrokken. Er waren voetsporen van een gigantische hond bij.

Hij had daar nog ongeveer vijf minuten gestaan omdat er as van zijn sigaar was gevallen. Henry Baskerville komt op het station aan in Londen. Hij komt uit Canada. Dat is de broer van Charles Baskerville. Dan is er nog de jongste broer. Rodger Baskerville. Die is naar Amerika gegaan. Ze haan Henry met het rijtuig ophalen. Watson was de hele nacht in de kroeg. Holmers zag dat omdat hij op een regenachtige dag was weggegaan en nog even netjes weer terug kwam. Waarschijnlijk had Charles op iemand staan wachten

De volgende dag komt Henry Baskerville. Ongeveer dertig jaar en hij droeg een bruin kostuum en had het uiterlijk van iemand die het grootste gedeelte in de open lucht was. Hij geeft hen een brief van Charles waar woordjes uit zijn weggehaald. Ook vraagt Holmes aan Henry of hij ook achtervolgt is toen hij naar Londen ging. Dat was niet zo. Als Mortimer en Henry weggaan, gaan Watson en Holmes hen achterna. Ze zien een rijtuig dat achter Henry en Mortimer gaat. Er zit een man in met een zwarte baard. Onmiddellijk stoof het rijtuig weg.

Henry is een van zijn schoenen kwijt. Hij had drie paar schoenen. Zwarten, bruinen en een paar die hij draagt. Eerst hadden ze een bruine schoen en daarna een zwarte schoen gestolen. Holmes zei tegen Mortimer dat ze gevolgd waren maar zei niet door wie. Hij vroeg of hij iemand kende met een zwarte baard. Barrymore, de butler van Charles had er een. Watson gaat mee naar Baskerville Hall. Hij moet alles in de gaten houden en dat schrijven aan Homes. Als ze weg willen gaan, ziet Henry zijn vermiste schoen onder de tafel. Er was ook een gevangen uit de gevangenis van Princetown ontsnapt. Hij heet: Selden, de moordenaar van Notting Hill.

Ze kwamen op Baskerville Hall aan en gingen eten. Toen ze gingen slapen hoorde Watson midden in de nacht het geluid van een huilende vrouw.

De volgende ochtend aan het ontbijt zag hij dat Mrs. Barrymore had gehuild. Hij ging wandelen over de heide en kwam een bioloog tegen die vlinders probeerde te vangen. Het was Mr. Stapleton van Merripit House. Hij gaat met hem mee. Onderweg komen ze langs het Grimpen moerras. Ze zien een paard er in verdrinken. Bij de man thuis denkt zijn vrouw dat hij Henry Baskerville is. Ze zegt dat hij gelijk terug moet gaan naar Londen. Toen hij terug ging zat het verdronken paard, het vreemde geluid, het geheimzinnige van de heide.

Watson gaat vanaf nu alles op schrijven in briefen. Henry begint verliefd te worden op Mrs. Stapleton. Henry geeft veel van zijn oude kleren aan Barrymore. Laatst had Watson ook voetstappen op de gang gehoord in de nacht en ze liepen voorbij.

Henry wil alleen gaan wandelen op de heide. Hij wou dat omdat hij met Mrs. Stapleton had afgesproken. Watson ging ze achterna. Hij stond vanaf de rotsen naar ze te kijken. Opeens kwam Mr. Stapleton eraan. Op dat moment trok Henry haar naar zich toe, maar zij scheen dat niet te willen. Mr. Stapleton viel uit tegen Henry en nam zijn zuster mee naar huis. Op een avond stond Barrymore uit het raam te seinen met een lampje naar iemand. Henry wou weten wie dat was. Uiteindelijk gaven ze toe dat het de ontsnapte gevangene. Selden is de jongere broer van Mr. Barrymore. Watson en Henry gaan kijken maar ze zien niets. Opeens hoorden ze een geluid. Dan zien ze ook de man. Besmeurd met slijk en dan gooit hij een steen naar hen en rent weg.

Mr. Barrymore weet waarom Charles Baskerville bij het hek stond. Hij wachtte op een vrouw. Haar letters zijn: L.L. Het is Laura Lyons. Watson gaat bij haar op bezoek. Ze woont in Combey Tracey. Ze trouwde met een schilder maar die ging bij haar weg. Mr. Stapleton en Sir Charles Baskerville hielpen haar om verder te gaan.

Hij vraagt aan Laura of zij wel eens met hem geschreven heeft. Ze had een afspraak met Charles omdat hij de volgende dag naar Londen moest. Maar ze kon niet op een of andere manier niet. Op de terugweg gaat hij langs de rots waar de gevangene leeft. Opeens komt Holmes eraan. Hij wist dat hij er was omdat er een stukje papier was met de afdruk van zijn favorriete sigarettenmerk. Watson vertelt van zijn bezoek aan Laura. Opeens horen ze een geluid. Ze rende er achterna. Er lag een lijk op de grond. Ze dachten dat het Henry was maar het was de ontsnapte gevangene want hij heeft een baard. De hond dacht dat het Henry was omdat de gevangene kleren van Henry aan had. Stapleton komt er ook aan. Hij had afgesproken dat Henry bij hem kwam. Ze zeggen niets tegen Henry maar vertellen dan gewoon dat hij van de rots is afgevallen.

Op Baskerville Hall zien ze een schilderij dat heel veel op Mr. Stapleton lijkt. Henry gaat bij de Stapletons eten. Hij nodigt Holmes en Watson ook uit, maar Holmes zegt dat ze naar Londen moeten. Hij moet hier blijven. Holmes gaat naar Laura toe. Ze zegt dat Mrs. Stapleton echt de vrouw van Mr. Stapleton is en niet zijn vrouw. Stapleton had aangeboden met haar te trouwen op voorwaarde dat zij zich liet scheiden. Hij heeft haar bedrogen. Lestrade komt hen helpen. Ze halen hem op van de trein. Ze gaan naar Dartmore.

Ze betaalden de koetsier en zeiden hem gelijk terug te gaan naar Tombey Tracey. Ze gaan op weg naar Merripit House. Ze zijn gewapend. Ze gaan achter een heuvel liggen en Watson moet gaan kijken of hij iets ziet. Er komt mist opzetten. Dan komt Henry er aan lopen. Hij kijkt steeds over zijn schouder. Dan komt er iets aan rennen. Het is de hond. Lestrade springt overeind. De hond rent achter Henry aan. Watson en Holmes schieten. De hond springt bovenop Henry en pakt hem bij de nek. Als ze een paar keer schieten is de hond dood. Ze gaan terug naar het huis en vinden daar Mrs. Stapleton vastgebonden aan een paal. Ze vertelt hen dat Mr. Stapleton waarschijnlijk op een eilandje in het moeras is. Daar hielt hij ook de hond gevangen. Ze gaan er heen en Mrs. Stapleton gaat hen voor. Ze gaan langs de stokjes. De man is verdronken en ze zien het hok. Daar ligt zalf waar hij de hond meer insmeerde zodat hij er heel angstig uit zag.

Stapleton was een Baskerville. Het was de zoon van Rodger de jongere broer van Charles. Hij veranderde zijn naam in Vandeleur en kwam naar Engeland en begon een school. Hier veranderde hij zijn naam in Stapleton. Hij wist dat Charles het verhaal van de hond zeer sirieus nam en dat hij een zwak hart had. Hij kocht de sterkste hond die hij kon vinden. Hij wou eerst dat zijn vrouw hielp, maar die wou niet. Toen gebruikte hij Laura Lyons. Hij beloofde met haar te trouwen als zij ging scheiden. Hij liet Laura een brief schrijven waarin zij smeekte om een onderhoud. Hij ging namelijk naar Londen toe. Hij verhinderde haar te gaan en ging met zijn hond naar het hek toe. De man is gillend weggerend en kreeg toen een hartaanval. De hond rende over het gras. Hij wou de man besnuffelen en zo zag je de sporen die Mortimer vond. Hij wou ook Henry vermoorden en ging hem achterna in Londen. Hij had een baard omgedaan. Hij had een schoen gestolen om de hond daaraan te laten snuffelen. Zijn vrouw kwam tegen hem opstand en daarom bond hij haar vast zodat ze niet Henry kon waarschuwen.Reactie achteraf:

Ik vond dit wel een leuk boekje omdat het zo spannend is wat het nou voor hond is. Soms denk je dat het een spook is maar dan ook weer niet. En wie heeft het nou gedaan? Dan verdenk je iemand en dan is dat toch niet waar. Het was ook niet zo moeilijk boekje vond ik.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen