Boekverslag : Jan Wolkers - Terug Naar Oestgeest
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 828 woorden.

1. eerste reactie



Ik vind het wel een leuk boek. In het begin is het een beetje saai, maar later wordt het steeds leuker. Het boek is wel moeilijk om te lezen. Je moet je hoofd er goed bijhouden, want anders snap je er niets meer van.





2. samenvatting van de inhoud.



De ouders van Jan beginnen in Oegstgeest een kruidenierswinkel. Jan wordt geboren op zijn vaders 35ste verjaardag. Als Jan een half jaar is krijgt hij bronchitis, waardoor hij astmatisch blijft. Een ongeluk met de kroepketel, die gebruikt wordt om te stomen bij ziekte, is de oorzaak van het litteken op zijn linkerslaap. Jan groeit op in een streng gereformeerd gezin. Hij is voor zijn ouders, die hem graag zouden zien als een braaf en gelovig jongetje, geen gemakkelijk kind. Het gezin waarin Jan opgroeit is groot. Het meeste contact heeft hij met zijn broer, met wie hij uit ruimtegebrek het bed moet delen. Zij hebben een haatliefde verhouding, hoewel de bewondering voor zijn broer bij Jan de overhand heeft. Er komen veel herinneringen aan de lagere – schooltijd naar boeven. Op juffrouw Vink is hij dol, in tegenstelling tot juffrouw Hakkenberg van de tweede klas. Zo goed als het bij de eerste ging, zo slecht gaat het dan ook bij de tweede. Hij gaat daarop naar een andere school, waar het weer goed gaat. Jan herinnert zich allerlei anekdotes van de hoofdonderwijzer ‘de papegaai’. De schrijver bezoekt beide scholen, evenals een overbuurvrouw en het pand van de winkel, waarin inmiddels een middenstandsbank gevestigd is.

Na de lagere school volgt Jan de MULO, die hij nooit afmaakt, omdat hij van school verwijderd wordt. Hij deelt de geloofsovertuiging van zijn ouders niet. Als hij iets uitgehaald heeft, volgt onvermijdelijk de cirkelgang: straf, wraak, medelijden, schuldgevoel. Na het verlaten van de school moet Jan helpen in de winkel van zijn ouders waarmee het door de crisisjaren van de oorlog steeds slechter gaat. Jan is niet erg geschikt als winkelbediende omdat hij arme mensen weleens iets gratis geeft. De ouders van jan verhuren kamers en, om geld voor de kapper te besparen, koopt vader een tondeuse. Uiteindelijk wordt de winkel opgeheven, en gaat Jan’s vader een kantine in een kasteel beheren. Op zijn 14de krijgt Jan zijn eerste echte baantje bij het Academisch Ziekenhuis. Samen met een andere verzorger bedrijft Jan wrede spelletjes met dieren. Al in de vroege kinderjaren is er sprake van ambivalente gevoelens voor dieren en er zijn meerdere voorbeelden van sadisme. Zijn tweede baantje is tuinjongen op een landgoed. Jan tekent veel in de tuin en studeert Engels en Frans uit de boeken van zijn zus. Hij bezoekt de avondtekenschool en neemt les in machineschrijven. Hij krijgt een vriendinnetje, maar door zijn stuntelige toenaderingspogingen, loopt dit stuk. Na nog enkele baantjes krijgt hij in 1943 werk op het distributiekantoor in Oegstgeest. In die tijd begint hij griezelverhalen te schrijven. Als Jan een oproep krijgt voor de arbeidsdienst, duikt hij onder. De schrijver bezoekt verschillende van zijn vroegere werkplekken: de laboratoria, waar de sfeer niets veranderd is, en het landgoed, dat er totaal verwaarloosd bij ligt. Het boek eindigt met het overlijden van zijn geliefde broer en de herinneringen aan hem.



3. bespreking van de open plekken, spanning en personages.



Open plekken:

· Hoe de broer van jan heet.

· Hoe zijn vader en moeder heten.

· Waarom Jan naar een andere school gegaan is?

· Waarom Jan allerlei dieren dood?

· Waarom Jan nooit iemand over de reuze paling verteld heeft?

· Waarom juffrouw Vink weggegaan is?

· Waarom Jan nooit in het boek der Martelaren mocht kijken?





Spanning:

· Dat ie allerlei ongedierte en ratten dood

· Dat Jan met het roodharig meisje in het gras ligt.

· Dat z’n broer hem uit zee red.

· Dat Jan en z’n broer de reuze paling zien.





Personages:

· Jan

· vader

· moeder

· broer

· juffrouw Vink

· juffrouw Hakkenberg

· Hoofdonderwijzer “papegaai”

· Broodster



4. grondige beschrijving van mijn leeservaring.



Spreekt het onderwerp je aan?

Nee

Is het een onderwerp waar je al eens over nagedacht hebt?

Nee

Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?

Nee



Bevat het boek voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?

Ja, in elk hoofdstuk gebeuren er wel weer nieuwe dingen en zo blijft het toch steeds leuk om te lezen



Is de hoofdpersoon een held op wie je zou willen lijken? Waarom niet?

Nee, omdat hij een paar stomme dingen gedaan heeft, zoals die ratten vermoorden en heeft leefde een heel armzalig leven.



Hangt alles goed met elkaar samen?

Nee, want in sommige stukjes wordt er van de hak op de tak gesprongen. Er zijn ook veel flashbacks.



Vind je het lastig om te lezen? Hoe komt dat?

Soms, er worden veel ouderwetse uitdrukkingen gebruikt en veel bijbelse kreten.



5. personen



Jan à De ikfiguur in dit verhaal.

Vader à Strenge man die zijn kinderen streng opvoed. Hij heeft een soort haatliefdesrelatie met Jan.

Moeder à Zijn beschermt haar kinderen tegen hun vader. Zijn heeft ook geen speciale band met Jan.

Broer à Doet vaak dingen samen met Jan. Hij heeft een soort haatliefdesrelatie met Jan. Jan merkt pas hoeveel hij van zijn broer houdt als hij dood is.

Broodster à Hij heeft veel geld om Jan voor hem te laten werken. Hij heeft een goede band met Jan
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen