Boekverslag : Veronica Hazelhoff - Elmo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1185 woorden.

Boekverslag C-boekZakelijke gegevens.

Titel: Elmo

Auteur: Veronica Hazelhoff

Uitgeverij: Querido’s (1993)Waarom ik voor dit boek koos.

Ik heb het boek gekozen omdat ik een c-boek dus voor dit verslag moest lezen. Een vriend van me zei dat dit een heel leuk boek was. Aangezien hij meestal wel een goede smaak heeft qua boeken heb ik voor dit boek gekozenMijn persoonlijke reactie.

Erg “vreemd en vaag” vond ik het boek toen ik het las. Want meestal wordt er niet over country geschreven. Ik vond het hoofdthema dus wel apart maar daarom ook weer leuk. Het was niet zo voorspelbaar en dat zorgde ervoor dat ik met veel plezier dit boek heb gelezen.Samenvatting.

Vera en Elmo leren elkaar kennen omdat Elmo en bij Vera in de buurt komt wonen. Hij woont met zijn moeder, Joline die in de countrymuziek zit, in een groot huis. Joline is een jonge, mooie vrouw die gescheiden is met haar man Bill. Hij zong ook bij de Wildflowers. Dat is een hele bekende country groep. Nu heeft ze een relatie met de rijke Martin die ook haar manager is en alles voor haar regelt. Alleen via hem krijgt ze geld want zelf hebben ze weinig/geen geld.Jolene, Elmo’s moeder, wil een comeback maken in het Nederlandse countrycircuit. Het lijkt steeds goed te gaan met haar mooie stem. Maar daarna loopt het echter mis. Want niemand wil haar zien als de oude zangeres van de Wildflowers. En bovendien is ze ook al vrij oud voor een zangeres. Als ze na een ruzie met haar zoon en haar cariere is mislukt pleegt ze zelfmoord. Elmo stond altijd klaar voor zijn moeder en heeft hier heel veel pijn van. Hij wil geen contact meer met Vera….Verhaalaspecten.

Het boek is niet echt spannend. De plekken zijn niet spannend en ook geen open plekken die het spannend maken. Wel maakt het je nieuwsgierig maar echte spanning komt er dus haast niet in voor.Joline is onzelfverzekerd, steeds als ze het podium op moet is ze bang om te falen. Verder kan ze ook het ene moment heel erg lief en aardig zijn. Maar het andere moment lijkt het alsof ze contact gestoord is. Dan doet ze raar tegen iedereen, begint ze te schreeuwen en doet ze meer van die vreemde dingen.

Elmo is erg zorgzaam. Vooral voor zijn moeder. Het is een vrij knappe jongen en hij heeft doorzettingsvermogen. Hij gelooft erin dat Joline haar comeback zal lukken en steunt haar er in.

Vera is erg nieuwsgierig en weet ook niet goed wat ze allemaal moet denken van de hele situatie. Ze snapt vaak haar eigen gevoelens voor Elmo niet. Ook heeft ze hele verschillende stemmingen. Maar toch is het een hele spontane meid.

Martin komt in het begin van het boek over als een bazige man. Hij schreeuwt vaak tegen Joline, zijn aankomstige vrouw. Ook is hij erg onvriendelijk tegen Elmo en Joline. Als Joline dood is blijkt hij een lieve man te zijn die erg bezorgt was over haar. En alleen zo vreemd deed omdat hij het beste voor haar wou.Het thema is voornamelijk liefde.De tekst is chronologisch verteld. Er zijn af en toe terugblikken. Dit zorgt voor duidelijkheid over bepaalde dingen en dat het boek verrassend blijft.Het boek speelt gewoon in het heden af. Vooral in de tijd dat de country-muziek nog niet zo bekend was.Het is een ikvertelsituatie de hoofdpersoon (Vera) verteld alles. Soms lijkt het alsof de schrijver het vertelt maar Vera vertelt het dan meer tegen de lezer.De gebeurtenissen spelen zich af bij Vera en Elmo thuis. Ook op de plekken waar de concerten worden gehouden. Zoals het laatste concert in Belgie.Beschrijving van mijn leeservaring.

Het onderwerp vond ik wel leuk, wel een beetje vreemd. Vooral omdat country muziek en de leefstijl erbij wel vrij onbekend is. Nieuwe kanten heeft het niet laten zien. Wel hoe je je kan verkijken op sommige personen (zoals bij Martin) Over de rest van het onderwerp valt weinig te zeggen. Er is geen mening uit het boek en het is doodgewoon uitgewerkt. Ik vond wel dat er in het boek iets minder over country vertelt kon worden. Het verhaal over Elmo en Vera en de gebeurtenissen met zijn vader. En over het vreemde gedrag van Elmo vond ik leuker als dit hoofdonderwerp.De gebeurtenissen blijven je echt boeien. Vooral het einde, ik had totaal niet verwacht dat ze zelfmoord zou plegen. En dat Martin een heel ander persoon zou zijn. Meestal is het eind saai maar hier totaal niet! Het komt heel logisch uit elkaar voort. Dit zorgt ervoor dat het boek je blijft boeien en ook verrassend blijft. Het boek is dus boeiend; door de vele gebeurtenissen. Ook is het geloofwaardig; je kan zo goed meeleven. Het zou zo echt gebeurd kunnen zijn. Het boek zette me niet aan het denken over het onderwerp maar wel over hoe je je kan vergissen in personen. Zoals Martin (zie alinea 1) Dat stuk maakte dus echt indruk op me…. Ik had nooit verwacht dat ze zelfmoord zou plegen omdat ze contactgestoord was.Ik vind Vera een spontane meid. Ik vind dat ze heel sterk is gebleven ook al wou Elmo haar op het eind niet meer spreken. Maar ik zie haar totaal niet als een heldin. Haar doorzettingsvermogen bewonder ik wel heel erg. Ze is haar Joline en Elmo kwijt. Dit zal echt niet makkelijk voor haar geweest zijn. Want verder heeft ze ook niet veel vrienden.

Ik kon met iedereen goed meeleven behalve Vera’s hartsvriendin, zij vond ik saai. Misschien wel doordat er niet heel veel over haar werd verteld. Maar ze kwam er kwam er ook weinig in voor en ze bleef op de achtergrond. De personages zijn totaal niet voorspelbaar. Vooral Elmo niet! Van Vera en haar gevoelens kom je het meest te weten. Ze is de hoofdpersoon en ikvertelpersoon dus weet je wat ze voelt. Dit laat je meeleven. Ik vind haar gedrag begrijpelijk. Ik zou zelf ook niet weten om te gaan met zulk soort “aparte” vrienden als Elmo en Joline. Ik vond het wel erg vreemd dat Elmo geen contact meer met Vera wou. Het leek me leuker als op het eind Vera, Elmo kon helpen met het verwerken van zijn verdriet.Het verhaal is heel logisch en hangt met elkaar samen. Dit maakt het heel erg boeiend maar ik vind het geen spannend boek. Het is gewoon een “leuk” boek. Maar ik kan het echt niet echt spannend vinden. De bouw is heel fijn; af en toe wordt er terug gekeken om het verhaal te verduidelijken. Het eind vind ik niet echt leuk. Het eind is open en je blijft met vragen zitten. Het is dus heel onduidelijk.Het boek is heel makkelijk te lezen, je snapt er alles van. Misschien komt dat omdat ik tegenwoordig bijna alleen volwassen boeken lees. Je snapt precies wat iedereen denkt of voelt. Deze beschrijving is dus heel fijn. Want je kan goed meeleven en snapt het verhaal goed. Verder merkte ik niets aparts aan het taalgebruik. De begrippen uit de country cultuur word goed en duidelijk uitgelegt. Het taalgebruik past dus bij de personages en het onderwerp.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen