Boekverslag : Veronica Hazelhoff - Elmo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1009 woorden.

Probleem van de hoofdpersoon.

Jolene’s probleem is dat ze bang is dat ze Elmo kwijt raakt. Ze is bang dat hij naar zijn vader, haar ex, gaat.Inhoud van het boek:

Vera is een meisje van een jaar of 14. Ze woont in een tamelijk saaie buurt met allemaal netten mensen.

Op een dag zit ze buiten op een muurtje te zitten, als er plots een vrouw met oranje geverfd haar, voorbij rent. Een jongen genaamd Elmo komt achter haar aan. Vera en Elmo raken aan de praat en al snel worden ze vrienden. De vrouw, met het oranje geverfde haar, blijk Elmo’s moeder te zijn.

Elmo’s moeder is Countryzangeres, en haar artiestennaam is Jolene. Elmo’s ouders zijn gescheiden en beide in de countrymuziek. Martin is degene die alle optredens regelt, hij is Jolene’s manager en vriendje.

Op een keer gaat Vera met Elmo, Jolene en Martin mee naar een Country feest, waar Jolene optreedt. Het is een heel gezellige avond, en Vera wordt er uitgenodigd om mee te gaan naar een country weekend in België. Vera vindt dat wel leuk en zo gaat ze mee naar België.

In België blijkt Elmo’s vader, Bill, er ook te zijn. Door het weerzien van Bill krijgt Elmo ruzie met Vera en Jolene en hij loopt boos weg. Als het weekend voorbij is gaan ze weer naar huis.

Jolene wil de auto van Martin graag even lenen zodat ze even weg kan. Martin geeft haar de auto, maar ‘s nachts wordt hij opgebeld dat Jolene een auto-ongeluk heeft gehad en overleden is. Iedereen schrikt zich rot en Elmo en Vera krijgen ruzie.

Elmo verhuist en pas na meer dan 18 maanden belt Vera Elmo weer op.Hoofdpersonen.Elmo: hij is een spontane jongen, die soms iets wat snel op zijn teentjes is getrapt. Hij houdt van countrymuziek, net als zijn ouders. Hij is een type. Hij is steeds even snel boos en loopt steeds weg als hij ruzie heeft met iemand.Vera: gezellige, vrolijke meid, die van dansen houd. Als ze voor de eerste keer naar countrymuziek luistert vindt ze het eigenlijk wel mooi. Ze is een karakter. Ze is eerst erg ongeduldig. Als Elmo verhuisd is lukt het haar om meer dat 18 maanden te wachten tot ze hem weer belt.Jolene: Moeder van Elmo. Haar echte naam is Jannie. Ze is een spontane, gezellige vrouw maar ze is ook heel slordig. Ze zat eerst samen met Bill in een countryband “wildflower”. Nadat ze van Bill is gescheiden, is ze zelf als country zangeres doorgegaan. Ze is een karakter. Ze is eerst heel rustig, maar net voor het optreden wordt ze heel nerveus.Bijpersonen.Bill: de vader van Elmo en dus de ex van Jolene. Bill heet in het echt Wim, Bill is alleen zijn artiesten naam. Bill is ook een countryzanger, en zat eerste samen met Jolene in Wildflower. Na de scheiding is Jolene uit de band gestapt, en is Bill gewoon doorgegaan met de band. Bill is een type. Over hem hoor je niet zo veel.Martin: de Manager en nieuwe vriend van Jolene. Hij verzorgt alle optredens en had geregeld dat Taxes Thunder en Jolene samen zouden optreden. Martin is een type, met wisselvallige buien.Taxes Thunder: de band met wie Jolene optreed. Taxes Thunder bestaat uit drie jongens en een meisje. Ze zijn vrolijke en niet zo oud. Ze houden van feesten. Ze zijn types, omdat je niet zoveel over hen te horen krijgt.Waar?

Ergens in Nederland, er staat niet echt precies bij waar. Maar het is wel in de buurt van Haarlem, want daar gaan ze naar een countryfeest.Wanneer?

Ergens tussen 1992 en 1997 denk ik. Er staat geen preciezere datum in.Waarom?

Ze gebruiken allemaal spullen zoals elektrische gitaren, en moderne, goede stereo’s. Dat kwam in 1980 nog niet echt voor.Doel van de schrijfster.

Het doel van dit boek is dat het een dramaboek is. Ze geeft het leven van de countryzangeres Jolene weer, die bang is dat haar zoon Elmo toch liever voor haar ex-man, kies. Haar ex-man is tevens een lid van haar ex-band. Ze geeft ook het leven van een meisje weer die een goed vriendin van haar en haar zoon wordt. Het meisje, Vera, weet eerste niet veel van countrymuziek, maar begint het ook leuk te vinden. Maar wat Vera’s echt leuk vind is Elmo. Het wordt helemaal een drama als Elmo’s vader op hetzelfde evenement staat, met zijn band, als Elmo’s moeder.Mijn mening over “Elmo”.

Ik vind het wel een leuk, makkelijk te lezen boek. Ik vind alleen dat de schrijfster soms iets teveel alles vertelde. Zoals dat ze een halve bladzijde nodig had om uit te leggen wat voor kleding Jolene aan had, dat vind ik iets te lang. Daardoor waren sommige stukjes van het boek wat saai. Maar over het algemeen is het een leuk boeiend boek. Ze gebruiken niet veel moeilijke woorden, en als er termen uit de country stijl gebruikt worden, wordt er vaak bij vertelt wat het is, en wat je ermee doet. Zo maakt ze het boek begrijpelijk.Informatie over de schrijfster.

De vader van Veronica Hazelhoff werkte bij een uitgeverij, dus ze werk tussen de boeken geboren. Ze schrijft veel over ‘enig kinderen’ omdat ze zelf enig kind is.

Als kind maakte ze vroeger al kleine verhaaltjes met tekeningetjes erbij. Op haar zeventiende zat ze als op de kunstacademie. Lezen en schrijven was voor haar net zoiets als ademhalen. Ze heeft zelf een keer verteld waarom ze van schrijven houd. Ik citeer: ”Ik hou van schrijven, omdat je een eigen wereld kunt maken. Je leert mensen kennen die niet echt bestaan en toch blijven ze een beetje bij je. Ook als het boek af is. Het is dus een extraatje in je leven.” Einde citaat.

Veronica Hazelhoff heeft veel boeken geschreven. Hier is een lijst van die boeken:- Fenna (jeugdsalamander, jeugdboek, 1986)

- Ster! (jeugdsalamander, jeugdboek, 1987)

- Heibel (jeugdsalamander, jeugdboek, 1988)

- In Sara’s huis (jeugdsalamander, jeugdboek, 1989)

- Mooie dagen (kinderboek, 1990)

- Naar Nebraska (jeugdboek, 1991)

- De beienkoningin (jeugdsalamander, jeugdboek, 1992)

- Elmo (jeugdboek, 1993)

- Veren (kinderboek, 1994)

- De sneeuwstorm (kinderboek, 1995)

- De duivenjongen (jeugdboek 1996)

- Niks gehoord, niks gezien (kinderboek, 1997)

- Verloren paradijs (jeugdboek, 1999)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen