Boekverslag : Jos Vandeloo - Een Mannetje Uit Polen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 654 woorden.

Samenvatting
Samenvatting:

Hieronder is een samenvatting van "De dag van de dode God". Ik heb deze gekozen omdat die het leukste was.
Er werd een atoombom gegooid op Parijs en niemand wist van wie die was. Het leek wel of elk land een atoombom bezat, elk land had hem gereed staan voor als ze wellicht aangevallen zouden worden.
De regeerders van een klein land hadden besproken dat hun eigen atoombom vernietigt moest worden. Ze deden dit door middel van een telegram die ze naar de opperbevelhebber van het leger stuurde er stond op: Bom vernietigen. Maar toen de opperbevelhebber de telegram las stond er ineens: Bonn vernietigen. Dus werd Bonn vernietigd. Duitsland had ook een paar atoombommen dus die gooiden ze op Frankrijk omdat ze dachten dat die van de Fransen waren maar Frankrijk stond niet stil en die gooiden er een paar terug. Egypte maakte hiervan gebruik omdat iedereen toch al aan het gooien was gooide zij er maar eentje op Israel. Israel dacht dat hij van Jordanië kwam dus werd er het verkeerde land aangepakt. Alles was inmiddels in het honderd gelopen en dus kon China er rustig tien op Amerika en tien op Rusland gooien. De Amerikanen sloegen pijlsnel terug zo snel zelfs dat er een paar aanslagen hun doel misten en in Japan terecht kwamen. Inmiddels was de aarde al aardig rood verlicht.
Alle overlevenden kwamen bij elkaar en het gerucht ging dat er één land was waar geen atoombom op gevallen was en dat was Congo. De overlevenden kwamen samen in een stadion waar voorlopig toch geen sportwedstrijden meer gehouden worden. De grote ruimte was maar voor de helft vol. Er werd een vergadering gehouden die wel uren duurden en bestond alleen maar uit heen en weer gepraat. Na nog een paar uur werd het een enorme chaos en dat begon blijkbaar iemand zo erg te irriteren dat hij de laatste atoombom op aarde afstak. En zo was de aarde waar het allemaal mee begon. Toen was het tijd voor een nieuw scheppingsverhaal. Het was de grote dag van de dode God. Toen hij het allemaal zag gromde hij boos in zijn baard: "wat een rotzooi". God besloot een mens te scheppen. Daarom pakte hij wat water en aarde en maakte een vrouw maar hij liet haar gelijk weer inslapen. Met een mes sneed hij een rib van haar weg en maakte daarvan een stevige man. Eenmaal klaar liet hij hun samen in vrede vertrekken. En zo was alles anders en toch weer net hetzelfde.


Overige informatie:

Titel
De titel is: "Een mannetje uit Polen". De titel heeft niet echt heel veel met het boek te maken want het boek bestaat uit zeven verhalen en daar is Een mannetje uit Polen er één van. Er is geen ondertitel en er is ook geen motto of opdracht.

Boek
Het boek is uitgegeven door ‘Marnixpocket’, 1972. Het is geschreven omstreeks 1965 want toen was de eerste druk. Het is duidelijk een probleemroman want in elk verhaal zitten er wel tig problemen.

Plaats
Het verhaal kan zich overal afspelen want het is in al die zeven verhaaltjes waar een situatie beschreven wordt en dan kan je er van alles zelf bijverzinnen. De schrijver die geeft niet helemaal precies een beeld waarvan het is.

Tijd
Het speelt zich in deze tijd af want ze hebben het over een studiebeurs en het gaat over atoombommen. De meeste verhaaltjes duren erg kort (één avond).

Thema
Er is volgens mij geen thema want er is geen verband te leggen tussen al die verhaaltjes.

Hoofdpersonen
Er is geen hoofdpersoon want het gaat niet altijd ergens over waar mensen betrokken bij zijn.

Bijpersonen
Er zijn dus ook geen bijpersonen.

Schijver
De schrijver is Jos vandeloo. Hij schrijft niet onder pseudoniem. Jos Vandeloo heeft als kenmerk dat hij altijd sobere boeken schrijft met een heel directe taal. Andere boeken van hem zijn: "De muur", "Het gevaar", "De croton" en "De vijand".



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen