Boekverslag : Gijs Wanders - Stille Getuigen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 994 woorden.

Gegevens over het boek

1. Titel: Stille getuigen

2. Uitgever: Lemniscaat

3. Auteur: Gijs Wanders

4. Informatie over de auteur.

Gijs Wanders wilde of journalist of wereldreiziger worden, dus na de middelbare school werkte hij eerst drie jaar als verslaggever voor een krant en ging daarna op wereldreis. Later werkte hij als correspondent in het buitenland voor kranten, radio en televisie. Sinds 1989 is hij werkzaam als presentator van het NOS-journaal. In zijn boeken verwerkt hij zijn eigen ervaringen. Stille getuigen en Gedwongen verzet spelen zich af in Midden-Amerika. Vogelvrije vrienden gaat over een Zuid-Amerikaans land. In Spoorloos verdwenen beschrijft Wanders wat hij zelf meemaakte in Afrika.

5. Genre: Roman

6. Vertelperspectief: hij-zij perspectief

7. Beschrijf de belangrijkste personen.

Isablel: het meisje waar het verhaal om draait.
Anna: de vrouw die voor de mensenrechten organisatie werkt en Isabel: en haar familie helpt.
Pachito: de man die helpt Isabel en Anna te ontsnappen.

Waar speelt het verhaal zich in hoofdzaak af?
In Midden-Amerika.

9. In welke tijd speelt het verhaal zich af?

In deze tijd.

10. Hoe is het tijdsverloop in het verhaal?

Niet-chronologisch, omdat de eeste regel meteen begint met de regel: de rem wordt ingetrapt, de banden schuren over de weg.

11. Wat is het belangrijkste probleem en hoe loopt het af?

Isabel heeft twee broers verloren en haar vader en zus zijn verdwenen. Dat alles komt door de oorlog. Als Isabel alleen met Anna overblijft moeten ze proberen te vluchten. En dat is een heel spannende gebeurtenis.

12. Is het verhaal realistisch? Geef argumenten.

Ja, omdat je in een oorlog veel vrienden en familie kunt kwijtraken. En dat er altijd wel verraad en haat is tussen de kapitalisten en de communisten.
13. Wat heeft in het verhaal de meeste indruk op je gemaakt?

Hoe de zoektocht gaat naar de vrijheid. En dus alle gebeurtenissen erin zoals verraad en het geluk wat je erbij moet hebben.

14.Welke betekenis heeft de titel?

Stille getuigen betekent dat als er mensen sterven in een oorlog
je nooit te weten komt hoe die zijn omgekomen.

Geef je mening over het boek (met argumenten).

Ik vind het een spannend boek. En het mooie van het boek is dat als het saai wordt er meteen een spannend stuk achteraan komt.
Het mooiste stuk is hoe de zoektocht verloopt naar de vrijheid, en wat Isabel allemaal meemaakt en hoe ze daarmee omgaat.


Geef een duidelijke samenvatting van het verhaal.

Isabel woont in een Midden-Amerikaans land en er is oorlog tussen kapitalisten en communisten. Haar twee broers zijn vermoord en haar vader en zus zijn verdwenen. Alleen zij en haar moeder zijn nog over.
Anna, een vrouw die bij de mensenrechtenorganisatie zit, helpt mensen die hun familieleden uit het oog hebben verloren en ze probeert deze op te sporen. Anna en de moeder van Isabel hebben een hechte band met elkaar, en ze zoeken al maanden naar haar man. Op een dag gaan ze naar de burgemeester om te vragen of ze een massagraf mogen openen om te kijken of ze de vader van Isabel ertussen kunnen vinden. Na lang onderhandelen wordt het graf toch open gemaakt. Gelukkig zit haar vader er niet tussen.
Veel mensen die ook familieleden kwijt zijn hebben hun familieleden herkend. ,,Ondanks het verdriet is er toch eindelijk weer rust, want van alle onzekerheid, daar wordt je gek van", zegt de burgemeester.
Als ze terug zijn in de stad gaat Isabel naar haar vriendin die net terug van vakantie is. Ze is blij dat ze eindelijk bij iemand kan uithuilen na al die ellende. Als ze aan het einde van de middag terug gaat is haar moeder weg. Anna zit in de kamer en vertelt dat haar zus is gevonden maar ze houden haar nog wel vast. De moeder moet er snel heen.
De oorlog wordt steeds erger en erger. Na een aantal dagen heeft ze nog niets van haar moeder gehoord. Anna belt steeds vaker naar het kamp maar ze vertellen steeds dat ze niet eens bestaat.
Waarschijnlijk is ze ook gedood denkt Anna. Isabel heeft de laatste dagen alleen maar zitten huilen en daarna gaat ze bij Anna wonen.
Als ze overdag over straat rijden worden ze aangehouden.
Anna moet uitstappen en de soldaten zeggen dat ze een communist is en dus een vijand. Tegen haar wordt gezegd dat ze binnen 24 uur het land moet verlaten. Anna en Isabel pakken alles in, en Anna heeft ervoor gezorgd dat een soldaat hun naar de grens rijdt.
Als ze op de afgesproken plek komen zegt hij dat ze niet naar de grens kunnen omdat er nu zware bewaking is. Anna zegt dat ze naar de kust moeten rijden en de soldaat neemt een andere route dan Anna in gedachten had. Anna zegt er wat van en ze ziet in de verte de kazerne. Anna pakt het geweer van de soldaat en schiet hem in zijn arm.
Dan lopen ze snel weg en komen ze bij een huisje. Daar krijgen ze eten en onderdak.
De volgende dag stappen ze op de trein naar het plaatsje Campos.
Ze ontmoeten Pachito die hen helpt om naar de kust te komen.
Daar gaan ze wonen en op een dag lopen ze over het strand en ze horen voetstappen. Ze draaien zich om en Pachito komt eraan rennen, en hij roept: ,, we zijn bevrijd"!!!!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen