Boekverslag : Theun De Vries - Het Zwaard, De Zee En Het Valse Hart
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 566 woorden.

Eerste druk 1966

Het verhaal speelt zich af in Engeland in de vroege middeleeuwen

Omdat Friesland te vol zit en de Britse koning de Friezen om hulp vraagt gaan de Hertogen Hengist enĀ  Horsa met een groep mannen naar het Britteneiland. Nadat ze koning Vortigern geholpen hadden door de Pikten, een stam uit het noorden, te verjagen, wilden ze een dorpje stichten in het rijk van de koning. Toen dit met veel moeite gesticht was werd Liafbarn met een paar anderen teruggestuurd naar Friesland om meer mensen, nu ook vrouwen en kinderen, op te halen.
Terug in Friesland ontmoette hij voor het eerst Reonix, de beeldschone dochter van Hengist. Terug in Engeland komt koning Vortigern op bezoek in het dorp. Vortigern ontmoet hier Reonix. Hij raakt snel in de ban van Reonix en niet lang daarna trouwen ze. Liafbarn wordt door Hengist aangewezen als een van de lijfwachten van Reonix en gaat met de koning naar Lundunwike, een Britse stad waarin de burcht van de koning staat.
De twee zonen van de koning, Gortemhir en Cantigern, zijn fel tegen het huwelijk van de koning en zijn samen met grooste deel van de Britse adel tegen kolonisatie van de Friezen in Engeland. Op een avond staat er groep van zo'n honderd man voor de deuren van de burcht. Liafbarn gaat direkt op zoek naar de koningin maar kan haar niet vinden. Dan probeert Liafbarn met een groep Friezen te ontvluchten. Buitengekomen snapt liafbarn waarom Reonix niet in haar bed lag. Hij ziet haar temidden van een grote groep adelen naast prins Cantigern staan. Verbitterd vecht Liafbarn zich een uitweg en vlucht om alarm te slaan.
Zo begint een lange strijd tussen de Britse prinsen met hun leger en de Friezen in Engeland. Als de Friezen eindelijk aan de winnende hand zijn bedreigt een nieuwe vijand het Britse rijk. De christenkoning Than Wipped uit het westen rukt snel op richting Lundunwike. Nu moeten de Friezen en de prinsen wel een verbond sluiten tegen de nieuwe vijand. Na jaren strijd lukt het hertog hengist eindelijk het leger van Than Wipped in te sluiten. Als dat leger bijna verslagen is vlucht een groep ruiters weg. De friezen gaan onmiddelijk over op de achtervolging en na een paar uur worden ze eindelijk ingehaald. Het is koning Than wipped en... Reonix. Liafbarn stapt naar voren en omhelst haar. Dan steekt hij een dolk in haar rug.

Het boek eindigt ermee dat Liafbarn samen met hertog Hengist teruggaat naar zijn geboorteland Friesland.

Het zwaard, de zee en het valse hart zijn de drie dingen waar het verhaal over gaat. Met het zwaard worden de gevechten waar de Friezen steeds aan deelnamen bedoeld. Met de zee wordt de noordzee bedoeld, die de Friezen voor hun kolonisatie van Groot Brittanie steeds weer moesten oversteken. Het valse hart is het hart van Reonix, dat ten koste van iedereen de macht over het Britse rijk wilde hebben.

Ik vond het een mooi en spannend boek. De tijd en de plaats waarin in het speelde werden mooi neergezet. Het boek is ook mooi geschreven. Het is makkelijk te lezen en het tempo van het verhaal licht hoog. Ook de omslag van de liefde naar de haat van Liafbarn tegen Reonix is mooi neergezet. Ik vond het een erg goed boek.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen