Boekverslag : Thea Beckman - Het Rad Van Fortuin
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 974 woorden.

A. Zakelijke gegevens:

Titel: Het rad van fortuin.

Auteur: Thea Beckman.

Uitgever: Lemniscaat.

Jaar van verschijnen: 1978

Aantal bladzijden: 336B. Inhoud:1. Omdat er eigenlijk niemand echt de hoofdpersoon is, geef ik een beschrijving van de hoofdpersonen:Marije/Marie-Claire/Gods vlindertje: pleegmoeder van Matthis en RobertKleine Robert: vondeling door Marie-Claire opgevoed, 8 jaar oud. Goede spion en messenwerper.Matthis: is de tweede geadopteerde zoon van Marie-Claire, 16 jaar oud. Heraut en vertrouweling van Betrand.Bertrand du Guesclin: bekend Frans leger aanvoerder.2. Plaats:Frankrijk, Spanje de trouvères reizen met het leger van Du Guesclin door deze twee landen.Samenvatting:Het begint met een aantal opdrachten die Du Guesclin moet voltooien, zoals koning Charles helpen, en zorgen dat ze in een gevecht verliezen en zijn vriend gedood wordt.Als op een dag Marie-Claire overvallen, en Berton gedood wordt door het plunderingsleger, nemen Gods-Vlinder en du Guesclin wraak. Ze lokken samen met Matthis, Robert een aantal plunderingslegers om tegen Pedro de Wrede te vechten en Don Henri weer op de troon te krijgen. Dat lukt en de legers vertrekken weer.Helaas sluiten ze zich daarna aan bij Pedro de Wrede en nemen na een veldslag Bertrand en Matthis gevangen. Net als het lijkt of ze door Pedro de wrede gedood zouden worden, vliegt de mooie dolk van Kleine Robert door de lucht die doel treft. Pedro is dood.Ze gaan opweg naar huis, Marie-Claire besluit weer door het land te gaan trekken en liederen te zingen, dit keer in een vrij Frankrijk. Matthis wordt verliefd op Thérèse, het is wederzijds. Robert geniet van alle aandacht en Du Guesclin is gelukkig met Tiphaine.C. Mijn meningNet als in de andere boeken van Thea Beckman is het hier ook de hele tijd spannend. Het onverwachte gebeurt. Zoals toen Marie-Claire en Berton werden overvallen. Ik dacht echt dat ze hier allebei wel levend vanaf zouden komen. Ze hebben wel vaker van dit soort situaties meegemaakt, maar toch werd Berton gedood.

Wat ook erg onvoorspelbaar was, was het stuk dat Du Guesclin samen met de rovers stukken van Spanje gingen veroveren. Het was de bedoeling dat Du Guesclin ze in een hinderlaag liet lopen, maar dat deed hij niet. Omdat hij waardering voor ze begon te krijgen. Wat erg verrassend is.

Ook een goed punt was dat het goed door liep. Er zaten geen langdradige stukken in het verhaal.Een gedeelte uit het verhaal:Ik heb het gedeelte waarin Pedro de Wrede gedood wordt uitgekozen, omdat vooral dat stuk mooi geschreven en gerelativeerd is. Het staat op bladzijde 307:Achter zijn kist haalt Kleine Robert diep adem. Wat er ook voor onbegrijpelijks gebeurd moge zijn in de afgelopen dagen, wat zich daar voor zijn ogen afspeelt is duidelijk genoeg. Koning Henri, de vriend van zijn moeder, de krijgsmakker van zijn meester, verkeert in doodsgevaar. De vriendelijke koning die hem de mooie dolk gaf, kan elk ogenblik zijn leven verliezen en niemand, niemand kan er iets tegen beginnen.

Niemand? Roberts hand kruipt naar zijn gordel. Met zijn ogen tast hij de dreigende gestalte van de tiran af. Diens helm is tijdens de worsteling van zijn hoofd gevallen, zijn onbeschermde

nek glanst in het licht van de flambouwen… Vastbesloten staat Kleine Robert op.

Zoeffff……

Het geschenk van de bastaard vliegt door de tent, boort zich in de hals van Pedro de Wrede, snijd een slagader door. Op hetzelfde ogenblik komt Du Guesclin in beweging, springt op Pedro toe, duwt hem van De Bastaart af. Stuiptrekkend ligt de tiran op de grond. Don Henri krabbelt lijkbleek, met bloed overdekt overeind, Pedro de Wrede blijft liggen. 'Grote genade, hij is dood!'D. Informatie over Thea Beckman:Thea Beckman werd op 23-7-1923 geboren. Ze was enig kind en bovendien een meisje en haar ouders vonden het vanzelfsprekend dat ze thuis zou meehelpen in de huishouding. Haar vader was kantoorbediende bij de Holland-Amerikalijn en werd in de crisisjaren werkloos. Studeren was er voor Thea niet bij; omdat er geen geld voor was, maar ook omdat haar ouders het niet nodig vonden voor een meisje. Thea wilde als kind graag schrijfster worden of ontdekkingsreiziger. Voordat in elk geval één van deze dromen uitkwam, werkte ze echter eerst enige jaren op een kantoor. De eerste jaren van haar huwelijk hield ze zich voornamelijk bezig met de opvoeding van de kinderen en het huishouden, maar ze schreef ook journalistieke stukjes en korte verhalen, onder andere voor damesbladen, de Haagse Post en de kindertijdschriften Kris Kras en Taptoe.

Pas toen de kinderen groot waren, had ze meer tijd en begon ze met het schrijven van boeken. Toen begon ze ook aan de studie sociale psychologie die ze in 1981 voltooide met een scriptie over de invloed van boeken op jongeren.

Vanaf Thea Beckmans debuut bij Lemniscaat Met Korilu de Griemel rond in 1970 volgden de kinder- en jeugdboeken elkaar in hoog tempo op; schrijven werd haar beroep. 'Ik ben dag en nacht met mijn vak bezig' vertelt Thea Beckman. 'Ik probeer zo goed mogelijk te schrijven. Ik tob, ik werk, ik schrap, ik verbeter, net zolang tot ik moet zeggen: 'Beter kan ik niet. Hier liggen de grenzen van mijn talent.'Bijna de helft van de boeken van Thea Beckman zijn historische romans. Haar boeken gaan altijd over het gewone volk. Wat opvalt aan haar personages is dat ze zich door niets of niemand laten intimideren. Ze zijn onafhankelijk, koppig en bekijken de wereld met een kritische blik.Dat veel jonge lezers zich in Thea Beckmans personages kunnen herkennen en de verhalen met plezier lezen, blijkt wel uit de vele herdrukken die haar boeken beleven (Kruistocht in spijkerbroek is al tweeënzestig keer herdrukt!) en uit de vertalingen die er van haar boeken zijn gemaakt, o.a. in het Engels, Spaans, Duits, Hongaars, Deens, IJslands, Fins, Japans, Fries, Bulgaars en Russisch.Een lijst van een aantal van haar meest beroemde boeken: • Met Korilu de griemel rond.

 • De ongelooflijke avonturen van Tim Holderdebolder.

 • Kruistocht in spijkerbroek.

 • Hasse Simonsdochter.

 • Saartje Tadema.

 • De stomme van Kampen.

 • Stad in storm.

 • Vrij gevochten.
  Andere boeken van deze auteur:


  Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen