U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jean Ure - Plague 99.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/8897 en is laatst upgedate op 11/03/2002.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1052 woorden.

A. Het boek

1. De schrijfster is Jean Ure.

2. Dit boek is in 1989 gepubliceerd.

3. Er is een dodelijke epidemie uitgebroken in en rondom Londen.

4. Het speelt zich af in Londen.

5. Het speelt in 1999.

6. Het duurt ongeveer 5/6 weken (de survival van Fran meegerekend).

7. Ik denk dat het genre een soort science fiction is, al zou het wel in het echt kunnen gebeuren. Het is ook wel tragisch en avontuurlijk.

8. Het thema is dat er in korte tijd een ramp kan plaatsvinden en hoe de overlevenden daar mee omgaan.

9. 1: mask

2: dead

3: epidemic

4: government

5: survivorsa. 1: iedereen moet een masker dragen om te zorgen dat de epidemie zich niet verder verspreidt.

2: De ziekte is dodelijk.

3: Dit spreekt voor zich.

4. De regering laat weinig van zich horen en helpt overlevenden bijna niet.

5. Fran noemt Shahid en zichzelf 'survivors', omdat ze allebei overleven terwijl ze allang dood hadden kunnen zijn.

b. 1: blz. 15

2: blz. 20

3: blz. 21

4: blz. 43

5: blz. 150

10. Het boek heeft 150 bladzijden.Hoofdstuk 1

1. Je ontmoet Fran, Harriet, Rod, Sarah, Harriets moeder en Frans moeder, Sajjad Khan, Rahim en Shahid.

2. Fran en Harriet zijn vriendinnen, Fran gaat op survivalkamp met als leiders Rod en Sarah. Shahid zit bij Fran en Harriet op school, Rahim is zijn broer en Sajjad Khan is zijn vader.

3. Iedereen in Londen, alleen Rod en Sarah op het survivalkamp.

4. In hoofdstuk 1 vertelt Fran over hoe het komt dat ze alleen aan een survivalkamp meedoet (eerst zou ze samen met Harriet gaan, maar zij brak haar pols). Ze vindt het kamp niet leuk en is blij als ze weer naar huis mag. Shahid verzorgt zijn vader, die bijna dood is en hij heeft liever dat zijn vader snel doodgaat, omdat hij toch niet meer te redden is.Samenvatting

Fran gaat op survivalkamp en als ze na vier weken terugkomt, blijkt er een epidemie uitgebroken te zijn in en rondom Londen. Er zijn bijna geen overlevenden, haar ouders zijn ook dood. Alleen Harry (Harriet) leeft nog, maar zij is een beetje doorgedraaid en eet bijna niks meer. Op een gegeven moment ontmoeten ze Shahid, die ook nog leeft. Hij heeft een broer die genoeg eten heeft om de ramp te kunnen overleven. Op weg naar zijn broer raakt Shahid ziek. Ze blijven een tijdje in een winkeltje, tot Shahid weer beter is. Ondertussen is Harry weggelopen en ze zien haar niet meer terug. De broer van Shahid blijkt Fran niet in huis te willen nemen, dus gaan ze samen naar Cornwall (wat nog niet besmet is). Ze komen langs de wachter, wat Fran ziet als een teken dat ze 'survivors' (overlevers) zijn.1. Waarom gaat Fran alleen op survivalkamp? (blz. 2)

Harriet kan op het laatste moment niet mee, omdat ze haar pols heeft gebroken.2. Hoe merkt Fran dat er iets aan de hand is, op de weg naar huis? (blz. 10 en 13)

Op de weg is bijna geen verkeer en er rijden geen bussen.3. Waarom wil Shahid dat zijn vader doodgaat? (blz. 21)

Shahid kan niets meer voor hem doen en hij wil zo snel mogelijk naar zijn broer in Barnet, die eten in huis heeft.4. Wat vindt Fran als ze thuiskomt? (blz. 30)

Een briefje van haar moeder, waarop staat dat er een epidemie aan de gang is en dat haar vader dood is. Haar moeder blijkt inmiddels ook dood te zijn.5. Wat leest Fran in Harry's dagboek? (blz. 45 t/m 52)

Ze leest wat er allemaal veranderde in het begin van de epidemie en dat Harry haar moeder niet verzorgd heeft, omdat ze haar beloofd had niet meer op haar moeders kamer te komen.6. Wat moet iedereen doen om te overleven, volgens de overheid? (blz. 55)

1: In huis blijven.

2: Het water koken.

3: Als je in contact komt met besmette mensen, moet je rubber handschoenen dragen.

4: Alles wat besmet is, moet je vernietigen.

5: Altijd een masker dragen.7. Hoe komen Fran en Harry met Shahid in contact? (blz. 67/68)

Een groep kinderen proberen Frans tassen af te pakken. Harry heeft een keukenmes bij zich en steekt bijna één van de kinderen. Shahid heeft alles gezien en komt op hen af.8. Waarom loopt Harry weg? (blz. 115)

Ze heeft geen zin meer om bij Shahid te blijven, die heel ziek is, en wil naar het 'feest' toe.9. Waarom kunnen ze niet naar Rahim, Shahids broer? (blz. 145)

Shahid herinnert zich opeens weer dat zijn broer door de telefoon gezegd heeft dat hij blanke meisjes hoeren vindt. Shahid mag haar dus niet meenemen naar Rahims huis.10. Wat bedoelt Fran met 'survivors'? (blz. 149/150)

Dat ze zullen overleven, wat er ook gebeurt, omdat ze al de hele tijd in leven zijn gebleven. Ze probeert Shahid te laten geloven dat ze het zullen halen.B. Het verslag1. Ik vond het verhaal niet zo moeilijk, het taalgebruik was niet al te ingwikkeld en er kwamen voor het grootste deel maar drie of twee mensen in voor. Het is ook ongeveer hetzelfde Engels als dat wat ik op school heb geleerd.2. De schrijfstijl was een beetje sentimenteel, maar niet in de negatieve zin. Het was ook vaak nogal ironisch. Ik vond de verteltrant wel meeslepend, je werd echt betrokken in het verhaal en de personages. Op veel momenten was het ook spannend.3. De titel is volgens mij precies waar het hele boek over gaat, dus het is een kernachtige weergave van de inhoud.4. De hoofdpersoon is Fran.5. Fran riep bij mij sympathie en bewondering op, omdat ze aan haar moeder bleef denken, terwijl die dood was. Ze had heel veel geduld met Harriet en ze weigerde Shahid achter te laten toen hij ziek was.

Frans karakter was nogal introvert, ze was geduldig en gaf niet op.6. Ik kan me het best identificeren met Fran, omdat ik ook nooit zou opgeven en altijd proberen in leven te blijven.7. Rahim stond me het meest tegen, omdat hij zijn eigen broer als het ware verstootte, toen hij een blank meisje wilde redden en onderdak geven.8. Ik vind het wel een mooi einde, ookal hou ik normaal niet zo van open eindes. Bij dit einde kon er nog van alles gebeuren, maar je weet in ieder geval dat ze het zullen halen.9. Dit is een spannend en meeslepend boek over hoe jongeren proberen te overleven in een grote ramp. Het is mooi verhaal over hoe ze volhouden en anderen helpen.10. Ja, ik vond het heel lekker lezen en er zat ook een goed verhaal in.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen