Boekverslag : Thea Beckman - De Doge Ring Van Venetie
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1379 woorden.

PRAKTISCHE GEGEVENS

- Titel: De doge-ring van Venetië.

- Auteur: Thea Beckman.

- Uitgever: Lemniscaat (Rotterdam).

- Omvang: 205 bladzijden.

- (Omslag)illustratie: Jan Wesseling.

- Datum: dinsdag 29 mei 2001.Achtergronden van het boekTitelverklaring:

Het verhaal gaat over twee monniken die naar Venetië gaan. Één van die monniken vindt daar de doge-ring van Venetië. Een belangrijke ring waarbij een legende hoort. Vandaar de Doge-ring van Venetië.Plaats:

Het verhaal speelt zich in Europa af, want ze reizen door Europa. Vanuit Kempen naar Maastricht, Keulen, Koblenz, Mainz, Augsburg, door de Alpen naar Munchen, Innsbruck, Verona, Venetië en weer terug.Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen. Dat merk je aan het gedrag en de gedachten van mensen. Er waren bijvoorbeeld nog heel veel kloosters en het geloof was nog erg belangrijk. Ook waren er noch veel zandpaden in plaats van verharde wegen.Verhaaltijd:

Ze doen 2 maanden over de heenweg en 2 maanden over de terugweg en ze blijven nog 3 maanden in Venetië. Bij elkaar is de verhaaltijd dus 7 maanden.Typering:

Het is een spannend boek, over het verleden.Oorsprong:

Het is een Nederlands boek.Inhoud van het boekHoofdpersonen uit het boek:

De hoofdpersonen zijn broeder Thomas, broeder Matthias en de twee ezels Samson en Dalila. Er zijn heel veel bijpersonen, bijvoorbeeld de mensen die ze onderweg tegen kwamen en de andere Broeders uit de kloosters die ze op hun weg naar Venetië tegenkwamen. Thomas leert veel op zijn reis naar Venetië. Het is de eerste keer dat hij verder komt dan de Kempen, dus kijk hij zij ogen uit en broeder Matthias vertelde veel aan Thomas hoe het leven buiten de Kempen is.Samenvatting:

Thomas zit in het Maria Klooster in Kempen en wordt op een dag samen met Broeder Matthias uitgekozen om naar het verre Venetië te gaan en een reliek te kopen. Ze willen een reliek omdat het klooster niet beroemd is en de belangrijke mensen altijd door reizen naar Maastricht en Sint-Truiden. Maar er was een probleem waar ze de reliek en de lange reis van moesten betalen. Alle monniken wiste dat het enige waardevolle het tafel zilver was en dat mocht niet weg voor een reliek. Er moesten veel voorbereidingen worden getroffen door de twee mannen, want het was winter en het begon te dooien, de wind nam toe. Lente was in aantocht. De wegen veranderden in moddersporen en Thomas ging kennis maken met Broeder Matthias die op dit moment bezig was met de twee ezels waarmee ze over twee maanden uit gingen rijden op weg naar Maastricht. Thomas was zeer nieuwsgierig omdat ze een verre reis gaan maken. De voorbereidingen moesten nog getroffen worden en dat koste veel tijd. Er werden zeer veel koeken gebakken. Die konden maanden lang goed blijven behalve als er water bij kwam, dan moest je ze opeten of ze na een halve dag weggooien.

Na twee maanden voorbereidingen treffen was het dan zo ver, ze vertrokken op twee ezels: Samson en Dalila. Tegen het eind van de middag reden ze Maastricht binnen en opeens kwam er een man op hun af die zichzelf Pieter noemde.

Hij zei dat hij Broeder Matthias kende en dat hij een goede vriend was. Maar Broeder Matthias schudde hem af en ging naar het klooster waar hij met veel plezier werd ontvangen. Ze konden voor de nacht blijven maar moesten s ’morgens weer verder trekken.

De volgende morgen trokken ze verder naar Keulen maar eerst deed Broeder Matthias nog iets wat Thomas niet had verwacht, hij sloeg een zijpaadje in en stopte bij een grote boom. Hij commandeerde Thomas dat hij een kuil moest gaan graven en toen hij diep was zei hij dat hij een andere kuil moest gaan graven. Toen opeens stuitte de spa op een kistje en Broeder Matthias pakte de spa en ging zelf verder met graven tot het kistje boven was en maakte het open. Er lagen zilveren en gouden munten in.

Opeens stond Pieter voor hun neus en hij eiste al het geld maar Broeder Matthias gaf hem maar twee daalders en toen hij die zocht in het gras konden ze snel wegkomen. Toen reden ze verder naar Keulen, maar Thomas wist nog steeds niet waar het geld van het tafelzilver was gebleven. Toen zei Broeder Matthias dat het in Venetië met een papier kon worden opgehaald.

De volgende dag kwamen ze aan in Keulen waar ze op een schip gingen varen. In Keulen bleven ze maar heel even. Ze stapten op het schip en ze mochten meevaren tot Mainz. Ze reisden een week lang zonder iets speciaals maar na 8 dagen stonden er vier rovers tegenover hen, maar ze renden hard weg. Na 2 minuten lopen hielden de rovers op en keerden terug naar Broeder Matthias. De rovers keken naar de monnik en vroegen of ze mochten biechten. Toen alles klaar was konden ze verder naar Augsburg. Er lagen veel spullen in het ravijn en er gingen 5 mannen naar beneden, drie mannen uit het konvooi en de rijke heer die heilig wou worden en Thomas ging ook mee omdat hij de rijke heer niet alleen naar beneden liet gaan. Tegen de avond waren alle belangrijke spullen boven en de drie mannen uit het konvooi ook.

Toen Thomas boven kwam hoorde hij ineens een gil. De rijke heer was naar beneden gevallen. Thomas besloot dat hij terug zou gaan maar Broeder Matthias zag dat zijn touw kapot was en hield hem tegen. Thomas verzamelde stukken touw en bond die aan elkaar en ging naar beneden. De rijke heer had geen gevoel meer in zijn onderlijf. Hij heeft gebiecht en Thomas heeft zijn daden vergeven wat eigenlijk niet mocht. Even later stierf de heer. Thomas ging slapen en de volgende ochtend werd hij wakker gemaakt door Broeder Matthias die ook was gekomen, hij vond nog een duur boek met edelstenen belegt en nam het mee.

Toen ze in Verona aankwamen trokken ze meteen verder naar Padua. Tegen over Padua lag Venetië waar ze de volgende dag per boot heen gingen.

Dus de volgende morgen gingen ze al heel vroeg naar de boot en vertrokken ze naar Venetië. Pas laat in de avond kwamen ze aan in Venetië en zagen een Broeder lopen en vragen of ze in het klooster mochten slapen en hij vond het goed.

De volgende ochtend gingen ze meteen op zoek naar relieken bij een pastoor. Die had wel duizend relieken, maar allemaal veel te duur. Er was een veer van een raaf die heilig was, maar toch hadden ze niks gekocht.

Na drie en een halve week hadden ze nog niks gevonden, maar hierna gingen ze naar een man die bewees dat hij de schedel van Santa Juliana bezat, dus gingen ze naar die man toe en hij vertelde dat hij de schedel voor 400 florijnen wou verkopen. Dat habben ze precies. Broeder Matthias vroeg om het document en ging er met een voorwerp over heen. Hij was verbaast dat het niet verkruimelde. Na veel denken kochten ze toch de schedel.

Twee dagen later gingen ze naar een edelsmid om een reliekenkast te laten bouwen, maar het kon alleen maar van zilver, want ze hadden niet genoeg geld bij zich. Broeder Matthias vleide de man en zei, dat als hij zijn naam hoog wilde houden, hij het met korting moesten doen. En ze keerden terug naar het klooster.

Na een halve week brak er de pest uit en ze zouden Thomas de schuld geven. In het klooster aangekomen werden ze omringt door monniken, Matthias laat de reliekken zien: Het boek met de edelstenen, de veer van de heilige raaf en de schedel van SANTA JULIANA.Persoonlijk oordeelHoogtepunt:

Het boeiendste gedeelte vond ik dat Matthias en Thomas die kuil gingen graven, omdat er allemaal gouden en zilveren munten inzaten.Eigen mening:

Dit is het eerste van de vier gelezen boeken die ik niet echt leuk vond. Vooral in het begin vond ik "De doge-ring van Venetië" een erg saai boek. Ik denk dat dat komt, doordat mijn voorkeur niet uitgaat naar boeken die zich afspelen in het verleden. Maar wat verder in het verhaal vorderde, werd het toch steeds boeiender en spannender. In het boek stonden veel beschrijvingen van dingen, wat voor mij het verhaal ook minder boeiend maakte. Positief aan dit boek is dat je je in de persoon kan verplaatsen, het boek is leerzaam en verder in het verhaal ook spannend.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen