Boekverslag : Jos Vandeloo - De Engelse Les
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1233 woorden.

Biografie

Josephus Albertus Vandeloo werd op 5 september 1925 geboren in Zonhoven, in het hart van de Belgisch-Limburgse mijnstreek. Zijn vader Julius Ferdinand (1898-1972) was rijwielhandelaar, mijnwerker, mijnopzichter en hoofdmijopzichter. Zijn moeder Maria Catharina Bielen (1905-1972) was winkelierster. Het gezin had naast Jos nog drie kinderen: Albert(1928), André(1930) en Denis(1941).
Jos Vandeloo volgde de lagere school in de gemeenteschool van zijn dorp en de middelbare school aan het Sint-Jozefscollege te Hasselt.
Zijn legerdienst vervulde hij als infanterist in Antwerpen 1947-48.
Van 1948 tot 1950 volgde hij een technische opleiding tot scheikundige in de mijnindustrie te Charleroi, Luiken, Duitsland. Tot en met 1953 was hij voor een Belgische holdingsmaatschappij werkzaam in diverse Europese mijnbekkens waar hij voornamelijk steenkoolanalyse verricht.
Ondertussen was hij op 21 december 1949 gehuwd met Lisette Meyers. Ze wonen eerst in Zonhoven en later in Hasselt.
In 1945 trad Vandeloo in dienst bij Manteau in Brussel als adjunct-directeur. In 1955 kreeg hij de leiding van de boek- en importhandel op het hek van de Keizerstraat en de Minderbroedersrui in Antwerpen;
Jos Vandeloo volgde in die tijd lessen aan de Antwerpse Koninklijke Academie en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten (1955-1958). In datzelfde instituut heeft hij in het begin van de jaren '70 een tijdlang literatuur gedoceerd.
Na op diverse adressen in het Antwerpse te hebben gewoond, vestigde het gezin zich in 1964 in de Boechoutelei nr 59 te Mortsel. In datzelfde jaar was zoon Dirk geboren.
Op 1 maart 1996 werd Vandeloo hoofd promotie in publiciteit van de Standaard Uitgeverij te Antwerpen. In 1970 werd hij verkoopsdirecteur, nadien uitgever, hoofd algemene uitgaven en strips en directeur public relations.
Sinds 1983 leeft hij fulltime van en voor het schrijverschap.
Vandeloo was een freelance journalist (vanaf einde 1945) jarenlang medewerker aan talrijke kranten (Het Belang van Limburg, het Nieuws van de dag; N.R.C., Het Laatste Nieuws en in het weekblad DE ZEEP). Vanaf 1984 is hij correspondent voor België van Boekblad in Amsterdam.
Jos Vandeloo werd bij zijn 60st verjaardag uitvoerig gehuldigd door de uitgeverij Manteau in het A.M.V.C. te Antwerpen.

Bibliografie

1995: Speelse Parade
1957: Woorden met doofstommen
1958: De muur
1959: Wachten op het groene licht
1960: Het gevaar
1962: Zeng
1962: De vijand
1963: De croton en andere verhalen
1963: Het huis der onbekenden
1963: De wonderlijke avonturen van Hokus en Pokus
1965: Dadels voor een vizier
1968: De coladrinkers
1969: De glimlach van een vlinder
1969: De week der kapiteins
1970: Nieuwe avonturen van Hokus en Pokus
1972: Bent u ook zo'n Belg?
1972: Twee romans, zeven verhalen
1973: Met een bloem tussen mijn tenen
1974: Schilfers hebben scherpe kanten
1975: Mannen
1978: Vrouwen
1980: De Engelse les
1982: Sarah
1984: Hars
1985: Les Hollandais sont là en andere verhalen
1990: De beklimming van de Mount Ventoux

Korte inhoud

Het verhaal gaat over een jongen Philippe Hackman die niet meer graag naar school wilde gaan; zijn vader verplichtte hem om bijles Engels te volgen en hij zocht een leraar voor hem.
Philippe dacht dat hij bij een oude heks ging terechtkomen maar toen hij voor de eerste keer ging, viel ze best mee. Het was geen oude tante.
Integendeel hij vond dat ze er wel mocht zijn, ook al, ze veel ouder en kon ze zijn moeder wel zijn.
Hij begon graag naar zijn avondles Engels te gaan hoewel hij haar dat niet toonde. Hij plaagde haar dikwijls. Door het plagen heen begon hij sympathie voor haar te krijgen en zij voor hem en zo begon een vriendschappelijke relatie.
Philippe kocht zelfs twee flessen rode bourgogne wanneer hij hoorde dat Hélène ziek was.
Alles begon toen Hélène onverwacht paniekerig belde en Philippe vroeg of hij kon langskomen om haar geliefde poes "Does" te zoeken in haar dichtgegroeide tuin.
Niet zonder moeite vond Philippe het poes, Hélène was zo opgewonden dat zij haar armen rond om Philippe sloeg en hem begon te zoenen.
Toen moest Philippe van Hélène in het bad omdat hij door al de regen en de modder er niet uitzag.
Na het bad ging hij naar de woonkamer waar zij zat en een drankje voor hem uitschonk, hij sloeg zijn armen om haar heen, ze stribbelde verward tegen maar hij zoende haar vol hartstocht.
Zo begon de liefdesrelatie en ze bleven zo de hele winter elkaar trouw.
Op een avond, nadat ze elkaar lang en zalig bemind hadden, stond ze ineens op en liep naar de grote kast in de slaapkamer. Ze kwam terug met een vierkant koffertje, dat ze naast hem op het bed neerzette. Er zat een orgeltje in om kanaries te leren zingen.
Het was een kostbaar familiestuk dat ze aan Philippe gaf. Maar Philippe wilde het niet aannemen en besloot om het bij Hélène te houden.
Philippe moest een hele tijd wachten aan haar deur toen hij op een avond belde, ze zei dat ze in bad zat en dat hij maar naar boven moest komen (ze was bezig haar haar te drogen).
Op zijn tenen sloop hij naar de deur van de badkamer. Het was duidelijk dat ze hem niet gehoord had, hij greep haar in de lenden, ze maakte een gekke lucht sprong, gleed uit en viel met een plons in het water.
Wanhopig wilde hij haar uit het water trekken, maar hij bedacht zich op het laatste moment en trok de stekker uit het stopcontact.
Hij zat op zijn knieën naast haar toen hij in slaap viel. 's Anderdaags werd hij wakker en hij liep weg in paniek. Na een tijdje kwam hij terug naar het huis van Hélène omdat hij niet geloofde dat ze dood was. Hij nam zijn spullen mee die hij gekregen had van haar daardoor werd hij beschuldigd van moord en roof door de onderzoeksrechter.
Twee dagen later zat Philippe al met zijn koffer in de trein, op weg naar het Zuid, op vlucht voor de heimelijke dreiging die na alle pijnlijke gebeurtenissen boven zijn hoofd hing.

Tijd & Ruimte

Het verhaal is chronologisch opgebouwd, er zijn wel verwijzingen naar het verleden
De ruimte is helemaal niet belangrijk, en is daarom niet beschreven.
Het speelt zich af in de stad Antwerpen waar de vader van Philippe een bedrijfje heeft.
Het is niet duidelijk hoeveel tijd er ongeveer verloopt omdat er veel tijdsprongen zijn.
Het verhaal is in de Hijvorm geschreven.

Thema's

Puberteit

Philippe zit op het einde van zijn puberteit, hij verzet zich tegen school.
Dit wordt niet geapprecieerd door zijn vader.
De relatie tussen twee personen met een groot leeftijds verschil.

Hoofdfiguur

Philippe Hackman

Hij is nogal romantisch, hij kan moelijk zijn gevoelens wegsteken.
p.195,196 krijgen we een mooi gedicht dat hij schreef voor Hélène.
Hij komt niet zo goed overeen met zijn vader (86,87)
Hij verdedigt graag de mensen waarop zijn vader kritisch is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen