Boekverslag : Jan Terlouw - Eigen Rechter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1344 woorden.

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van Uitgave: 1998

Uitleg van de Titel van het boek: Justus z’n vader wordt onterecht vrijgesproken en dat vindt Justus niet eerlijk, ookal houdt hij wel heel veel van z’n vader. Daarom besluit hij het tot op de bodem uit te zoeken, en speelt voor eigen rechter!

Soort boek: Realistisch boek/probleemroman

Personages: Justus is de hoofdpersoon van het boek.
Justus is 16 jaar, en zit in 4 havo. Zijn vriend heet Stijn en is heel anders dan hij. Stijn is heel rustig en Justus is veel drukker. Als hij naar de vijfde klas gaat besluit hij om met school te stoppen, want hij is 16 en dus niet meer leerplichtig. Hij gaat op zichzelf wonen en huur t een kamer, omdat hij niet van z’n vaders geld wil leven want zijn vader is niet eerlijk aan dat geld gekomen en daar kan hij niet mee leven. Ook heeft hij vaak ruzie met zijn vader dus het is maar beter ook! Hij gaat alleen naar huis als zijn vader er niet is want hij neemt zijn moeder niks kwalijk.
Als hij weer een beetje tot rust is gekomen besluit hij dat hij zijn havo diploma toch graag wil halen. Hij zoekt voor overdag een baantje en gaat naar de avondschool om te proberen zijn diploma te halen.

Noortje, Yvonne, moeder, vader, Bashir en Stijn zijn de bijfiguren in het boek.
Noortje is een vriendin van Justus en is ook 16 jaar. Justus ontmoet haar wanneer ze een kras in de auto van zijn baas maakt en vraagt dan waarom ze dat heeft gedaan. Ze vertelt dat Justus’ baas lang geleden hun huis op een gemene manier afhandig heeft gemaakt, en dat ze in een opwelling die kras maakte. Justus vertelt het niet aan zijn baas omdat hij Noortje wel leuk vindt en het niet eerlijk vindt wat zijn baas heeft gedaan. Samen met nog een paar vrienden slagen ze door een goed doordacht plan erin het huis terug te krijgen.
Yvonne is de zus van Justus. Ze is een jaar of twintig en ze studeert rechten in Utrecht waarmee ze graag advocate wil worden. Justus krijgt van haar veel advies en steun wanneer zijn vader onterecht wordt vrijgesproken en wanner hij hoort dat de vader van Noortje is belazerd door Justus’ baas.
De vader van Justus komt haast niet in het boek voor. Justus is kwaad op hem omdat hij is vrij- gesproken terwijl hij wel op een verkeerde manier aan zijn geld is gekomen.
De moeder van Justus komt ook haast niet in het boek voor. Ze ziet Justus niet zo vaak meer omdat Justus niet van het geld van zijn ouders wil leven omdat zijn vader dat niet eerlijk heeft verdiend, maar voor de wet toch is vrijgesproken.
Bashir is een vriend van Stijn die hij ontmoet als hij uit huis gaat. Bashir woont in de kamer naast Justus. Hij komt uit het buitenland en heeft in het begin van het boek nog geen verblijfsvergunning. Justus helpt hem daarbij. Uit eindelijk lukt het ze om een verblijfsvergunning te krijgen. Ook hierbij krijgen ze advies van Yvonne. Bashir helpt ook met het plan om Noortje’s huis terug te krijgen.
Stijn is ook een vriend van Justus. Ze kennen elkaar al heel lang, en zitten bij elkaar in de klas totdat Justus van school afgaat. Als het uitgaat met zijn vriendin zit hij helemaal in een dipje. Hij helpt met het plan om Noortje’s huis terug te krijgen en fleurt daar helemaal van op.

Tijd: Waarschijnlijk in 1998 omdat toen het boek is uitgegeven. Het is in de tegenwoordige tijd, en het verhaal speelt zich af gedurende ongeveer een jaar.

Mening: Ik had van veel mensen gehoord dat Eigen Rechter een mooi boek moest zijn dus had ik ‘m een keer van de bibliotheek geleend. Toen ik hoorde dat we een leesverslag moesten maken was ik helemaal blij want nu kon ik het leesverslag mooi over Eigen rechter doen! De mensen die zeiden dat het een mooi boek is hadden gelijk, ik vind Eigen Rechter een heel mooi boek omdat het waar gebeurd kan zijn, en omdat het iets is wat meer jongeren bezig houd (denk ik). Ik houd niet zo van verhalen in het verleden of in de toekomst. Ik houd van realistische verhalen en van verhalen die echt gebeurd zouden kunnen zijn. Eigen Rechter is precies zo’n boek.

Informatie over de schrijver: Jan Terlouw heeft niet z’n hele leven boeken geschreven, je kunt het zo gek niet bedenken of Jan Terlouw heeft het wel gedaan.
Jan Terlouw wordt in 1931 geboren in Kamperveen. Hij is de oudste zoon in een domineesgezin en groeit op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep. Hij heeft twee zussen en twee broers. De kinderen Terlouw worden strenggelovig opgevoed. Jan mag bijvoorbeeld op zondag niet schaatsen, zelfs als het de hele winter daarvoor niet gevroren heeft. Daar staat tegenover dat zijn vader als de beste kan vertellen. Zo komt Jan op jonge leeftijd in aanraking met de vertelkunst en met bijbelverhalen.
Wanneer in 1940 de oorlog uitbreekt, maakt Jan dat heel bewust mee. In de winter van 1944 ziet het gezin veel mensen op hongertochten voorbijkomen en die worden zoveel mogelijk geholpen.
Na zijn Middelbareschooltijd gaat hij wis- en natuurkunde studeren in Utrecht.In die tijd ontmoet hij Alexandra Hulst. Ze trouwen in 1956. Ze krijgen drie dochters en een zoon.
Jan Terlouw is enthousiast over de ideeën van een jonge politieke partij die in 1966 wordt opgericht, D66. Hij wordt ongeveer in het begin lid van D66. Het blijft niet alleen bij een lidmaatschap, want in 1970 wordt hij gemeenteraadslid in Utrecht. Het jaar daarna komt hij in de Tweede kamer. In 1973 wordt hij fractievoorzitter. Door de eerlijkheid van Terlouw wordt er veel op D66 gestemd en komt er in 1981 een regering met D66. Jan terlouw wordt dan Minister van Economische Zaken. Na een jaar ishij al geen minister meer omdat de pers hem behoorlijk op de nek zit.
Hij verhuist nu naar Parijs met zijn vrouw en kinderen omdat hij daar een baan aangeboden krijgt als Europees minister van Vervoer. Hij woont dar tot 1991. Dan keert hij terug naar Nederland omdat hij wordt benoemd tot commissaris van de Koningin van Gelderland. Hij gaat vlakbij de rivier de IJzel wonen, waardoor hij de overstromingen in 1995 meemaakt. Hij is er altijd als iemand hem nodig heeft.
In 1996 gaat hij met pensioen, maar dan gaat hij niet stil zitten. Twee jaar lang trekt hij kleine zalen rond om verhalen te vertellen, samen met zijn dochter die violiste is.
Bij z’n huis heeft hij koeien en kippen en als afscheidscadeau krijgt hij van provincie Gelderland twee Haflingers (paarden). Als hij zich verveelt toert hij rond op zijn oude Harley Davidson.
Naast al deze bezigheden houdt hij zich ook nog vanaf 1970 bezig met het schrijven van kinderboeken. Zijn boeken zijn over de hele wereld vertaald. Zijn eerste boeken zijn ontstaan uit het verhaaltjes lezen aan zijn kinderen. Vanaf het begin liet hij een pasgeschreven boek eerst aan zijn vrouw en kinderen lezen. Jan Terlouw is een schrijver die het belangrijk vind dar jonge mensen met taal bezig zijn en veel lezen. Hij is daarom ook niet voor niets de voorzitter van de Stichting Lezen. Hij geeft in elk boek een duidelijke boodschap mee.

BOEKEN VAN JAN TERLOUW:

 Oom Willibrord (1970)
 Pjotr (1970)
 Koning van Katoren (1971)
 Oorlogswinter (1972)
 Briefgeheim (1973)
 Oosterschelde Windkracht 10 (1976)
 De Kloof (1983)
 Gevangenis met een open deur (1986)
 De Kunstrijder (1989)
 De uitdaging en andere verhalen (1993)
 Eigen Rechter (1998)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen