Boekverslag : Jan Terlouw - Eigen Rechter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1327 woorden.

Eigen rechterMarnix Broer 2GA

· Titel: Eigen rechter; Justus stelt zijn eigen wet op, hij vindt de wet namelijk oneerlijk, omdat iemand op een klein foutje kan worden vrijgesproken en omdat er geen gevoelens in voorkomen.· Auteur: Jan Terlouw· Genre: Psychologische, avontuurlijke roman; De gedachten en gevoelens van Justus (de hoofdpersoon) spelen een grote rol in het boek. Justus beleeft veel avonturen.· Het boek speelt zich in het stadje ‘Stoutendam’ af, waar Justus overal slaapplaatsen en baantjes heeft.· Het boek speelt zich in deze tijd af, de 20/21ste eeuw.· De hoofdpersonen zijn:o Justus Verdaasdonk

o Vader Verdaasdonk

o Piet Kozijnse

o Noortje van der Molen

Andere minder belangrijke personen zijn:

o Yvonne Verdaasdonk

o Moeder Verdaasdonk

o Bashir

o Stein

o Frans Nachtegaal

o Annette Nachtegaal· Beschrijving hoofdpersonen:

Justus Verdaasdonk: is 16 jaar en een rustige eerlijke jongen met veel interesse voor de wet.

Vader Verdaasdonk: is ongeveer 45 jaar en een gezellige gulle man, die graag geld wilt verdienen wat niet altijd op een legale manier gebeurd.

Piet Kozijnse: is ongeveer 45 jaar en een vriendelijke man, die veel geld verdient, wat niet altijd op een eerlijke manier gebeurd.Noortje van der Molen: is ongeveer 16 jaar en ze is een erg vriendelijk en lief meisje.· De vader van Justus werd door de rechter in de rechtszaal vrijgesproken.

Heel de familie was blij. Na twee weken kwam Justus erachter dat zijn vader is vrijgesproken door een vormfout. Justus begreep dat zijn vader wel schuldig is en dus vals geld heeft verdiend. Justus vond dit oneerlijk en ging daarom ergens anders wonen, in een tent. Zijn geld raakte op en daarom ging hij een baantje zoeken. Hij vond een baan bij een autosloopbedrijf.Zo leerde hij Bashir kennen, die illegaal in Nederland is. Justus hielp hem met een verblijfsvergunning door twee kunstenaars te laten verklaren dat Bashir een belangrijk kunstenaar is. Justus werd toen ontslagen bij zijn werk, omdat de politie door had dat hij daar zwart werkte. Door Joke, de vriendin van Stein kwam Justus aan een inval baan als bezorger bij de apotheek. Nadat hij alle medicijnen rond heeft gebracht moet hij vaak nog even een pakketje van Annette Nachtegaal naar haar oude oom, Meneer Vreugdenhill brengen. Na ongeveer anderhalve week is Meneer Vreugdenhill overleden door een te hoge dosis Morfine. Dan blijkt dat Justus al die tijd morfine naar Meneer Vreugdenhill heeft gebracht, die helemaal niet op doktersrecept was uitgeschreven.Na een paar dagen kwam de echte bezorger weer terug. Justus kreeg weer een nieuwe baan bij meneer Kozijnse, de eigenaar van de zogenaamde “Hulp bij Rampen” organisatie. Na twee weken keek Justus even naar buiten en zag dat een meisje de auto van Meneer Kozijnse express bekraste. Hij zocht contact met haar en hoort dan waarom ze de auto bekraste: Kozijnse had hun huis in zijn bezit gekregen met een laffe streek. Het meisje, Noortje en haar familie lijden er nog steeds onder.Justus vindt het ook oneerlijk en begint daarom een list te verzinnen om Kozijnse terug te pakken. Met behulp van Noortje, Bashir, Stein en Annette en haar man Frans Nachtegaal voeren ze een plan uit: Justus vindt zogenaamd een oude viool in het vorige huis van Noortje. Justus mag hem hebben en laat hem zogenaamd taxeren en zei dat hij heel veel geld waard is, omdat het een Stradivarius is. Kozijnse was geïnteresseerd. De vader van Noortje schreef toen een brief naar Kozijnse met daarin:“ Ik heb een eigendomsbewijs van de viool, ik wil mijn viool terug”. Na een paar brieven heen en weer geschreven te hebben zei Kozijnse:“Ik ruil de viool tegen jullie oude huis”. De list was geslaagd en Noortjes familie kon weer in hun oude huis wonen.

· Nadat meneer Kozijnse en meneer van der Molen met brieven hadden gecorrespondeerd over de waarde van de viool kwam de brief waarin stond dat meneer Kozijnse de viool tegen hun oude huis wou ruilen. Heel de familie was blij en Noortje en Justus gingen meteen weg op de fiets naar iedereen die in het complot meedeed om het te vertellen. Toen Justus de volgende dag op zijn werk aan kwam zat meneer Kozijnse onrustig op een stoeltje te wachten of de brief van meneer van der Molen er was.Justus vroeg: “Verwacht u nieuws over de viool?” “Ja ik heb hun een aanbod gedaan, hun huis tegen de viool”, zei Kozijnse. “Als hij het met het aanbod eens is moeten we eruit” Justus zei: “Dat komt mooi uit want ik wilde stoppen met deze baan”. Justus ging na zijn werk naar meneer van der Molen om te zeggen dat hij de brief waarin hij akkoord gaat kan sturen.Minder dan een week later trok de familie van der Molen weer in hun oude huis. Ze wilden het vieren met Justus erbij maar die bleek een weekendje zeilen met Stein. Daar kreeg Justus pas echt door hoe de wet in elkaar zat, iedereen leeft weleens langs de rafelige kantjes van de wet. Diezelfde dag kreeg Kozijnse door dat het geen echte Stradivarius was. En besefte dat hij altijd moet opletten, want een snotneus van 17 jaar had hem in de maling genomen. Toen Justus terug kwam huurde hij een bakfiets en laadde zijn spullen in en ging weer bij zijn ouders wonen zijn ouders waren hartstikke blij. Drie maanden later Kwamen Noortje en Justus meneer Kozijnse tegen in Stoutendam en vroeg: “Kom je bij mij werken als klaar bent met school, want ik kan wel iemand gebruiken zoals jij”. Maar Justus zei: “Ik denk het niet en ik hoop het niet”.· Eigen rechter heeft een gesloten einde, want het plan van de viool is goed en succesvol verlopen. Justus gaat dan terug naar zijn familie en leidt daar dan weer een normaal leven.· Mijn moeder kwam thuis met 4 boeken voor mijn boekverslag. Daaruit vond ik ‘Eigen rechter’ het leukste. Het leek mij namelijk een interessant verhaal, vooral omdat het over de wet gaat.· Wanneer de list van de viool aan de gang is, omdat dat een spannend gedeelte is en omdat ik het leuk vind hoe meneer Kozijnse erin trapt.· Wanneer Justus een keer langs gaat bij zijn zus op haar studenten kamer.

De mede bewoonsters van de studentenkamer komen dan uitvoerig Justus te bewonderen en heel nieuwsgierige vragen aan Justus te stellen. Ook gaan ze dan met ze allen een gezellig potje Risk spelen.

Ik vind dit het minst leuke stukje van het boek, omdat ik dit een beetje overdreven nep vind, want zoals ik het van mijn broer en zus hoor is het studentenleven helemaal niet zo. Ik vind dit stuk eigenlijk helemaal niet zo vervelend, maar ik kon geen slechter stuk in dit boek vinden.· Ik vind dit een erg leuk boek vooral, omdat ik het nooit saai heb gevonden en dat er 3 grote voorvallen (verhalen) in het boek voorkomen.

Ook omdat het over de wet gaat.· Informatie over de schrijver:o Zijn leven

Jan Terlouw werd op 15 november 1931 geboren in het dorpje Kamperveen. Hij was de oudste van de 5 kinderen in zijn familie, hij had nog 2 broertjes en 2 zusjes. Toen hij kind was wilde hij eerst boer, toen piloot en daarna chirurg worden. Later is hij toch in de richting van wis –en natuurkunde gaan studeren. Na zijn studie is hij onderzoek gaan doen in Nederland, Amerika en in Zweden. In 1956 trouwde Jan Terlouw met Alexandra van Hulst, ze kregen 3 dochters en 1 zoon. Toen de politieke partij D66 werd opgericht stopte hij meteen met zijn onderzoeken en een begon een politieke carrière en werd lid van D66 en kreeg een zetel in de Tweede kamer.o Zijn Schrijverscarrière

Van kinds af aan kreeg Jan Terlouw verhalen te horen van zijn vader voor het slapengaan. Toen hij zelf vader was vertelde hij ook veel verzonnen verhalen aan zijn kinderen, vaak over oom Willibrord. Later overtuigden zijn kinderen en zijn vrouw hem om zijn verhalen op te schrijven. Zijn vrouw verbeterde zijn verhalen en stuurde ze op naar Paul Biegel. Die raadde hen aan om een heel boek te schrijven. Zo begon Jan Terlouw boeken te schrijven, ook tijdens zijn politieke carrière bleef hij doorschrijven. Sommige verhalen van Jan Terlouw zijn echt gebeurd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen