Boekverslag : Yvonne Keuls - Daniel Maandag
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1311 woorden.

1APrimaire gegevens:

Auteur:Yvonne Keuls

Titel:Daniel Maandag

Verschenen:1988

Aantal blz.:80

Leestijd:4 uur1 B Waarom heb ik dit boek gelezen?

Ik heb dit boek gelezen, omdat ik vind dat de schrijfster Yvonne Keuls heel goed kan schrijven. Ik heb nu drie boeken van haar gelezen; “Daniel Maandag”, “Het verrotte leven van Floortje Bloem” en “De moeder van David S.” Ik heb alle drie de boeken thuis, mijn moeder heeft ze voor mij gekocht. Yvonne Keuls schrijft meestal over probleem kinderen, ik houd wel van boeken waarin problemen beschreven worden. In de bibliotheek heb ik gezocht naar uittreksels van “Daniel Maandag”, maar die hadden ze niet, dus toen heb ik op internet gezocht en na heel lang zoeken heb ik er een gevonden die ik erbij gestopt heb.1 C Inhoud:

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daniel Maandag is de hoofdpersoon, hij is een jongen van ongeveer 8 jaar. Zijn zusje heet Rosalinde, zij is ongeveer 10 jaar en speelt heel goed viool. Daniel heeft een vader van rond de veertig jaar. Hij is muziekleraar en speelt piano, hij repareert als hobby klokken. Daniel’s moeder is ziek en bevindt zich in een sanatorium in Zwitserland. Een van Daniel’s tantes woont bij Daniel, zijn zusje en zijn vader in huis.

Eind 1940 krijgt de familie te horen dat Daniel’s moeder is overleden.

Daniel’s zus Rosalinde krijgt vioolles van meneer Labohm, die vindt dat Daniel uit de buurt van Roslinde moet blijven, daarom gaat Daniel in zijn vrije tijd veel naar buiten. Daar kan hij zijn tijd doorbrengen met de jongens van de straat.

Op een dag komen de jongens, van de straat, erachter dat Daniel’s vader een Jood is en dat Joden naar kampen in Duitsland gestuurd worden. Een paar dagen daarna krijgt Daniel’s vader een brief dat hij, Daniel en Daniel’s tante zich moeten melden. Daniel’s vader denkt dat dit een vergissing is en wil een brief terugschrijven, maar dit mag hij niet doen van Daniel’s tante. Voor alle zekerheid laten ze Rosalinde onderduiken bij een boerenfamilie. Er wordt een schuilkamer gemaakt, met de buurman samen, in de luchtkoker tussen de twee huizen in.

Als de oorlog allang bezig is heeft de familie geen eten meer. Ze besluiten om de viool van Rosalinde te ruilen tegen eten. Daniel en zijn tante gaan langs bij de boeren, ze krijgen veel eten voor de viool en voor de andere spullen die ze meegenomen hebben. Als ze terug komen in hun eigen straat merken ze dat er een razzia aan de gang is. Daniel sluipt via een andere tuin zijn huis in en ziet nog net hoe zijn vader opgepakt en weggevoerd wordt.2 A Verklaring van de titel:

“Daniel Maandag” is als titel letterlijk op te vatten. Daniel Maandag is de naam van de hoofdpersoon.

Verklaring van de ondertitel:

Het boek Daniel Maandag heeft geen ondertitel.

Verklaring van het motto:

Het boek “Daniel Maandag” heeft geen motto, voor in het boek staat alleen: “Voor Rob”, maar dat is niet het motto van het boek. De schrijfster, Yvonne Keuls, heeft dit boek wel geschreven met een opdracht, want ze was gevraagd om een boek, voor de Bijenkorf, voor de boekenweek als geschenk te schrijven en toen heeft ze “Daniel Maandag” geschreven.2 B Waar houdt Yvonne Keuls zich allemaal mee bezig:

Yvonne Keuls is een schrijfster die veel verschillende dingen doet, ze is een Nederlands schrijfster, was onderwijzeres, werkt sinds 1965 onder andere voor de televisie, waarvoor zij verslagen maakte van romans van Louis Couperus, Simon Vestdijk en Marnix Gijsen. Ze schreef ook hoorspellen en toneelstukken. Yvonne Keuls werd pas echt bekend met haar boek, “Jan Rap en zijn maat”, waarin verteld wordt over haar ervaringen met jongeren in een Haags opvangcentrum. Na dit boek volgde een reeks van boeken over allerlei jeugdproblemen, drugsproblemen, van huis weggelopen jongeren, heroïneprostitutie, en seksueel misbruik van kinderen. In het boek, “Het verrotte leven van Floortje Bloem”, wordt verteld over een heroïnehoertje dat bang is om in een gekkenhuis te komen. Het is onder meer een pleidooi voor een klinische opvang van verslaafde prostituees onder de achttien. In het boek, “Daniel Maandag”, wordt haar jeugd beschreven tijdens de oorlog. Yvonne Keuls heeft expres de hoofdpersoon een jongen gemaakt, omdat anders haar emoties te hevig werden. In het boek wordt ook een stuk verteld dat de vader van Daniel voor zijn ogen weggevoerd wordt, dit is in het echt nooit gebeurd, Yvonne’s vader stierf al voordat de razzia plaatsvond op 24 oktober 1944.2 C Keuzeopdracht: Opdracht 9

Dit verhaal zou zich niet in een andere tijd kunnen afspelen, want het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Als je het in een andere tijd zou laten afspelen, bijvoorbeeld in 2000, dan zouden de joden niet meer uitgemoord worden. De vader van Daniel zou niet opgepakt en weggevoerd zijn. Het verhaal zou een heel andere afloop hebben. Er zou dan ook geen schuilkamer hoeven te zijn.

Als je niet denkt aan het Jood zijn, dan zou het boek zich wel in een andere tijd kunnen afspelen. Dan had Daniel’s vader niet een Jood geweest, maar bijvoorbeeld een iemand met een ander geloof en dan maakt het niet uit of je het in 1900 of in 2000 af laat spelen.2 D Het thema van het boek:

Het thema van het boek is de Tweede Wereldoorlog. In het allereerste begin van het boek is er nog geen oorlog, maar naarmate het boek zich vordert komt de oorlog op gang.De motieven van het boek:

De motieven van het boek zijn, het feit dat Daniel en zijn familie Joden zijn. Daniel’s vader is een pianist en dus wordt van Daniel verwacht dat hij ook een muziekinstrument leert te bespelen.De hoofdgedachte van het boek:

Hoe beleeft een kind de oorlog. De dreiging dat Daniel en zijn familie weggehaald zullen worden. Het ontkennen van het Jood zijn van zijn vader, de angst van de tantes. De proef die Daniel moet afleggen voor zijn vriendjes om te bewijzen dat hij geen Jood is.3 Persoonlijke beoordeling:

Het boek Daniel Maandag heeft als onderwerp de Tweede Wereldoorlog. Over dit onderwerp vallen een heleboel dingen te vertellen, in dit boek ging het vooral over het Jood zijn. Dit vind ik een heel interessant onderwerp. Ik kan me niet inleven in de wereld van een Jood, omdat ik zelf geen Joodse ben. Ik had zelf al veel nagedacht over Joden, vooral omdat je bij geschiedenis veel over Joden moet leren en bij Nederlands ook. Bij Nederlands wordt veel gezegd over “het dagboek van Anne Frank”. Als je “het dagboek van Anne Frank” gelezen hebt dan ga je vanzelf meer over Joden nadenken, omdat je dan de gedachten van een Joodse kunt lezen.

In het boek kwamen niet zo heel veel gebeurtenissen voor, het waren er precies genoeg. Als er iets gebeurde kwam dat geloofwaardig over, omdat het verhaal echt gebeurd is, het is een novelle over de jeugd van Yvonne Keuls. Er vonden een paar schokkende gebeurtenissen plaats, zoals de dood van Daniel’s moeder en de ontvoering van Daniel’s vader. Die gebeurtenissen riepen geen speciale gevoelens bij mij op, ik leefde wel mee met de hoofdpersoon.

De hoofdpersonen kwamen levensecht over, omdat het verhaal echt gebeurd is. Alleen was in het echt Daniel een meisje, Yvonne. Ik ben niet door het gedrag van de hoofdpersoon beïnvloed, omdat de hoofdpersoon een jongetje van 8 jaar is. Ik doe daarom heel andere dingen en heb heel andere gedachtes.

Het verhaal was niet moeilijk opgebouwd, ik kon het makkelijk lezen. Er zaten wel delen in het boek die ik saai vond, maar die ik toch gelezen heb, omdat ik anders dacht dat ik het verhaal niet meer zou begrijpen. Het enige wat ik wel jammer vond was, dat je niet weet hoe het verder gaat met Daniel, want het einde van het boek is dat Daniel ziet hoe zijn vader voor zijn neus wordt weggevoerd en dan is het af.

De gebeurtenissen werden op een heldere manier beschreven, dus kon ik een goede voorstelling maken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen