Boekverslag : Remco Campert - Tjeempie, Of Liesje In Luiletterland
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1180 woorden.

Motivatie:

Ik hoorde van Jeremy Polman dat het een leuk boek is en het leek me wel een boek waar je makkelijk doorheen leest. Ik vind het jammer dat er geen korte samenvatting op de achterstond maar een lelijke foto van die schrijver, hoewel de voorkant al wel iets over het boek zegt.Mijn 1e persoonlijke reactie:

Ik vond het wel grappig geschreven maar het gaat wel over een stom onderwerp. Het lijkt mij wel heel sterk dat een meisje van 15 jaar dat hier in Nederland woont niet weet wat seks is terwijl ze telkens met haar klasgenootje zit te vrijen. Ik vind het wel een origineel verhaal dat ze schrijvers langsgaat om te interviewen en te vragen wat seks is.Korte samenvatting:

De leraar van Liesje van Zuylen, meneer van Dale, geeft de kinderen uit zijn klas een taak om in de paasvakantie uit te voeren omdat ze anders toch niks doen. Liesje krijgt als opdracht om moderne schrijvers te interviewen. Als ze dit aan haar moeder vertelt, raakt die helemaal overstuur want ze vindt dat die alleen maar over seks schrijven. Liesje wil graag weten wat seks is maar krijgt geen antwoord. Wel krijgt ze een verbod om de schrijvers op te zoeken.

Omdat ze toch nieuwsgierig is vraagt ze het aan haar klasgenootje Patrick die parlementsleden moet interviewen maar ook een verbod heeft gekregen. Hij weet het ook niet maar ze gaan wel samen even de schuur in. Ze besluiten om toch hun taak uit te voeren en gaan ieder hun eigen weg. Liesje gaat met de trein naar de hoofdstad en ontmoet daar eerst de schrijver Cees Bakels die alles geweldig vindt en de hele dag zo stoned als een garnaal is. Ze gaan samen naar de wc en daar verteld hij terwijl ze vrijen dat seks ‘Lichamulukke informaatie’ is.

Daarna gaat ze naar de volgende schrijver terwijl James, de butler, haar moet gaan zoeken.

Liesje krijgt het adres van de Best Gekapte Schrijver en daar gaat ze naar toe. Onderweg ziet ze ook Het Roofdier in zijn gouden helikopter vliegen maar die kan ze later wel bezoeken. Bij de Best Gekapte Schrijver moet ze in de wachtkamer wachten. Als ze binnenkomt moet ze zich uitkleden en verteld de schrijver ver seks dat het niet-zijn gevuld wordt met het zijn en demonstreert dit tegelijkertijd. Als ze weer buiten kom ziet ze 3 partijen demonstreren; Klaas komt, De revolutie komt en Luf. Ze wordt door een man naar het Luf-centrum gebracht en onderweg verteld hij wat seks is. Ondertussen is James, vermomd met een baard, dronken op het station aangekomen en loopt de partij ‘Klaas komt’ tegen die hem voor Klaas aanzien en ze nemen hem mee. Liesje zit in het Luf-centrum en luistert naar een toespraak. Daarna gaat ze met Pim mee en gebruikt daar drugs.

Het roofdier is boven Wassenaar zonder benzine geraakt en stort neer in de tuin van mevrouw van Zuylen die hem mee naar binnen neemt en verzorgt.

Als Liesje wakker wordt ligt ze in een weiland en loopt naar een boerderij. Als ze daar naar binnen gaat ziet ze Patrick vastgebonden op de vloer liggen. Ze bevrijdt hem en vraagt de bewoner wat seks is. Hij zegt dat het treurig en de weg der waarheid is. Daarna vertrekken ze en is het roofdier Liesjes nieuwe vader en ze weet nog steeds niet wat seks is.Verdiepingsopdracht 1:

Het verhaal is volledig chronologisch verteld want er is niet teruggekeken op gebeurtenissen die er vroeger zijn geweest. Er is ook geen geleding in het boek gebruikt. Het is onderverdeeld in hoofdstukken en het verhaal is één doorlopend geheel. Het verhaal is ook helemaal aaneengesloten. Het is niet zo dat je jezelf vragen stelt over dingen die niet in het boek worden uitgelegd maar het is een duidelijk verhaal zonder open plekken.

Er is een samenhang tussen de gebeurtenissen in het verhaal want ze gaat telkens naar.

Een schrijver waarmee ze gaat vrijen. Er is maar één verhaallijn; die van Liesje. Voor de rest wordt er niet echt over andere personages een apart verhaal verteld. In het verhaal zijn geen echte opvallende flashbacks te vinden, maar hier en daar wel eens een stukje waarin heel kort iets over vroeger wordt verteld.

De verteltijd van het verhaal is één dag en de vertelde tijd is 141 bladzijden; hierdoor is de verteltijd korter dan de vertelde tijd omdat het boek over een dag gaat en ik heb het boek in een paar uur uitgelezen. Het verhaal speelt zich af rond deze tijd. Het kan ook al ongeveer 5 jaar geleden gebeurt zijn maar het is voor de rest niet echt duidelijk beschreven wanneer ze de paastaak heeft uitgevoerd.Evaluatie:

Onderwerp:


Het onderwerp is niet makkelijk te omschrijven, maar eigenlijk gaat het gewoon over seks. Ik vind het wel een grappig onderwerp maar ik kwam er al lezende pas achter waar het een beetje over gaat. Het onderwerp is niet iets nieuws voor me dus dit boek heeft me ook niks nieuws laten zien en het heeft me ook niet in het onderwerp beïnvloed op de manier van denken. Ik vond het wel verrassend geschreven want een boek als dit heb ik nog nooit gelezen waarin iemand de hele tijd vrijt met iedereen.De gebeurtenissen:

In het boek is er geen echte belangrijke gebeurtenis. Het is een doorlopend verhaal zonder veel gebeurtenissen die het verhaal beïnvloeden. Toch ligt de nadruk op de gebeurtenissen en niet echt op wat Liesje denkt of voelt. Door alle dingen die het boek gebeuren is het verhaal wel leuk om doorheen te blijven lezen want de gebeurtenissen zijn best grappig, bijvoorbeeld dat ze met elke schrijver die ze tegenkomt in bed duikt. Voor de rest deden de dingen die zij deed me niet veel. Wel zag ik ze wel eens voor me hoe het moet zijn geweest.De personages:

Ik zou absoluut niet op Liesje willen lijken want ze is zo naïef als het maar zijn kan en vindt alles zo gewoon dat het niet waar kan zijn. Maar ik kan mezelf wel in haar verplaatsen hoe alles moet zijn geweest.Het gene wat ik van Liesje verafschuw is dat ze zo lomp doet; ze doet letterlijk alles wat je van haar vraagt en vindt dat maar normaal daarom vind ik de dingen die ze doet ook niet aanvaardbaar. Je komt ook het meest van Liesje te weten omdat het verhaal om haar draait.De bouw:

In het verhaal zitten geen lastige stukken maar het is een goedlopend verhaal met één verhaallijn, maar het verhaal is niet echt boeiend omdat er geen boeiende gebeurtenissen zijn.

Het verhaal is chronologisch en door een afzijdig persoon verteld dus het was makkelijk om te volgen.Taalgebruik:

De tekst is makkelijk te lezen omdat het voor lezers van mijn leeftijd is bestemd en er zitten geen moeilijke woorden in. Het is wel grappig dat de schrijver het zo heeftgeschreven zoals je het spreekt. De verhouding tussen uitleg en gevoelens vind ik wel goed omdat er me niks stoorde tijdens het lezen. De manier van schrijven past ook goed bij Liesje omdat zij zo praat.

Er is wel beeldspraak; de uitleg wat seks is maar dat is niet moeilijk om te begrijpen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen