Boekverslag : Roald Dahl - Going Solo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 728 woorden.

A: korte motivatie van mijn boekkeuze:

Toen ik nog op de basisschool zat, had ik alle boeken die in de bieb stonden gelezen omdat ik zijn schrijfstijl zo leuk vond want hij richt zich echt op kinderen waardoor de boeken vaak grapPig en makkelijk te begrijpen zijn. Ik heb het eerste deel van zijn autobiografie genaamd Boy ook al gelezen en dit deel lijkt mij dan ook wel mooi omdat ik zo meer over zijn leven kom te weten en het eerste deel was zeer interessant dus dat verwacht ik ook wel een beetje van dit boek.B: korte samenvatting van de inhoud:

In de herfst van 1938 gaat Roald Dahl met de boot SS Mantola naar Mombassa in Afrika. De reis duurt twee weken. Op een nacht zag hij twee goede kennissen van de kapitein, meneer en mevrouw Major Griffith, stomdronken naakt op het dek dansen.

In Dar es Salaam blijft hij een paar weken. Op een dag ziet Roald door het badkamerraam buiten een grote zwarte mamba naar de shamba-jongen (een huishulp) Salimu sluipen. Roald schreeuwt naar Salimu om hem voor het gevaar te behoeden. Salimu pakt zijn hark en breekt daarmee de rug van de slang. Na een maandje komt er een nieuw gevaar hen te gemoet in de vorm van een leeuw die de vrouw van de kok meesleurt om ergens anders op te vreten. De hoofdofficier komt dan aanrennen met zijn de geweer en schiet de leeuw neer.en de vrouw is niet gewond.

Op een zondagavond wordt Roald door de Engelsman Fuller om bij zijn huis een sundowner (genieten van de zonsondergang tijdens het drinken van een borreltje) te houden. Als Roald door het gras richting het huis van Fuller loopt ziet hij een groene mamba door het gras voorbij glijden in de richting van de Fullers. Hij schreeuwt naar ze dat er een groene mamba in hun huis is geslopen. Meneer Fuller laat zijn gezin door het raam naar beneden zakken en gaat dan de snake-man halen die de slang vangt en meeneemt. Alleen de hond Jack raakt gewond en sterft aan de beet.

In het begin van de oorlog moet Roald een groep vluchtende Duitsers gevangen nemen maar de leider rent weg. Roald moet hem neerschieten wat heel moeilijk voor hem is.

Als hij na dit voorval thuis komt merkt hij dat zijn zwaard weg is dat hij als cadeau had gekregen. Mdisho, een slaaf, is ook niet thuis en komt pas s’nachts thuis. Hij vertelt dat hij een rijke Duitser heeft vermoord waar hij heel trots op is.

In november 1939 moet Roald vlieglessen volgen omdat hij in de oorlog moet gaan vechten.

Zijn opdracht was dat hij naar de westelijke woestijn van Libië moest vliegen.

Onderweg moet hij een noodlanding in de woestijn maken omdat hij niet genoeg benzine heeft. Aan dit ongeluk houdt hij een hersenschudding over en hij wordt in een ziekenhuis in Alexandrië opgenomen. Niet veel later moet hij na het ontslag uit het ziekenhuis met een Hurricane in een stuk door naar Griekenland vliegen.

In Griekenland komt hij met zijn squadron in een vuurgevecht terecht waarbij hij een vijand raakt. Voor een deel daarna herinnerd hij zich niet meer zo goed meer wat er is gebeurd.

OP 20 april 1941 komen er opeens een aantal ME109ers over het kamp heen vliegen terwijl Roald zich aan het aankleden was. De vliegtuigen werden door de ME109ers neergeschoten zodat ze niet meer mobiel waren. Roald en zijn squadron springen in de overige vliegtuigen en gaan het gevecht en wat later The battle of Athens werd genoemd.

Na drie jaar intensieve luchtgevechten mocht Roald Dahl weer terug naar huis, naar zijn familie. Als hij bij zijn moeders huis komt vliegt hij naar binnen in haar armen.C: Een eerste persoonlijke reactie:

Ik vond het best een spannend boek om te lezen door alle dingen die hij meemaakt zoals met de mamba’s en met de luchtgevechten wat toch nog allemaal goed afloopt. Ik vond het boek makkelijk om doorheen te lezen omdat er niet al te veel moeilijke woorden instonden zodat ik in een stuk telkens door kon lezen. Het is wel lekker dat hij het hele verhaal in een chronologische volgorde heeft geschreven en dat hij niet telkens van het ene naar het andere onderwerp springt zodat je het hele verhaal makkelijk kan volgen en niet telkens moet terugdenken van wat er daarvoor is gebeurd om zo het verhaal nog te kunnen volgen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen