Boekverslag : F. Springer - Sterremeer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 790 woorden.

Bibliografische gegevens

Schrijver: F. Springer

Titel: Sterremeer

jaar van oorspronkelijke uitgave: 1990

uitgeverij: Querido’s

plaats: Amsterdam

jaartal: 1990

druk: Tulp, Zwolle



Opdracht en motto

Dit boek is opgedragen aan C en JT, kleine passagiers van weleer. En er zijn geen motto’s in het boek aanwezig.



Motivering boekkeuze

Mijn moeder nam dit boek mee uit de bibliotheek, en zei dat dit een leuk boek was. Toen heb ik eerst de achterkant van het boek gelezen en het leek mij ook wel een leuk boek om te lezen.



Verslag van mijn leeservaring

Voordat ik dit boek ging lezen, had ik nog niks over die tussenstanden gelezen. Dat las ik pas nadat ik het boek uit had. Dus deze “tussenstanden” heb ik geschreven nadat ik het boek uit had.



Tussenstand 1: (pagina’s 7-28)

De titel van het boek vind ik wel goed gekozen, want het is de achternaam van de hoofdpersoon. Namelijk; “Sterremeer”.

Toen Nikko, de verteller van het verhaal, en Sterremeer bij de keuring voor het leger zaten dacht ik dat ze het leger in zouden gaan, maar dat bleek na een paar bladzijden toch niet zo te zijn.

Het verhaal wordt met een ik-verteller verteld. De ik-verteller is Nikko, en ik verwacht ook dat dit het hele verhaal zo blijft.



Tussenstand 2: (pagina’s 29-68)

Het verhaal is wel chronologisch verteld. Nog steeds met Nikko als ik-verteller trouwens. Maar er zijn soms ook wel grote sprongen vooruit in de tijd. Ik denk en verwacht eigenlijk ook wel dat op het eind van het boek, het verhaal, er nog wel een terugblik zal zijn op de keren dat Felix Sterremeer en Nikko elkaar tegen kwamen in hun leven. Nu gaat Nikko ook nog voor zijn werk 3 jaar in New York wonen. Daar zal hij Felix ook nog wel tegen komen, maar ik denk dat het verhaal toch in Nederland zal eindigen.



Tussenstand 3 (pagina’s 69-95)

Dat wat ik in de eerste tussenstand zei over de ik-verteller, dus dat Nikko dat het hele verhaal zou blijven was ook zo. En dat van die sprongen vooruit in de tijd en dat het verhaal weer in Nederland zou eindigen was ook waar, want op de één na laatste bladzijde wordt een sprong van 23 jaar verder in de tijd genomen en dan zitten ze ook in Nederland. In dit laatste stuk wordt ook beschreven hoe het met het gezin van Felix en Nikko is verder gegaan in die 23 jaar.



Korte samenvatting van het verhaal

Nikko, de verteller van het verhaal, ontmoet Felix Sterremeer bij hun keuring van de militaire dienst. In de jaren daarna ontmoeten ze elkaar ook steeds toevallig. Felix krijgt een Amerikaanse vriendin en gaat in New York wonen. Later moet ook Nikko met zijn gezin 3 jaar naar New York voor zijn werk. Daarna vertelt Nikko hoe het 23 jaar later is; Felix is omgekomen met een auto ongeluk, en zijn vrouw zit in een kliniek.



Informatie over de schrijver

F. Springer is geboren op 15 januari 1932 in Batavia. Hij heeft sinds zijn debuut in 1962 zeven boeken gepubliceerd, die inmiddels ook in Duitse, Franse en Deense versies bestaan. Veel plaatsen die hem als bestuursambtenaar en diplomaat werden opgelegd, zijn meestal het decor voor zijn werk. Dat door zijn ironie en door de allure van zijn verhalende stijl een heel eigen plek in de Nederlandse literatuur heeft.



Secundaire literatuur

Zie de drie recensies.



Reactie op recensies

In de recensie van Ton Verbeeten uit De Stem staat; “Hij ziet in de novelle Sterremeer af van zijn gebruikelijke decor, een clubje diplomaten in een verafgelegen deel van de wereld, maar scherpt wel zijn karakteristieke droge en daardoor humoristische manier van vertellen aan” Dit stukje uit de recensie van Ton Verbeeten uit De Stem gaat over de schrijver van Sterremeer, F. Springer. Jammer genoeg kan ik over dit stukje over stukje over Springers werk niet zeggen of ik het er wel of niet mee eens ben, want ik heb nooit eerder een boek van Springer gelezen. In de recensie van J.J. Peereboom uit het NRC Handelsblad staat ook iets waar ik niks over kan zeggen. En dat is dat Sterremeer geen hoogtepunt van Springers werk is. Maar ik vond het verhaal wel leuk om te lezen. In de derde recensie, van A. Heumakers uit De Volkskrant, staat dat Sterremeer een novelle is van zorgvuldig uitgewerkte anekdotes, die aaneengesmeed zijn tot één verhaal. Hier ben ik het wel mee eens, en ik vond het verhaal niet moeilijk en begrijpelijk leesbaar.



Bronnenlijst

Informatie over de schrijver;

Auteur: ?

Titel: geen

Bron: De achterkant van het boek “Sterremeer”

Jaar: 1990



Recensies;

1. Auteur: Ton Verbeeten

Titel: Sterremeer

Bron: De Stem (literatuur rom)

Jaar: 1990



2. Auteur: J.J. Peereboom

Titel: Sterremeer

Bron: NRC Handelsblad (literatuur rom)

Jaar: 1990



3 Auteur: Arnold Heumakers

Titel: Sterremeer

Bron: De Volkskrant (literatuur rom)

Jaar: 1990
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen