Boekverslag : Carry Slee - Pijnstillers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1829 woorden.

Carry Slee woont in Nederland (Amsterdam)
Ze is geboren in 1949 in Amsterdam-West.
Carry Slee schrijft alleen kinderboeken.
Carry is lesbisch en heeft met haar vriendin 2 dochters
Een van 14 en een van 16 jaar oud

De kaft van het boek is getekend door Roelof van der Schans
In het boek zelf staan geen plaatjes

Andere Boeken van Carry Slee
Vanaf 7 jaar: het drakenpad
Kaatje Knal en de biefstukbende
De smoezenkampioen
Ridder Schijtebroek
Bekroond Nederlandse Kinderjury 1995
Meester Paardenpoep
Vanaf 9 jaar:
Verdriet met mayonaise
Bekroond Nederlandse Kinderjury 1992
Confettie conflict
Bekroond Nederlandse Kinderjury 1994
Kilometers cola en knetterende ruzie
Getipt Nederlandse Kinderjury 1995
Geklutste geheimen met strafwerk toe
Getipt Nederlandse Kinderjury 1996
Vanaf 12 jaar:
Spijt!
Bekroond Nederlandse Kinderjury 1997 en Jonge jury 1998
Pijnstillers
Bekroond Nederlandse Kinderjury 1998 en Jonge jury 1999
Afblijven
Kappen

De hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Casper. Hij is 15 jaar en zit in de 3e klas van de middelbare school
Andere belangrijke hoofdpersonen zijn: Pim, Sofie, Roy, Anouk en Casper’s moeder


De samenvatting
Het verhaal gaat over een 3e klas van de Middelbare School in Amsterdam. Een groepje jongeren trekt veel met elkaar op.
Dit groepje zijn: Casper, Pim en Sofie.
Sofie is stapel verliefd op Roy een jongen uit de 4e klas, maar Sofie weet dat ze niet thuis hoeft te komen met Roy, want haar vader heeft een hekel aan Surinamers. Dit komt, omdat de collega van Sofie’s vader, Kenneth (Surinamer), de baan heeft gekregen die Sofie’s vader wou hebben.
Na schooltijd doet Casper veel aan muziek. Hij speelt veel op zijn keyboard en zit ook op les. Toen Casper begon met keyboard spelen was zijn grootste wens: Muziekkant worden. Volgens Pien, zijn muzieklerares kan hij het, als hij maar oefent. Hij hoopt nog eens op een plaats in het orkest. Casper speelt graag voor zijn moeder. Samen met zijn moeder heeft hij ook de droom om later te gaan optrden en dat zijn moeder op de voorste rij zit.
Zijn moeder is nooit getrouwd geweest. Hij heeft zijn vader ook nog nooit gezien. Zijn moeder heeft hem pas verteld, hoe zijn vader heet en dat de ouders van zijn vader een brillenzaak hebben , ook in Amsterdam. Als hij graag eens contact met zijn vader wil hebben, moet hij dat zelf maar weten. Zijn moeder heeft daar geen problemen mee. Op een dag vraagt Sofie aan Casper of hij haar wilt helpen.
Sofie wil zogenaamd verkering met Casper. Casper wil haar graag helpen, zodat zij kan optrekken met Roy. Overal waar ze heen gaat, vertelt ze aan haar ouders dat ze met Casper uitgaat, terwijl ze eigenlijk met Roy uitgaat. Zelfs in haar jaszak zit een briefje waarin Casper “verkering” vraagt aan Sofie, want Sofie weet dat haar ouders dit briefje zeker lezen. Regelmatig gaat Casper Sofie halen bij haar thuis en levert haar bij Roy af. En brengt haar ook weer thuis. Haar ouders geloven dus echt dat dat Sofie en Casper verkering hebben. Na een tijdje is Casper toch wel nieuwschierig naar zijn vader. Maar hij moet eerst achter zijn adres komen. Via de brillenwinkel komt hij achter het adres maar hij durft nog niet te bellen. Als hij de volgende dag op muziek les komt, hoort hij dat hij auditie mag doen voor het orkest. Voor die auditie moet hij zelf een stuk schrijven en er moet iemand bij zingen. Pien stelt hem voor aan Anouk. Zij kan heel mooi zingen, en ze is nog knap ook!
Dolblij komt Casper thuis, zijn moeder is niet zo heel erg blij, terwijl zij zijn grootste fan is. Hij komt er achter dat zijn moeder al een tijdje buikpijn heeft, dat ze naar de huisarts is geweest en dat hij haar naar een internist heeft doorverwezen. Hij heeft allerlei onderzoeken gedaan, maar zijn moeder doet er erg vaag over. Als Casper op een moment een afspraken kaartje van het ANTONIE VAN LEEUWENZIEKENHUIS ziet, stort zijn wereld in. De ontsteking in zijn moeders buik is kanker!
Hij wil helemaal niks meer. Niet meer spelen op zijn keyboard niet meer aan zijn vader denken, niets! Hij praat met zijn moeder over de ziekte. Zij is best positief. En Casper heeft weer hoop. Hij schrijft een stuk voor de auditie. Doordat hij steeds vaker oefent voor de auditie met Anouk, wordt hij verliefd op haar, maar Anouk heeft al een vriend. Maar die vindt het maar niks dat Anouk zo veel aan muziek doet, en hij is ook nog eens vreemd gegaan.
Ze verbreken de verkering met elkaar. Casper vangt Anouk op en gaat veel met haar om. Ook praat hij met haar over de ziekte van zijn moeder.
Anouk verteld dat haar vader ook kanker heeft gehad en dat hij toen door een alternatieve arts is geweest en toen genezen is.
Als zijn moeder in het ziekenhuis ligt, hoort hij de artsen vertellen dat zijn moeder niet meer te genezen is. Samen met Anouk besluiten ze een afspraak te maken bij de alternatieve arts van haar vader.
Ze regelen aan afspraak bij de arts in Den Haag.
Zijn moeder gaat goed vooruit. Casper weet dat hij zijn moeder een groot plezier doet wanneer hij keyboard speelt. Hij weet dat ze dan even haar pijn kan vergeten.
De Auditie slaagt. Casper en Anouk mogen naar Praag!

Na de auditie heeft Casper een afspraak met zijn vader Bob. Het klikt goed tussen hen. Bob is fotograaf. Casper gaat voortaan vaker zijn vader opzoeken en praat met hem over zijn liefde met Anouk en over zijn moeder. Casper maakt zich grote zorgen over haar. Hij merkt weer dat ze veel pijn heeft en regelmatig medicijnen inneemt. Op een dag komt zijn moeder terug van de alternatieve arts. Hij kan haar niet meer helpen en weet dat zijn moeder dood zal gaan. In paniek belt hij Anouk, die direct bij hem komt om hem te troosten. Als op dat moment de vader van Sofie belt , die op zoek is naar zijn dochter, komt de aap uit de mouw: de vader van Sofie weet dat Sofie verkering heeft met de surinaamse jongen Roy en NIET met Casper. Haar vader is woedend.
Anouk, Casper, Roy en Sofie brengen een bezoek aan Kenneth de Surinamer, die de baas is van Sofie’s vader. Hij laat brieven zien waarom hij de baan heeft gekregen en niet Sofie’s vader.
Dan pas is er begrip van Sofie’s vader. Sofie’s vader keurt de verkering tussen Roy en Sofie goed. Gelukkig is dat probleem opgelost, maar hij ziet zijn moeder steeds meer achteruit gaan.
Zijn tante Inge komt bij hen in huis om voor voor zijn moeder en hem te zorgen. Gelukkig heeft hij veel steun van Anouk en zijn vader Bob. Als zijn moeder veel pijn heeft speelt hij op zijn keyboard voor haar. Het verzacht de pijn. Hij heeft nergens meer zin in: geen orkest geen muziek maken, niks!
Als zijn moeder niet meer kan eten aan tafel begint hij zich erge zorgen te maken. De volgende dag voelt hij dat er iets ergs is en gaat naar huis.
Op de derde dag dat hij thuis is, zou Anouk met hem komen lunchen. Dan hoort hij zijn moeder… en rent naar haar toe, en houdt haar hand vast. Zijn moeder valt langzaam weg.
Ze is dood.
In deze periode heeft hij veel steun van Anouk, tante Inge en zijn vader Bob. Hij bijft bij zijn punt: geen muziek meer. Anouk is het hier niet mee eens. Ze is boos op Casper. Ze Zegt: DAN RAAK JE ALLES KWIJT: JE MUZIEK JEZELF EN MIJ. Ook op school ziet Casper dat het fout loopt tussen hem en Sofie en Pim. Zelfs met tante Inge heeft hij ruzie over het verkopen van zijn keyboard. Casper mist zijn moeder vreselijk.
Hij gaat naar zijn moeders werkkamer zet zijn keyboard er in en speelt achter elkaar door zonder te stoppen.
Daarna legt hij de telefoon naast zich en drukt 7 cijfers in. Hij wacht vol spanning tot er wordt opgenomen, dan begint hij te spelen op zijn allermooist. Als het nummer uit is verbreekt hij de verbinding. Nog geen 10 minuten later is Anouk bij Casper en vraagt: Gaan we het weekend naar Baarn met het orkest? Ja, knikt Casper. En ze zoent hem!

Tijd
Nu deze tijd 1999 of 1998
Ik heb het boek gelezen in 1999, maar het is geschreven in 1998

Plaats
Amsterdam de hoofdstad van Nederland
Heeft verder geen betrekking tot het verhaal

Bedoeling
Niet zo zeer een les, maar ze wil laten merken dat zo’n ongeneeselijke ziekte enorm ingrijpend is voor zo’n gezin.
Het is erg emotioneel voorde patient en de mensen daar om heen.
De bedoeling is ook dat je niet moet discrimineren. Je moet geen vooroordelen hebben, want de ene is de andere niet.

Aantal bladzijden
160

Titel verklaring
Het boek heet Pijnstillers, omdat Casper’s moeder pijnstillers gebruikt om de pijn te verzachten.
De titel heeft dus meer te maken met Casper en zijn moeder, dan met de gebeurtenis met Sofie en Roy.

Einde
Het einde loopt vind ik niet zo goed af, omdat Casper’s moeder is overleden, maar aan de ene kant krijgt Casper toch weer zin in het leven en gaat alles weer door.

Eigen mening en beoordeling
Ik vind het een verschrikkelijk goed boek.
Ik heb het boek gekozen, omdat ik al meer boeken van Carry Slee heb gelezen en toen vond ik dat ik deze ook moest lezen.

Het heeft me erg aangegrepen, ik moest zelfs ook een beetje huilen toen zijn moeder overleed.
Ik begon me voor te stellen wat ik zou doen als iemand uit mijn familie kanker zou krijgen en dood zou gaan.

Het is een normaal lettertype, het is gemakkelijk te lezen.
De zinsopbouw en de woordkeus waren ook heel goed, ik snapte alles goed.
Het verhaal zette me werkelijk aan het denken het raakte me echt.
Het was ook erg spannend op sommige momenten; Of de moeder van Casper nou wel dood zou gaan of niet?
Het was droevig en ook humoristisch er zaten af en toe wel grapjes bij
Ik vind dat Carry Slee een hele goede schrijfster is en dat ze altijd heel erg realistisch schrijft, je leeft je altijd helemaal in in haar boeken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen